X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
[צילום: מרים צחי/מקור ראשון]
אבות בזבל
מאות שנים לא נגעו ערביי חברון באדמות תל רומיידה, משום שידעו שזהו שטח יהודי. אבל עכשיו, בחסותם המלטפת של שלטונות ישראל, הופכים השכנים הערבים את האתר הארכיאולוגי היהודי הקדום בעולם לאתר שריפת אשפה ואף מנתצים את השרידים הנדירים
[צילום: מרים צחי/מקור ראשון]

[צילום: מרים צחי/מקור ראשון]

שכבת עננים מסוככת מפני להט השמש החברונית. קדרות מוזרה פרוסה על העיר השקטה. בחלקה הזעיר שבידי ישראל - מערת המכפלה, בתי היישוב היהודי, שורת הבתים לאורך רחוב השוהדא והעלייה לתל רומיידה - מהלכים תושבים יהודים, תיירים יהודים, ערבים זעופי מבט. מבני היישוב היהודי שלצד מערת המכפלה נראים כמעין חזיון שרב, כפתחו השלו של גן עדן, וסביב להם אוכל הרקב: השנאה, ההזנחה, חוסר העניין הלאומי להפוך את המקום היהודי המופלא הזה ללב העם והארץ. ההתכחשות שעדיין הופכת את חברון לחטוטרת במקום לפסגת מורשת מטופחת.
השטח הישראלי הזעיר, החרב למחצה, גודלו שלושה אחוזים בלבד מהעיר הערבית שסביבו. זו נבנית במרץ ובשאון. לא הרחק מהקסבה הישנה צמחו קניון חדש ומרשים ומגדלים גבוהים עטויי זכוכית. "העיר הערבית פורחת בשעה שאנחנו נאלצים להיחנק כאן ולהיאבק על כל דבר, ולו הקטן ביותר", אומר חיים בלייכר, שומר בית העלמין היהודי העתיק של חברון, המשמש גם סייר קרקעות ופקח מקומי מטעם היישוב היהודי. היישוב עסוק בניסיונות לרכוש וליישב מבנים שנרכשו מערבים מקומיים, מאבק סיזיפי עם ממשלת ישראל הרואה בטיפוח היישוב היהודי הקטן נטל הגדול מכוחותיה.
"היום חברון היא אחד המקומות הרגועים", מחייך בלייכר. "מזמן איבדנו את הבכורה לתושבי השומרון, שם מתחוללים המאבקים הרציניים". לדבריו, הקיפאון הממשלתי בכל הקשור לחברון מתבטא בשלל דרכים. "יש העלמת עין מהתיישבות ובנייה ערבית לא חוקית בשטח הישראלי. כרגע גורמים ברשות הפלשתינית מנסים לבנות בנייה חוקית ליד מערת המכפלה (אזור סמטת ארז) כחלק מהמטרה שלהם ליישב גורמים עם עבר ביטחוני ופלילי בשטח הישראלי ולמרר לנו את החיים. זה רק היבט אחד; אנחנו רואים את אוזלת היד בתחומים נוספים. אבל אנחנו לא מוותרים. אנחנו מתלוננים למשטרה שוב ושוב, פונים למפקדי צה"ל, מתעדים ודורשים שהחוק יגיב לדברים".
משכונת אדמות ישי בתל רומיידה נשקפת חברון כולה. המכפלה שבלבה, מבני היישוב היהודי העתיקים והחדשים, הקסבה העתיקה והמסגד העצום הסמוך לה: גינות וכרמים, רבי קומות מבהיקים. לאחרונה משחיתים השכנים הפלשתינים את עתיקות התל חזור והשחֵת, אגב גרימת נזק ארכיאולוגי ואקולוגי חמור. וזהו סיפור המאבק של תושבי תל רומיידה למען שימורו של התל המופלא שהם מתגוררים בו.

