X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
ציוץ של שגרירות ארה"ב פתר משבר פוליטי בין אנקרה לבין עשר בירות חשובות את האירוע יש לראות על-רקע קשייו הפנימיים והחיצוניים של ארדואן, ועל ישראל לפקוח עין בשל נטייתו להפנות כלפיה את התרסתו נגד המערב
▪  ▪  ▪
ארדואן. כל צד טוען לניצחון [צילום: גרגוריו בורג'יה, AP]

המשבר בין השגרירויות המערביות והממשלה הטורקית החל כאשר ב-18 באוקטובר פורסמה הצהרה מאת עשרה שגרירים, שציינה את יום השנה הרביעי לכניסתו לכלא של עוסמאן קוואלה וקראה לשחרורו. קוואלה הוא איש עסקים ונדבן טורקי, אשר ניצל את ההון הגדול שירש לקידום ארגונים ליברליים ועודד בין היתר דיונים בנושאים רגישים בחברה הטורקית, ביניהם סוגיית ההכרה ברצח העם נגד הארמנים ויחס המדינה הטורקית למיעוט הכורדי.
עם הזמן, פעילויותיו התנגשו בצורה יותר ויותר חזיתית עם המדיניות המשתנה של הממשלה הטורקית והנשיא, רג'פ טאיפ ארדואן. הלה ותומכיו מכנים את קוואלה "סורוס הטורקי", ולטענתם הוא מנצל את הונו כדי לתמוך בטרור, להחליש את המדינה הטורקית ולערער את יציבותה וריבונותה.
ב-2017 המיליארדר הואשם בארגון הפגנות "פארק גזי" ב-2013 - הגדולות ביותר עד היום נגד ארדואן, אשר מוצגות על-ידי המשטר כהפרות חוק שהיו מעורבים בהן גורמי טרור. הוא נעצר ומעצרו הוארך עד שזוכה על-ידי בית המשפט בפברואר 2020. לפני שקוואלה שוחרר, הפרקליטות פתחה נגדו תיק נוסף, בטענה שהיה מעורב בניסיון ההפיכה של 2016. כן ערערה הפרקליטות על החלטת בית המשפט בתיק "פארק גזי" והדיונים בנושא חודשו ב-2020.
תהליכים אלה והעובדה שקוואלה כלוא כבר יותר מארבע שנים, הפכו אותו לסמל מבחינת המתנגדים לארדואן, בטורקיה ומחוצה לה, אשר מציגים אותו כנדבן שרק ניסה לקדם ערכים ליברלים בארצו ונפל קורבן לנטייה האוטוריטרית של הממשלה הטורקית בשנים האחרונות. עמדה זאת קיבלה חיזוק מבית הדין האירופי לזכויות האדם, שקבע שמטרת המעצר של קוואלה היא להשתיק אותו, ואשר פסק ב-2019 שעל טורקיה לשחררו. יצוין שטורקיה כפופה להחלטות בית הדין מתוקף האשרור שלה של האמנה האירופית לזכויות אדם ב-1954.
שגרירי עשר המדינות – ארצות הברית, צרפת, גרמניה, קנדה, ניו-זילנד, דנמרק, הולנד, נורבגיה, שבדיה ופינלנד – שחתמו על ההצהרה, הוזמנו לשיחת נזיפה במשרד החוץ, אך ארדואן לא הסתפק בכך והצהיר ב-23 באוקטובר שהוא הורה לשר החוץ להצהיר על השגרירים כ"אישיות בלתי רצויה" - צעד שהיה מוביל לגירושם מטורקיה.
ב-25 באוקטובר יצאה הודעה בציוץ בטוויטר מטעם שגרירות ארצות הברית באנקרה, ולפיה בנוגע לשאלות שעוררה ההצהרה מ-18 לאוקטובר, ארצות הברית מודיעה שהיא מכבדת את סעיף 41 של אמנת וינה (1961), הנוגע לקבלת החוקים במדינה המארחת את השגריר ואי-התערבות בענייניה הפנימיים של המדינה המארחת. הודעה זו צויצה בהמשך מחדש או בניסוח דומה בחשבונות של השגרירויות האחרות. הצד הטורקי הסתפק בהודעה זו וכך הוסר האיום בהכרזה על השגרירים כאישיות בלתי רצויה.

