ממשל ביידן וחברות פרטיות פועלים לפתח "דרכוני חיסון" שיאפשרו לאמריקנים להוכיח שהתחסנו נגד הקורונה, כאשר המגזר העסקי ישוב וייפתח – מדווח (יום ב', 29.3.21) וושינגטון פוסט. הפעילות צברה תנופה לאחר שהנשיא ג'ו ביידן הבטיח שהמדינה תחל להיפתח בחודשי הקיץ, וכאשר מספר גדל של חברות אומרות שידרשו הוכחת התחסנות כאשר ישובו לפעול.
רוב הטיפול מצידו של הממשל הוא במשרד הבריאות, כולל האחראים בו לפיתוח טכנולוגיה למידע בריאותי. הבית הלבן נטל על עצמו להגביר את התיאום בין הנאבקים במגיפה ולשם כך מינה ביידן את ג'ף זינטס ל"צאר הקורונה". יוזמת הדרכונים היא מבחן משמעותי ראשון ליכולתו של ממשל ביידן לתאם בין עשרות הגופים הפדרליים העוסקים בקורונה.
לדברי הפוסט, הדרכונים יינתנו חינם ויהיו זמינים ביישומון בסמארטפון, ויוצגו בקוד לסריקה בדומה לכרטיסי עלייה למטוס. במקביל, תהיה אפשרות להדפיס אותם פיזית [בדומה ל"תו הירוק" הישראלי]. האיחוד האירופי כבר מתכנן להנפיק אישור דיגיטלי, אשר יאפשר נסיעות בין מדינות בחודשי הקיץ. פקידים בממשל אמרו, כי הם מתמודדים עם שורה של אתגרים, כולל הבטחת מידע ושמירת הפרטיות. הם מבקשים לוודא שכל האמריקנים יוכלו לקבל את הדרכונים, ובמקביל – ליצור מערכת שלא ניתן יהיה לחדור אליה בקלות או לזייף את האישורים.
אחד המכשולים המרכזיים הוא העובדה שכיום כבר יש 17 יוזמות שונות להנפקת דרכונים ירוקים – החל מזו של ארגון הבריאות העולמי וכלה בזו של מדינת ניו-יורק. כל אלו מתקדמות, בעוד הבית הלבן מתחבט בשאלה כיצד לאסוף את המידע הלאומי על המתחסנים ולא ליצור את הרושם שהחיסונים הם חובה.
הוכחת ההתחסנות תהיה חיונית לחזרה לפעילות החברתית, המסחרית והפנאי – קבע בתחילת החודש המתאם הלאומי לטכנולוגיית מידע רפואי, הפועל במשרד הבריאות. במפגש בנושא השתתפו 150 איש ממשרדי הבריאות, ההגנה וביטחון הפנים ומסוכנויות אחרות; הם הזהירו שהבלבול שיוצר ריבוי היוזמות בתחום. חלקם אמרו, כי דרכוני חיסונים בלתי יעילים וכאוטיים יפגעו במאבק בקורונה ובהתאוששות הכלכלית, ויכרסמו באמונו של הציבור ובבטחונו.
הממשל הבטיח לפרסם בקרוב יותר מידע, כולל בנושא הדרכונים (אשר ייתכן שיכונו "אישורים" ולא "דרכונים", כדי שלא ליצור את הרושם שמדובר במסמך זיהוי פדרלי). זינטס אמר בשבוע שעבר, בשיחה עם מושלי המדינות, כי הוא מתכנן תדריך מפורט בהמשך השבוע. פקידים בממשל אמרו לפוסט, כי יש להימנע מחיפזון, כדי שלא להגיע למצב בו הדרכונים ייבנו בצורה שגויה, ייעשה בהם שימוש שגוי או שהם ייצרו בלגן ביורוקרטי. לדבריהם, בין היתר יש להחליט כיצד להתמודד עם הווריאנטים, כיצד לעקוב אחרי מתן חיסוני הדחף (אם יידרשו כאלה) וכמה זמן לאחר החיסון יהיה הדרכון בתוקף.
הפוסט מציין, כי יש ראיות לכך שהנפקת דרכוני חיסון תעודד חלק מן הספקנים האמריקנים להתחסן. כמה מן המהססים בקרב מצביעיו של דונלד טראמפ אמרו לאחרונה בקבוצת מיקוד, כי הרצון לפגוש את בני משפחותיהם, לצאת לחופשה ולחדש היבטים אחרים של חיי השגרה, עתיד לגבור על הפחד מפני החיסונים – במיוחד אם חברות נסיעות ועסקים אחרים ידרשו הוכחה להתחסנות.