X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
ההתאמה המרהיבה והמפחידה ביותר לשינויי האקלים

אתגרי ההנדסה הגיאו-סולארית

טכנולוגיה זו מבקשת לנצל את שכבות האטמוספירה הפועלות כמעין מראות ומסיטות הצידה חלק מאור השמש אקונומיסט: היא עשויה לפתור חלק מנזקי החממה, אך מעלה שאלות קשות
▪  ▪  ▪
הצפות בבלגיה בשבוע שעבר [צילום: וירג'יניה מאיו, AP]

הדבר האיום ביותר במחזות ההרס שראה העולם בשבוע שעבר, הוא שלא היה מנוס מהם. העיירה הגרמנית ארפשטט הוצפה, בעוד העיר הקנדית ליטון להטה בחום חסר תקדים, ומכוניות צפו כמו דגים מתים ברחובות המוצפים של העיר הסינית זֶ'נְגְז'וּ. כל העולם חש שהוא בסכנה ורובו אכן מצוי בה, קובע אקונומיסט.
גזי החממה העלו את טמפרטורת כדור-הארץ במעלה אחת ביחס לתקופה שלפני המהפכה התעשייתית. האטפוספירה שלו מייצרת תנאי מזג אוויר קשים בדרכים צפויות ומפתיעות כאחת. וככל שפליטת הגזים גוברת, המצב מחמיר. אם כדור-הארץ יתחמם בשתי מעלות נוספות, הוא יהיה חם מכדי לאפשר פעולות רבות באוויר הפתוח. וחמור מכך: גושי קרח ענקיים מאנטרקטיקה וגרינלנד יתנתקו לבלי שוב ויגרמו לעליית מי הים במטרים שלמים.
לפני שש שנים התחייבו מדינות העולם בפריז למנוע את התחממות כדור-הארץ מעל שתי מעלות; ההתקדמות להשגת מטרה זו בלתי מספקת. ואפילו אם יעד זה יושג, הוא לא יפסיק את דליקות היער ואת השטפונות להם העולם עד כיום. הפחתת פליטת גזי החממה אינה מספיקה. העולם חייב להשקיע במהירות בהתאמה לשינויי האקלים. החדשות הטובות הן שהתאמה זו הגיונית מבחינה פוליטית וקל לציבור להבין את ההשקעות בה, במיוחד לנוכח העובדה שלא כולה באה מכספי משלם המיסים.
חלק מההתאמה קלה לביצוע. אין ספק שכעת ישתפרו המערכות הגרמניות להתרעה מפני שטפונות. אבל בעיות אחרות מצריכות השקעות ציבוריות גדולות בהרבה, כמו מערכות ניהול המים בהולנד. מדינות עשירות יכולות זאת לעצמן; מדינות עניות יזדקקו לסיוע, ולכן הסכם פריז קורא להעביר להן 100 מיליארד דולר בשנה – מחויבות שהמדינות העשירות טרם מילאו. אבל גם לצעדים אלו יש מגבלות: הצפה אחת יותר מדי גורמת לנטישת האדמה. אם היעד של הסכם פריז יושג, ייתכן שלא יהיה צורך לבחון את המגבלות של אמצעים כאלו – אך ההפחתה של פליטת גזי החממה אינה מתקדמת בקצב הרצוי.
כאן נכנסת לתמונה ההתאמה המרהיבה והמפחידה ביותר: הנדסה גיאו-סולארית. זו מבקשת לנצל את שכבות האטמוספירה הפועלות כמעין מראות ומסיטות הצידה חלק מאור השמש. טכנולוגיה זו לא תוכל למנוע במישרין את השלכות אפקט החממה, אך תנסה להשפיע למשל על ירידת הגשמים. מחקרים שנערכו ב-15 השנים האחרונות מצאו, כי הנדסה גיאו-סולארית יכולה להפחית בצורה משמעותית כמה מנזקי אפקט החממה.
מה שאיש אינו יודע, הוא כמה תוכניות ניתן יהיה לפתח – תוכניות שישקפו לא רק את האינטרסים של מפתחיהן, אלא גם את של המדינות שהן עשויות להשפיע עליהן. מדינות שונות יחפשו מידה שונה של התקררות יחסית; חלק מהמערכות הגיאו-סולאריות יסייעו לאזור אחר ויפגעו באזור אחר. אין גם מענה לסכנה שתוכניות שאפתניות לעתיד, יורידו את התמריץ לעשות משהו בהווה. לדברי אקונומיסט, חשיבה על הנדסה גיאו-סולארית מחייבת להתמודד עם בעיות אלו, כמו גם עם האפשרות שמעצמות ייכנסו לעסק למרות שלא יהיה להן אינטרס ישיר בו. היא גם מצריכה מענה לשאלת טיבו המשתנה של האדם. משבר האקלים – מעשה ידי אדם – מלמד שהאדם אינו כושל בשליטה על הטבע אלא בשליטה על עצמו.

תאריך:  25/07/21   |   עודכן:  25/07/21
+הממשלה אישרה מעבר לכלכלה דלת-פחמן
00:52 26/07/21  |  עידן יוסף

הממשלה החליטה, במסגרת "אמנת האקלים" של האו"ם, שאושררה ע"י ממשלת ישראל, להגיש למזכירות אמנת האקלים יעד לאומי מעודכן להפחתת פליטות גזי חממה כך שבשנת 2030 הכמות השנתית של פליטת גזי חממה תפחת בלפחות 27% ותעמוד על כ-58 מיליון טונה.
לשם השגת יעד זה, החליטה הממשלה לנקוט בשורה של צעדים להפחתת פליטות גזי חממה ולייעול צריכת האנרגיה במשק.


מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות משבר האקלים
מירב ארד
כמות הגשם השנתית בישראל לא השתנתה ב-45 השנים שנבדקו, אולם ניכרת מגמה של הפחתה במספר ימי הגשם וכן התקצרות של עונת הגשם    "הממצאים מראים מגמה שתציב את התשתיות העירוניות בבעיה, אבל גם עשויה לשנות את המערכת האקולוגית כולה באזור שלנו בשנים הקרובות"
איתמר לוין
האווירה בין ארה"ב לאירופה השתפרה מאוד עם חילופי הנשיאים, אך חילוקי דעות רבים נותרו בעינם - מדווח וושינגטון פוסט. הטרי שבהם: המאבק בשינויי האקלים
איתמר לוין
גל חום ושריפות חסרות תקדים במערב ארה"ב, הוריקנים בקצב חסר תקדים במזרח ארה"ב, טמפרטורה חסרת תקדים אפילו בסיביר - מדווח וושינגטון פוסט
איתמר לוין
בין הנושאים שבודק משרד המבקר: מימוש היעדים להפחתת השימוש בדלקים מוצקים, הפעולות להפחתת פליטת גזי החממה, האפשרות של הטלת מס פחמן וחסמים בהשגת יעדי אנרגיות מתחדשות
איתמר לוין
למרות הסימנים הברורים, אפילו בארה"ב עדיין אין הסכמה על המאבק בשינויי האקלים - קל וחומר בין כל המדינות המתועשות, מנתח וושינגטון פוסט
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il