X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
"בעיניי, הרובוטיקאים הם האלכימאים המודרניים" ראיון עם פרופסור הוד ליפסון על אבולוציה, רובוטיקה והדפסת תלת-ממד
▪  ▪  ▪
פרופסור הוד ליפסון [צילום: באדיבות דוברות הטכניון - מכון טכנולוגי לישראל]

"במעבדה שלנו כבר הדפסנו רמקול בשלמותו - עם המגנטים, המעטפת, הממברנות והחיווט. הדפסנו גם מכשיר טלגרף שהוא העתק מדויק של מכשיר מ-1840, שנמצא אצלנו בקורנל, והצלחנו לקבל בו הודעת מורס"

   רשימות קודמות
  האדם כנגזרת
  מגע בדיוני
  איש הקשר
  נשק חדש במלחמה בסרטן

פרופסור הוד ליפסון, מגדולי המומחים להדפסת תלת-ממד, כבר רגיל לשאלת האקדח המודפס. "אין ספק שהדפסת אקדחים היא סוגיה אתית," הוא אומר בראיון שנתן למגזין הטכניון בביקורו האחרון בישראל, "אבל לא מהסיבה המדוברת בציבור. כולם מבוהלים מהדפסת נשק על-ידי טרוריסטים ופושעים, אבל להם, למעשה, תמיד יהיה זול יותר לקנות אקדחים בשוק השחור. החשש שלי הוא דווקא מילדים ובני נוער, שכיום אין להם גישה לנשק. ביום שהבאתי מדפסת תלת-ממדית הביתה, זה הדבר הראשון שהבן שלי רצה: אקדח."
ליפסון, יליד חיפה, בן 46, מתגורר בארה"ב מאז 1998. אביו הוא פרופסור סטיב ליפסון מהפקולטה לפיזיקה בטכניון, וסבו - הנרי סולומון ליפסון, פיזיקאי בריטי יליד 1910, שהפך את אוניברסיטת מנצ'סטר למרכז עולמי חשוב בתחום הקריסטלוגרפיה. את התואר הראשון עשה הוד כעתודאי בטכניון, ואחרי שירות הקבע חזר לכאן לתואר שני, שהפך מהר מאוד לתואר שלישי. "אז עוד לא היו מסלולים ישירים לדוקטורט, אבל זה היה אחד התקדימים - בזכות המנחה שלי, פרופסור משה שפיטלני מהפקולטה להנדסת מכונות."
בהנחיית פרופסור שפיטלני הסתער ליפסון על הנושא שעניין אותו: יצירת מכונה שתדע לקרוא סקיצות וגם להגיב עליהן ולהציע שיפורים. "בשירותי בחיל הים ראיתי שהמהנדסים שלנו משרבטים סקיצה על נייר, ואחר כך עובדים קשה כדי לבנות במחשב את התרשים ואת הגוף התלת-ממדי. חשבתי שאם המחשב יבין בעצמו את הסקיצה, ייווצר דיאלוג אינטואיטיבי וטבעי יותר בינו לבין המהנדס. הרי סקיצה היא שפת התוכן הטבעית, היא השפה האוניברסלית של היצירתיות. היום, עם מסכי המגע, הרעיון הזה עשוי להיראות טריוויאלי, אבל כאן אני מדבר על תחילת שנות התשעים."
הראיון איתו מתקיים בפאב "נולה סוקס" בחיפה, לפני שיעלה על הבמה וירצה על תלת-ממד, רובוטיקה ואבולוציה. "למען הסר ספק, הבן שלי קיבל תשובה שלילית בסוגיית האקדח המודפס."
ילד אחר היה מדפיס אקדח בלי לשאול את אבא שלו.
