X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
הדיון בערעור דמיאניוק בבית המשפט העליון [צילום: יעקב סער, לע"מ]
השואה בפסיקת בית המשפט העליון (ה')
"כרסום שידענו טיבו אך לא את פשרו"
ע"פ 347/88, איוון דמיאניוק נגד מדינת ישראל. השופטים מאיר שמגר, מנחם אלון, אהרן ברק, אליעזר גולדברג, יעקב מלץ. 29 ביולי 1993
חף מפשע לפי החוק הגרמני
דמיאניוק גורש לארצות הברית וקיבל בחזרה את אזרחותו האמריקנית, אך בשנת 2002 היא נשללה שוב בשל ראיות חדשות על שירותו בסוביבור ובמיידנק והוחלט לגרשו. ב-2009 הוציא בית משפט במינכן צו למעצרו בשל סיוע ל-29,000 מעשי רצח בסוביבור. באותה שנה הוא הוסגר לגרמניה, הורשע כעבור שנתיים ונדון לחמש שנות מאסר. דמיאניוק שוחרר ממעצר עד להכרעה בערעורו ומת ב-2012, לפני פסק הדין הסופי. על-פי החוק הגרמני, הוא נחשב בשל כך לחף מפשע.

"הוואכמן איוון דמיאניוק יצא מלפנינו זכאי, מחמת הספק, מהאישומים הנוראים המיוחסים לאיוון האיום מטרבלינקה. מידה ראויה היא זו לשופטים, שאינם בוחנים כליות ולב, ואין להם אלא מה שעיניהם רואות וקוראות. תם – ולא נשלם. השלֵמות אינה נחלתו של שופט בשר ודם". כך סיים בית המשפט העליון את פסק דינו בערעורו של איוון דמיאניוק, בניסוח בלתי רגיל המעיד על הספקות שהמשיכו לקנן בלב חמשת השופטים גם אחרי שחתמו את 400 עמודי הכרעתם.
פסק הדין כולו הוא יוצא דופן. על פני כמעט 90% ממנו מאשר בית המשפט העליון את פסק דינו של בית המשפט המחוזי, ולפיו איוון (ג'ון) דמיאניוק הוא-הוא "איוון האיום" – מי שהפעיל במחנה ההשמדה טרבלינקה את המנוע שהזרים את הגזים הקטלניים בהם נרצחו רבבות יהודים, ואשר פעל באכזריות חייתית נגד קורבנותיו ברגעיהם האחרונים. הנשיא מאיר שמגר, המשנה לנשיא מנחם אֵלון והשופטים אהרן ברק, אליעזר גולדברג ויעקב מלץ לא הסתפקו בכלל היסודי לפיו ערכאת הערעור אינה בוחנת מחדש את ממצאי העובדות והאמינות של הערכאה הדיונית, אלא צללו לתוככי הראיות הללו והגיעו למסקנות זהות לאלו של קודמיהן.
בלב הרשעתו של דמיאניוק עמדו עדי הראייה – ניצולים ממחנה טרבלינקה, אשר זיהו את תמונתו במסדרי זיהוי. הם תיארו בפירוט רב את מבנה גופו ואת פניו, הסבירו מתי והיכן ראו אותו, וגוללו את סיפורי הזוועות של מעשיו. בית המשפט המחוזי שקל לעומק כל זיהוי שכזה, קבע את משקלו ולבסוף שקלל אותם למסקנה חד-משמעית: למרות הכחשותיו של דמיאניוק, האיש היושב על ספסל הנאשמים הוא אותה מפלצת רצחנית.
לזיהויים אלו נוספה "תעודת טרווניקי", אשר הונפקה לדמיאניוק בתום הכשרתו כ"וואכמן" (איש עזר במחנה ריכוז) במחנה שליד לובלין. הפרטים האישיים בה תואמים לשלו, התמונה היא תמונתו; אומנם לא נאמר בה שהוא הוצב במחנה טרבלינקה, אך מדובר בהשמטה שרבות היו כמותה. האליבי שמסר דמיאניוק – כאילו העביר שנים במחנות שבויים גרמניים ולבסוף צורף ל"דיביזיית ולאסוב" האנטי-סובייטית שהקימו הגרמנים – הוכח ככוזב, רב סתירות ובלתי אפשרי מבחינה עובדתית. לבסוף, היו לדמיאניוק – במהלך חקירתו בישראל – התבטאויות שהיוו ראשית הודאה. באפריל 1988 הוא הורשע ונדון למוות.

