X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
פוטין וארדואן, סוצ'י [צילום: AP]
על-רקע מלחמת רוסיה באוקראינה
פוטין וארדואן יוצרים שת"פ לצד אינטרסים מנוגדים
נשיאי רוסיה וטורקיה נפגשו בשבוע שעבר, כאשר דווקא על-רקע המלחמה באוקראינה - היחסים בין המדינות חשובים במיוחד לשני הצדדים במקביל, יש להן גישות מנוגדות - בעיקר בנוגע לסוריה טורקיה הופכת להיות צינור עיקרי שדרכו רוסיה עדיין יכולה לקיים קשרים כלכליים מסוימים עם המערב

ב-5 באוגוסט נפגשו נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, ונשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, בעיר הנופש סוצ'י שרוסיה. רק לפני שבועות אחדים נפגשו פוטין וארדואן בפסגה משולשת של פורום אסטנה בטהרן, אשר כלל גם את איברהים ראיסי, נשיא אירן. ארדואן צפוי להשתתף בספטמבר במפגש באוזבקיסטן של ארגון שנגחאי לשיתוף פעולה (SCO), בו טורקיה מוגדרת כ"שותפת דיאלוג".
הפגישה הקצרה בטהרן בין נשיאי רוסיה וטורקיה ארכה כשעה, לעומת הפגישה בסוצ'י שנמשכה כארבע שעות. הזמן העיד על מאמציהם של שני הצדדים לשתף פעולה, הגם שקיימים ביניהם ניגודי אינטרסים ניכרים. המשלחת של ארדואן לרוסיה כללה את שרי ההגנה, החוץ, האוצר, האנרגיה והחקלאות, ואת ראש ארגון הביון. בין הנושאים שעסקו בהם היו סחר, אנרגיה, הסכם התבואה עם אוקראינה, כמו גם סוריה והסכסוך בנגורנו-קרבאך.
בה בעת, הפגישה הדגימה את מאמציו של ארדואן לתמרן בין רוסיה לבין המערב, תוך שמירה על אינטרסים טורקיים בזירה החמה של הים השחור. פוטין מצידו מעוניין לחזק את הקשרים עם טורקיה, החברה בנאט"ו, כדי להמשיך ולנסות לתקוע טריז בינה לבין המערב, כפי שבא לידי ביטוי עוד ב-2017, במכירת מערכת ההגנה האווירית S-400 לטורקיה. מהלך זה הוביל לסילוק טורקיה מפרויקט ה-F-35. זאת, אף שהחברות בנאט"ו נותרה רכיב מרכזי בתפיסת הביטחון הטורקית. אנקרה, על-אף התנגדותה הראשונית, אף אפשרה את תחילת צירופן של שבדיה ופינלנד לברית - התפתחות שהיא לצנינים בעיני מוסקבה.
אחד הנושאים על סדר היום בפגישה בסוצ'י היה שיתוף הפעולה בתחום האנרגיה בין רוסיה וטורקיה, נושא בעל חשיבות רבה לשני הצדדים. פרויקט אנרגיה משמעותי הוא טורקסטרים (TurkStream), צינור גז העובר מרוסיה לטורקיה ומהווה חוליה באספקת הגז מרוסיה למזרח ולמרכז אירופה.
הטורקסטרים פועל באופן הרציף ביותר בהשוואה ליתר צינורות הגז המעבירים גז מרוסיה לאירופה (אם כי רוסיה הפסיקה ביוני למשך שבוע את אספקת הגז בטורקסטרים, בטענה של עבודות תחזוקה), ופוטין אף הדגיש, בפגישה בסוצ'י כי אירופה צריכה להיות "אסירת תודה לטורקיה על הבטחת מעבר הגז החלק" דרכה. לארדואן חשוב לשמר את אספקת הגז הרוסית לקראת החורף הקרוב ולמנוע אי-סדירויות. הישג נוסף לפוטין בהקשר זה הוא הסכמת ארדואן לשלם באופן חלקי ברובל עבור אספקת הגז לטורקיה, בניגוד לעמדת רוב מדינות המערב, אשר דחו דרישה זו.

