X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  יומני בלוגרים
ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי [צילום: מניש סווארופ, AP]
כלכלת הודו: שחקן עצמאי שנוטה לעת עתה למערב
מיסוד הציר הכלכלי בין ישראל להודו, שהפכה לכלכלה עם התמ"ג החמישי בגודלו בעולם, יהיה ניצחון גיאופוליטי חשוב ביותר ויאפשר שיתוף פעולה כלכלי, מדיני וביטחוני גם מול אירן

לכבוד הבחירות המתמשכות בדמוקרטיה הגדולה בעולם, נעסוק היום בכלכלת הודו. לאחרונה, הודו עקפה את בריטניה והפכה למדינה עם התמ"ג ה-5 בעולם ועקפה את סין והפכה למדינה המאוכלסת בעולם. הודו בהחלט מעצמה כלכלית עולה, אך גם חווה אתגרים לא פשוטים.
נתחיל מהמובן: הודו היא מדינה עם הכנסה נמוכה. תמ"ג לנפש של כ-2,000 דולר, נמוך מרוב מדינות המזה"ת. כל מי שהיה בהודו ראה את זה בעיניים. בין היתר, רמה זו נובעת ממדיניותה הכלכלית של הודו בעשורים הראשונים מאז עצמאותה ב-1947. למשל, במסגרת ה-"License Raj" היה מאוד קשה לעשות עסקים. הודים נאלצו לקבל רשיונות, לעיתים מעשרות גופי ממשלה, לפני שיכלו לייצר משהו. זה דיכא פעילות כלכלית והזמין שחיתות.
הודו אומנם לא הייתה קומוניסטית, אך הטמיעה מרכיבים רבים של תכנון מרכזי, כמו תכנון "מלמעלה-למטה" של תעשיה, תוכניות 5 שנים, מגזר ציבורי גדול, בעלות ממשלתית על חברות, רגולציה נוקשה והקשחה מכוונת של תנאי ההשקעות הזרות.
1991 הייתה נקודת מפנה. לאחר נפילת ברית המועצות, תכנון מרכזי הפך לפחות פופולרי. החל משנה זו הודו, גם תחת משבר, ביצעה רפורמות נרחבות לפתיחת הכלכלה.
למשל, הודו הסירה את אותו License Raj ידוע לשמצה.
עוד רפורמות כללו:
  • הפחתת המגבלות על השקעות זרות
  • הפרטה של חברות ממשלתיות
  • הפחתת הפיקוח על חברות גדולות
  • הקטנת הגרעון באמצעות הפחתת סובסידיות
  • ניוד (מנוהל) של שער החליפין של הרופי
נותרו עוד בעיות יסוד (ראו להלן), אך הרפורמות סללו את הדרך לצמיחה מחודשת - בעצם הכפילו את הצמיחה. הרפורמות הניעו תהליך של צמיחה יפה מאוד בהודו, אף שלא הייתה דו-ספרתית ומעוררת השתאות כמו בסין (נחזור לזה).
הצמיחה העלתה את רמת החיים הממוצעת והפחיתה דרמטית את העוני האבסולוטי בהודו. זו צמיחה מוחשית: מאות מיליונים קיבלו גישה לחינוך, רפואה, חשמל, מים זורמים, ביוב. ייצוא שירותים הפך להיות מנוע צמיחה - כיום כ-10% מהכלכלה. שירות לקוחות, שירותי IT, תכנות ואחרים. ערים כמו בנגלור וגורגאון הפכו להיות מוקדים לטאלנט הודי ומקור לצמיחה. מעמד הביניים גדל ואיתו שאיפות כלכליות של הפרט. אפשר היום לגדול עני, ללמוד תכנות ולקבל משכורת גבוהה במונחים הודיים.