"צריך היה להיות לנו הסבר רציונלי"
תעודת טרווניקי של דמיאניוק

תוך כדי הדיון בבית המשפט העליון בערעורו של דמיאניוק, נפלה ברית המועצות והארכיונים שלה החלו להיפתח. שם מצאה התביעה מסמכים ועדויות, אשר יצרו את הספק הסביר בדבר זהותו. הללו התחלקו לשתי קבוצות עיקריות: מסמכים של הס"ס, ועשרות הודעות של וואכמנים שגבו רשויות חקירה סובייטיות ועדויות שלהם במשפטים שהתנהלו במדינה זו, ולפיהן שם משפחתו של איוון האיום היה מרצ'נקו ולא דמיאניוק – שם נעוריה של אמו של דמיאניוק, כפי שהוא עצמו ציין בכמה מסמכים. לחלק מן ההודעות הללו צורף תיעוד של מסדר זיהוי תמונות, בו זיהו הוואכמנים את איוון האיום כמרצ'נקו – דמות שונה משמעותית מזו של דמיאניוק.
בית המשפט העליון היה ער לחולשתם של מסמכים אלו. בחלק מהם ניכר שהעדים שיקרו לגבי חלקם שלהם במערכת ההשמדה; לא ניתן היה לחקור אותם או לפחות את מי שרשמו את ההודעות; הם לא כללו פרטים על טרבלינקה ולא היה ברור מתי אותם עדים שירתו בו; היו בהם תאריכים בלתי סבירים בעליל; לא הוצגה כל ראיה בדבר האותנטיות שלהן; עניין "איוון האיום" לא עמד במרכז החקירות; לא ידוע מה היו השאלות שהוצגו לנחקרים.
בצד המשפטי ניתחו חמשת השופטים באריכות את המושג "ספק סביר" וקבעו: "ספק לבדו אינו מספיק, אלא רק ספק שיש לו אחיזה סבירה בחומר הראיות. מבחן הספק הסביר הוא, אפוא, מבחן השכל הישר ונסיון החיים". במשפט דמיאניוק נשענו ראיות הזיהוי של התביעה על שני מעגלים. האחד הציב את דמיאניוק כוואכמן בשירותו של הס"ס, והשני הציב אותו בתאי הגזים בטרבלינקה. אין כל ספק בדבר המעגל הראשון, ה"שולף את המערער מתוך מאות אלפי שבויי המלחמה הרוסיים שבידי הגרמנים וממקם אותו בין האלפים שהתנדבו לשרת בס"ס במסגרת יחידת הוואכמנים ששימשה את הגרמנים במבצע 'ריינהרד' [להשמדת יהודי פולין] שנערך לשם הקמתם והפעלתם של מחנות ההשמדה בסוביבור, בלז'ץ וטרבלינקה".
הספק נוצר לגבי המעגל השני. הראיות שהיו בידי המשפט המחוזי הצדיקו את קביעתו לפיה דמיאניוק הוא אכן איוון האיום. לא כן הראיות שנוספו בשלב הערעור, אשר הקושיות הרבות לגביהן הותירו ערפל של ניחושים והשערות – אך די היה בהן כדי לעורר ספק סביר, הן לאור השם השונה והן לאור ההבדלים בדמויותיהם של מרצ'נקו ודמיאניוק:
"על-מנת שלא ייוותר בליבנו ספק סביר, צריך היה להיות לנו הסבר רציונלי לגבי האמור בהודעות של הוואכמנים והזיהויים שנערכו לחלק מהם – לרבות מידת אמיתותם ואמינותם של המסמכים המתארים אותם. על-אף השאלות והתהיות הרבות שהועלו ביחס להודעות שהובאו לנו מרוסיה, הרי בהעדר הסבר אמין ומבוסס ראייתית לא ניתן לשלול מבחינה רציונלית את משמעותן, ככל שהן מתייחסות לוואכמן בשם איוון מרצ'נקו. לא הובא לפנינו הסבר לתזה המועלית בהודעות הללו המאפשר יישובן עם דברי עדי הזיהוי, מחד-גיסא, או שלילית ערכו, מאידך-גיסא.

