X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי   /   מאמרים
הנשיא אובמה מנמק את בגידתו במדינות המפרץ בטענה כי מצבן הפנימי מהווה סכנה על ביטחונן יותר מאשר האיום האירני. לאובמה אין הסבר לעסקות הנשק הענקיות שעשתה ארצות הברית עם מדינות המפרץ ומדוע נזכר עתה בצורך ברפורמות במדינות אלה
▪  ▪  ▪
הנשיא אובמה. תירוצים זולים ושקופים [צילום: AP]
הראיון שהעניק הנשיא אובמה, לפני מספר ימים, לכתב עיתון ה "ניו-יורק טיימס" תום פרידמן היה ראיון מכונן, ראיון שבו חשף את השינוי שעשה במדיניות האמריקנית במזרח התיכון על אפן וחמתן של ישראל והמדינות הסוניות המתונות.
אני מניח שמנהיגי מדינות המפרץ שצפו בראיון היו בהלם מתוכנו.
אובמה התנער לחלוטין מבני בריתו הערבים במפרץ והפגין את רצונו לחזר אחרי בת בריתו החדשה - אירן.
כיצד נימק אובמה את בגידתו במנהיגי המפרץ?
אובמה הסביר כי "האיומים שבנות הברית הסוניות של וושינגטון ניצבות בפניהם אינם באים מאירן אלא כתוצאה מהתמרמרות בתוך המדינות עצמן".
הוא הודה כי יש גם איומים חיצוניים על מדינות המפרץ אך פירט את האיומים הפנימיים בתוכן על השליטים הערבים כמו הזנחה בדיור, אבטלה של הדור הצעיר ואידיאולוגיה דתית קיצונית.
בעוד כחודש יבואו מנהיגי המפרץ לקמפ דיויד על-פי הזמנתו של הנשיא אובמה כדי לשמוע את הסבריו על השגת הסכם המסגרת בין המעצמות לאירן בנושא הגרעין אולם נראה כי עליהם להנמיך מאוד את ציפיותיהם מממשל אובמה.
אובמה מתחמק מהסכנה האירנית ומהצורך להגן על מדינות המפרץ, הדוגמה הטובה לכך שכבר מיושמת בשטח הינה המלחמה של הקואליציה הערבית בראשות סעודיה נגד המורדים החות'ים הפרו אירניים בתימן.
הערבים הסונים נלחמים בעצמם בערבים השיעים, הממשל האמריקני אינו מוכן אפילו להשתתף במלחמה בהתקפות האוויריות, הוא מסתפק באספקת מידע מודיעיני ולוגיסטיקה לקואליציה הערבית הסונית.
התירוצים של אובמה הם שהסכנה האמיתית על קיומן של מדינות המפרץ היא מבפנים, מתוכן עצמן, אם כך הוא הדבר, נשאלת השאלה מדוע עשתה ארצות הברית עם שליטי המפרץ עסקות נשק גדולות במשך השנים בהיקפים של עשרות מיליארדי דולרים? האם עסקות הנשק האלה נועדו להגן על השליטים הערבים מפני בני עמם או מפני אויב חיצוני כמו אירן?
בראיון עם תום פרידמן הזהיר הנשיא האמריקני את שליטי המפרץ מהזעם של הדור הצעיר בתוך מדינותיהם בגלל הפרת זכויות האדם והצורך לעשות רפורמות פוליטיות.
אכן במדינות אלה יש בעיות רבות, אין בהן דמוקרטיה ושמירה על זכויות האדם, בתימן יש אבטלה של יותר מ-60 אחוזים, בסעודיה אבטלה של 30 אחוזים ועל זה יש להוסיף את הבעיות בשירותי החינוך והבריאות, אך מה הקשר בין זה לבין התחמשותה של אירן בנשק גרעיני ומגמות ההתפשטות של אירן במזרח התיכון במטרה להפוך, כדברי יועצו של הנשיא חסן רוחאני, ל"האימפריה האירנית שבירתה היא בגדד"?
הסכם המסגרת בין המעצמות לאירן הביא לכך שממשל אובמה משנה את תפקידה של ארצות הברית במזרח התיכון, ההסכם הביא לשינוי התנאים האסטרטגיים במזרח התיכון, ארצות הברית משלימה עם הפיכתה של אירן לכוח המוביל במזרח התיכון, היא מתקפלת מהמפרץ הערבי שבו שימשה כשוטר הראשי במשך עשרות שנים ומניחה לאירן לעשות כרצונה, להפוך למדינת סף גרעינית ולממש את מדיניות ההתפשטות שלה.
