X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  יומני בלוגרים
קשריו האינטימיים של ניסו שחם עם שוטרות שהיו כפופות לו, היוו הפרת אמונים - ובצדק הוא הורשע ונדחתה בקשתו לדיון נוסף את היסודות לקביעה זו אפשר למצוא כבר בפסק הדין המכונן בעניינו של שמעון שבס
▪  ▪  ▪
שחם. לא ראה בעיה [צילום: פלאש 90]
סופית: עשרה חודשי מאסר לניצב בדימוס ניסו שחם
איתמר לוין
בית המשפט העליון מאמץ את קביעתו של בית המשפט המחוזי, לפיה ריבוי ההטרדות המיניות של שוטרות בידי שחם יוצר גם עבירה של מרמה והפרת אמונים כאשר במקביל טיפל בענייניהן
לרשימה המלאה

ניסו שחם ייכנס לכלא ב-1.3
איתמר לוין
חיות: פסק הדין בעניינו של מי שהיה מפקד משטרת מחוז ירושלים, והורשע במרמה והפרת אמונים בשל יחסי מין עם שוטרות, הוא התפתחות טבעית של ההלכה והחידוש ההלכתי בו מצומצם
לרשימה המלאה

השבוע (16.1.2022) נדחתה הבקשה לקיום דיון נוסף בעניינו של ניצב בדימוס ניסו שחם (דנ"פ 8227/21), שהורשע בעבירת הפרת אמונים בשל כך שקיים קשרים אינטימיים עם מספר רב של שוטרות זוטרות וצעירות ממנו (שהיו כפופות אליו) והיה מעורב בקבלת החלטות מטיבות בעניינן. בתמצית, דעת המיעוט של השופט יוסף אלרון, עליה נשענו סנגוריו של שחם במסגרת הבקשה לדיון נוסף, הייתה שהרשעה על יסוד הצטברות של מעשים שכל אחד מהם אינו מהווה עבירה פלילית - סותרת את עיקרון החוקיות (רע"פ 6477/20). לשיטתו של השופט אלרון, קיים קושי ליישב בין הרשעה בהפרת אמונים על סמך תזת הצבירה לבין עיקרון החוקיות שלפיו ניתן להטיל אחריות פלילית רק לאחר מתן אזהרה מוקדמת.
עם כל הכבוד, הקושי האמור כלל אינו קושי למי שקורא את פסק הדין של בית המשפט העליון (בהרכב מורחב של 9 שופטים בראשות הנשיא אהרן ברק) בעניין דיון נוסף שבס, שם נקבע כי הדרישה לקיומו של "פן מחמיר נוסף" מאזנת את גבולות העבירה העמומה של הפרת אמונים (דנ"פ 1397/03). כלומר: משההרשעה בהפרת אמונים היא רק באותם מקרים חמורים בהם נמצא "פן מחמיר נוסף" המתלווה לניגוד העניינים, הרי שניתן לומר כי עיקרון החוקיות לא נפגע מהותית וממילא אין מה ליישב.
מכל מקום, שיטתנו המשפטית כבר הכריעה שהיא מוכנה לשלם את מחיר הפגיעה בעיקרון החוקיות על-מנת לשמר בידיה כלי אפקטיבי ללוחמה בשחיתות, ובלשונו של השופט עוזי פוגלמן בפרשת טלנסקי: "במלחמה בשחיתות - אין מנוס מכך" (ע"פ 8080/12). ודוק, עבירת הפרת האמונים היא מעין "רע הכרחי" לשימור היציבות החברתית - כלי גמיש לשם התמודדות עם השחיתות השלטונית. דומה כי גם השופט אלרון אינו חולק על כך ברמה העקרונית (פרשת אלון חסן, ע"פ 3817/18).
החומרה עולה עם המעמד
דברים אלה נכונים במיוחד כאשר בתי המשפט שבו ופסקו כי השיטתיות היא אלמנט שיש לשקלל בבחינת "הפן המחמיר הנוסף" בעבירת הפרת אמונים [ראו למשל: פרשת טלנסקי לעיל, פרשת המינויים הפוליטיים (ת"פ 4063/06) ופרשת יפה אלון (ע"פ 70839/08)]. כך שם וכך בענייננו: השיטתיות היא אלמנט שלא ניתן להתעלם ממנו בשקלול חומרת הפגיעה בערכים המוגנים על-ידי האיסור הפלילי. השיטתיות המושרשת במעשיו החוזרים של שחם היא זו שמבססת את קיומו של "הפן המחמיר הנוסף". במילים אחרות, השיטתיות היא היא הפרת האמונים.
זאת ועוד, הניצב שחם כיהן כמפקד (וכסגן מפקד) מחוז ירושלים. מדובר בתפקידים בכירים בעלי השפעה רבה בתוך המשטרה וכלפי הציבור הרחב. עדותו של הניצב שחם עצמו ממחישה את ניגוד העניינים החמור והמובהק שבו הוא היה נתון: "אין לי בעיה עם קיום מגע אינטימי. היא הייתה הפקודה שלי וקיימתי איתה מגע אינטימי". זו עמדתו המדהימה של ניצב שחם שבטעות עלולה להתפרש כעמדת הדין הישראלי; אך בדנ"פ שבס נקבע אחרת: "ככל שמעמדו של עובד הציבור רם יותר, כן עשוי ניגוד העניינים שבו הוא מצוי להגביר את הפגיעה המהותית בערך המוגן על-ידי האיסור הפלילי. לא הרי ניגוד עניינים של המפקח הכללי של המשטרה כהרי ניגוד העניינים של שוטר מהשורה".