נחשו למי פתחו תיק
[צילום: מרים צחי/מקור ראשון]

והבורות בוערים...
חיים בלייכר תיעד את השלכת האשפה, הזעיק את המשטרה ואת המנהל האזרחי, הגיש תלונות למשטרה - והבורות ממשיכים לבעור באש זבל התמיד ולהתחדש בפסולת טרייה. באחד מהם נראות אבני חומה מסותתות, כבדות ביותר, המכונות 'חומות הענקים'. פסיפס שבור למחצה שוכב בתוך הפסולת החרוכה

מי שמכיר את התל רק כמעונו של ברוך מרזל או כמקום שבו נרצח הרב שלמה רענן בביתו, עשוי להתפלא לשמוע כי מדובר בשכונה קטנה של משפחות יהודיות המתגוררות בבניין אבן נחמד. בחצר הבניין עץ חרוב עתיק שבצלו מתקני שעשועים לילדים. מתחת לבניין, שהוקם על עמודים, נפרס אתר עתיקות שהתגלה בעת החפירות להקמתו. המתחם מגודר, ושלטים מאירי עיניים מפענחים למבקרים את פשר האבנים העתיקות.
"נמצאו כאן ממגורות תבואה מימי חזקיהו המלך ובהן כדים עם הכיתוב 'למלך חברון'", מסביר משה יהלום המתגורר בתל זה 13 שנה. "המשמעות היא שהיה כאן מאגר תבואה ששייך למלך". כן נמצאו גם ממצאים חקלאיים מימי בית שני. "אנחנו חושבים איך לפתח עוד את הארכיאולוגיה, מתוך הבנה שתל רומיידה הוא הוא חברון הקדומה", אומר יהלום. "פה הייתה העיר, וגם החומות הכנעניות נמצאות פה, בתל".
תל רומיידה הוא למעשה גבעה חקלאית נטועה עצי זית עתיקים. מעבר לבתי השכונה היהודית משתפלת הגבעה שכולה כרם זיתים ובקצהו מעיין עתיק, יחיד בכל האזור כולו. "המעיין הזה היה ככל הנראה גם המעיין של העיר התנ"כית ושל זו שאחריה", אומר חיים בלייכר. "זו כנראה הסיבה שהתיישבו כאן".
הזיתים בני מאות השנים מתפתלים בעווית. בֵּינות להם נשקפת עיר האבן, ולמרגלותיהם מסומן 'שביל חברון', בכחול ולבן, חלק מ'שביל יהודה', שנועד למשוך תיירים ומבקרים למקום שבו אברהם ישב ודוד מָלַך. בשטח הקטן של התל מצויים גם בתים ספורים של תושבים ערבים, כחמש משפחות שחלקן מעבדות את הקרקע ומוסקות את הזיתים. אין זו בעלות פרטית ממש, אלא חזקה על השטח שאותה אישר המנהל האזרחי הישראלי לאחר מלחמת ששת הימים. שטחים אחרים שייכים לאפוטרופוס הכללי, מגודרים (חלק מהגידור הוסר בידי הערבים), ונכון לעכשיו מדינת ישראל מסרבת לעשות בהם דבר.
"תל רומיידה כולו", מסביר בלייכר, "לא מיושב כמעט בידי ערבים, למעט אותן חמש משפחות, מסיבה פשוטה: התל נחשב לאורך כל התקופה העות'מאנית שטח ששייך לקהילה היהודית. מסמכים משפטיים המוכיחים בעלות יהודית נמצאו לצערנו רק לחלק מהחלקות בתל, אבל גם הערבים עצמם כיבדו כל השנים את העובדה שהמקום הוא רכוש הקהילה היהודית. זו הסיבה שהמקום השתמר כל כך".
על חלק מאדמות האפוטרופוס הוקמה השכונה היהודית בשנת 1984. התל עצמו הוכרז שטח ארכיאולוגי שכל פעילות בקרקעותיו אסורה, פרט לשימור הקיים. למשה יהלום נפתח תיק פלילי בטענה שנטע גפנים בשטח ארכיאולוגי, זאת לאחר שתושבים יהודים נטעו כמה גפנים באחד משטחי האפוטרופוס הנטושים. התיק של יהלום פתוח כבר חצי שנה, ומונע את חידוש רישיון הנשק שלו. "טוענים שפגעתי בארכיאולוגיה, למרות שלא אני נטעתי", אומר יהלום, "בו בזמן שלנגד עיני המשטרה והצבא השכנים הצמודים אלינו משמידים את העתיקות החשובות ביותר של התל, מימי התנ"ך".
ואכן, צעידה בין הזיתים הכבירים חושפת מחזה נתעב, שבדרך מוזרה מתאים לאווירת הקודש והסחי השלובים יחדיו של חברון: למרגלות העץ הקשיש, בבור שבו קטעי חומה כנענית וממצאים אחרים, מהבילה ערימת זבל טרייה, ומתחתיה ערימת זבל שנשרפה כבר, מפייחת את עתיקות המקום. מטרים ספורים מהבור עומד בית ערבי נאה, עצים מצִלים בחצר, חומה נמוכה, יופי כפרי נעים וטוב. בבורות הפזורים בין חלקות התל מושלכים מקרר ישן, פסולת בניין, זבל ביתי.
בלייכר תיעד את השלכת האשפה, הזעיק את המשטרה ואת המנהל האזרחי, הגיש תלונות למשטרה - והבורות ממשיכים לבעור באש זבל התמיד ולהתחדש בפסולת טרייה. באחד מהם נראות אבני חומה מסותתות, כבדות ביותר, המכונות 'חומות הענקים'. פסיפס שבור למחצה שוכב בתוך הפסולת החרוכה, שברי חרס, ועוד. "בבור הזה נמצא כתב יתדות עתיק ופסיפס ביזנטי שחלקו כבר נותץ", אומר בלייכר בעוגמה.