"אין ראיה המגשרת בין הגרסאות הסותרות"
דמיאניוק במחנה סוביבור בתמונה שהתגלתה לאחר מותו

"...אין המדובר בגרסאות שונות שכל הדרוש כדי ליישב ביניהן היא תזה הגיונית המיישרת את ההדורים ומסלקת את הסתירה הקוטבית שביניהן. מדובר כאן על מערכות עובדתיות סותרות, לכאורה, לגביה דרוש, לאור טיבן ומהותן, נדבך ראייתי נוסף, כגון, הוכחה המבטלת אמיתות או אמינות ההודעות, או, למשל, ראיה המוסיפה ומבהירה כי היו מפעילים שונים לתאי הגזים בפרקי הזמן השונים של הפעלתם, או תזה לפיה היה ואכמן בשם מרצ'נקו, אך קשירתו להפעלה של תאי הגזים היא המצאה מאוחרת או בלתי מדויקת מבחינת משך הזמן או ראיות אחרות כיוצא באלה. דא עקא, לא הובאה ראיה המאיינת אמיתות או אמינות ההודעות; ואין ראיה המגשרת ומיישבת בין הגרסאות הסותרות, ואין תזה רציונלית המאפשרת הותרת ראיות עדי הראייה כראיה קרובה לוודאי, על-אף קיום הגרסה השונה הנובעת מן ההודעות.
"הקביעה אם נותר ספק סביר בדבר אשמתו של נאשם או לאו, אינה פרי תחושה או התרשמות. קביעה זו מעוגנת במיונו ובסיווגו של חומר הראיות לכדי מִתְאם סביר אחד, הנוצר בעקבות מסקנה של אמיתות ואמינות לגבי ראיות פלוניות ודחיית יתרתן כבלתי אמינות או כבלתי מספיקות מטעמים הנשענים על דיני הראיות. העדר הסבר רציונלי בדבר מקורה, מהותה וטִבְעה של מערכת ראיות שלמה, מותיר ספק סביר. בנסיבות שבפנינו מונעות ההודעות שהובאו בשלב הערעור את הסקתה של מסקנה רציונלית, שהיא קרובה לוודאי, בדבר ביסוס הרשעת המערער כאיוון האיום מפעיל תאי הגזים. בהעדר מסקנה הגיונית כלשהי בקשר להודעות כאמור נותר תיקו, היינו ספק סביר, ואם יש ספק סביר – זכאי המערער ליהנות ממנו".
השופטים סיכמו: "בפנינו, לאחר סיום שמיעת הערעור, הוגשו הודעות של ואכמנים שונים, בהן מדובר על מישהו אחר כאיוון האיום מטרבלינקה. הודעות אלו לא ידענו כיצד באו לעולם ומי הרה אותן; אך קיבלנו אותן לפני ולפנים משורת הדין והדיון. ומשהיו בפנינו, החל הספק מכרסם בתודעתנו השיפוטית, שמא המערער אינו איוון האיום מטרבלינקה. מכוחו של כרסום זה, שידענו טיבו אך לא את פשרו, מנענו עצמנו מלהרשיע את המערער על זוועות טרבלינקה".

מתוך ספרו של איתמר לוין "ערעור פלילי: פסקי דין בולטים בבית המשפט העליון, 2023-1948".
תאריך:  06/05/2024   |   עודכן:  06/05/2024
+יום הזיכרון לשואה ברצועת עזה
18:54 06/05/24  |  עידן יוסף   |   לרשימה המלאה

לוחמי אוגדה 99 מציינים את יום השואה ברצועה  ▪  צפו בתיעודים

מדליקים נר זיכרון [צילום: דובר צה''ל]
+טקס הזיכרון לשואה בכנסת התקיים תוך הזדהות עם החטופים
18:32 06/05/24  |  עידן יוסף