ואכן, לאחרונה בית המשפט העליון החמיר את עונשו של ניצב ניסים מור שהורשע גם הוא בהפרת אמונים בשל כך שניהל קשרים אינטימיים עם פקודותיו (רע"פ 10002/17). לדעתנו, הדברים שנקבעו בעניין מור אמורים להוות סמן לגבי עבירת הפרת האמונים גם בפרשת שחם. הנשיאה אסתר חיות היטיבה להסביר בעניין אלגריסי, כי כאשר עובד ציבור מעמיד את עצמו בניגוד עניינים שיוצר פגיעה מהותית באמון הציבור, או בטוהר המידות או בתקינות המינהל הציבורי, הרי שיש בכך כדי לגבש עבירה של הפרת אמונים (ע"פ 8027/04). דברים אלה נכונים לענייננו: ניצב במשטרה שמעמיד את עצמו שוב ושוב בניגוד עניינים בין עניינו האישי בפקודות לבין האינטרס המקצועי והממלכתי עליו הופקד מכוח תפקידו. לכן ברור שמעשיו של הניצב שחם, בין כשלעצמם ובין בהצטברותם, מהווים הפרת אמונים הפוגעת פגיעה קשה בציבור.
לא עניין של "גרמים"
נחזור להתחלה. בהכרעת הדין המזכה בעניינו של שחם (שלימים התהפכה), נימק השופט בני שגיא את עמדתו באמצעות דוגמה מפקודת הסמים המסוכנים. הוא הסביר, כי כשם שלא ניתן לחבר מתמטית את כמויות הסם שנתפסו אצל פלוני לאורך השנים ולייחס לו עבירה אחת של החזקת סם שלא לצריכה עצמית על בסיס הכמות המצטברת, כך גם לא ניתן "לצבור" אסופה של "ניגודי עניינים שאינם פליליים" לכדי עבירה פלילית אחת של שחם. מה שהנחה את השופט שגיא במסקנה שגויה זו היה לא אחר מאשר עיקרון החוקיות. ואולם דווקא דוגמה זו ממחישה מדוע הטענה של שגיא (שבינתיים מונה למחוזי) אינה יכולה לעמוד.
עבירת הפרת האמונים (שהיא עבירת סל) אינה עניין של "גרמים"; לא ניתן "לשקול" אותה. השופט מישאל חשין ז"ל הסביר בעניין שבס כי עבירת הפרת האמונים (עבירת סל) היא בעלת "ריקמה פתוחה", ובית המשפט אמור למלא אותה בתוכן מעת לעת על-פי נתוני המקום והזמן; השופט חשין הוסיף וקבע כי "המחוקק כמו הסמיך את בית המשפט לקבוע מעשים המהווים הפרת אמונים הפוגעים בציבור - מַהֵם, וקביעתו של בית המשפט הייתה כחוק". אנו כמובן מסכימים עם דברים נכוחים אלה. אכן, מדובר ב"עבירת מסגרת" (כלשונם של הנשיאה חיות בעניין אלגריסי והשופט חשין בעניין שבס), אין היא בנויה על יסודות מוגדרים באורח מדויק וברור. ניתן לכנותה "עבירה יישומית", קרי: עבירה שעיקריה ניכרים בדרכי יישומה. דברים כדורבנות. לכן הנשיאה חיות קבעה במסגרת ההחלטה הדוחה את הבקשה לקיום דיון נוסף בעניינו של שחם, כי אימוץ תזת הצבירה בהקשר של הפרת אמונים משקף התפתחות טבעית של הדין ביחס לעבירה זו.
מכל מקום, הנשיאה חיות חידדה בהחלטתה בעניין שחם שני דברים נכונים. ראשית, "תזת הצבירה" שאומצה נוגעת לעבירת הפרת האמונים בלבד, ואינה קובעת מסמרות ביחס לעבירות אחרות. שנית, ביחס לעבירת הפרת אמונים "צבירה" אפשרית רק באותן נסיבות ייחודיות שבהן מדובר "בביצוע של מעשים בעלי מאפיינים דומים, המבטאים שיטה אחת". ובמקרה של שחם - הדברים ברורים: הריבוי כשלעצמו של מעשיו של הניצב שחם (בנסיבות דומות - קיום קשרים אינטימיים עם שוטרות זוטרות ממנו שהיו כפופות אליו, מצד אחד, וקבלת החלטות בעניינן, מצד שני) הוא שיוצר את הפן המחמיר הנדרש לצורך הרשעתו בעבירת הפרת אמונים. לכן גם נקבע שאין כל דבר מיוחד וחריג בפרשת שחם המצדיק קיומו של דיון נוסף, הליך חריג שבחריגים.
והערה אחרונה במאמר מוסגר: לדעתנו היה צריך לדחות את הבקשה של שחם לקיום דיון נוסף ("גלגול רביעי"), גם מבלי לבקש את תשובת המדינה לבקשה. יותר מכך: במסגרת ההחלטה הדוחה את הבקשה של שחם היה מקום לחייב את שחם בהוצאות ממשיות על בזבוז הזמן השיפוטי היקר שהוא גרם באמצעות הליך הסרק שננקט. ואכן, כפי שציינה בצדק הנשיאה חיות לקראת סיום: "עצם קיומם של חילוקי דעות בין שופטי ההרכב אינו מהווה כשלעצמו עילה לקיום דיון נוסף". כל מילה נוספת מיותרת.

