X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
מאבק על הגמוניה בשוק הפארם [צילום: משה שי/פלאש 90]
מונופול הוויטמינים
האם רשתות הפארם הגדולות משתלטות על הקניונים
רשתות הפארם הגדולות שולטות בחלק גדול מהקניונים המרכזיים דרך חנויותיהן ובעלות משותפת עם רשתות השיווק הצעת חוק חדשה מבקשת להגביל פתיחת חנויות פארם חדשות בקרבת מקום לחנויות קיימות כדי לשמור על התחרות יש חשש שהיא תפגע בהתפתחות רשת בתי המרקחת שנמוכה ממדינות אחרות הריכוזיות הגבוהה של רשתות הפארם מעוררת חששות לפגיעה בתחרות למרות קיומן של רשתות מתחרות

רשתות הפארם הגדולות, סופר-פארם, BE וגוד פארם, הפכו לחלק בלתי נפרד מחיי היום-יום שלנו. אבל האם תהיתם פעם מדוע הן ממוקמות דווקא בקניונים ובמרכזי הקניות הגדולים? האם יש קשר בין מיקומן לבין האינטרסים של בעלי הקניונים ורשתות המזון הגדולות? סקירה כלכלית חדשה של מרכז המחקר והמידע של הכנסת חושפת את מפת האינטרסים מאחורי מיקומי רשתות הפארם, שופכת אור על הנושא ומעלה שאלות ותהיות.
כיום, שלוש רשתות גדולות שולטות בשוק: סופר פארם, Be (מקבוצת שופרסל), ו-Good Pharm (מקבוצת רמי לוי) שמגלגלות מיליארדי שקלים. עובדה זו מעלה תהיות לגבי ניגודי עניינים אפשריים והשפעתם על התחרות בשוק. האם מיקום סניפי הפארם מושפע מהאינטרסים של רשתות המזון? האם יש העדפה למיקומים שבהם כבר קיימים סניפים של רשתות המזון הללו?
הסקירה הכלכלית מציגה נתונים מעניינים על מיקום סניפי רשתות הפארם בקניונים ובמרכזי הקניות המובילים בישראל. 16 מתוך 19 קניוני עזריאלי, 20 מתוך 26 מרכזי ביג ו-14 מתוך 17 קניוני עופר, מארחים סניף של סופר-פארם. האם מדובר בצירוף מקרים או באסטרטגיה מכוונת? האם יש קשר בין בעלות על הקניונים לבין מיקום סניפי הפארם?

הצעת חוק חדשה עשויה לשנות את כללי המשחק

הצעת חוק חדשה, שעומדת לעלות לדיון בכנסת, מבקשת להגביל את כוחן של רשתות הפארם הגדולות. על-פי ההצעה, רשתות הפארם (קמעונאי פארם גדול המוגדר כבעל שלוש חנויות לפחות ומחזור מכירות כולל של מעל 250 מיליון ש"ח) לא יוכלו לפתוח סניפים חדשים בקניונים ובמרכזי קניות אם יש להן כבר סניף במרחק של קילומטר או שניים (תלוי בגודל הרשות המקומית). יתרה מזאת, ההצעה דורשת מקמעונאי פארם גדול לדווח לממונה על התחרות, אחת לשנה, על חנויות פרטיות שמחזיקות, כולל מיקום, שטח מכירה, מועד תחילת פעילות ומחזור מכירות שנתי.
האם הצעת החוק הזו תשנה את מפת הפארם בישראל? האם היא תגביר את התחרות? זה נשמע טכני, אבל זו מהפכה של ממש. החוק הזה יכול לשנות את המפה הקמעונאית בישראל.
ברשתות הפארם סבורים שזו התערבות בוטה בשוק החופשי. לטענתן, הן פותחות סניפים במקומות שבהם יש ביקוש, ולכן אין סיבה להגביל אותן. מנגד, בעלי עסקים קטנים מברכים על היוזמה שתאפשר להם להאבק מול ענקי הקמעונאות.
הוויכוח מתחדד לאור נתון מטריד: בישראל יש רק 21 בתי מרקחת לכל 100,000 בתי נפש, מול ממוצע של 28 במדינות מפותחות. החשש הוא שהחוק החדש יחמיר את המצב, ואם יוגבלו רשתות הפארם, לא יהיה מי שיפתח בתי מרקחת חדשים.
במצב שבו רשת פארם היא בבעלות של רשת מזון, על הקמעונאי יהיה לבחון האם פתיחת חנות פארם חדשה במרכז מסחרי שבו כבר פועלת רשת המזון שלו עלולה להופיע בתחרות.
בהצעת החוק מוצע כי מדובר בהוראת שעה שתחול למשך ארבע שנים מיום תחילתו של החוק ולאחר ארבע שנים על הקמעונאי הגדול לבחון באופן עצמאי האם תהיה פגיעה בתחרות אם הוא מעוניין לפתוח חנות פארם חדשה במרכז מסחרי. כחלק מהוראת השעה, הממונה על התחרות יתנגד לבקשה לפתיחת חנות פארם חדשה, או יתנה אותה בתנאים, אם לדעתה קיים חשש סביר כי פתיחת החנות תגרום לפגיעה בתחרות.
עכשיו, הקרב על המדפים ממשיך להתחמם. רשתות הפארם משקיעות מיליונים בשיפוץ סניפים ובמבצעים אגרסיביים. הן יודעות שהחוק החדש המבקש להגביר את התחרות ולמנוע ריכוזיות יתר עתיד לשנות את כללי המשחק, אך מצד שני עלול לטעמן להגביל את התפתחות הענף ואולי אף בזמינות שירותים לצרכנים.
ומה לגבי הצרכנים? בטווח הקצר, הם אולי ייהנו ממבצעים ומחירים נמוכים, אבל בטווח הארוך, השאלה היא האם תהיה להם בחירה אמיתית.
בעוד הכנסת עוסקת בחקיקה הגורלית, נראה שהקרב על עתיד שוק הפארם בישראל רק מתחיל. זו כנראה תהיה לא רק שאלה כלכלית, אלא גם שאלה חברתית.
כשאתם מטיילים בקניון בפעם הבאה, זכרו: מאחורי כל מדף של קרם פנים או משחת שיניים מסתתר סיפור של תחרות, אסדרה וכוח כלכלי. המערכה על שוק הפארם תימשך, והתוצאות ישפיעו על כולנו.

