לישראל יש זכות להגן על עצמה מול האיום מצד חמאס, וארה"ב – בעלת בריתה הקרובה ביותר – צודקת כאשר התחייבה לעמוד לצידה עד שתחזור תחושת הביטחון. אך זו אינה מלחמה רגילה נגד מדינה המכבדת את חוקי המלחמה הבינלאומיים, מדגיש ניו-יורק טיימס במאמר המערכת שלו (4.10.23).
חמאס הוא ארגון טרור, שאמנת ייסודו קוראת להשמדת ישראל. הארגון אולי טוען שהוא מייצג את הפלשתינים, אבל לא אכפת לו מחייהם של תושבי עזה. אנשיו מתחבאים זמן רב במסגדים, בתי ספר ובתי חולים ומכניסים בכוונה אזרחים לטווח הפגיעה. מוטב שאנשים ברחבי העולם, כולל בארה"ב, המצדיקים את התקפות חמאס יידעו מה הארגון הזה באמת מייצג.
מצב זה הופך את מלחמתה של ישראל בחמאס לקשה במיוחד. כדמוקרטיה ליברלית, היחידה במזרח התיכון, ישראל מחויבת על-פי החוק הבינלאומי להגן על אזרחים במקביל למימוש מטרותיה הצבאיות. נכון שחמאס לא נטל התחייבות דומה, אך הטיימס מדגיש, כי ישראל מחויבת לקנה מידה שונה וגבוה יותר. היא אינה יכולה להרשות לזעם ולרצון בנקמה לחתור תחת מחויבויותיה המוסריות.
הטיימס מצביע על המצב ההומניטרי הקשה ברצועה ומסביר, כי זו הסיבה לכך שרבים מידידיה של ישראל – ובראשם
ג'ו ביידן ואנתוני בלינקן – קוראים להפוגה הומניטרית. העיתון אומר כי בראש סדר העדיפות צריכה לעמוד אספקת מזון, מים ותרופות [אך לא דלק – א.ל]. ישראל הביעה דאגה שמא הסיוע ישחק לידי חמאס, אך שווה לנסות להעבירו לאזרחים הזקוקים לו. בניגוד לדבריו של
בנימין נתניהו, הפסקה הומניטרית לא תהיה כניעה לטרור והיא אינה דומה להפסקת אש.
אכן, הפסקת אש כעת תאפשר לחמאס להתאושש; הפוגה הומניטרית, לעומת זאת, תעניק מרחב נשימה מסוים לעזתים ותאפשר לישראל להתקדם בשחרור החטופים. היא גם תאפשר לרבים יותר מבין מאות האלפים שנותרו בצפון הרצועה להגיע לחלקה הדרומי והבטוח יותר. כדי שצעד כזה יהיה יעיל, חמאס יצטרך להימנע משיגור טילים לישראל; מדינות ערב ילחצו עליו לשחרר את כל החטופים.
אין כל ערובה לכך שהפוגה הומניטרית, במיוחד כאשר מדובר במלחמה עם ארגון טרור, תבטיח את שובם של החטופים או את סופו של סבל התושבים – מדגיש הטיימס. מה שכן בטוח הוא, שבלעדיה סבלם של האזרחים יגדל ויגבר הסיכון שמלחמת חרבות ברזל תהפוך למלחמה איזורית. מנהיגי ישראל מכינים את עמם למלחמה ארוכה, והפוגה הומניטרית לא תשנה עובדה זו. אבל היא חיונית להקלת הנטל מעל האזרחים ברצועה ולאפשר לגופי הסיוע הבינלאומיים להמשיך לתפקד, אומר העיתון.
ישראל הוכיחה עד עתה שהיא מוכנה להקשיב לדאגותיהן של בעלות בריתה, אשר לחצו עליה לעמוד בהתחייבויותיה על-פי חוקי המלחמה. חוקים אלו נועדו גם לקבוע את כללי ההתנהגות בזמן העימות וגם ליצור קו התחלה לאנושיות שתבוא אחריו.