רוסיה מחפשת נתיב עוקף עיצומים
ספינת משא במיצרי בוספורוס [צילום: אמרה גורל, AP]

שיתוף הפעולה בתחום האנרגיה בין המדינות מתבטא גם בבניית תחנת הכוח הגרעינית הראשונה בטורקיה ובתפעולה העתידי על-ידי החברה הממשלתית הרוסית רוסאטום במימון הבנק הרוסי סברסנק, אשר נתון לסנקציות מערביות. לאחרונה החלה הבנייה של היחידה הרביעית והאחרונה בתחנת הכוח והועברו לטורקיה 5 מיליארד דולר, רבע מתקציב הפרויקט. הובטח גם ששתי העברות בהיקף דומה יבוצעו בקרוב, על-מנת להפיג את החששות בטורקיה מכך שהסנקציות על רוסיה יגרמו עיכובים בפרויקט.
תחנת הכוח, האמורה לספק בעתיד 10% מאספקת החשמל בטורקיה, קריטית לאוכלוסייה הגדלה. ארדואן הדגיש את חשיבות סיום הפרויקט בזמן בשנת 2023 (שבה יצוינו 100 שנה לרפובליקה הטורקית וכן צפויות להתקיים בחירות) ללא דחיות ותקלות. הציפיה היא, שב-2023 היחידה הראשונה בתחנת הכוח אכן תחל לפעול.
רוסיה, אשר נתונה תחת לחץ חריף של סנקציות מערביות, מחפשת דרכים חלופיות להקל על הכלכלה שלה ומייעדת לטורקיה תפקיד חשוב בכך. בשנים האחרונות נרשמה עלייה משמעותית בסחר בין שתי המדינות, נתון שפוטין התפאר בו. טורקיה ורוסיה מתכוונות להמשיך ולהאיץ את היחסים הכלכליים ביניהן, בין היתר בתחומי הסחר, בנייה, חקלאות ותיירות.
יתר על כן: רוסיה, שברצונה לעקוף את הסנקציות, יזמה מגעים עם חמישה בנקים טורקיים במטרה להחיל שימוש בכרטיסי אשראי רוסיים דרך מערכת ה-Mir. כדי לקדם מהלך זה התקיימו מגעים בין ראשי הבנקים המרכזיים של שתי המדינות. ביכולתם של מהלכים אלה לחזק את הרובל ולסייע בייצוב הכלכלה הרוסית. בנוסף, טורקיה היא בין המדינות הבודדות המקיימת קשרי תעופה עם רוסיה, והיא מהווה יעד תיירותי ותחנת מעבר חשובה לאזרחי רוסיה, במיוחד לאחר הפלישה לאוקראינה.
עם זאת, לא ברור עדיין האם הידוק היחסים המסחריים עם רוסיה לא יוביל חברות מערביות הפועלות בטורקיה לצמצם ואף להפסיק את פעילותן בה. יש לציין, שפוטין הודיע בתחילת הפגישה, כי הוא מצפה לחתימה על מזכר הבנות בתחום הכלכלי, אך היעד לא הושג, ככל הנראה עקב סירובו של ארדואן לחתום על המסמך.
הישג משמעותי נוסף הוא הסכם התבואה, שנחתם לאחרונה בתיווך של טורקיה והאו"ם בין רוסיה לאוקראינה. ספינות ראשונות כבר עשו את דרכן מאוקראינה לטורקיה. ההסכם אמור לאפשר לאוקראינה לייצא דגנים, וכך לא רק לסייע למצבה הכלכלי שלה, אלא גם לביטחון התזונתי במדינות עולם שלישי רבות ובפרט במזרח התיכון. הסכם זה מאפשר גם לרוסיה לייצא תוצרת חקלאית ודשנים, מענפי הייצוא החשובים למדינה, וכך להקל עליה להתמודד עם הסנקציות. עקב השפעתו החיובית הצפויה מבחינת הורדת מחירי המזון העולמיים, התיווך הטורקי בהקשר של הסכם התבואה התקבל בברכה בבירות מערביות.

טורקיה מתמרנת - וגם תשלם מחיר
המל"ט הטורקי ביירקטאר TB2 [צילום: AP]

