X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
ראש מפלגת העבודה יצחק הרצוג נכשל בניסוח חזון פוליטי ברור ובגיבוש בריתות פוליטיות לקידומו. הוא יכול עכשיו לתקן זאת מהאופוזיציה
▪  ▪  ▪
בעל ניסיון רב-ערך בפוליטיקה הישראלית. הרצוג [צילום: פלאש 90]
ערים לערבים
אם הרצוג היה רוצה שלפחות חלק מהמפלגות הערביות ימליצו עליו לראשות הממשלה, הוא יכול היה למשל להבטיח להקים חמש או עשר ערים חדשות לערבים. מאז קום המדינה קמו ערים ועיירות רבות ליהודים אך רק עיר אחת לערבים (רהט, לבדואים, בכפייה מבחינתם)

בנימין נתניהו ימשיך לכהן כראש ממשלה בעיקר משום שראש מפלגת העבודה יצחק הרצוג נכשל בניסוח חזון פוליטי ברור ובגיבוש בריתות פוליטיות לקידומו. הרצוג היה ככל הנראה חוזר אל האופוזיציה גם אם המחנה הציוני היה בכמה מנדטים גדול מהליכוד.
בדמוקרטיה הישראלית המנצח הוא זה שהנשיא מתרשם לאחר שיחות עם ראשי המפלגות כי יש לו את הסיכויים הטובים ביותר להרכיב ממשלה. לא זה שמפלגתו גדולה יותר. ומשום שבכל הקשור להרכבת קואליציות יש כיום יתרון לימין על השמאל, כל זמן שהשמאל לא יצור בריתות עומק מהותיות חדשות הוא לא יוכל לחזור להובלת המדינה.
האסטרטגיה של גיוס קולות מ"הימין הרך" נכשלה כי היא לא מתאימה לישראל בשנת 2015. היא התבססה על ההנחה שהיות שמצביעי המרכז יעדיפו את הגישה הניצית של נתניהו, הדרך היחידה אל השלטון תהיה להתמקד בנושאים הכלכליים-חברתיים, ובפרט ביוקר המחיה המאמיר ובפערים ההולכים וגדלים בחברה. והיא נשענה על העצמת התדמית הפטריוטית על-ידי מיתוג ציוני מובהק – ומכאן "המחנה הציוני" - והחיבור עם ציפי לבני אשר התחילה את המסע הפוליטי שלה בימין.
שני חסרונות
לאסטרטגיה הזו היו שני חסרונות דרמטיים. ראשית, היא לא נתנה מענה מספק לאתגרים הביטחוניים שבפניהם עומדת ישראל. המחנה הציוני דווקא יכול היה להציג שילוב חדשני של כלים ביטחוניים ומדיניים להתמודדות עם אתגרים אלו. אך הרצוג בחר לא להתמקד בכך ולהצניע אותם. רק מאוחר מאוד בקמפיין פורסמה "תוכנית מדינית-ביטחונית" קצרצרה וחלולה. גם תומכים נלהבים של האג'נדה הכלכלית-חברתית שהציב הרצוג, לא יכלו לעבור אל המחנה הציוני כל זמן שפקפקו ביכולתו לתת מענה רציני לאיומים הביטחוניים האמיתיים שבפניהם עומדת מדינת ישראל.
שנית, המחנה הציוני לא הצליח – אפילו לא ניסה – להציג חזון להתמודדות עם סוגיית הזהות היהודית במדינת ישראל. הרצוג התמקד בישראליות ובציונות אך למצביעים רבים בישראל של 2015 היהדות היא העיקר. שוב, רבים התומכים באג'נדה הכלכלית-חברתית לא סמכו על המחנה הציוני לגבי חינוך ילדיהם כיהודיים ולגבי האתגר של הבטחת ההמשכיות היהודית בישראל.
בריתות של מהות
אך למרות מחדלים אלו, הרצוג יכול היה להיות ראש הממשלה לו היה מגבש בריתות עומק – בריתות של מהות – בייחוד עם המפלגות הנמצאות בתווך שבין המחנה הציוני לליכוד. הנה כמה דוגמאות.