בוודאי. התחום הזה, הדפסת תלת-ממד מציף סוגיות אתיות נוספות, כמו שאלת האצן בעל הרגל המודפסת - האם ראוי להתיר לו להשתתף באולימפיאדה? ואיך משגיחים על ייצור מבוזר - מילא הדפסה של תכשיטים ומאפרות, אבל איך מבצעים בקרת איכות של קסדות בהדפסה ביתית? של הגה לרכב? של מזון ותרופות? של מטוסים? אין לי תשובה פשוטה, אבל מישהו יצטרך להתמודד עם הסוגיות האלה, כמו גם עם התוכן האבולוציוני, שיוביל לכך שנטוס במטוסים שאנחנו לא מבינים לגמרי איך הם בנויים.
מה פירוש "תוכן אבולוציוני"?
זה תחום מרתק, שנכנסתי אליו בפוסט-דוקטורט שלי באוניברסיטאות ברנדיס וב-MIT. לכולנו ברור שהאבולוציה הביולוגית מייצרת מערכות מדהימות, מורכבות וקרובות לשלמות בזכות מיליארדי השנים שעומדות לרשותה. אז לנו אין מיליארדי שנים, אבל אנחנו יכולים ללמוד מהאבולוציה את העיקרון הבסיסי - התפתחות אקראית והישרדות המתאימים, במקום התכנון התכליתי שמאפיין את ההנדסה המוכרת לנו.
על סמך העיקרון הזה פיתחנו מערכת סימולטיבית שלתוכה 'נזרקו' חלקי-רובוטים שונים: מנועים, חוטי חשמל, סוללות וכו'. שני העקרונות המרכזיים שעל פיהם תוכנתה המערכת היו אקראיוּת (איש אינו מתערב בתהליך) וסלקציה מבוססת-מהירות - כלומר, ככל שגוף כלשהו, או הרכב של גופים, מתקדם מהר יותר, כך יהיו לו יותר 'צאצאים'. ההנחה הייתה כמובן שבאופן זה ייווצרו, בחלוף ה'דורות', רובוטים יותר ויותר מהירים.
במאה הדורות הראשונים לא קרה הרבה, מלבד הצטרפות של רכיבים שונים לכדי 'ערימות זבל'. כעבור מאתיים דורות החלו להיווצר 'ערימות זבל רוטטות' - כלומר הרכבים שהרטט גורם להם לנוע. הגופים האלה נעו במהירות אפסית, אבל זה היה כמובן פי אינסוף יותר טוב מהערמות הנייחות. אחרי אלף דורות כבר היו לנו רובוטים מעניינים שמתקדמים הרבה יותר מהר. בשלב הזה התחלנו להדפיס אותם.
להדפיס רובוטים?
עד אותו שלב, כל התהליך היה וירטואלי. כעת, כשהיו לנו סימולציות של רובוטים מפותחים, התחלנו להדפיס אותם בתלת-ממד כדי לראות איך הם עובדים בפועל.
זה קרה ב-1999 - עשר שנים אחרי שראיתי לראשונה, בטכניון, רכיב שהודפס בתלת-ממד. אלה היו הרובוטים המודפסים הראשונים בהיסטוריה, ומאז אנחנו מכורים להדפסה תלת-ממדית לא רק של רובוטים אלא בכלל. כי הדפסה מקצרת את הפרש-הזמן בין תכנון לייצור, ובמקרים מסוימים - גם את הייצור עצמו. לא מזמן ייצרנו רובוט של שלושה גרם, שיודע לנפנף בכנפיים ולרחף כמו יתוש. אם אני צריך צינורית כלשהי, אני כבר לא הולך למחסן או רוכש אותה, אלא מדפיס.
הרובוטים יעשו דברים במקומנו?
זו בהחלט המגמה. כבר כיום רובוטים - לפעמים אנחנו קוראים להם מחשבים או מכונות - עושים המון דברים במקומנו; אבל הרובוטיקה האבולוציונית סוללת לנו נתיב לרובוטים יצירתיים מאוד, ולא רק לרובוטים אלא לטכנולוגיות יצירתיות בכלל. בסופו של דבר, החשיבה שלנו כבולה בהמון דפוסים, אילוצים והרגלים, והמחשב - באמצעות אלגוריתמים 'עוורים' שפועלים על-פי עקרונות אבולוציוניים - יכול לנער אותנו מאלפי שנים של קיבעון ולקחת אותנו לעולמות חדשים. בעיניי, הרובוטיקאים הם האלכימאים המודרניים.