אתגרים מהותיים מגבילים את הצמיחה ההודית
[צילום: רג'ש קומר סינג', AP]

האתוס לפיו הודו גדלה בקצב מהיר הוא גם אחד מנקודות המכירה העיקריות של מודי בבואו להיבחר בשלישית. מודי מגיע מגוג׳ראט, אחד מהמדינות הכי עשירות בתוך הודו. שם הוא היה מושל שהתפרסם בין היתר בגלל המיקוד שלו בתמיכה בעסקים. גם כראש הממשלה, מודי נקט במדיניות של סיוע לעסקים. מדיניות הדגל שלו הייתה ״Make in India״ שנועדה לחזק את הייצור בהודו, כולל הקלה של תנאי השקעה בהודו ותמרוצה; אפל, למשל, החלה לייצר בהודו. מודי גם פישט את המע״מ והפחית את מס החברות.
הוא גם השקיע המון בבניית תשתיות: שדות תעופה, כבישים מהירים, תחנות כוח (וחשמל סולארי), תשתיות דיגיטליות. מודי גם יזם רפורמות פיננסיות שפיתחו שווקים פיננסיים, ניקו אי-סדרים בבנקים וחיברו מעל חצי מיליארד איש (!) לחשבונות בנק. זה נתן לעסקים יותר גישה לאשראי. היו רפורמות שגם גרמו לנזק - כמו הביטול הפתאומי של שטרות ה-500 ו-1000 רופי כדי להיאבק בשוק השחור. יצר כאוס. אבל הסך ממש חיובי.
הודו קיבלה בשנים האחרונות גם רוח גבית מהרתיעה של חברות מערביות מעשיית עסקים עם סין. ואכן, מודי ניצח על צמיחה כלכלית עצומה, 6%-7% במהלך כהונתו (מלבד הקורונה) - הכלכלה כמעט הכפילה את גודלה. אבל האמת היא שזו צמיחה נמוכה מהצמיחה הדו-ספרתית שאפיינה את סין במשך שנים במסע שלה לפיתוח. ועדין נותרו אתגרים מהותיים שיגבילו צמיחה גבוהה בהודו:
  • ריכוזיות גבוהה. נדמה שכל דבר בהודו זה טאטא, אדאני, מהינדרה, רילאיינס או כמה חברות נוספות.
  • עדין קשה לעשות עסקים ביחס למדינות אחרות. למשל, לוקח המון זמן לסיים הליכים משפטיים. חברות גדולות צריכות לקבל אישור ממשלתי לפטר.
  • התשתיות עוד לוקות. זה מפחית את רווחיות הייצור במדינה ביחס למדינות אחרות - לוגיסטיקה למשל היא רכיב הרבה יותר גבוה בעלות הייצור.
  • השקעות חיצוניות ירדו לאחרונה, כולל הון-סיכון.
  • גם השקעות המגזר הפרטי, מנוע חשוב לצמיחה, עדין נמוכות משיעורן לפני המשבר הפיננסי ב2008.
  • יש מאות מיליונים באזורים כפריים ללא גישה לחינוך או רפואה מספקים. זה מקשה על אינטגרציה בשוק התעסוקה, ויש פערים אדירים בין המדינות בהודו ובתוכן.
  • האוכלוסייה גדלה ושיעור התעסוקה דווקא יורד - הודו לא מצליחה לייצר מספיק מקומות עבודה. אבטלת הצעירים גבוהה יחסית.
כל זה מוביל לצמיחה שמתחת לפוטנציאל למדינה ברמת הפיתוח ההודית. אז למרות שהודו היא בהחלט הכלכלה הגדולה שצומחת הכי מהר, בגלל ההיסטוריה והאתגרים לצמיחה גבוהה יותר, הודו עוד לא מתקרבת לעוצמה הכלכלית של שכנתה-יריבתה מצפון, סין.