הכותבים הם:
* דורון מנשה - מומחה לדיני ראיות בפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה;
* עו"ד דון סוסונוב - עוסק בליטיגציה מורכבת.
תאריך:  20/01/2022   |   עודכן:  20/01/2022
+השר לבט"פ על פרשת העיקובים: לא מעיד על הכלל
19:00 20/01/22  |  עידן יוסף

השר לביטחון הפנים עמר בר-לב התייחס לחשיפת כלכליסט שלפיה המשטרה עשתה שימוש בתוכנת הריגול של NSO ללא צו: "אם היה מי שחטא - אין הוא מעיד על הכלל ואין לו מחילה. הוא יימצא ויועמד לדין".

+"אם היו מקרים נקודתיים של חריגה מנהלים - נפעל לתקן"
14:35 20/01/22  |  מירב ארד   |   לרשימה המלאה

שב וטען: "משתמשים באמצעים רק למאבק בפשיעה חמורה, הם מצילים חיים"  ▪  קרא לעיתון כלכליסט להעביר לידי המשטרה פרטים קונקרטיים אשר יאפשרו לבדוק את האירועים הנטענים  ▪  הזהיר מניסיונות בלתי לגיטימיים לפגוע במשטרת ישראל ולהחליש את מערכת אכיפת החוק

שבתאי. "נעשית בדיקה פנימית קפדנית" [צילום: אוליביה פיטוסי, פלאש 90]
+ח"כ עודה: כאשר עקבו אחרי ישראלים שתקתם
10:29 20/01/22  |  עידן יוסף

יו״ר הרשימה המשותפת, ח״כ איימן עודה, על חשיפת כלכליסט על שימוש המשטרה באמצעי ריגול ומעקב של חברת NSO נגד אזרחים: ״אני מברך על הזעם הציבורי על פרשת NSO, אבל השתיקה הציבורית כשהאמצעים האלה מופנים נגד אזרחים ערבים ופלשתינים- היא שנותנת להם לגיטימציה. האחראים בממשלה ובמשטרה חייבים להענש, והציבור כולו חייב לעשות חשבון נפש״.

