X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
ההליכה המשותפת של הליכוד ו"ישראל ביתנו" ברשימה אחת לבחירות, עוררה תגובות חריפות מצד מפלגות, מה שקרוי "מרכז-שמאל" המסר המרכזי היה שהליכוד חתך ימינה כאשר התאחד עם ליברמן זו אמירה צפויה ומתבקשת האם באמת שיתוף הפעולה בין שתי המפלגות הללו מבטא היימנה של הליכוד?
▪  ▪  ▪
ליברמן. היה לשון המאזניים בין ציפי לביבי [צילום: פלאש 90]

בתקופת ממשלת אולמרט, הליכוד בראשות נתניהו היה האופוזיציה לשלטון. "ישראל ביתנו", לעומת זאת, הצטרפה לקואליציה בראשות קדימה. בבחירות 2009 ליברמן היה לשון המאזניים בין ביבי לציפי. בתקופת מערכת הבחירות הוא לא הודיע במי יתמוך לראשות הממשלה. לאחר הבחירות, תקופה ארוכה הוא ניהל מו"מ עם שני הצדדים. לקראת אפשרות חזרתו של אולמרט לחיים הפוליטיים, הוא נפגש עם ליברמן, לבחון איתו אפשרויות לשיתוף הפעולה.
כל אלה לא היו קורים אילו "ישראל ביתנו" הייתה מימין לליכוד. אולמרט וציפי לבני לא היו מנהלים מו"מ עם האיחוד הלאומי, שגם לא היה מנהל מו"מ איתם, כפי שהליכוד לא היה מנהל מו"מ עם מרץ.
המפץ הפוליטי הגדול - ההליכה המשותפת של הליכוד ו"ישראל ביתנו" ברשימה אחת לבחירות, עורר תגובות חריפות מצד מפלגות מה שקרוי "מרכז-שמאל". המסר המרכזי היה שהליכוד חתך ימינה כאשר התאחד עם ליברמן. זו אמירה צפויה ומתבקשת, בדיוק כפי שתגובת הח"כים מ"האיחוד הלאומי" לפיהם הליכוד חתך שמאלה לעבר ליברמן שחתך שמאלה לעבר "הליכוד" צפויה ומתבקשת.

לא תמיד ימינה

האם באמת שיתוף הפעולה בין שתי המפלגות הללו מבטא היימנה של הליכוד? בתחום המדיני, "ישראל ביתנו" יונית יותר מהליכוד. נכון שליברמן מתבטא בבוטות בלתי דיפלומטית, והדבר צורם במיוחד לנוכח תפקידו כשר החוץ. לא אחת, ראש הממשלה נאלץ לנקות אחריו. אבל לעומקם של דברים, דווקא ליברמן דוגל בפשרה טריטוריאלית עמוקה, כולל ויתור על שטחים מאוכלסים בצפיפות בערבים בתוך הקו הירוק, תמורת השארת גושי ההתיישבות בישראל. מן הבחינה המדינית, אי-אפשר בשום אופן לראות בחבירה הזאת חיתוך ימינה של הליכוד.
בתחום החברתי כלכלי, אין הבדל בין שתי המפלגות ולכן גם כאן הגדרה כזאת אינה נכונה. בענייני דת ומדינה "ישראל ביתנו" היא מפלגה חילונית מובהקת, רחוקה מן הצביון המסורתי של הליכוד. על-פי ההגדרות המקובלות בישראל, "ישראל ביתנו" היא הרבה יותר שמאלה מן הליכוד בתחום הזה.
התחום שבו אכן "ישראל ביתנו" היא מפלגת ימין מובהקת, הוא היחס לערביי ישראל. הליכוד הוא מפלגה ליברלית, האמונה על רעיונות של שוויון אזרחי. "שם ירווה לו משפע ואושר, בן ערב בן נצרת ובני" שורר ז'בוטינסקי. מנחם בגין, כראש האופוזיציה לשלטון מפא"י, נאבק למען ביטול הממשל הצבאי לערביי ישראל. ליברמן, לעומת זאת, מזלזל בדרכו ההיסטורית של הליכוד בנושא זה, שהינה "פיינשמקרית" בעיניו. גישת "בלי נאמנות אין אזרחות" מנוגדת בתכלית לעקרונות הדמוקרטיה, למגילת העצמאות ולעקרונות הליכוד. נשאלת השאלה האם "ישראל ביתנו" תסיט את הליכוד מדרכו, או שמא האיחוד בין המפלגות יביית וירסן את ליברמן? ימים יגידו.