בכנסת התקיים טקס "לכל איש יש שם", שעמד בסימן "רְאו, היו קהילות ואינן עוד: הקהילה היהודית ושברה", בהשתתפות יו"ר הכנסת, הנשיא, ראש הממשלה, מ"מ נשיא העליון, שרים, חברי כנסת, יו"ר הנהלת "יד ושם" וראש עיריית ירושלים משה ליאון.
האישים קראו שמות של נספי השואה, תוך ציון סיפור חייהם הייחודי. בנוסף, הוצב כיסא צהוב ריק בשורה הראשונה בקהל, כהזדהות עם משפחות החטופים.
בנאומו, הדגיש נתניהו את הקשר בין השואה לטבח 7 באוקטובר, וקרא להמשיך במאבק חסר הפשרות כנגד הטרור. "הכוונה של המרצחים, האנסים, עורפי הראשים והחוטפים של יקירינו, שעדיין שם ואנו נחושים להוציאם - היא אותה כוונה של הקלגסים הנאצים שרצחו שליש מבני עמנו", אמר נתניהו. "ההבדל הוא שהיום יש לנו חיילים גיבורים, שמאות מהם נפלו בגבורה אין קץ ואחרים נפצעו. אנחנו מחבקים אותם ואת משפחות הנופלים ומשפחות החטופים".

+אנחנו חיים
14:35 06/05/24  |  דרור גרין   |   לרשימה המלאה

אנדראש מזאי מאפשר לנו להתרחק מהטראומה, מבלי לשלול או לדחות אותה או להדחיק אותה, ומזכיר לנו שבכל רגע, גם ברגע שלפני מותנו, אנחנו חיים, ובכל רגע אנחנו יכולים למצוא אושר קטן

[צילום: AP]
+'לעולם לא עוד' - זה עכשיו
13:03 06/05/24  |  בנימין נתניהו   |   לרשימה המלאה

דברי ראש הממשלה בנימין נתניהו בעצרת הפתיחה הממלכתית לציון יום הזיכרון לשואה ולגבורה ביד ושם [כ"ז בניסן תשפ"ד, 05.05.2024]

נתניהו. שום דבר לא יעצור את ישראל [צילום: קובי עידן/לע"מ]
+שקרים על השואה בתביעות פיצויים
12:15 06/05/24  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה

ע"פ 264/65, יוסף שיוביץ ויוסף ראש נגד היועץ המשפטי לממשלה. השופטים שמעון אגרנט, יואל זוסמן ואלפרד ויתקון. 29 באוקטובר 1965

גירוש יהודים ברומניה [צילום: בונדסארכיב]
+שורד השואה פרץ סבח: "הסתתרתי שלושה ימים בממ"ד לבד"
12:15 06/05/24  |  מירב ארד   |   לרשימה המלאה

שורד השואה מיכאל קופרשטיין, סבו של בר שנחטף לעזה סיפר: לא רצו להראות לנו את הסרטונים שהופצו שרואים אותו קשור והוא צועק את השם שלו. את הסרטונים האלה לא קיבלנו מהצבא אלא מהטלגרם  ▪  שורד השואה שלמה כהן: פוניתי למלון באילת רק לאחר שבועיים ומשם הגעתי לבית אבות בבאר שבע

שורד השואה פרץ סבח [צילום: ערוץ הכנסת]
+זה לא אותו דבר, זה לא שואה
11:51 06/05/24  |  יצחק הרצוג   |   לרשימה המלאה

נאום נשיא המדינה בעצרת הפתיחה הממלכתית לציון יום הזיכרון לשואה ולגבורה, יד ושם ירושלים [כ"ז בניסן תשפ"ד, 5.5.2024]

הרצוג. שעת הזיכרון [צילום: קובי גדעון/לע"מ]
+בפעם הזאת בהיסטוריה דם ייענה בדם
11:06 06/05/24  |  דרור אידר   |   לרשימה המלאה

יום השואה השנה מעורב עם מאורעות ה-7 באוקטובר  ▪  הלקח הראשון שתמיד שיננו היה "לא עוד שואה"  ▪  חשוב בימים אלה להזכיר את הלקח הנוסף: "לא עוד גלות"

