X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  יומני בלוגרים
עישון נרגילות ברמאללה [צילום: מתניה טאוזיג/פלאש 90]
עישון טבק ונרגילות במזרח התיכון
איך הגיעו לאזורנו מנהגי העישון? מדוע עוררו התנגדות דתית ופוליטית? ומה מצב העישון בעולם הערבי בימינו?

ערי המזרח התיכון, בעולם הערבי, הטורקי והפרסי, גדושות בבתי קפה בהם נראים צעירים ומבוגרים, נשים וגברים כאחד, מעשנים נרגילות ושותים קפה. התמונה הזו מהווה למעשה היסטוריה של כ-500 שנה בהן התפתחה תרבות עישון. לפני המאה ה-16 איש לא עישן או ידע על קיומו של הטבק. איך אירעה המהפכה הזו, ומהן השלכותיה על האזור?

פולש זר
רוכב אוחז נרגילה ברהט [צילום: מתניה טאוזיג/פלאש 90]

בניגוד לקפה שמקורו בתימן (גם המילה קַהְוַּה ערבית), הטבק והעישון אינם ערביים וגם לא מזרח-תיכוניים במקור. את הטבק גילו הספרדים הקולוניאליסטים שהשתלטו על הקריבים ואחר כך על דרום אמריקה. שם האינדיאנים השתמשו בעישון טבק במקטרת למטרות שונות - לרפואה, לטקסים דתיים, לבריתות או להנאה ואירוח. הספרדים הביאו את הטבק לאירופה ומשם החלו לסחור בו גם עם אסיה. הטבק הגיע רק במאה ה-16 לאימפריה העות'מנית שחלשה על כל המזרח התיכון. במאה ה-17 החלו קהילות בעולם הערבי לגדל את הטבק באופן עצמאי. בלטו באזורנו העלאווים שגידלו טבק בלטקיה שבסוריה והשיעים שגידלו אותו בבקעת הלבנון.
גידול הטבק אפיין גם את החקלאות של הפלאחים הפלשתינים. טבק איכותי גודל גם באירן ובטורקיה. במאה ה-17 קמה הגילדה הראשונה לטבק בעולם הערבי בקהיר. גידול הטבק במזרח התיכון תרם להוזלתו בשווקים ולהגדלת תפוצתו. מנהגי העישון התפתחו במקביל לפתיחתם של בתי הקפה הראשונים בערי האימפריה העות'מנית במאה ה-16.
במאה ה-17 השתכלל העישון ממקטרות העץ להמצאה החדשה שהגיעה מהודו ומאירן – הנרגילה (נקראת גם: שִישַה). עיצוב הנרגילות הפך לאומנות ממש. השם נרגילה מקורו במילה הודית/פרסית שפרושה קוקוס. השם ניתן בשל הכלי המכיל את המים שהיה בקוקוס ואחר כך בזכוכית. עישון הנרגילות נפוץ בבית הקפה ובחמאם. הסיגריות הגיעו למזרח התיכון מאוחר יותר רק במאה ה-19.

לא בריא לדת ולמדינה
עישון בירושלים העתיקה [צילום: מיכל פתאל/פלאש 90]

חכמי הדת סלדו מ"החידוש המגונה" (בערבית: בִּדְעַה) והביעו חשש כי המסגדים יתרוקנו והמאמינים יפקדו במקומם את בתי הקפה ויעשנו. הם טענו אנשי הדת שקפה הוא סוג של יין ואלכוהול אסור באיסלאם, ולגבי עישון הטבק התמקדו בהשפעתו המוסרית השלילית. חכמי הדת הממסדיים טענו שהעישון פוגע במאמינים, מרחיק אותם מהדת וגורר אותם למעשי חטא. הם גם העבירו ביקורת על שילובן של נשים בבילוי העישון והופעתן הבלתי צנועה בבתי הקפה.
באמצע המאה ה-17 ניסו כמה סולטנים להטיל עונשים על סחר ושימוש בטבק. החשש הגדול של השלטונות העות'מנים היה מההשלכות החברתיות-פוליטיות של העישון – ההתכנסות בבתי הקפה, השיחות והמפגשים החברתיים. בהתכנסויות בבתי הקפה עלו רוב הרעיונות המודרניים של הנַהְדַ'ה (התחייה התרבותית הערבית), לאומיות וזכויות האזרח. בבתי הקפה בבירות, בדמשק, בקהיר ובערים נוספות באזור נפגשו, שתו ועישנו הוגי דעות יחדיו. רבים מהם גם ארגנו אגודות סודיות, מרידות ומחאות נגד השלטון.

לגליזציה
עישון בבית קפה בעזה [צילום: פלאש 90]

הסולטן ורשויות הדת הבינו במאה ה-17 כי המאבק בטבק אבוד, כמו המאבק בקפה במאה שקדמה לה. העישון הפך למנהג נפוץ בכל מקום וגם בקרב אנשים רבי-השפעה בחוגי הדת, הצבא והמדינה. גם המושלים של מצרים וסוריה שניסו להיאבק בטבק נכנעו וויתרו בשל הלחץ החברתי. הטבק הפך חוקי לחלוטין במחוזות אלה במאה ה-18. איש הדת הבולט ביותר בתהליך הלגליזציה של הטבק ועישונו היה הסופי (המיסטיקן) הסורי עבד אל-ע'ני אל-נאבלסי (מת ב-1731).
אנשי הדת המוסלמיים הסופים ראו בעישון הטבק דבר חיובי המביא לרוגע ומרומם את הנפש. הם ראו בטבק - כמו בקפה - מוצרים התורמים לשיפור לימודי הדת והריכוז בלימודים. אל-נאבלסי טען כי העישון אינו מזיק ואינו פוגע בבריאות ומביא רק להנאה. יש להדגיש כי אז עדיין לא היה ידע רפואי כמו בימינו לגבי נזקי העישון, בעיקר כגורם לסרטן ולמחלות נשימה ולב.
נצחון הטבק על השמרנות האיסלאמית התאפשר בזכות התפתחותה של תרבות הפנאי בעולם המוסלמי ובמרכזה בתי הקפה. סיבה נוספת להצלחת הטבק היא יתרונותיו הכלכליים - ההכנסות הנאות של ייצואו ומכירתו.