Win Win

הבוקר שלמחרת
נתניהו קורא סקרים ויודע שניצחונו בבחירות כמעט מובטח. הוא חושב על הבוקר שלמחרת, ורוצה לחלץ את עצמו מהמבנה הקואליציוני הגורם לתלות במפלגות אחרות. המצב שבו מפלגת השלטון היא מפלגה בינונית בגודלה, מערער מאוד את המשילות. נתניהו רוצה להחזיר את ישראל לימים שבהם מפלגת השלטון נהנתה ממספר מנדטים גדול והתלות שלה בשותפות היה קטן הרבה יותר. ההליכה המשותפת עם ליברמן עשויה לספק לו את מבוקשו

המהלך הפוליטי של נתניהו וליברמן הוא מהלך מבריק. מה עומד מאחוריו? בראש ובראשונה, כבכל איחוד, התקווה לסינרגיה, כלומר לשלם הגדול מסכום חלקיו. מעבר לכך, לשני האישים אינטרסים המצדיקים את המהלך. נתניהו קורא סקרים ויודע שניצחונו בבחירות כמעט מובטח. הוא חושב על הבוקר שלמחרת, ורוצה לחלץ את עצמו מהמבנה הקואליציוני הגורם לתלות במפלגות אחרות. המצב שבו מפלגת השלטון היא מפלגה בינונית בגודלה, מערער מאוד את המשילות. נתניהו רוצה להחזיר את ישראל לימים שבהם מפלגת השלטון נהנתה ממספר מנדטים גדול והתלות שלה בשותפות היה קטן הרבה יותר. ההליכה המשותפת עם ליברמן עשויה לספק לו את מבוקשו.
ומדוע ליברמן ויתר על עמדת הכוח של שותף קואליציוני, כדי להיות שותף במפלגה הגדולה? הסיבה שלו אחרת לגמרי. שאיפתו של ליברמן היא ראשות הממשלה. "ישראל ביתנו" הייתה המנוף להכרה בו כמנהיג מפלגה וככוח פוליטי משמעותי. אולם "ישראל ביתנו" מיצתה את הפוטנציאל האלקטורלי שלה ולכן סיימה את תפקידה. כרגע, ליברמן חותר להגיע עם כ-15 הח"כים שלו לליכוד. אני מעריך, שזמן לא רב אחרי הבחירות יהיה איחוד מלא בין המפלגות, וליברמן יבנה את התמודדותו על הנהגת המפלגה והמדינה בעידן שאחרי נתניהו, מול יריבים כבוגי יעלון, גדעון סער ואחרים.
לפיכך, זהו מהלך מובהק של win win. שני הצדדים מרוויחים מן העסקה. מה שיכול לטרפד את החגיגה הוא כתב אישום נגד ליברמן. אין זה מן הנמנע שבתוך ימים או שבועות יוגש כתב אישום נגד ליברמן. במקרה כזה, ימצא נתניהו את עצמו עם חטוטרת מאוד לא סימפטית ערב הבחירות, כאשר מס' 2 ברשימתו הוא נאשם בפלילים.

האם שלי תמצמץ?