מתעצם הזיכרון [צילום: תומר נויברג/פלאש 90]
+אסון 7 אוקטובר - האם ראוי שייקרא "שואה"
10:46 06/05/24  |  יוסי אוחיון   |   לרשימה המלאה

ההבדל בין שני האירועים שהשפיע על גודל האסון וכמות הנרצחים נובע מכך שבשנות הארבעים של המאה העשרים לעם היהודי לא הייתה מדינה ולא היה צבא

שואה [צילום: אמזלג מישל/לע"מ]
+מסילות הזיכרון: רכבת ישראל מחזירה לחיים סיפורי שואה
10:41 06/05/24  |  עידן יוסף   |   לרשימה המלאה

רכבת ישראל מנציחה סיפורי שואה של עובדיה במיזם מיוחד מתעד את זיכרונותיהם של ניצולים יוצאי אירופה וצפון אפריקה

יוסי בוכניק, שורד שואה מטריפולי, לוב
+המופתי הנאצי - מקור ההשראה
10:17 06/05/24  |  יוסי אחימאיר   |   לרשימה המלאה

אמנת החמאס מצטטת את מוחמד: "לא תגיע עת הגאולה עד אשר יילחמו המוסלמים ביהודים ויהרגו אותם המוסלמים, עד אשר יסתתר היהודי מאחורי האבנים והעצים, ויאמרו האבנים והעצים: הוי מוסלמי! הוי עבד אללה! יש יהודי מתחבא בוא והרגהו!"

חג' אמין אל-חוסייני [צילום: לע"מ]
+יום השואה: צפירה בת 2 דקות הושמעה ברחבי הארץ בשעה 10:00
10:11 06/05/24  |  מירב ארד

יום השואה: ישראל מתייחדת עם זכר ששת המיליון, צפירה בת 2 דקות הושמעה ברחבי הארץ בשעה 10:00.

+"שאלה להיסטוריה ולא לבית משפט"
10:03 06/05/24  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה

ע"פ 77/64, הירש ברנבלט נגד היועץ המשפטי לממשלה. השופטים יצחק אולשן, משה לנדוי וחיים כהן. 1 במאי 1964

הירש ברנבלט לאחר הרשעתו המוקדמת [צילום: העולם הזה]
+"הוא היה הגבוה והוא היה המפקד"
07:08 06/05/24  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה

ע"פ 336/61, אדולף אייכמן נגד היועץ המשפטי לממשלה. השופטים יצחק אולשן, שמעון אגרנט, משה זילברג, יואל זוסמן ואלפרד ויתקון. 29 במאי 1962

בית המשפט העליון בערעור אייכמן [צילום: לע"מ]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
"כרסום שידענו טיבו אך לא את פשרו"
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות שואה וגבורה
בנימין נתניהו
דברי ראש הממשלה בנימין נתניהו בעצרת הפתיחה הממלכתית לציון יום הזיכרון לשואה ולגבורה ביד ושם [כ"ז בניסן תשפ"ד, 05.05.2024]
איתמר לוין
ע"פ 264/65, יוסף שיוביץ ויוסף ראש נגד היועץ המשפטי לממשלה. השופטים שמעון אגרנט, יואל זוסמן ואלפרד ויתקון. 29 באוקטובר 1965
מירב ארד
שורד השואה מיכאל קופרשטיין, סבו של בר שנחטף לעזה סיפר: לא רצו להראות לנו את הסרטונים שהופצו שרואים אותו קשור והוא צועק את השם שלו. את הסרטונים האלה לא קיבלנו מהצבא אלא מהטלגרם    שורד השואה שלמה כהן: פוניתי למלון באילת רק לאחר שבועיים ומשם הגעתי לבית אבות בבאר שבע
יצחק הרצוג
נאום נשיא המדינה בעצרת הפתיחה הממלכתית לציון יום הזיכרון לשואה ולגבורה, יד ושם ירושלים [כ"ז בניסן תשפ"ד, 5.5.2024]
דרור אידר
יום השואה השנה מעורב עם מאורעות ה-7 באוקטובר    הלקח הראשון שתמיד שיננו היה "לא עוד שואה"    חשוב בימים אלה להזכיר את הלקח הנוסף: "לא עוד גלות"
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il