X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
בית להייה, מבצע "מגן וחץ" [צילום: עטייה מוחמד, פלאש 90]
בעקבות "מגן וחץ": מידתיות בדיני המלחמה
דיני המלחמה מתירים פגיעה לא מכוונת באזרחים או במטרות אזרחיות, כתוצאה מהתקפה על מטרה לגיטימית, כל עוד היא עומדת בתנאי המידתיות

הדין הבינלאומי וכללי מוסר המלחמה מצווים על הבחנה בין מטרות אזרחיות למטרות צבאיות ומתירים פגיעה מכוונת רק בצבאיות. עיקרון משפטי וערכי זה נקרא "עיקרון ההבחנה" והוא משמש אבן יסוד של כללי מוסר המלחמה. על-אף הביקורות שהבחנה זו מעוררת, ככלל מוסכם שאזרחים שאינם מעורבים בענייני המלחמה חסינים בפני פגיעה ואסור לכוון לעברם התקפות.
ואולם, על-אף חסינותם של הלא-לוחמים, מקובל לפרש את דיני המלחמה כמתירים פגיעה לא מכוונת באזרחים או במטרות אזרחיות, כתוצאה מהתקפה על מטרה לגיטימית. זאת, כל עוד היא עומדת בתנאי המידתיות, לפיו יש לאזן בין התועלת שצפוי שתיגזר מביצוע הפעולה לבין הנזק הצפוי במהלכה לאזרחים ובלתי מעורבים, ובתנאי הכורח, לפיו אין דרך אחרת, מזיקה והרסנית פחות, להשיג את המטרה.
הדוקטרינה המרכזית העוסקת בסיטואציות שבהן פעולה מסוימת גוררת באופן בלתי נמנע גם תוצאה בלתי רצויה, היא דוקטרינת כפל התוצאות (DDE). הדוקטרינה מבחינה בין תוצאה מכוונת לתוצאה צפויה, אך לא מכוונת. כיצד בדיוק יש לברר האם נזק הנלווה לפגיעה אומנם עומד בתנאים אלה והאם הפגיעה אכן מידתית? אלה הן שאלות מורכבות, שאין להן תשובה אחת מקובלת. בהעדר נוסחה כללית לחישוב "מידתיות", התשובות לשאלות אלה נאמדות לרוב על-פי איזון בדיעבד בין סך הנימוקים והשיקולים העומדים על הפרק. עם זאת, גם בלי נוסחת חישוב כללית, ניתן להציג מספר הבהרות לגבי דרישת המידתיות והאופן בו יש לפרש אותה.
ראשית, עיקרון המידתיות דורש לאזן בין התועלת שביצוע הפעולה צפוי להניב לבין הנזק שצפוי להיגרם בעטיו לאזרחים ובלתי מעורבים. נזקים אחרים שעלולים להיגרם כתוצאה מביצוע הפעולה, ובפרט הנזקים שייגרמו ללוחמי האויב, לא זו בלבד שאינם נשקלים לעומת התועלות, אלא שלעיתים הם אף עשויים להישקל במסגרת התועלות מביצוע הפעולה.
שנית, הנזק שייגרם לאזרחים חייב להיות "אגבי", כלומר: נזק שאף שהוא צפוי – הוא אינו מכוון. טענה מוכרת היא כיצד ניתן לטעון ש"לא התכוונו" להרוג ילדים, אם היה ידוע שהם נמצאים סמוך למטרה הנחשבת לגיטימית וברור היה שתקיפתה תוביל למותם. מבחנים שונים הוצעו כמענה לטענה זו. אחד המבחנים המקובלים הוא "מבחן הצורך", שלפיו יש לברר האם בהעדר התוצאה הלא מכוונת, הפעולה הייתה עדיין מבוצעת.
לענייננו: האם ישראל הייתה תוקפת את ראשי הג'יהאד הפלשתיני בתחילת מבצע "מגן וחץ" אילו הייתה יודעת בוודאות שאזרחים ייהרגו במהלך התקיפה? אם התשובה לשאלה חיובית, הרי שמדובר בנזק צפוי אך לא מכוון. לעומת זאת, אם מבצע הפעולה היה נמנע מביצועה בהעדר הנזק האגבי, הרי שאותו מבצע מעוניין בתוצאה הרעה ומכוון אליה.