+ח"כ רז קורא להקים ועדת חקירה פרלמנטרית בנושא מעקבי המשטרה
10:11 20/01/22  |  עידן יוסף

ח"כ מוסי רז (מרצ) פנה ליו"ר הקואליציה עידית סילמן וסגנה בועז טופורובסקי בבקשה לשתף פעולה עם האופוזיציה, ולקרוא לוועדת חקירה פרלמנטרית בנוגע לפעילות NSO.
"המקרה החמור הזה קורא לנו להתעלות מעל למחנות של אופוזיציה וקואליציה ולפעול ביחד בשל אחריותנו המוסרית לאזרחי ישראל ולפעילות החברה הישראלית בעולם. הנושא הזה צריך להחקר באופן המקיף ביותר שאפשר כדי לעצור מייד את הפגיעה החמורה בפרטיות ובחופש המחאה", אמר רז.

+"הולך עם גברים בזמן שהוא נשוי":
מעקב במשטרה אחרי פעיל חברתי
09:22 20/01/22  |  עידן יוסף   |   לרשימה המלאה

חלק שלישי בתחקיר כלכליסט חושף כיצד יחידת סיגינט גילתה באמצעות תוכנת NSO ששתלה בטלפון של אזרח כי הוא משתמש בישומון המציע שירותי הכרויות בין גברים - ואף מסרו את המידע ליחידה אחרת לצורך מעקב אחריו בשטח  ▪  המעקב נומק בכך שיש חשש שיבצע "עבירות סדר ציבורי בנסיבות מחמירות", והסביר כי היעד מהווה "סכנה לדמוקרטיה"

מוטי אלשיך, קובי שבתאי [צילום: יונתן זינדל/פלאש 90]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
עוד מקרה ועוד מקרה - כן, זוהי הפרת אמונים
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
לא ברור
ה.א  |  23/01/22 08:50
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות משטרה במוקד
עידן יוסף
חלק שלישי בתחקיר כלכליסט חושף כיצד יחידת סיגינט גילתה באמצעות תוכנת NSO ששתלה בטלפון של אזרח כי הוא משתמש בישומון המציע שירותי הכרויות בין גברים - ואף מסרו את המידע ליחידה אחרת לצורך מעקב אחריו בשטח    המעקב נומק בכך שיש חשש שיבצע "עבירות סדר ציבורי בנסיבות מחמירות", והסביר כי היעד מהווה "סכנה לדמוקרטיה"
מירב ארד
תחקיר כלכליסט חושף כי המשטרה משתמשת באזרחים ללא סיווג ביטחוני שלא הוכשרו כשוטרים לפריצה דיגיטלית    ההאקרים נחשפים במסגרת פעילותם למידע רגיש וסודי    המשטרה בתגובה: "הפעילות נמצאת בפיקוח ובקרה של הגורמים המשפטיים"
מירב ארד
הבהיר: "מהבדיקה עלה שחלק מהמקרים אינם נכונים. בין השאר, לא התבצע שימוש בכלים מסוג זה מול מפגיני הדגלים השחורים, טלפונים של ראשי רשויות ומעקב אחרי גורמים המתנגדים למצעד הגאווה. פרטים אלה אינם נכונים"    "מדובר באחד התחומים הכי מבוקרים ומפוקחים על-ידי כלל הגורמים המשפטיים"    השר בר לב: "אין פרקטיקה של האזנות סתר"
מירב ארד
שב"ס: ממאי תוקף נוהל חדש, ו-22% מהאסירים בבתי חולים אינם אזוקים בהצלבה. 12% אינן אזוקים כלל    ו"ר הוועדה לביטחון פנים מירב בן ארי: יש מצבים שחייבים לאזוק, אבל לא נרשה שזו תהיה ברירת מחדל
איתמר לוין
שוטר שהיכה משתתף בהפגנה בלתי חוקית נדון להורדה בדרגה על תנאי; שני שוטרים שהיכו אזרח נקנסו ב-500 שקל    העונשים המשמעתיים ממשיכים להיות קלים מאוד, גם במקרים של עבירות פליליות
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il