החרדים תחילה. להרצוג קשרים אישיים מצוינים כמעט עם כל חברי הכנסת, בוודאי עם החרדים. אך קשרים אישיים לבדם לא יכולים לגשר על הפערים בין המפלגות החרדיות ליש עתיד ומרצ, אשר תמיכתן חיונית להרצוג כדי להקים קואליציה. כדי שיוכלו לחבור אליו היה עליו עוד כראש האופוזיציה לעבוד מול ההנהגה החרדית על חוזה חברתי חדש ביחס לסוגיית הזהות היהודית בישראל. לבדוק למשל את ההיתכנות של הסדר שבו החרדים מקבלים יותר אוטונומיה לנהל את עצמם על-פי דרכם ובתמורה מרפים מאחיזתם על האופן שבו כלל הציבור היהודי בישראל מגשים את יהדותו. הוא היה יכול גם להתבטא במהלך השנה האחרונה כולה בזכות סנקציות כלכליות במקום פליליות לחרדים שלא יתגייסו. והוא יכול היה לגבש חזון של שלום ישראלי-ערבי שבו יהיו בישראל יותר ישיבות ויותר לימוד תורה, לא פחות.
כך גם לגבי הערבים. אם הרצוג היה רוצה שלפחות חלק מהמפלגות הערביות ימליצו עליו לראשות הממשלה, הוא יכול היה למשל להבטיח להקים חמש או עשר ערים חדשות לערבים. מאז קום המדינה קמו ערים ועיירות רבות ליהודים אך רק עיר אחת לערבים (רהט, לבדואים, בכפייה מבחינתם). הרצוג יכול היה גם להציע שתוקם אוניברסיטה דו-לשונית, עברית-ערבית, כדי שאזרחי ישראל יוכלו ללמוד ברמה אקדמית גם בערבית. והרצוג יכול היה גם להבטיח שיפעל למען ייצוג סמלי כלשהו לאזרחי המדינה הערביים. איך אחרת הם יוכלו להזדהות עם המדינה ולהיות נאמנים לה? הרצוג יכול היה למשל להציע שהחל משנת 2015 אחד משטרות השקל החדש ינציח אזרח ערבי, נניח הסופר אמיל חביבי. שאר השטרות – רוב השטרות - ינציחו אזרחים יהודיים.
הרצוג היה צריך גם להתייחס בצורה יסודית לאזורי הפריפריה ועיירות הפיתוח. למשל על-ידי הבטחת חלוקה מחודשת של אזורי גביית המיסים ברחבי הארץ. עיירות הפיתוח ממשיכות לספק עובדים למפעלים אשר נמצאים בשטחי מועצות אזוריות שכנות. כל הארנונה של המפעלים, אחד ממקורות ההכנסה העיקריים לרשות המקומית, מגיעה למועצות אזוריות דלילות אוכלוסייה במקום לעיירות הפיתוח מהן מגיעים העובדים. מתוך מודעות עמוקה לכך שבפריפריה גרים בעיקר מזרחיים ועולים חדשים ממדינות אחרות, הרצוג היה צריך להצהיר שבכוונתו לתקן בדרך זו ובדרכים אחרות את החלוקה הלא הוגנת של משאבים בין הפריפריה למרכז. היה עליו גם לתת מענה לחששותיהם שכניסת כוח עבודה פלשתיני זול כתוצאה מהסכם מדיני תחריף את האבטלה באזורי הפריפריה.
ומה לגבי עולים מברית המועצות? רובם המכריע שואף לשמור על מורשתם באמצעות לימודי ערב ברוסית לילדיהם ומקדיש נתח גדול מתוך תקציב המשפחה למימונם. האם הרצוג לא יכול היה לקדם אג'נדה ייחודית ואמיצה בנושא הזה?
הזדמנות פז
ביסודו של עניין, הרצוג היה צריך להבין שרוב הבוחרים הישראלים כבר לא חושבים על המדינה ככור היתוך. החברה הישראלית מגוונת ורוצה להישאר כזו. ציבורים רבים בישראל דוחים את מה שהם רואים כניסיון לבנות את מדינת ישראל בדמותה של מפלגת העבודה. הרצוג שגה בכך שלא הראה כבוד לקבוצות אחרות, לא הפגין היכרות עמוקה עם צרכי האוכלוסיות השונות במדינה, ולא הציע להן מענה אמיתי.