תאריך:  14/06/2024   |   עודכן:  14/06/2024
+מדד אפריל נמוך מהציפיות; קצב האינפלציה - ללא שינוי
14:37 14/06/24  |  

מדד המחירים לצרכן עלה באפריל ב-0.2%, העליות הבולטות ביותר נרשמו בפירות טריים (10.3%) ובהלבשה והנעלה (2.2%). ירידות מחירים נרשמו בירקות טריים (2.4%) ובתחבורה (1.7%). בהשוואה שנתית של מחירי העסקות שבוצעו בחודשים מרץ-אפריל 2024 לעומת מחירי העסקות שבוצעו בתקופה המקבילה אשתקד עולה כי מדד מחירי הדירות השנתי עלה ב-2.1%.


מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 אבי דיכטר / Avi Dicter  אברהם בניהו בצלאל / Avraham Benayahu  Bezalel  אוהד טל  אופיר כץ / Ofir  Katz  אוריאל מנחם בוסו / Uriel Busso  אורית פרקש-הכהן / Orit Farkash-Hcohen  אורנה ברביבאי / Orna  Barbivai  אושר שקלים / Osher  Shekalim  אימאן ח'טיב יאסין / Iman  Khatib Yassin  איתמר בן-גביר / Itamar  Ben Gvir  אליהו דלל / Eli Dallal  אליהו רביבו / Revivo Eliyahu  אלמוג כהן / Almog  Cohen  ארז מלול / Erez  Malul  אריה מכלוף דרעי / Aryeh  Machluf Deri  בועז ביסמוט / Boaz  Bismuth  בועז טופורובסקי / Boaz  Toporovsky  בני גנץ / Benny  Gantz  גד איזנקוט / Gadi  Eisenkot  גילה גמליאל / Gila  Gamliel  גלית דיסטל אטבריאן / Galit  Distal Atbaryan  גלעד קריב / Gilad Kariv  דבורה ביטון / Dvora  Biton  דוד  ביטן / David Bitan  דן אילוז / DAN Iluz  דני בן יוסף דנון / Dani Danon  ואליד אל הושלה / Waleed  El Hawashla  ולדימיר בליאק / Vladimir Beliak  זאב אלקין / Ze'ev Elkin  חמד עמאר / Hamad Amar  חנוך דב מילביצקי / Hanoch Dov Milwidsky  טלי גוטליב / Tali  Gottlieb  יאיר לפיד / Yair  Lapid  יואב גלנט / Yoav Galant  יואל (יולי) אדלשטיין / Yoel Edlshtein  יונתן משריקי / Yonatan Mishraki  יוסף עטאונה / Youssef  Atauna  יוראי להב הרצנו / Yorai  Lahav-Hertzano  ינון אזולאי / Yinon  Azoulay  יסמין פרידמן / Yasmin Fridman  יעקב אשר / Yakov  Asher  יצחק קרויזר / Kroizer Yitzhak  יצחק שמעון סרלאוף  ירון לוי / Yaron Levi  ישראל אייכלר / Yisrael  Eichler  ישראל כץ / Israel  Katz  לימור סון הר-מלך / Limor  Son Har-Melech  מאי גולן / May  Golan  מאיר כהן / Meir  Cohen  מטי צרפתי הרכבי / Matti  Sarfati Harkavi  מיכאל מרדכי ביטון / Michael Mordechai Biton  מירב בן-ארי / Meirav  Ben-Ari  מירב כהן / Meirav  Cohen  מנסור עבאס / Mansour Abbas  משה אבוטבול / Moshe Abutbul  משה ארבל / Moshe Arbel  משה גפני / Moshe Gafni  משה רוט / Moshe  Roth  מתן כהנא / Matan  Kahana  נאור