בלי לשים לב, זה שנים ארוכות, מבלי שמשרד הכלכלה, מס הכנסה או מע"מ מתערבים, מתחת לעינינו, נהיינו כולנו שותפים לעבירת מס מאוד מטרידה מצד אחד וניצול עובדים מצד שני.
בעלי מסעדות ובתי קפה רבים מפעילים הסדר מול עובדיהם, שבו המלצרים מצהירים בפניהם על היקף הטיפים שקיבלו, והמעסיקים מקזזים סכום זה משכר המינימום שהיו צריכים לשלם לאותם עובדים. למשל, נניח ששכרו של מלצר ליום מסוים היה צריך להיות 215 שקלים. אם אותו מלצר קיבל תשרים של מעבר ל-215 שקלים, בעל המסעדה לא ישלם שכר בגין אותו יום. אולם אם היקף הטיפים נמוך מ 215 שקלים – למשל 150 שקלים – בעל המסעדה ישלם לעובד תוספת של 65 שקלים. זאת אומרת זה לא טיפ!! אנחנו משלמים את השכר! מה עם חבות המעסיק?!.
הרבה מאתנו מכירים כבר את ההסדר הזה, מרגישים איתו לא נוח ובכל זאת משתפים פעולה. אולם הבעיה שאיש לא מתייחס אליה, אפילו לא מס הכנסה היא שרבים מבעלי המסעדות ובתי הקפה רושמים תלוש מלא לעובד על כל ה-215 שקלים – מבלי לשלמו!, מדובר על לא פחות מעסקות בשחור. מבחינה חשבונאית, בעל המסעדה רושם הוצאה, אולם מאחר שהוא לא משלם אותה, הוא למעשה מושך את המשכורת "הפיקטיבית" לכיסו! וזאת מבלי להכליל את הטיפים כהכנסה בעסק שלו.
כתוצאה מכך בעל המסעדה לא מציג רווחים ולעיתים רבות מציג רק הפסדים תוך כדי שהוא מתחמק מתשלום מס הכנסה ותשלומי מע"מ.
מה עושים: כצרכנים - להתעקש לשלם את התשר בכרטיסי אשראי, כך אנחנו יכולים להבטיח שהמסעדה רושמת את הטיפים כהכנסותיה ומכאן קיימת סבירות שהיא ממלאת שורה של חוקים נוספים – כולל לשלם שכר מלא למלצרים.
כבעלי מסעדות ובתי קפה – אם הרווחיות שלך תלויה באי דיווח על טיפים, עליך לבחון שוב את ההיתכנות העסקית שלך. מביצוע של תוכניות עסקיות רבות של עסקים מסוג זה מתברר שרוב בתי הקפה והמסעדות אינם ברי קיימא עוד בטרם נפתחו – לעיתים, הדרך היחידה שלהם "להצליח", היא "לגנוב" (מעובדים, מס הכנסה, ביטוח לאומי, מע"מ).
ועוד דבר, אם אתם בעלי מסעדות ונכנסתם למעגל הזה של עבירות מס, לרואי החשבון שלכם יש פתרונות נהדרים איך להגדיל את הרווחים ולשמור על החוק. רק תשאלו אותם. זה הרבה יותר פשוט ממה שאתם חושבים.