אמת. אסטרטגיה פוליטית שכזו הייתה כמובן באה עם מחיר. כמה ממצביעי המחנה הציוני היו אולי מעבירים את תמיכתם למרצ או ליש עתיד בראותם את הרצוג מגבש ברית עם החרדים; מצביעים אחרים היו אולי נעים לעבר המרכז והימין בראותם שהרצוג השיג תמיכה ערבית. אבל לו ממליכי המלכים של הפוליטיקה הישראלית היו ממליצים עליו לנשיא, אז אובדן כמה מושבים בכנסת היה מחיר פעוט יחסית. בריתות עומק היו גם מגבירות את איתנותה של קואליציה בהובלת המחנה הציוני: ממשלה שהייתה עולה לשלטון רק על סמך אג'נדה כלכלית-חברתית הייתה יכולה להתפרק בקלות אם וכאשר הרצוג היה מוביל יוזמה משמעותית לקראת פתרון הסכסוך הישראלי-פלשתיני.
ועכשיו? להרצוג יש הזדמנות פז. הוא אדם מוכשר, נבון ובעל ניסיון רב-ערך בפוליטיקה הישראלית והוא עומד בראש מפלגה שלא הגיעה לגודל הזה עשרות שנים. מהאופוזיציה הוא יכול לבנות מחדש את השמאל בצורה עמוקה ושיטתית סביב חזון פוליטי מהותי, מושך ומשכנע.

הכותב הוא אנליסט בכיר בתוכנית המזרח התיכון של קבוצת המשבר הבינלאומי.
תאריך:  29/03/2015   |   עודכן:  29/03/2015
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
הטעות של הרצוג - וכיצד אפשר לתקן אותה
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
ע"פ התנהגותו - רווח להרצוג שלא
נבחר לרוה"מ.  |  30/03/15 07:49
2
הטעות של זלצברג, שאי אפשר לתקן
אהוד פרלסמן  |  31/03/15 02:32
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות בחירות 2015
שמוליק ספיר
איך הצליח רה"מ נתניהו להביס את כל מתנגדיו, "כנגד כל הסיכויים", ולנצח את אחד הניצחונות הפוליטיים הגדולים ביותר בדור האחרון. האם זה היה מעשה קוסמות פוליטי של הקמפיינר הטוב במדינה או נס נסתר של ההשגחה העליונה?
יוסי אחימאיר
הארץ הוכיח עצמו לכל אורך מערכת הבחירות, כמו גם בימים רגילים, למי שלא הבין זאת עד כה, כי הוא עיתון שנגוע בגזענות, בפרו-ערביות מובהקת ובשנאה בלתי מוסווית למגזרים נרחבים בחברה הישראלית
עופר וולפסון
עם פתיחת המו"מ הרשמי בין ש"ס לליכוד, אמר יו"ר שס אריה דרעי כי התנועה תדרוש לפני תיקים עמידה בשלושת קווי היסוד שלה להצטרפות לממשלה: העלאת שכר המינימום, הורדת מע"מ על מוצרי יסוד והקצאת 7.5% מכל פרויקט של ממ"י לדיור הציבורי
איתן קלינסקי
נכון, חלק הארי של מועמדים פעילים ובוחרי הרשימה המשותפת הם ערבים. כשהצבעתי בעד רשימה, שרוב חבריה הם ערבים, עמד לנגד עיני יהודי יקר, יוסלה מויש'ל, יליד ליטא, שהיה בין הלבנים הבודדים, שתמך במאבק השחורים בדרום אפריקה
יהודה בן מאיר
שלוש תופעות שבאו לביטוי בתוצאות הבחירות, שייתכן כי הן משקפות מגמות עתידיות, ראויות לציון: עליית כוחן של שתי המפלגות הגדולות; עליית כוחה של הרשימה הערבית המשותפת; ובשנים האחרונות מסתמנת תופעה לפיה מדי בחירות קמה מפלגה חדשה אשר זוכה בנתח לא מבוטל של הקולות
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il