הסוגיה הסורית גם היא נידונה בסוצ'י. בסוריה, כמו גם בלוב ובנגורנו-קרבאך, האינטרסים של רוסיה וטורקיה מנוגדים. מבחינת ארדואן, מבצע צבאי נוסף בצפון סוריה הוא לא רק אינטרס ביטחוני ראשון במעלה, אלא גם חשוב מבחינת הזירה הפנימית, לקראת הבחירות ב-2023. ההשפעה הרוסית בסוריה, כמו גם האירנית, בפרט במחוז אידליב ומול הכורדים, מחייבת אותו לזהירות ולתיאום ולו מוגבל עם מוסקבה.
לפני ביקורו של ארדואן, קרא דוברו של פוטין לטורקיה להימנע מצעדים העלולים להביא לחוסר יציבות בסוריה ולהעמיד בסכנה את "שלמותה הטריטוריאלית והפוליטית". עם זאת, רוסיה הדגישה שהיא מתייחסת בהבנה לדאגותיה של טורקיה בקשר לשיקולי הביטחון שלה. ארדואן ופוטין סיכמו לפעול בשיתוף פעולה על-מנת להילחם בארגוני הטרור השונים (אף כי ברור שלשתי המדינות סדרי עדיפות הפוכים לגבי הארגונים הבעייתיים), והסכימו שחשוב לקדם פתרון מדיני בסוריה. זאת, למרות שבטווח הנראה לעין קשה לדמיין מצב שבו טורקיה תסכים לסגת מהשטחים בהם היא שולטת בצפון סוריה.
הפגישה בסוצ'י מסמלת את הרצון הרוסי והטורקי להעמיק את שיתופי הפעולה בין המדינות, המתקיימים במקביל לניגודי אינטרסים רבים ביניהן. אחד הבולטים שבהם הוא מכירת נשק טורקי לאוקראינה, ובייחוד כטב"ם ביירקטאר TB2, אשר הסב נזק משמעותי לכוחות הרוסיים באוקראינה. טורקיה גם אינה מעוניינת להגיע למצב בו הים השחור הוא בדומיננטיות רוסית. מבחינתה, היחסים עם קייב לא רק סייעו בעבר לאזן את ההשפעה הרוסית בים השחור, אלא היה בהם גם רכיב של שיתוף פעולה ביטחוני.
עם זאת, בזכות הקשרים עם אנקרה, רוסיה יכולה להקל את המצב הכלכלי המורכב שהיא נתונה בו, ואילו טורקיה מרוויחה מבחינה כלכלית וגם ממקמת את עצמה כמתווכת - לא רק בין רוסיה לאוקראינה, אלא במידה מסוימת גם בין רוסיה למערב. טורקיה הופכת להיות צינור עיקרי שדרכו רוסיה עדיין יכולה לקיים קשרים כלכליים מסוימים עם המערב, וארדואן מצליח להלך בין הטיפות תוך כדי שמירה על האינטרסים של טורקיה.
עם זאת, אין להקיש בירושלים ממרחב התמרון שמאפשר המערב לטורקיה ביחסיה עם רוסיה, שכך תנהג וושינגטון מול ישראל אם תרכך עמדות מול רוסיה. היחס לאנקרה מושפע בראש ובראשונה מהיות טורקיה חברה בנאט"ו וממיקומה המרכזי בזירת הים השחור. בנוסף, אין להמעיט ממשמעות המחירים שטורקיה כבר משלמת וצפויה עוד לשלם בעתיד בגין הניווט בין מוסקבה למערב, הן בהקשר של מגבלות על רכש ביטחוני מהמערב, והן בהקשר ההיסוס של חברות מערביות לגבי המשך הפעילות הכלכלית בה.

הכותבים הם עוזרת מחקר וחוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS).
תאריך:  13/08/2022   |   עודכן:  13/08/2022
+הפיקוד הבכיר של צבא רוסיה עזב את חרסון
20:52 13/08/22  |  עידן יוסף

דיווח באוקראינה: הפיקוד הבכיר של צבא רוסיה באזור חרסון עזב את העיר, ככל הנראה ברקע התגברות התקיפות האוקראיניות באזור וניתוק הגשרים וצירי האספקה אליה בשבועות האחרונים.


מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
פוטין וארדואן יוצרים שת"פ לצד אינטרסים מנוגדים
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
אסון אקולוגי בפולין-הורעל נהר
חשדנית  |  13/08/22 17:42
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות מלחמת רוסיה באוקראינה
יאיר נבות
ע"פ תמונות לווין שפורסמו אמש נראה שלפחות תשעה מטוסים רוסים מדגמי "סוחוי 30" ו"סוחוי 24" הושמדו כתוצאה מהתקיפה, ונזק כבד נגרם לאחרים. בזירה הושמדו גם מבנים ומאגרי דלק ותחמושת שגרמו לשריפת ענק באיזור
עידן יוסף
שרי החוץ של המדינות המתועשות אומרים כי השליטה המתמשכת של רוסיה במפעל היא שמסכנת את האזור    לדבריהם, הצוות האוקראיני המפעיל את המפעל "חייב להיות מסוגל לבצע את תפקידו ללא איומים או לחץ
איתמר לוין
אקונומיסט מציג את התרחישים העלולים להוביל להסלמת המלחמה עד כדי הפעלת נשק גרעיני    ההסתברות להתממשותם אינה ידועה, שכן חוסר ודאות הוא אחד מיסודותיו של הדיון בנושא הגרעין
יאיר נבות
21 בני אדם נהרגו הלילה בהפגזות רוסיות במחוז    זלנסקי נשא הלילה נאום לילי אך נמנע מלהתייחס למתקפה אמש על בסיס חיל-האוויר הרוסי בחצי האי קרים. הוא כן הבטיח להשיב את חצי האי לידי אוקראינה
עידן יוסף
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il