"אין עניין לציבור"
[צילום: מרים צחי/מקור ראשון]

אחד השכנים הערבים שהחליט להרחיב את שטחו עקר לאחרונה עצי זית בני מאות שנים בטענה ש"מתו", וחפר בעזרת טרקטור באדמת התל אגב הרס הממצאים במקום. המשטרה שהזעיק בלייכר והמנהל האזרחי הפסיקו את העבודות, אולם ההרס כבר נעשה, והזבל מוצא את דרכו לבורות חדשים, גם לאלה המרוחקים מבתי התושבים הערבים.
"יש גם השלכת זבל מכוונת נגדנו, אבל לא זה העיקר", אומר בלייכר. "מדובר בסך הכול בחמש משפחות שאין להן פח אשפה נורמלי של עיריית חברון. זה הסיפור הגדול שאי-אפשר למצוא לו פתרון כבר חודשים על גבי חודשים? איך ייתכן שאני מתעד אדם הורס ממצאים ארכיאולוגיים והמשטרה מודיעה לי שהתיק נסגר מחוסר עניין לציבור? לנו דווקא יש הרבה מאוד עניין: אנחנו נושמים את הזבל השרוף, והשטח הזה הוא מבחינתנו העתיד התיירותי של התל. איך אני יכול להפוך את המקום למסלול בדרכי האבות וההיסטוריה שלנו כשבין העצים, על החומות העתיקות מימי בית ראשון ובית שני, נערם ובוער הזבל?
"הזלזול וההתעלמות של הממשל הישראלי מאכיפת החוק במקום הזה מסמלים הכול. כל כך קל לפתור את הבעיה הזו ולשמור את ההיסטוריה של עם ישראל, אבל זה כנראה לא מעניין אף אחד. אם מישהו היה זורק מסטיק בעתיקות הפלשתים באשקלון הוא היה חוטף, אבל פה יש אדישות מוחלטת להיסטוריה שלנו, לחוק ולצדק".
גם עמותת 'ירוק עכשיו' המטפלת בפניות הציבור לגבי מפגעים סביבתיים החלה לאחרונה לטפל בהרס עתיקות 'שביל חברון המקראית'. העמותה מטפלת בפרויקטים שונים ברחבי הארץ, אך בניגוד לגופים סביבתיים אחרים היא אינה מפלה לרעה את מפגעי הסביבה הפלשתינים ביהודה ובשומרון.
"לאחר שתושבים רבים לא קיבלו מענה מצד גורמי האכיפה השונים, לקחנו על עצמנו לקדם את הטיפול במפגע", אומר עופר ענבר, ממלא-מקום מנהל ירוק עכשיו. לדבריו, העמותה ביקשה להבין מדוע אין פעילות נמרצת נגד המשחיתים, ומדוע אין אכיפה שווה לתושבים יהודים, הנתונים לפיקוח צמוד וליחס מחמיר על כל עבודה בשטח התל, ולתושבים פלשתינים שהורסים את הממצאים ובדרך כלל אינם נתונים למרות כל הליך שהוא. "מדובר בפגיעה קשה בממצאים ארכיאולוגיים המתארים את ההיסטוריה היהודית הקדומה בעולם, ולא ברור עד כה מדוע לא נעשו עד כה שיקום של הממצאים שנפגעו וחקירה מעמיקה של הוונדליזם".
מהמנהל האזרחי טרם התקבלה תגובה.

