X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
ארטילריה אוקראינית ליד בחמוט [צילום: AP]
השלב הבא באוקראינה: מתקפה ואז שיחות?
אם אוקראינה תרשום הישגים משמעותיים במתקפת-הנגד בחודשים הבאים, האם יגברו הסיכויים להסדר של שלום? ניו-יורק טיימס על הדעות המנוגדות במערב

מתקפת הנגד המתוכננת של אוקראינה נגד רוסיה הורידה מעל הפרק את הסיכוי להסדר במו"מ, אבל פקידים בארה"ב ובאירופה אומרים, כי השלב הבא של המלחמה עשוי ליצור תנופה לדיפלומטיה – מדווח ניו-יורק טיימס. לא ברור כיצד יגדירו במערב "הצלחה" במתקפה, העשויה להימשך מספר חודשים, ועד כמה התוצאות ישפיעו על גישתם.
נכון לעכשיו, ולדימיר פוטין אינו מגלה כל סימן של נכונות לוויתורים או אפילו למו"מ של ממש. פקידים אמריקנים מודאגים מכל קריאה להפסקת אש מיידית או שיחות שלום, במיוחד אלו המגיעות מסין. בייג'ינג מנסה למלא את תפקיד המתווך, למרת הזדהותה האסטרטגית הברורה עם רוסיה. ממשל ביידן מצידו ממשיך להפגין מחויבות חד-משמעית לסייע לאוקראינה ולמתן עדיפות להישגים בשדה הקרב. גם מנהיגי אוקראינה אומרים, שלא יסכימו לנהל שיחות בטרם ייהדפו הכוחות הרוסיים.
עם זאת, יועציו של הנשיא ג'ו ביידן בוחנים אפשרויות שונות לסיום הסכסוך, בניסיון לאתר מוצא שיהיה מקובל הן על קייב והן על מוסקבה. משני עברי האוקיינוס האטלנטי אומרים, כי האפשרות הטובה ביותר תהיה הישגים אוקראיניים שיעניקו לה יכולת מיקוח משופרת בכל מו"מ עתידי. עם זאת, לרוב האוקראינים אין רצון להתפשר עם הרוסים – ובמקביל חוששים בוושינגטון, כי פוטין ימשיך להאמין ביכולתו לנצח במלחמת התשה גם אם יספוג מפלה בקיץ הקרוב.
מנהלת המודיעין הלאומי, אווריל היינס, אמרה בשימוע בקונגרס בשבוע שעבר, כי פוטין אומנם מנמיך את ציפיותיו לטווח הקרוב, אך קלושים הסיכויים שיסכים השנה לוויתורים כלשהם במסגרת מו"מ. לדבריה, פוטין עלול להשתמש בהפסקת אש כדי להתארגן לחידוש הלחימה, ולטעון לניצחון זמני לנוכח השטחים שעלה בידו לכבוש.
פקיד בכיר אחר הוסיף, כי לא משנה איזו הצלחה תשיג אוקראינה – פוטין תמיד יוכל להורות על גיוס נרחב נוסף. הוא גם יכול לצאת נשכר מהבחירות בארה"ב בשנה הבאה, אם דונלד טראמפ ייבחר שוב – שכן הוא וכמה רפובליקנים אחרים טוענים שהסיוע האמריקני לאוקראינה הוא בזבזני ומסוכן.
כאמור, סין מנסה למלא את תפקיד המתווך מאז הציגה יוזמת שלום לפני שלושה חודשים. ארה"ב ואירופה אומרות פומבית שהן פתוחות לאפשרות זו, אך גם מתחו ביקורת על כך שבייג'ינג אינה מוכנה לומר בגלוי שרוסיה היא התוקפן ואמרו שלא ניתן לראות בה מתווך נטול פניות. הנשיא שי ג'ינפינג ביקר במוסקבה לפני חודשיים והדגיש את המשך השותפות בין שתי המדינות.
ארה"ב ואירופה גם ספקניות לגבי קריאות לשלום שאינן כוללות דרישת סף לנסיגת הכוחות הרוסיים משטח אוקראינה. סין לא הצהירה בגלוי על תמיכתה בשלמותה הטריטוריאלית של אוקראינה, והיא ורוסיה עלולות להציע הפסקת אש בקווים הנוכחיים – דהיינו כולל הכיבוש הרוסי.

הגנרל מיליי מול השר בלינקן
טנקים אוקראיניים ליד בחמוט [צילום: AP]