להסיט את תשומת הלב מהבעיות
הלירה קורסת בשל מדיניות הנשיא [צילום: בורחן אוזביליצ'י, AP]

מצב זה והתארגנות יעילה של מפלגות האופוזיציה פגעו בפופולריות של ארדואן. הסקרים מצביעים על ירידה בתמיכה הציבורית בו כבר כמה חודשים ומסמנים שקיימת אפשרות שלא ינצח בבחירות הבאות לנשיאות, האמורות להתקיים ב-2023. על כן, האיום החריף שלו נגד השגרירים המערביים נתפס כדרך להסיט את תשומת הלב של דעת הקהל הטורקית מהחלטת נגיד הבנק הטורקי להוריד את הריבית שהחמירה את מצב הלירה, על ידי הניסיון לעורר את הרגש הלאומי

קשה לא לחבר בין ההחלטה הראשונית של ארדואן נגד השגרירים המערביים לבין מצבו הפוליטי בבית ובחוץ. בזירה הבינלאומית, מצבה של טורקיה עדין. היחסים בין אנקרה לוושינגטון רגישים מאז רכישת מערכת ההגנה האווירית S-400 על-ידי טורקיה מרוסיה ב-2017, ועוד יותר מאז בחירת ג'ו ביידן לבית הלבן. גם היחסים בין טורקיה לשכנותיה האירופיות מתוחים. בהקשר זה, אפשר לראות בהכרזה של ארדואן לגבי גירוש השגרירים דרך להביע את התסכול שלו מול המדינות המערביות ולהגביר את מנופי הלחץ הטורקיים, בעת שאנקרה שואפת לנהל מו"מ גם עם האיחוד האירופי וגם עם וושינגטון.
במישור הפנים, הנשיא הטורקי נאלץ להתמודד בחודשים האחרונים עם אתגרים רבים. המדיניות הכלכלית שלו, שלפיה חשוב להוריד את הריבית בכל מחיר, מובילה לנפילה מתמשכת בערך הלירה הטורקית, שפוגעת קשות במצב הכלכלי של אזרחי המדינה. מצב זה והתארגנות יעילה של מפלגות האופוזיציה פגעו בפופולריות של ארדואן. הסקרים מצביעים על ירידה בתמיכה הציבורית בו כבר כמה חודשים ומסמנים שקיימת אפשרות שלא ינצח בבחירות הבאות לנשיאות, האמורות להתקיים ב-2023. על כן, האיום החריף שלו נגד השגרירים המערביים נתפס כדרך להסיט את תשומת הלב של דעת הקהל הטורקית מהחלטת נגיד הבנק הטורקי להוריד את הריבית שהחמירה את מצב הלירה, על-ידי הניסיון לעורר את הרגש הלאומי.
את ההחלטה שלא לגרש את השגרירים ניתן לפרש בדרכים שונות. במערב וגם באופוזיציה הטורקית, רואים באופן שבו נפתר המשבר נסיגה לאחור של ארדואן, אשר חשש מלנקוט מהלך דיפלומטי קיצוני נגד מדינות חשובות לטורקיה מבחינות כלכלית ומדינית כאחת. תומכי נרטיב זה מזכירים את הירידה החדה בערך הלירה הטורקית שנגרמה על-ידי המשבר הדיפלומטי ונבלמה אחרי סיומו, ורומזים שבמערכת קבלת ההחלטות הטורקית קיים גורם אחר בקרב אנשי משרד החוץ הטורקי ואולי היה זה אף שר החוץ עצמו, שריסן את ארדואן.
עם זאת, הנשיא הטורקי, שאמר ש"הוא בהתקפה" וש"אין צעד אחורה בספר המהלכים שלו", וכן ממשלתו, טוענים, כי השגרירים הם שנסוגו. ההנהגה הטורקית מציגה את הודעת השגרירויות בהקשר לאמנת וינה כהכרה בטעות שלהן וטוענת שהיא הגנה על הכבוד והריבונות הטורקיים. שר החוץ הטורקי טען כלפי השגרירים שחלק מהם לקחו את ההכרזה הראשונה של ארדואן כל כך ברצינות עד כי "התחילו לארוז", וציין שהם "למדו לקח" מהתקרית.