טבק בשליטה בריטית? לא מעשנים!
עישון בבית קפה בעכו [צילום: אנה קפלן/פלאש 90]

באירן ניסה השאה (המלך) הפרסי לקראת סוף המאה ה-19 להעניק שליטה לבריטניה על הטבק ונתקל בהתנגדות עממית לאומית לצעד זה. מה שהביא לביטול ההסכם היה מרד, שבמהלכו פרסם הפוסק השיעי הבכיר מירזא חסן שיראזי פסק דתי האוסר את השימוש בטבק. אזרחי אירן החרימו את כל מוצרי הטבק ונמנעו מעישון במשך חודשים ארוכים, עד שהשאה נאלץ להיכנע. המרד הוכיח את השפעתו של הטבק על הכלכלה והפוליטיקה. שיתוף הפעולה בין העם ואנשי הדת וסוחרי הטבק בבזאר במרד נגד צעדו של המלך, בישר במידה רבה את המהפכה האיסלאמית של 1979.

אסור לפי הדת, ועדיין נפוץ
עישון בירושלים העתיקה [צילום: אנה קפלן/פלאש 90]

הוויכוח בקרב אנשי הדת על מוסריותה של תרבות הפנאי בבתי הקפה נמשך עד ימינו. לדוגמה, "המועצה האיסלאמית לפסיקת הדין הדתי של ערביי 48', בה חברים אנשי דת ערבים ישראלים, פרסמה באינטרנט פסק נגד עישון מכל סוג, מכירתו וקנייתו. בפסק מופיעה רשימה ארוכה של אנשי דת ממדינות ערב באזור שאסרו את העישון, כשהם מצטטים פסוק קוראני האוסר פגיעה בשלום הגוף. אולם טיול קצר בחיפה, בעכו או ביפו בין בתי הקפה מוכיח כי הלכה לחוד ומעשה לחוד. מכירת הטבק והנרגילות רק פורחת.

הבה נרגילה
לבנונית מעשנת בבית קפה בבירות [חוסין מאלה/AP]

ככלל, המדיניות של משרדי הבריאות בעולם הערבי נגד העישון נכשלה כישלון חרוץ. שיעור המעשנים בקרב הגברים רק עולה. נשים לעומת זאת מעשנות הרבה פחות, בשל הנורמות החברתיות הרואות בכך מעשה בלתי צנוע. יוצאת דופן בעניין זה היא לבנון הנחשבת ליברלית יותר, בה שיעור הנשים המעשנות הוא הגבוה בעולם הערבי וקרוב לשיעור המעשנים.
עישון הנרגילות שהיה נחשב מנהג מיושן חזר לאופנה בשנים האחרונות. העלייה הדרמטית בעישון הנרגילה בקרב צעירים החלה בשנות ה-90. הנזק של עישון הנרגילה לגוף גדול פי כמה מזה של סיגריה. מתוך 22 מדינות ערב, רק 8 מדינות (בהן מצרים, ירדן, עירק, סעודיה ובחריין) החילו חוקים האוסרים עישון במקומות ציבוריים.
האם יש סיכוי למאבק נגד העישון במזרח התיכון, שהפך לחלק בלתי נפרד מתרבותה? ימים יגידו.

תאריך:  24/06/2021   |   עודכן:  24/06/2021
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
עישון טבק ונרגילות במזרח התיכון
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות העולם הערבי
יוני בן-מנחם
מתיחות חריפה התגלעה בין מצרים לרש"פ על-רקע המאמצים לשקם את הרצועה ולפייס בין חמאס לפתח. גורמים ברש"פ אומרים כי מצרים מאמצת חלק מעמדות חמאס בגלל האינטרסים של הביטחון הלאומי המצרי על חשבונה של הרש"פ וכי מחמוד עבאס לא יאפשר פגיעה במעמד אש"ף
יורם אטינגר
הביצועים המרשימים של "כיפת ברזל" מגבירים את פוטנציאל היצוא למדינות שונות כגון קוריאה הדרומית, יפן, סינגפור, הודו, פולין, המדינות הבלטיות ואמריקה הלטינית, ותורמים להרחבת היצוא הביטחוני ובסיס התעסוקה של ארה"ב.
יואל גוז'נסקי, קים נח
יורש העצר מנסה להפוך את ארצו למובילה גם בתחום הסביבה, כחלק מן הגמילה מנפט    היוזמה שאפתנית ואולי מופרכת – אבל על ישראל לשים לב אליה
שאול מנשה
בנוסף לבשאר היו עוד 51 מועמדים לנשיאות    הם זכו לתמיכה ולחתימות של יותר מ-35 חברי מועצת העם כתנאי למועמדות. היכן נעלמו?
יוני בן-מנחם
גורמים בחמאס אומרים כי בעקבות המלחמה עם ישראל חלה התקדמות חשובה במגעים לפיוס בין הנהגת התנועה לבין הנשיא הסורי בשאר אסד. נשיא סוריה בירך את חמאס על הישגיה במלחמה נגד ישראל, בחמאס הודו לו ורואים בכך איתות לנכונות לפיוס אחרי נתק של עשר שנים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il