הנימוק המשמעותי ביותר בעד תיווך סיני הוא היותה השותף החזק ביותר של רוסיה, לצד הקשר האישי הטוב בין שני הנשיאים; המלחמה פגעה בכלכלה העולמית ויצרה בעיות לסין. "בעיקרון, אם מדינות – במיוחד בעלות השפעה ניכרת כמו סין – רוצים למלא תפקיד חיובי בהשגת שלום, זה דבר טוב", אמר בשבוע שעבר שר החוץ האמריקני, אנתוני בלינקן. היועץ לביטחון לאומי, ג'ייק סליבאן, שוחח בשבוע שעבר על אוקראינה עם וונג יי, בכיר הדיפלומטים של סין, בפגישתם בווינה.
הוויכוח בוושינגטון על ההיתכנות של שיחות שלום הוא גולמי ופרדוקסלי, מאפיין הטיימס. יש אפילו טיעונים מנוגדים המבוססים על אותה תוצאה אפשרית: הישגים אוקראיניים ניכרים יכולים להיות הזמן המתאים לשיחות – או לגרום לקייב לשים את הדיפלומטיה במושב האחורי ולהמשיך להילחם. הדיון מתנהל גם בכיוון ההפוך: האם ללחוץ על אוקראינה להיכנס למו"מ אם לא תצליח לשחרר שטחים משמעותיים, או לסייע לה להמשיך להילחם כדי שלא להעניק פרס לתוקפן.
יו"ר המטות המשולבים, הגנרל מארק מיליי, הוא הבכיר האמריקני הקורא בצורה הגלויה ביותר לרוסיה ואוקראינה לשקול להיכנס למו"מ, בנימוק שמלחמה ממושכת תגרום קורבנות רבים נוספים. עמדתו של בלינקן שונה: "צריך להיות שינוי משמעותי בתודעה של פוטין ורוסיה כדי שיהיה מקום לדיפלומטיה ממשית".
בלינקן אמר בשבוע שעבר, כי על אוקראינה לזכות בחזרה בשטחים ש"רוסיה כבשה בכוח ב-14 החודשים האחרונים". אבל המלחמה הנוכחית היא המשך של זו משנת 2014, בה רוסיה סיפחה את חצי-האי קרים והשתלטה על מאות קילומטרים רבועים במזרח אוקראינה. מנהיגי אוקראינה מדברים גם על שחרור שטחים אלו, ולא ברור האם בלינקן השמיט אותם בכוונה. בוושינגטון מאמינים רבים, כי פוטין ישתמש באמצעים דרסטיים כדי להבטיח את שליטתו בחצי-האי.
כמה פקידים אמריקנים העלו את האפשרות לפירוז של קרים, אך סביר להניח שפוטין יסרב מכל וכל; צי הים השחור של רוסיה ממוקם בעיר סווסטופול שבמחוז זה. בלינקן אמר בשבוע שעבר, שתוכנית שלום צודקת ובת-קיימא אינה יכולה להשלים עם מעשיה של רוסיה, ואין לאפשר לרוסיה פשוט להתארגן לקראת מתקפה נוספת.

תאריך:  15/05/23   |   עודכן:  15/05/23
+"להבטיח שהברבריות של פוטין לא תתוגמל"
11:05 15/05/23  |  יאיר נבות   |   לרשימה המלאה

סונאק אמר בנאומו: "זו הסיבה שבריטניה שומרת על תמיכתה באוקראינה - מטנקים ועד אימונים, תחמושת ועד כלי רכב משוריינים. והמסר הזה של סולידריות יצלצל בקול רם בכל הפגישות שלי עם מנהיגים אחרים בעולם בימים הקרובים"  ▪  גם הנשיא מקרון הכריז בעת ביקורו של זלנסקי על חבילת סיוע צבאי לקייב, שתכלול עשרות כלי רק"מ וכמה טנקים

[צילום: אלברטו פאזלי/AP]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
השלב הבא באוקראינה: מתקפה ואז שיחות?
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות מלחמת רוסיה באוקראינה
יאיר נבות
סונאק אמר בנאומו: "זו הסיבה שבריטניה שומרת על תמיכתה באוקראינה - מטנקים ועד אימונים, תחמושת ועד כלי רכב משוריינים. והמסר הזה של סולידריות יצלצל בקול רם בכל הפגישות שלי עם מנהיגים אחרים בעולם בימים הקרובים"    גם הנשיא מקרון הכריז בעת ביקורו של זלנסקי על חבילת סיוע צבאי לקייב, שתכלול עשרות כלי רק"מ וכמה טנקים
אורי מילשטיין
מהירות הטיל הזה 10 מאך והוא נועד במקורו להשמיד מערכות הגנה ותשתיות אסטרטגיות של נאט"ו וממילא גם של ישראל
יבגני בריק
מומחי "הפורמט החיפאי" של עמותת "דור מוריה" דנו בתוצאות מחקר על יחסם של אזרחי ישראל, ילידי הארץ ועולים, לבעיה הגיאופוליטית החריפה ביותר של השנה
יאיר נבות
ע"פ האנליסטים של OSINET, המצעד המסורתי היום במוסקבה היה הקצר ביותר ב-20 השנים האחרונות, ונמשך 45 דקות בלבד. יתר על כן, הם מציינים מספר הכלים הצבאיים במצעד בכיכר האדומה במוסקבה היה נמוך כמעט פי ארבעה בהשוואה למצעד לפני שנתיים, ב-2021. השנה נכנסו לכיכר האדומה רק 51 כלים, ואילו לפני שנתיים - 197
יאיר נבות
מחר כאמור יציינו ברוסיה את "יום הניצחון", כולל המצעד הצבאי המסורתי בכיכר האדומה. הנשיא פוטין צפוי להשתתף בו כבכל שנה, אך במוסקבה יש דריכות וכוננות מאוד גבוהות, בציפייה לפעולה אוקראינית אפשרית שתביך ותשפיל את רוסיה, ביום החשוב לה ביותר בלוח השנה.
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il