X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
מיצוטאקיס בנאומו בקונגרס [צילום: איוון ווצ'י, AP]
הסתיים ירח הדבש הקצר בין טורקיה ליוון
בשנה שעברה ניסתה אנקרה המבודדת להתקרב לאתונה, אחרי עשרות שנים של מתיחות ועימותים. אבל ההתקרבות באה לקיצה לאחר מספר שבועות, כאשר האינטרסים המנוגדים של שתי המדינות שבו וצצו - במיוחד ביחסים מול ארה"ב

ההכרזה של נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, ב-23 במאי, כי ראש ממשלת יוון, קיריאקוס מיצוטאקיס, "לא קיים יותר עבורו", מציינת שפל חדש במערכת היחסים הטעונה בין טורקיה ליוון. האמירה מתוספת להפרות רבות יותר מבעבר של המרחב האווירי של יוון, וזאת לאחר מה שנראה היה כהתקרבות מחודשת בין שתי המדינות, שהתנפצה בתוך שבועות ספורים בלבד.
המתיחות המתמשכת המתלווה לסכסוך היווני-טורקי הגיחה שוב בין 2018 ל-2020. העלייה באטרקטיביות מזרח הים התיכון בזכות הפוטנציאל האנרגטי שלו, הציפה מחדש סוגיות אשר לגביהן אין הסכמה בין המדינות: המחלוקת לגבי שאלת פירוז האיים היוונים במזרח הים האגאי, סוגיית קפריסין וטענות סותרות בנוגע לגבולות הימיים - נושאים הקשורים זה בזה, שהביאו להסלמה צבאית שלא נראתה מאז 1996.
ב-2021 נרשמה נקודת מפנה, כאשר אנקרה, אשר מצאה את עצמה מבודדת במישורים האזורי והבינלאומי, הסכימה עם אתונה לחדש את שיחות הגישוש בין המדינות. אולם לאחר שמיצוטאקיס וארדואן נפגשו במארס 2022 באיסטנבול, בפגישה שנראה שהייתה קונסטרוקטיבית, השעון הוחזר ל-2020: בתגובה לפרובוקציות הבוטות יותר של חיל-האוויר הטורקי בחדירה למרחב האווירי של יוון, החליטה ממשלת יוון למנוע את השתתפות טורקיה בתרגיל "Tiger Meet" של נאט"ו, שנערך בחודש מאי ביוון. אנקרה מחתה, בטענה שהצד היווני הקדים והפר את המרחב האווירי של טורקיה. באותו החודש נעצרו כ-600 מהגרים על-ידי משמר החופים היווני בזמן שניסו לחצות את הים האגאי מטורקיה, ויוון האשימה שוב את אנקרה בהפרת מחויבותה על-פי ההסכם בינה לבין האיחוד האירופי מ-2016 בנושא הפליטים.
דבריו הבוטים של ארדואן על מיצוטאקיס באו לאחר ביקור של שלושה ימים של ראש ממשלת יוון בארה"ב באמצע מאי, ששיאו היה הנאום שנשא לפני מושב משותף של בתי הקונגרס (הראשון אי-פעם לעשות זאת מבין ראשי ממשלת יוון). ביקורו של מיצוטאקיס המחיש את השיפור ביחסי יוון-ארה"ב ואת היחס היווני החיובי יותר כלפי נאט"ו. במשך תקופה ארוכה התאפיינה התפיסה היוונית בספקנות בסיסית ביחס לנוכחות האמריקנית באזור, למרות חברותה של אתונה בנאט"ו מאז 1952.
קיומו של שמאל חזק ביוון, המדגיש התנגדות כלפי ארה"ב ומסרב לשכוח את התמיכה האמריקנית בחונטה ששלטה ביוון בשנים 1974-1967, וכן המעורבות המוגבלת של וושינגטון בכל שנות הסכסוך בין אתונה לאנקרה (שתיהן בעלות ברית בנאט"ו) הציבו אתגר משמעותי ליחסי יוון-ארה"ב במשך תקופה ממושכת. במקביל, היוונים חולקים קשרים תרבותיים וכלכליים עם רוסיה, אשר נתפסת כקרובה מאוד, במיוחד בהיבט הדתי - יחסים שאף התקיימו במהלך המלחמה הקרה.

מדוע אתונה פנתה לעבר וושינגטון
דרך לאזן את טורקיה [צילום: תנאסיס סטוורקיס, AP]