צופה פני עתיד, לא פני עבר
חאן יונס, מבצע "מגן וחץ" [צילום: עבד אל-רחים חטיב, פלאש 90]

היבט נוסף הוא העובדה שבניגוד לפרשנות הרווחת לדרישה זו בשיח התקשורתי וברשתות החברתיות, היא צופה למעשה פני עתיד ולא פני עבר. לפי דיני המלחמה, כפי שהם מעוגנים בפרוטוקול הנוסף לאמנת ז'נבה, סוגי ההתקפות שייחשבו בלתי מובחנות הן: התקפה הצפויה לגרום אובדן חיי אזרחים אגבי, פציעת אזרחים, נזק ליעדים אזרחיים או שילוב של פגיעות אלו, באופן שיהיה מופרז ביחס לתועלת הצבאית הקונקרטית והישירה הצפויה.
פירוש הדבר הוא, כי בהכרעה האם פעולה מסוימת היא מידתית, ההשוואה איננה בין הנזק שנגרם בעבר לבין הנזק שייגרם כתוצאה מן הפעולה. ההשוואה הראויה היא בין המצב הקיים בהעדר הפעולה, לבין הנזק שיימנע או יצומצם כתוצאה מביצועה או התועלת המבצעית שביצועה יניב. לפיכך, בהחלטה האם לבצע למשל סיכול ממוקד של מנהיג ארגון טרור, השאלה הרלוונטית אינה הנזקים שגרם אותו מנהיג בעבר ביחס לנזק שביצוע הסיכול יגרום לבלתי מעורבים, אלא הנזקים שיימנעו בעתיד כתוצאה מסיכולו ביחס לנזק לבלתי מעורבים.
מכאן, שכותרות בנוסח "סגירת מעגל" או רמזים לנקמה, אינם עולים בקנה אחד עם תפיסת המידתיות. יתר על כן: ההשוואה מבוצעת לא על-פי הנזק שנגרם בפועל, אלא על-פי הנזק שהיה צפוי בעת קבלת ההחלטה בהתאם למידע שהיה בידי מקבל ההחלטה. עם זאת, על מקבל ההחלטה מוטלת כמובן החובה לנסות ולוודא ככל האפשר את היקף הנזק הצפוי.
סוגיה חשובה נוספת נוגעת לטענה המושמעת תכופות, לפיה פעילי הטרור מתחבאים בקרב אוכלוסייה אזרחית ועושים בה שימוש מכוון כמגנים אנושיים. אומנם, בתקיפות שבוצעו ב"מגן וחץ" לא היה מדובר במקרה קלאסי של שימוש במגנים אנושיים, שכן הותקפו מחבלים בבתיהם, אך סוגיה זו דורשת הבהרה.
בעוד שבאופן רגיל החובה להימנע מפגיעה באזרחים חפים מפשע נתפסת כבסיסית ומוצדקת, הרי שבמקרים שבהם האויב עצמו הוא זה החושף את אזרחיו לסכנה כחלק מאסטרטגיה מכוונת, הדרישה לציית לעקרון ההבחנה מלווה תחושת אי-צדק בולטת: האויב מפר את הכללים ועושה שימוש ציני בהם ובעובדה שהצד שמנגד שומר עליהם, ומי שמשלם על כך את המחיר הוא דווקא הצד המקיים את כללי המלחמה.
התחושה המתעוררת היא, כי נכון אומנם שאזרחי האויב המשמשים כמגנים הם אזרחים חפים מפשע ולפיכך אסור לפגוע בהם, אך כאשר האויב הוא זה שמעמיד את חייהם בסכנה בכוונה תחילה, ראוי שהוא יהיה זה שישא בהשלכות על כך. זאת ועוד: שמירה על עקרון ההבחנה במקרים מעין אלה, יוצרת לכאורה תמריץ לצדדים המעורבים במלחמה לערב אזרחים בלחימה ועלולה לגרום נפגעים אזרחים רבים יותר.
הדין הבינלאומי, אף שהוא אוסר בחומרה שימוש במגנים אנושיים, אינו מספק תשובה ברורה לשאלה כיצד יש לנהוג במקרים שבהם האויב עושה זאת. אולם, שני עקרונות חלים גם במקרים אלה: אותם אזרחים מוחזקים לחפים מפשע, והאחריות איננה משחק סכום אפס. כלומר: העובדה שארגון הטרור נושא באחריות המרכזית למותם של אותם אזרחים, אינה מבטלת את אחריותו של התוקף למותם. השימוש שעושה האויב בנשים וילדים כמגנים, אין פירושו שהם אינם נחשבים אזרחים בלתי מעורבים, ועל כן אינו פוטר מן הצורך להתחשב בנזק שייגרם להם. לכן, שימוש במגנים אנושיים אינו מעניק היתר אוטומטי לביצוע תקיפות תוך פגיעה בהם, אלא מחייב להמשיך ולהעריך את מידתיות הפעולה גם לנוכח נזק זה.