שירי  ניר ברקת / Nir  Barkat  סימון  מושיאשוילי / Simon  Moshiashvili  סימון דוידסון / Simon Davidson  עודד פורר / Oded Forer  עופר כסיף / Ofer  Cassif  עמית הלוי / Amit  Halevi  צבי ידידיה  סוכות / Tzvi Yedidia  Sukkot  צביקה פוגל / Tzvika  Foghel  צגה צנגש  מלקו / Tsega  Melaku  קארין אלהרר / Karin  Elharar  רון כץ / Ron Katz  רם בן ברק / Ram  Ben Barak  רמי  לוי / Rami Levi  שלום דנינו / Shalom  Danino  שלי טל מירון / Shelly Tal Meron  שלמה קרעי / Shlomo  Karhi  שרון ניר / Sharon Nir  שרן השכל / Sharren Haskel
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
האם רשתות הפארם הגדולות משתלטות על הקניונים
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות יוקר המחיה
עידן יוסף
הגורמים המשפיעים על שער הדולר-שקל מגוונים וכוללים גורמים כלכליים, פוליטיים וגיאופוליטיים    התחזקות השקל והיחלשותו משפיעות על יוקר המחיה, האינפלציה, היצוא והתיירות    בנק ישראל ממלא תפקיד חשוב בניהול שער החליפין באמצעות התערבות בשוק המט"ח    השינויים האחרונים בשער הדולר-שקל מעוררים דאגה בקרב מקבלי ההחלטות והציבור הרחב
עידן יוסף
סקירה כלכלית: הגירעון התקציבי עלה לשיעור של 7.2% מהתוצר ולמרות גביית מיסים גבוהה, הוצאות הממשלה עלו בשיעור משמעותי    עליית מחירי האנרגיה, המזון והשירותים, בשילוב עם עליית השכר, ימשיכו להשפיע על האינפלציה הגבוהה    הריבית כנראה לא תרד השנה והצמיחה צפויה להתמתן
עידן יוסף
ועדת הבריאות דנה במחירי המזון היקרים במזנוני בתי החולים, וקוראת למשרדי הבריאות והכלכלה לבחון פיקוח על מחירי מוצרים בסיסיים    חברי הכנסת הדגישו את חוסר הפיקוח הנוכחי, שהוביל למחירי מזון מופקעים עבור "קהל שבוי" בבתי החולים    משרד הבריאות הודה בבעיה, אך טען כי פיקוח מחירים דורש חקיקה יזומה ממשרד הכלכלה    יו"ר הוועדה: הזכיין יכול להרוויח מהמוצרים היוקרתיים
עידן יוסף
רשות התחרות פרסמה גילוי דעת המפרט את הנהלים החדשים לייעוץ למאסדרים בנוגע לשיקולי קידום התחרותיות הענפית    גילוי הדעת נועד להגביר את השקיפות והיעילות בתהליך הייעוץ, ומחייב את המאסדרים לשקול את המלצות הרשות בכובד ראש, אך ההחלטה הסופית תישאר בידיהם    מטרת גילוי הדעת היא לקדם את התחרותיות במשק, להוריד מחירים ולשפר את השירותים לצרכן
איתן קלינסקי
נראה, שקיימת עוצמת פער בין הסיפור של ניר ברקת, כשמחירי מוצרי החלב המפוקח עלו רק ב-4.5% ובין סיפורה של האם העובדת, שקונה פחות גבינה ופחות חלב לילדיה כשל-4.5% הוסיף הסופרמרט רק עיגול של המחיר
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il