פנייתה של יוון לכיוון וושינגטון, כשהיא מותירה מאחור את עמדתה ארוכת השנים, משקפת התפתחויות שהתרחשו בזירה הבינלאומית. ראשית, מאז 2018 התדרדרו בקצב מהיר היחסים החיוביים עם מוסקבה. רוסיה הואשמה אז בהתערבות בזירת הפנים ביוון, בתקופה שבה התקיים מו"מ על קבלתה של מקדוניה (כיום צפון מקדוניה) לנאט"ו. בנוסף, על-רקע הפלישה הרוסית לאוקראינה, יחסי יוון-רוסיה הגיעו לשפל בעקבות מותם של 12 אזרחים המשתייכים למיעוט היווני כתוצאה מהפצצה רוסית בחוף הים השחור האוקראיני. התקרית הביאה להתפרצות זעם ציבורי ביוון. הפנייה החדה של אתונה לכיוון וושינגטון ונאט"ו, כולל עמדתו הברורה של שר החוץ היווני, ניקוס דנדיאס, "לקבל את פני שבדיה ופינלנד למשפחת נאט"ו", נתפסת באופן שלילי במוסקבה.
יתר על כן: ניתן לומר שיחסי יוון-ארה"ב הם תמונת ראי של יחסי טורקיה-ארה"ב. בזמן שהיחסים בין אתונה לוושינגטון מעולם לא היו טובים יותר, נראה כי וושינגטון ואנקרה לא מצליחות להתגבר על מספר מחלוקות – למרות שיפור מסוים ביחסים בשל המלחמה באוקראינה. מהלכים מצד טורקיה, שנעשים בניגוד לציפיות של שותפותיה המערביות, הם תופעה שחוזרת על עצמה, כפי שממחישה התנגדותה של טורקיה להגשת הבקשות של שבדיה ופינלנד להצטרף לנאט"ו. אנקרה מתרעמת על כך שאין מספיק הבנה לצורכי הביטחון שלה, במיוחד בנוגע לארגון המחתרת הכורדית, ה-PKK ולשלוחה הסורית שלו. העובדה שאפילו הרכישה מארה"ב של מטוסי F-16 וערכות לשדרוג F-16 התגלתה כמאתגרת – עוד לאחר שהודחה מפרויקט F-35 בעקבות החלטתה לרכוש מערכות הגנה אווירית S-400 מרוסיה – מתפרשת באנקרה כיחס חריג כלפיה בלבד וכמהלך שאינו צודק.
ניתן אפוא לומר, שהיחסים הבילטרליים של וושינגטון-אתונה ואתונה-וושינגטון משפיעים אלה על אלה. נראה, כי מאמציו של מיצוטאקיס בארה"ב הם דרך לאזן את טורקיה, שהפעילה מצידה מאמץ דיפלומטי ניכר במזרח הים התיכון בשנה החולפת. יוון עוקבת מקרוב אחר מאמצי הנורמליזציה של אנקרה בחודשים האחרונים מול מספר מדינות מפתח, ובכללן ישראל. במקביל, מיצוטאקיס התכוון שביקורו (אירוע שתוכנן מאז 2020) יימלא את הוואקום שנוצר בעקבות המתיחות המתמשכת בין טורקיה לארה"ב.
הודעת מיצוטאקיס לפיה ארצו תנסה להשתלב בתוכנית ה-F-35, האזכורים שהשמיע בנאומו בפני הקונגרס על ההפרות הטורקיות של המרחב האווירי של יוון, וכן קריאתו למחוקקים האמריקנים לגלות זהירות ב"החלטות על רכש ביטחוני הנוגע למזרח הים התיכון", התפרשו בטורקיה כמהלכים אנטי-טורקיים, מה שיכול להסביר את דבריו הבוטים של ארדואן. באופן כללי, למרות שברור שההכרח למצוא תחליף וגיבוי לצורכי ארה"ב באזור שבעבר מולאו על-ידי טורקיה, הוא בין הסיבות העיקריות לכך שוושינגטון שיפרה את יחסיה עם אתונה, אנקרה מתרעמת על הניסיון האקטיבי של יוון למשוך את ארה"ב לסמוך יותר עליה.

בניגוד ל"דיפלומטיית החיוכים" של אנקרה
ארדואן מושפע מהבחירות הקרבות [צילום: בורחן אוזביליצ'י, AP]