שיקולים של נאט"ו ומיליוני פליטים
השגרירים לא הוזמנו ליום הרפובליקה [צילום: אמרה גורל, AP]

ניתן להעריך, שלפחות עד לבחירות לפרלמנט ולנשיאות בטורקיה, הצפויות להתקיים ב-2023, מידת הנכונות של ארדואן לנהל מדיניות מתריסה נגד מדינות המערב תישאר גבוהה. לא בטוח שהגורמים שריסנו את ארדואן הפעם ומצאו דרך יצירתית להגיע לפתרון, יצליחו למנוע את המשבר הבא

למרות סיום המשבר, שגרירי המדינות לא הוזמנו לקבלת הפנים של הנשיא לרגל יום הרפובליקה, שחל ב-29 באוקטובר. מצד שני, שר החוץ הטורקי חזר ואמר בתקשורת המקומית שההצהרה של השגרירים המערביים לא הייתה יוזמה של ממשלה או מנהיג, ובמיוחד לא של הנשיא האמריקני ג'ו ביידן, אלא של "קבוצה של דיפלומטים צעירים" שהתניעו את המהלך.
מטרתן של התבטאויות אלה הייתה גם להנמיך את גובה הלהבות מול ממשלות ומנהיגים מערביים, ובפרט אמריקנים, לאור פגישות שהיו צפויות בשולי ועידת G-20 ובוועידת האקלים בגלזגו. ארדואן, שבסופו של דבר לא נסע לגלזגו, נפגש עם ביידן במהלך ה-G-20 ב-31 באוקטובר ובפגישה הועלו מספר סוגיות רגישות בין שתי המדינות, אך בסיום הפגישה לא הודיעו על התקדמות משמעותית לקראת פתרונן.
הרצון של המדינות המערביות להגיע לפתרון מהיר של משבר השגרירים נבע בעיקר מכך שמבחינתן קיים קושי להגיע לעימות חזיתי עם טורקיה, עקב היותה חברת נאט"ו ושותפת סחר חשובה של חלקן. מעבר לכך, מבחינת האיחוד האירופי, סוגיית 4 ניליון פליטים (רובם מסוריה) הנמצאים בטורקיה מהווה גורם מרתיע מפני התנגשות עם אנקרה. זאת, מכיוון שקיים חשש שבדומה למה שהתרחש ב-2015, אז הגיעו כמיליון פליטים סורים לשטחי האיחוד האירופי ובפרט לגרמניה, טורקיה לא תעצור את מעברם הלאה של הפליטים משטחה לכיוון אירופה.
ביוני 2021 הצהירה נשיאת הנציבות האירופית, אורסולה פון-דר-ליין, על כוונה להעביר לאנקרה 3 מיליארד אירו עד 2024 לצורך טיפול בפליטים, זאת בנוסף ל-6 מיליארד האירו שכבר הועברו מאז 2016. העובדה שאיטליה, ספרד ובריטניה לא הצטרפו להצהרה בעניין קוואלה מלמדת, כי אין תמימות דעות מוחלטת במערב, בנאט"ו ואפילו בשורות האיחוד האירופי בקשר להתנהגות מול טורקיה, ושקיימות מדינות מערביות אשר, מסיבות שונות, שואפות לפתח עם אנקרה קשרים מתוחים פחות.
ניתן להעריך, שלפחות עד לבחירות לפרלמנט ולנשיאות בטורקיה, הצפויות להתקיים ב-2023, מידת הנכונות של ארדואן לנהל מדיניות מתריסה נגד מדינות המערב תישאר גבוהה. לא בטוח שהגורמים שריסנו את ארדואן הפעם ומצאו דרך יצירתית להגיע לפתרון, יצליחו למנוע את המשבר הבא.