רכיבים שהודפסו במעבדתו של פרופסור ליפסון [צילום: באדיבות דוברות הטכניון - מכון טכנולוגי לישראל]
▪  ▪  ▪

אז כיום אפשר להדפיס בכל חומר?
כמעט. כיום כבר אפשר להדפיס מוצרים ממתכת (טיטניום, כסף, זהב, פלדה ועוד) ומהמון חומרים אחרים: זכוכית, בטון, גבינה, קמח אורז, עץ סיבית, נייר, חומרים קרמיים וכמובן פלסטיק. NASA בוחנת הדפסה בחול מתוך מחשבה של יצירת מבנים על הירח מהחול המקומי. גם הספקטרום של סדרי הגודל עצום - מחלקים בגודל מיקרון ועד בית חד-קומתי. אנחנו כבר הצלחנו להדפיס סחוס מִתאים חיים שגידלנו מרקמה חיה, והיתרון ברור - לא רק שזה אינו חומר פלסטי, אלא שהטכנולוגיה הזו מאפשרת לנו להשתיל במטופל רקמה שמקורה בתאים שלו. כך אפשר לפתור את אחת הבעיות הקשות בהשתלות - דחיית השתל. הדפסנו גם חלקים של אוזניים, וכיום אנחנו עובדים על הדפסה של חוליות גב - שם חשובים מאוד הדיוק וההתאמה הספציפית למטופל, כי אין שתי חוליות זהות.
לאן אנחנו ממשיכים מכאן?
הפרק הבא של מהפכת התלת-ממד יתמקד בהדפסה של מערכות שלמות, מורכבות ואקטיביות. אני מדבר לא על הדפסה של חלקים והרכבתם, אלא הדפסה רצופה של המכלול כולו - למשל, מנוע בשלמותו. במעבדה שלנו כבר הדפסנו רמקול בשלמותו - עם המגנטים, המעטפת, הממברנות והחיווט. הדפסנו גם מכשיר טלגרף שהוא העתק מדויק של מכשיר מ-1840, שנמצא אצלנו בקורנל, והצלחנו לקבל בו הודעת מורס.
הסלולרי שלי נפל לשירותים. תוכל להדפיס לי חדש?
טלפון סלולרי עוד לא הצלחנו להדפיס, אבל לדעתי זה רק עניין של זמן.
אתה נשמע אופטימי.
כי התנאי המספיק לקיומן של מהפכות תעשייתיות וטכנולוגיות - ירידה דרסטית בעלויות הייצור - מתקיים כאן. כך נולדו המהפכות הקודמות: המהפכה התעשייתית (בזכות מנוע הקיטור, שהפחית משמעותית את עלות האנרגיה), מהפכת המיחשוב (הפחתת עלות החישוב לאפס, פחות או יותר, עם המצאת המחשב האלקטרוני), ומהפכת התקשורת (הירידה בעלויות התקשורת). אז קודם כל, ההדפסה התלת-ממדית מפחיתה משמעותית את עלויות הייצור של אוביקטים מורכבים. במילים אחרות, הדפסה של עצם מורכב אינה יקרה יותר מהדפסה של עצם פשוט - וזה כמובן מנוגד לחלוטין לכל ההיסטוריה של הייצור.
כלומר, למורכבות לא יהיה תג מחיר?
בתכנון כן, אבל לא בייצור. מחיר הייצור של מאוורר, מטוס, מיקרוסקופ ועצמים מורכבים אחרים ייגזר בעיקר מעלוּת החומר. יותר מזה - גם לַשוֹנוּת לא תהיה עלות. החברה האמריקנית Invisaling, לדוגמה, מדפיסה מדי יום 50 אלף גשרים אורתודנטיים שקופים, מותאמים אישית. ההדפסה מאפשרת לבזר את הייצור, ובאופן זה לחסוך בעלויות השינוע ובזיהום הנגזר מן ההובלה.