אך עם כל האתגרים, כמעט וודאי שבעשורים הקרובים נראה את הודו הופכת להיות הכלכלה השלישית בגודלה בעולם ומגיעה לרמות הכנסה בינוניות - מודי רוצה להגיע לתמ״ג לנפש של 14 אלף דולר עד 2047. לכן הודו חייבת להיות חלק מהאסטרטגיה הבינלאומית של ישראל.
כלכלית, הודו יכולה להיות שוק עבור מוצרים ישראלים, מוקד לשת״פ עסקי, מקור לשירותים טכנולוגיים, ובאופן גובר גם מקור להון ולהשקעות בישראל (חברה הודית גדולה כבר רכשה את נמל חיפה). גיאופוליטית, אנחנו חווים את הסנונית של עלייתה של הודו כמעצמה גלובלית. הודו למשל שלחה צי משלה לאחר התקיפות החות׳יות.
הודו היא שחקן עצמאי, שעוד מעצב את מיקומו בעולם, אך ברור כרגע שהיא יותר קרובה למערב מאשר לסין. לא לחלוטין, כמובן. הודו למשל רוכשת מרוסיה הרבה נפט במקום המערב. אבל היריבות עם סין ומאפיינים אחרים מקרבים את הודו יותר למערב - אומנם כשחקן לא משויך ועצמאי.
אפשר להזכיר למשל את קבוצת ה-Quad שכוללת את הודו, ארה״ב, יפן ואוסטרליה, שותפות ביטחונית ודיפלומטית שהוחייתה בשנים האחרונות - ומקבלת רלוונטיות מול התעצמות האיום הסיני. גם ישראל לוקחת חלק משותפות דומה לכאורה, ״ה-Quad של מערב אסיה״ (I2U2), עם הודו, איחוד האמירויות וארה״ב. זו חובה אסטרטגית שלנו ליצוק בשותפות זו תוכן, שכרגע לעניות דעתי חסר. תוכן כזה יכול להיות מיסוד ציר בטוח ויעיל לתעבורה ימית-יבשתית בין הודו לישראל וממנה לאירופה.
לפני המלחמה דובר על קידום ציר כזה, IMEC. זה לא פשוט למימוש, אבל מיסוד הציר יהיה נצחון גיאופוליטי לישראל. ישראל צריכה למשוך את הודו ככל הניתן לשת״פ כלכלי, מדיני וביטחוני - גם מול אירן.

תאריך:  28/04/2024   |   עודכן:  28/04/2024
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
כלכלת הודו: שחקן עצמאי שנוטה לעת עתה למערב
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
דרור אידר
האנטישמיות הגואה באוניברסיטאות בארה"ב ביחד עם המלחמה המתמשכת, גורמים לפקפוקים בצדקת הדרך    מה למדנו מההיסטוריה ומדברי חכמינו שבכל הדורות, מה פסק קרדאווי ומה צייצה חכמת פיזיקה על התופעה
דן מרגלית
יהיה אשר יהיה לא נברח ולא נסתגר ולא נתחבא    בוודאי לא בארצות הברית שנקראה בפי מהגריה היהודיים המזרח אירופים "א-געלדענע מדינה", מדינת הזהב
יוסף אליעז
אין מנוס מלשמור על ערנות, איסוף מודיעין ומלאי מספיק של חימוש, לרבות מטוסים, טילים ותחמושת אחרת כמו גם אמצעים לגיוס מהיר של כוחות מילואים, רפואה וכל שחיוני להגנה
רון בריימן
התקשורת הישראלית, ואפילו זו הרואה את עצמה כ"ממלכתית", חוטאת ב"עכשיוויזם" מסוכן ובעידוד הפיכת עסקת החטופים לכניעה ללא תנאי
איתן לסרי
יש לשמור על עקרון ההדדיות בתגובות כדי שהצד השני המבין היטב את כללי המזרח התיכון ויבין גם שיש כאן מדינה ריבונית מפותחת וחזקה בכל ההיבטים היכולה להגיב בהתאם ולהשיב לו כגמולו
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il