זהירות מאמירות על "לא מידתי"
עזה, מבצע "מגן וחץ" [צילום: עטייה מוחמד, פלאש 90]

לעיתים תכופות, פוליטיקאים ובעלי תפקידים שונים מודיעים בפאתוס, כי "ישראל תגיב באופן לא מידתי על כל התקפה לעברה". כוונתם כמובן להזהיר מפני נחת זרועו של צה"ל ומכך שהתגובה תהיה קשה. אולם, אמירה ברוח זו מרמזת למעשה, כי ישראל תפר את הדין הבינלאומי שאליו היא מחויבת, וחמור מכך - עקרונות מוסר בסיסיים.
קיים שוני בין תגובה קשה ומשמעותית לבין תגובה שאיננה מידתית, על-אף הקושי הניכר להגדיר ולמדוד מידתיות. על כן ראוי לעמוד על הבדל זה ולהתמודד עם הקושי שהוא מעורר, דווקא משום שמלחמות נגד ארגוני טרור מקשות מאוד על ההבחנה בין מעורבים לכאלה שאינם, ולעיתים לא ניתן להשיג את המטרה הצבאית הלגיטימית בלי נזק אגבי לבלתי מעורבים.
יתר על כן: כמו בתקיפות במבצע "מגן וחץ", על-מנת לקבוע האם נזק לחפים מפשע הוא מוצדק, יש לעיתים תכופות צורך במידע שנסתר מעיני הציבור. אף שנזק לבלתי מעורבים עשוי להיות מוצדק, פגיעה בחפים מפשע היא תמיד תוצאה שיש לעשות כל שניתן על-מנת להימנע ממנה, ולעולם אין להצדיק אותה בשם נקמנות או כפירה בחפותם של האזרחים בשל השתייכותם לאוכלוסיית האויב.

הכותבות הן חוקרות במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS).
תאריך:  26/05/2023   |   עודכן:  26/05/2023
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
בעקבות "מגן וחץ": מידתיות בדיני המלחמה
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
בלה בלה בלה
BS  |  26/05/23 19:01
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות מבצע מגן וחץ
מרדכי ליפמן
מבצע 'מגן וחץ', ותוצאותיו - נייר לקמוס למאבק הצפוי עם מדינות ערביות/מוסלמיות פונדמנטליסטיות?    אין ספק כי גורמים בכירים במשמרות המהפכה באירן ובצבאה הגדול עצמו, לומדים את מהלך מבצע מגן וחץ ואת היכולות שהפגין חיל-האוויר במבצע זה
יוני בן-מנחם
הג'יהאד האיסלאמי החל בהפקת לקחים מסבב הלחימה האחרון נגד ישראל ונערך לסבב הלחימה הבא. הנהגת הארגון קיבלה שורה של החלטות מוטעות, אירן מאוכזבת ממנה וחמאס צוברת כוח נוסף על חשבונה
יוסי אוחיון
לא עברו שעות מהפסקת האש השברירית עם הג'יהאד ושותפיו, והאש הפנימית חודשה במלוא עוזה    חברי הכנסת חזרו "מזירת הקרב" בה עמלו בניסיון לקושש אהדה ותמיכה ומיד חידשו את המערכה מאותה נקודה שבה "עצרו" בשל הקרבות
עמנואל בן-סבו
האמירה הברורה והמפתיעה, הקיצונית והחדה של עמירם לוין, שלחה אותו על-ידי חלק מחבריו למחאה: "ליטול את הכדור", "להעלות את מינון התרופות", "להיכנס לממ"ד ולא לצאת ממנו"
עידן יוסף
ראש הממשלה שלח בישיבת סיעת הליכוד אזהרה למי שמתכנן לשבש את המצעד: "אנחנו משנים את מאזן ההרתעה. מי שפוגע בנו או מתכנן לפגוע בנו ידע את המשמעות של דמו בראשו"    ח"כ אחמד טיבי: "ממשלת דגלים, פיתות ודמים"
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il