מה ההבדל בין ציפי לבני לבנימין נתניהו בתחום החברתי כלכלי? שום הבדל. שניהם דוגלים בגישה שמרנית, ניאו ליברלית. ציפי לבני היא קדימה, ובענייני חברה וכלכלה קדימה היא מפלגת ימין מובהקת. ציפי לבני לא פרשה מן הליכוד בשל המדיניות הכלכלית אלא בשל הקו המדיני.
לאורך שנים רבות, גם מפלגת העבודה שידרה על אותו גל. מאז בחירתה של שלי יחימוביץ' לראשות המפלגה, היא הובילה בה שינוי מהותי – מפלגת העבודה אימצה קו סוציאל-דמוקרטי, העמידה אותו על ראש שמחתה תוך דחיקת הסוגיה המדינית לשוליים והיא בונה את עצמה ואת מפלגתה כאלטרנטיבה סוציאל-דמוקרטית לדרך של הליכוד וקדימה. משמעות סדר העדיפויות של שלי יחימוביץ', היא שעדיפה בעיניה חבירה ליריבים בתחום המדיני כדי לקדם את האג'נדה החברתית שלה, על פני חבירה ליריבים בתחום החברתי כדי לקדם אג'נדה מדינית.
עד כה, מפגינה שלי יחימוביץ' עמידות ונחישות מול הלחצים לסטות מן הקו שלה. עתה, לאור האיחוד בין הליכוד ל"ישראל ביתנו", הלחץ על שלי יחימוביץ' לשתף פעולה עם ציפי לבני ואולי גם עם יאיר לפיד, יגבר באופן משמעותי. מול הליכוד הגדול, יאמרו עליה, יש צורך באחדות ה"מרכז-שמאל". יטענו כלפיה, שבשל ענייני אגו היא מונעת את גיבוש הגוש של השבט, והיא תישא באשמת הכישלון.
זהו מבחן מנהיגות קשה לשלי יחימוביץ'. האם היא תדבק בדרכה ובאסטרטגיה הפוליטית שלה, הוא שמא תמצמץ ותהרוס את מה שהיא בנתה במחי אשליית ציפי לבני?

חדשות בן עזר
פורסם במקור בחדשות בן עזר
תאריך:  29/10/2012   |   עודכן:  29/10/2012
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
האם הליכוד חתך ימינה?
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
הליכוד מקיא את המזרחים מקירבו
ספסיבה  |  29/10/12 16:37
2
מאמר שקול
גילה פ.  |  30/10/12 00:00
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
חיים שאולזון
למרות האיומים ונסיונות הפגיעה, לא ארתע ממלאכת הקודש שנטלתי על עצמי: לבקר את הטעון ביקורת בחברה החרדית על כל גווניה. היהדות מלמדת אותנו, שמי שיודע להודות בטעותו - הוא האהוב על הקב"ה והוא הזוכה למלכות
חילי טרופר
זה בידיים שלנו, אך כמו תמיד נדרשת מנהיגות אמיצה וישרה שאינה מסתפקת באמירות של "החינוך מעל לכל" כמס שפתיים, אלא נכונה לפעולה עמוקה ושיטתית לצמצום הפערים
עו"ד אריאל דרור
מהם מזונות אישה? כיצד נקבע גובה המזונות? ומהן המגבלות על זכאות האישה למזונותיה?
ישראל בר-ניר
הרבה נכתב על שיטת הבחירות בארה"ב, ועל המיוחדות שבה    לא אחזור כאן על דברים שכבר נאמרו, בהנחה שכולם יודעים פחות או יותר במה מדובר    מה שיסופר בשורות הבאות הוא דבר שכמעט אף אחד לא יודע    גם בארה"ב רק מעטים מודעים לבעיה ולאבסורד אליו היא יכולה להוביל
דוד מרחב
לנאמני ארץ ישראל אין בית. לא בין אלה ששרוך אדום בחולצתם ולא בין אלה שרוממות ז'בוטינסקי בגרונם אך ידו הגסה של ליברמן לופתת את צווארם, ומרצונם החופשי. דרכם של מומרים לחוש בבדידות מזהרת. וגם אני, שעשיתי דרך ארוכה ממועדון מק"י באלנבי פינת הס בתל אביב אל מצודת זאב שברחוב המלך ג'ורג' שבאותה עיר, חש היום בבדידות הגדולה הזו
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il