לא מזמן הדפסת ארוחה שלמה.
כן. זה היה פרויקט של ניו-יורק טיימס, שבמסגרתו הזמינו מאיתנו ארוחה שלמה. אגב, הדפסנו לא רק את כל האוכל אלא גם צלחות, סכו"ם ועניבה, שיהיה מכובד. ובעניין קצת יותר רציני - חברת בואינג הכריזה שבעתיד הלא רחוק, כל המטוסים שלה יהיו מודפסים.
אם זה יימשך ככה, בקרוב ייגמרו לך האתגרים.
מזה אני לא מודאג. הביולוגיה הצליחה ליצור מכונות שיודעות לתכנן ולייצר מכונות אחרות, ולשָׁם עוד לא הגענו. אבל אנחנו עובדים כיום על רובוטים שממלאים פונקציות מאוד אנושיות ואינטליגנטיות. ככלל, אנחנו הולכים בעצם על כל הפרות הקדושות - דברים שנהוג לחשוב שרק בני אדם יכולים לעשות. כבר פיתחנו רובוטים שיודעים לכתוב טקסט, ורובוט שמצייר ציור שמן. נדמה לי שרובוט שימציא בדיחות טובות יהיה שיא האינטליגנציה, כי הומור הוא באמת יכולת ייחודית ויצירתית מאוד.

גשר אורתודנטי מודפס מתוצרת Invisaling [צילום: באדיבות דוברות הטכניון - מכון טכנולוגי לישראל]
פורסם במקור: מגזין הטכניון - מכון טכנולוגי לישראל
תאריך:  05/12/2014   |   עודכן:  11/01/2015
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
האלכימאי
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
עוד יורד,שלמד את כל תואריו על
נפולת של נמושות.  |  7/12/14 09:19
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
טובה ספרא
זהו זמן שחשוב למצוא את הדרך לשיתופי פעולה אצלנו בשל המצב הביטחוני ובשל חוסר הוודאות מחמת מה שמתרחש בשכונה בה נמצא הבית שלנו    השבוע, הזדמנות לחשיבה מחוץ לקופסה תועיל להשיג מטרות    תחזית שבועית אסטרולוגית: 11.12.14-5.12.14
אלי אלון
בור בעומק 8-7 מטר נפער לפני כשבוע בשביל מול מושב חמ"ד עליו הולכים מדי פעם גם בשעות הערב הולכי רגל ונוסעים עליו במהירות טרקטורונים שעלולים ליפול ולמעוד לתוכו. למרות הסיכון הפוטנציאלי הגבוה לאסון, שכן אף ממרחק 10 מטר לא מבחינים בבור העמוק, איש לא טרח לפחות לגדר ולסמן המקום
לאה טרן
עמוס עוז מביא את הבשורה, עונת חורף במוזאון והפקה קהילתית של האופרה "חליל הקסם"
ד"ר אדית דניאל
הרבה אנשים לא מבינים עד כמה נושא התזונה קשור בקשר הדוק לכאב הראש שלהם, עד כמה תכני המזון והחומרים שבו יש להם השפעה על המוח, כמו גם חומרים אחרים שאינם מזונות שנצרכים באופן קבוע
יואב יצחק
וינשטיין וניצן העלו תהיות: האם נכון להמשיך ולהגן על ברכה מפני חקירה במח"ש למרות החשדות החמורים שהועלו נגדו    מורת רוח מהתנהגות ברכה, שנמנע מלסייע ליועמ"ש ולפרקליט המדינה - אם אכן הוא סבור שהוא נקי וצח כשלג - ולהתנדב ולהעמיד את עצמו לחקירה במח"ש ולבדיקת פוליגרף
רשימות נוספות
האדם כנגזרת  /  מגזין הטכניון
מגע בדיוני  /  מגזין הטכניון
איש הקשר  /  מגזין הטכניון
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il