ממשל אובמה אינו רוצה להתעמת עם המשטר השיעי הפנטי בטהרן. הנשיא אובמה גם העניק בראיון עצה למדינות המפרץ והיא "לפתוח בדיאלוג עם אירן", במילים אחרות עליכן להשלים עם המצב שנוצר ועדיף לכן לשמור על קשרים טובים עם אירן.
מעניין שבעיית זכויות האדם החמורה במדינות המפרץ הפכה, דווקא בעיתוי הזה, למטרידה במיוחד את הנשיא אובמה, היכן הוא היה עד עכשיו?
ההסברים של הנשיא אובמה כי סוגיית ביטחונן ויציבותן של מדינות המפרץ יכולה להיפתר באמצעות רפורמות פוליטיות היא תירוץ זול ושקוף כדי להסביר את המפנה שעשה אובמה במדיניות החוץ של ארצות הברית במזרח התיכון והעדפת הקשר עם אירן על הקשר עם מדינות המפרץ.
שליטי אירן עדיין מכנים את ארצות הברית במילים "השטן הגדול" אך זה לא מפריע לנשיא אובמה והוא מעדיף לטמון את ראשו בחול ולהמשיך במדיניות שקבע.
מעניין יהיה לראות את תגובתם של שליטי המפרץ כשיתקרב מועד פגישתם עם הנשיא אובמה בקמפ דיויד, הם חלק מהם יחרים את המפגש כדי להביע את מורת רוחם? או שאולי כולם יגיעו, כגוש אחד, ויקבלו בהכנעה את התכתיב החדש של הנשיא אובמה.
Author
עיתונאי, פרשן | העולם הערבי | דוא"ל
תאריך:  09/04/2015   |   עודכן:  09/04/2015
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
התירוצים של אובמה
תגובות  [ 4 ] מוצגות  [ 4 ]  כתוב תגובה 
1
אם אתה נראה מתנהג ומדבר כמו
אז כנראה שאתה !  |  9/04/15 10:48
2
כבר יותר מדי שקוף
אהרון שחר  |  9/04/15 11:55
3
שטויות
אבי22  |  10/04/15 11:44
4
גם באירן מצב זכויות האדם חמור
רבקה שפק ליסק  |  10/04/15 12:10
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות הגרעין האירני
אריאל י. לוין
מבט נוסף על הסכם הגרעין עם אירן: העבר מאפשר לישראל להכיר היטב את אירן, ראו את ציוציו של עלי חמנאי, הכסף מהעסקים החדשים יזרום לחמאס, ראו את שינוי עורו של ארדואן, ושימו לב לחגיגות ברחובות טהרן
איציק וולף
ראש הממשלה אמר כי ישראל שותפה להערכה האמריקנית שהביע הנשיא האמריקני ברק אובמה, כי עם פקיעת הסכם הגרעין עם אירן, זמן הפריצה של אירן להשגת פצצות גרעין יהיה אפסי    זאת על-אף שאובמה חזר בו מההערכה
עמי דור-און
בכיר במודיעין הגרמני: הטורקים עוסקים בחשאי בפיתוח נשק גרעיני במסווה של "גרעין אזרחי למטרות שלום"    הפצצה האטומית המתוכננת בעבור טורקיה זהה לזו הפקיסטנית
אורי שרגיל
לדעתי יש הסכם ברור בין ביבי לאובמה והם משתפים פעולה באופן יוצא מן הכלל כדי להוליך את העולם שולל. לכאורה הם הולכים לקראת ההסכם כמו השוטר-הרע והשוטר-הטוב. השוטר הטוב חי בבית הלבן והשוטר הרע מסתובב בהר-הבית וחוטף אבנים. הם מתאמים עמדות ללא הרף
שמעון זיו
הראשון אליו התקשר אובמה אחרי סיכום הסכם המסגרת היה לא אחר מאשר שנוא נפשו נתניהו. ולמי הוא מקדיש את ראיונותיו במדיה? כן, לישראל ולנתניהו. זאת אומרת שהלחץ השפיע ומשפיע עליו
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il