המתיחות הגואה בין טורקיה ליוון מנוגדת ל"דיפלומטיית החיוכים" של טורקיה כלפי שחקניות אחרות במערכת האזורית, ביניהן איחוד האמירויות, סעודיה, ישראל ומצרים. מה יכול להסביר את הגישה השונה הזו? ראשית, קיימת תחושה באנקרה שיש "כלים שלובים" בין יחסי יוון-ארה"ב ויחסי טורקיה-ארה"ב. חברותן בנאט"ו, תחושת התחרות על הטבות אמריקניות, היסטוריה משותפת מתוחה וסוגיות חשובות נוספות שאינן פתורות, חברו למתיחות מתמשכת אשר אינה קיימת ביחסים הבילטרליים אחרים של אנקרה.
שנית, בניגוד למדינות המפרץ, שלהתקרבות אליהן יש מימד כלכלי מודגש, הסבירות שיוון תספק לטורקיה השקעות זרות ישירות נוספות משמעותיות היא זניחה. בנוסף, נקודות המחלוקת בין אנקרה לאתונה מתייחסות גם לנושאים בעלי משמעות כלכלית, כגון תיחום המים הכלכליים הבלעדיים.
ולבסוף, ברמה הפנימית, הבחירות הקרבות לפרלמנט ולנשיאות, המתוכננות לשנת 2023, משפיעות גם הן על החלטותיו של ארדואן. מעטות הסוגיות בעלות ההשפעה המאחדת על הציבור הטורקי יותר מאשר הסכסוך היווני-טורקי והטינה הטורקית כלפי התביעות היווניות (והיווניות-קפריסאיות) למים כלכליים בלעדיים. דוקטרינת "המולדת הכחולה", שפותחה על-ידי חוגים צבאיים וממשלתיים באנקרה ואשר מסכמת את תביעותיה המקסימליסטיות של טורקיה במזרח הים התיכון, הפכה כלי לגיוס דעת הקהל הטורקית סביב מה שנתפס כהגנה על זכויותיה הלגיטימיות של טורקיה ועל ריבונותה.
באופן כללי יותר, לאור המצב הכלכלי המתדרדר של המדינה, המייצר מרמור רב בקרב האוכלוסייה הטורקית נגד הממשלה, וכן הסקרים שמצביעים על תבוסה אפשרית של ארדואן והקואליציה שלו ב-2023, ממשלת טורקיה עושה שימוש נרחב יותר ברגשות לאומניים כדי לחזק את מעמדה. ניתן לראות זאת באיומים של אנקרה להגביר את פעילותה נגד הכוחות הכורדיים בצפון סוריה ובצפון עירק, וגם במהלכים שלה במזרח הים התיכון. בעשותו כך, ארדואן מנסה להגביר את התמיכה הציבורית בו ובמפלגה הלאומנית בטורקיה, שהיא בעלת ברית חיונית לנשיא, ואשר לפי סקרי דעת קהל עלולה להיחלש בבחירות לפרלמנט ב-2023.

גם ירושלים צריכה לשים לב

המתיחות בין טורקיה ליוון גוברת בתקופה שטורקיה וישראל מנסות לשפר את היחסים ביניהן. התרחשות זו מוסיפה רובד של קושי לניסיון של ירושלים לאזן בין יחסיה עם קפריסין ויוון, לבין יחסיה עם טורקיה. מצב זה מצריך תגבור של המאמץ מצד קובעי המדיניות בישראל לשמור על-כנות ושקיפות מול אתונה וניקוסיה בכל הקשור להתפתחויות חדשות מול אנקרה. הרטוריקה הקשה של טורקיה נגד יוון היא תמרור אזהרה לכך שפתיחת הדף החדש ביחסי החוץ של טורקיה מלווה הסתייגויות רבות, ובהתאם לכך, ישראל צריכה להיות זהירה.
בנוסף, על ירושלים לתכנן כיצד תגיב במקרה שהמתיחות בין יוון לטורקיה תסלים לכדי עימות אלים במזרח הים התיכון - אזור בעל חשיבות אסטרטגית לישראל. למרות שבמצב העניינים הנוכחי אין לישראל הרבה מה לעשות כדי להפיג את המתיחות בין טורקיה ליוון ובין טורקיה לקפריסין, עדיין עליה לחשוב על דרכים שיאפשרו לה לתמוך, במישרין או בעקיפין, במאמצים לייצב את היחסים בין מדינות האזור.

הכותבים הם מהמכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS).
תאריך:  18/06/2022   |   עודכן:  18/06/2022
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
הסתיים ירח הדבש הקצר בין טורקיה ליוון
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
חן מלול
פיליטונים בבית הספר התיכון, סיפור הומוריסטי בצבא - כך החלה דרכו הספרותית של א.ב יהושע, שהלך השבוע לעולמו    טעימה מן הארכיון שהפקיד בספרייה הלאומית
אורנה מזרחי, יורם שוייצר
בבחירות לפרלמנט בחודש שעבר איבד הארגון את הרוב המוחלט שהיה לו יחד עם שותפיו, אך קרוב לוודאי שלא ניתן יהיה להקים ממשלה בלעדיו    התסריט הסביר ביותר הוא המשך השיתוק המוביל את המדינה אל עברי פי פחת
איתמר לוין
בארה"ב נמשכים השימועים בוועדת 6 בינואר, מה שלא מפריע לטראמפ להדק את שליטתו במפלגה הרפובליקנית    בירושלים נמשך המשפט בתיק האלפים, מה שלא מפריע לנתניהו להתקרב לראשות הממשלה    בשני המקרים מדובר בסכנה ברורה לדמוקרטיה
איתמר לוין
התביעה מנסה להציל את הפרט החשוב ביותר בעדותו של פילבר, אך הוא ממשיך לטעון שהפגישה התקיימה מיד לאחר אישור מינויו בידי הממשלה, ואינו מוכן לזרום עם מועדים חילופיים שמציעה לו התביעה
איציק וולף
מליאת הכנסת אישרה הצעת חוק של ח"כ משה ארבל המבקשת למנוע את הרפורמה שמוביל שר התקשורת לפירוק השליטה על קומת הטלפונים הכשרים    57 ח"כים תמכו בהצעה ו-43 בלבד התנגדו לה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il