לשים לב למזרח הים התיכון
מתיחות על המטוסים [צילום: אמרה גורל, AP]

כבר כעת נראה שסוגיה אחת שתגרום מתיחות בעת הקרובה היא כניסה אפשרית נוספת של טורקיה לצפון סוריה, אשר תאיים על הנוכחות האוטונומית הכורדית שעדיין קיימת שם. סוגיה נוספת היא המשך המתיחות סביב הרכישה הטורקית של מערכת ההגנה האווירית S-400 מרוסיה (והכוונה לרכוש מערכת נוספת מסוג זה), וכן גירוש טורקיה מפרויקט ה-F-35. בעקבות זאת, טורקיה מעוניינת לרכוש 40 מטוסי F-16 חדשים ולשדרג 80 נוספים שכבר ברשותה, אך הקונגרס צפוי להערים קשיים על הרכישה. זאת, על-אף החשיבות המיוחסת לכך שאנקרה תמשיך להסתמך על מערכות נשק מערביות גם כדי לחזק את חברותה בנאט"ו.
אחת הזירות הנוספות שבהן צפויה מדיניות טורקית מתריסה היא מזרח הים התיכון. זירה זו, לה חשיבות גוברת גם מבחינת ישראל, צפויה ליצור קשיים נוספים מול האיחוד האירופי, אשר חברות בו יוון והרפובליקה של קפריסין. משום שתסכולו של ארדואן מהמערב ומדיניותו המתריסה מופנים לא פעם גם נגד ישראל, על ירושלים לעקוב מקרוב אחרי ההתנהלות של אנקרה.

הכותבים הם מהמכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS).
תאריך:  06/11/2021   |   עודכן:  06/11/2021
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
דיפלומטיית טוויטר בין טורקיה לבין המערב
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
מעניין אם הגלובליסטים משלמים
חשדנית  |  6/11/21 12:59
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
איתמר לוין
רשת האינטרנט מאפשרת להפיץ שקרים במהירות ובהיקפים חסרי תקדים    כאשר מדובר בנושאים שבראש סדר היום הציבורי, ובמיוחד בכאלה הנוגעים לחיי אדם, התוצאות עלולות להיות קשות במיוחד
איתמר לוין
ליבת עדותו של מנכ"ל משרד התקשורת לשעבר: גלעד ארדן הורה לא לאשר את מיזוג בזק-yes, בעוד הרמ"ט של נתניהו אמר "להיות נחמדים לבזק"    ההגנה: לא הייתה מדיניות כזו של ארדן, וברגר תקע את המיזוג ללא סיבה עניינית
איתמר לוין
בן-צור מבקש להוכיח, כי נתניהו פשוט עשה את מה שברגר נמנע מלעשות במשך שנה: הורה לבחון את בקשת המיזוג בין בזק ל-yes    החלה הספירה לאחור לקראת אחד משיאי המשפט: עדותו של ניר חפץ
איתמר לוין
חייבים שענייניהם מתבררים בפני השופטת איילת הוך-טל צריכים לדעת שהיא בקיאה היטב בפרטים, ושהיא לא תאפשר לנצל לרעה את הליך חדלות הפרעון. וכל זה נעשה ביעילות ותוך שמירה על אווירה טובה ועניינית
איתמר לוין
ההגנה טוענת שלחברה לא הייתה ברירה, כי אבי ברגר תקע את הטיפול בבקשתה להתמזג עם yes    עוד מחלוקת: האם נתניהו הורה לברגר לראות באיתן צפריר את ידו הארוכה    וגם: השבועיים האחרונים של ארדן במשרד התקשורת
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il