פורסם במקור: יומן, מקור ראשון
תאריך:  10/08/2012   |   עודכן:  10/08/2012
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
אבות בזבל
תגובות  [ 3 ] מוצגות  [ 3 ]  כתוב תגובה 
1
אתיקות חברון
יצחק שמעון  |  10/08/12 19:19
2
הם מ-פחד-ים מהערבים והשמאל ל"ת
אז יתקפו את אירן?  |  11/08/12 19:14
 
- מישהו כאן מקבל שוחד???
ביאטרי  |  11/08/12 20:19
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יאיר שלג
הוויכוח אם מבצע שלום הגליל היה מלחמת ברירה או מלחמת מנע טרם הוכרע, אך נראה שלקחים הופקו מאז וגם יושמו במבצעים הבאים    אנשי צבא, פוליטיקה ומחקר התכנסו לדון בנושא
אלי יצחק
שימוש בטלפון הוא חלק בלתי נפרד במשא-ומתן, אבל למשא-ומתן הטלפוני יש מספר יתרונות ומספר חסרונות    היתרון העיקרי בשימוש בטלפון הוא חיסכון בזמן    שימוש בטלפון מאפשר לנהל משא-ומתן בזמנים נוחים ומקובלים על כל הצדדים    בנוסף, קיימות שיחות ועידה המאפשרות לאסוף הרבה בעלי עניין, ללא קשר למיקומם הממשי    עם זאת, למרות היתרונות הברורים, למשא-ומתן טלפוני יש חסרונות רבים
טובה ספרא
המתכון הנכון להביא "מרפא" לכלכלה יהיה רק אם יודו שהייתה טעות בדרך הניהול ושיש צורך להתגבר על תבניות מחשבה, המשפיעות מהעבר, ואז אפשר יהיה לתקן    הצמיחה הכלכלית בישראל נמשכת    השפעות קיצוניות על האקלים    תחזית אסטרולוגית לשבוע 17.8.12-10.8.12
אריה אבנרי
כבר כאשר היה ישראל כ"ץ סטודנט גברתן, הוא שימש עוזרו האישי של אריאל שרון, אחד האישים המושחתים ביותר בתולדות המדינה, ולמד ממנו כיצד לייצר קומבינות פוליטיות ולבשל תרגילים מסריחים. לעיתים נדמה כי התלמיד עלה על רבו    שר התחבורה מנהל בימים אלה מאבק סמוי נגד ראש הממשלה על גב אזרחי המדינה. לא ברור לאן תוביל ההתדרדרות במערכת היחסים בין שני האישים ונראה שהיא תעבור במוקדם או במאוחר למגרש הליכוד
מאיר עוזיאל
כך משתקף השבוע מהפייסבוק שלי
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il