X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי   /   מיוחדים ברשת
תמונה מנופצת של קאסם סולימאני בשגרירות אירן בדמשק [צילום: רייאט א-סייד, AP]
אירן אחרי נפילת אסד: מו"מ עם המערב או פריצה לגרעין
אלו האפשרויות העומדות בפני ההנהגה בטהרן, סבור ניו-יורק טיימס טראמפ אולי לא אוהב את הנוכחות האמריקנית בסוריה, אבל היא חיונית מול דאעש ויש לארה"ב אינטרס עצום בכך שרוסיה תאבד את אחיזתה במדינה
במשך שנים נשלטה האסטרטגיה האמריקנית במזרח התיכון על עמידתה של אירן בראש הציר השיעי, עם סוריה כציר המעבר של נשק אירני לארגוני טרור הנלחמים בישראל וכביתה של הנוכחות האווירית והימית של רוסיה באיזור. ארה"ב נתפסה מופתעת לחלוטין מקריסתו המהירה של משטר בשאר אסד והתעוררה למציאות חדשה, קובע ניו-יורק טיימס.
כעת מרחפות בוושינגטון שתי שאלות דחופות, שישה שבועות בלבד לפני שובו של דונלד טראמפ. האחת: האם המורדים יסלקו את הנוכחות האירנית מסוריה, או שיחפשו סוג של דו-קיום איתה? השנייה: האם האירנים המוחלשים יחליטו ללכת על מו"מ עם טראמפ, או שמא יפרצו לנשק גרעיני כקו הגנה אחרון בעידן החדש? ייתכן שיחלפו חודשים עד שיתבררו התשובות, ומה שיקרה יקבע האם מה שהתרחש אתמול (8.12.24) היה תחילתם של שחרור ובנייה מחדש – או רק המבוא לעוד פעילות צבאית.
לפני נפילת דמשק אמר מנהיג חייאת תחריר א-שאם, אבו מוחמד אל-ג'ולאני, כי "ההפיכה עברה מכאוס לתחושת סדר". אך אל-ג'ולאני, שעדיין מבוקש בידי ארה"ב, לא הסביר כיצד הארגון מתכוון למשול. "הכי חשוב לבנות מוסדות ולא שליט בודד שמקבל החלטות מכריעות", אמר, והוסיף שהוא רוצה לבנות חברה שתשכנע את הפליטים לשוב לסוריה.
עניין אחד הוא לחגוג את נפילתו של אסד, ועניין אחר הוא למלא את החלל הריק שהותירה נפילתו, ולהבטיח שסוריה לא תהפוך שוב למדינת טרור או לסוג אחר של מדינה קורסת כפי שאירע ללוב אחרי נפילתו של מועמר קדאפי, מדגיש הטיימס. ג'ו ביידן עמד אמש על סיכונים אלו, אך יהיה זה בעיקר טראמפ שיצטרך להחליט כיצד לפעול.
ציוציו של טראמפ מלמדים, שלדעתו האסטרטגיה הטובה ביותר היא לא להתערב – אך קרוב לוודאי שלא יוכל להרשות זאת לעצמו בסוריה. במזרח המדינה מוצבים 900 חיילים אמריקנים הממשיכים להילחם בשרידי דאעש. בקדנציה הראשונה שלו הוא רצה להוציא אותם, אך יועציו הצבאיים שכנעו אותו שהדבר עלול לפגוע במאמצים להביס את דאעש. אתמול הפציצה ארה"ב יעדים של דאעש, כדי למנוע ממנו לנסות לנצל את נפילת המשטר.
מבחן מוקדם לטיפולו של טראמפ בפוטין
תמונות של חאפז אסד במעון הפרטי של המשפחה בדמשק [צילום: רייאט א-סייד, AP]
בין אם טראמפ יכיר בכך ובין אם לאו, לארה"ב יש אינטרס עצום בשאלה האם רוסיה תשמר את בסיס טרטוס – הבסיס היחיד שלה בים התיכון. סוריה היא היהלום שבכתר מאמציו של הקרמלין להיות מעצמה גדולה באיזור, המצוי באופן מסורתי בתחום ההשפעה האמריקני. אם רוסיה תאבד את סוריה, יהיה בכך יתרון אסטרטגי ענק לארה"ב. יהיה זה גם מבחן מוקדם מעניין לאופן בו יטפל טראמפ בוולדימיר פוטין, במקביל לאפשרות של תחילת מו"מ על אוקראינה.
השאלה הגדולה יותר היא כיצד יטפל טראמפ באירן, סבור הטיימס. בשבועות האחרונים הוא הביע עניין במו"מ איתה וגם האירנים הפגינו עניין מסוים בכך – אם כי לא ברור האם יסכימו לוותר על תוכנית הגרעין בה השקיעו כל כך הרבה. הסיכון הוא שמנהיגי אירן יגיעו למסקנה שהיא נחלשה כל כך – שלוחיה הוכו, המסדרון הסורי אבד, ישראל מחקה את ההגנה האווירית – עד שהיא זקוקה דווקא כעת לנשק גרעיני.
אירן קרובה לנשק גרעיני יותר מאשר אי-פעם. בסוף השבוע אמר מזכ"ל סבא"א, רפאל גרוסי, כי אירן ביצעה "הסלמה דרמטית" בייצור אורניום ברמה הקרובה לפצצה. יש לה מלאי המספיק לייצור ארבע פצצות, אם כי הרכבתן על ראשי נפץ תימשך 18-12 חודשים. דבריו של גרוסי מלמדים, כי אירן נעה כעת בכיוון שיאפשר לה לייצר פצצות רבות נוספות.
ייתכן שמדובר רק בקלף מיקוח, אך אין ספק שההנהגה האירנית מצויה בלחץ, נפילתו של בן ברית כה ותיק גורמת למנהיגים אלו לחשוש מפני הצפוי להם. השאלה האם לחץ זה יוביל למו"מ במטרה להיחלץ מן המצוקה או להשיג את נשק ההישרדות האולטימטיבי – זוהי אחת התעלומות הרבות שצופן בחובו העתיד.
הכתבה המלאה
Author
כתב משפטי | News1 | דוא"ל
עיתונאי, סופר וחוקר שואה. כתב משפטי ובעל טור ב-News1. פרסם 20 ספרים ועשרות מאמרים על השואה
תאריך:  09/12/24   |   עודכן:  09/12/24
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
אירן אחרי נפילת אסד: מו"מ עם המערב או פריצה לגרעין
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות הגרעין האירני
פרופ' אפרים ענבר
המבצע האווירי של ישראל, שהותיר את אירן ללא הגנה אווירית, יצר הזדמנות לעצור את ההתפשטות הגרעינית, למנוע מאירן להשיג השפעה רבה יותר בשוק האנרגיה, לרסן את התנהגותה התוקפנית ולהגביר את ההרתעה האמריקנית
יורם אטינגר
משטר האייתולות מנפץ בשיטתיות אשליות מערביות - המעניקות מאות מיליארדי דולרים לאייתולות - על שכנוע האייתולות לאמץ דו-קיום בשלום וניהול אמין של מו"מ המנוגדים לחזונם הקטלני
יואב יצחק
סנקציות אמריקניות נרחבות גורמות לקשיים לוגיסטיים ולעליית מחירי הנפט האירני    בתי זיקוק סיניים חוששים מממשל טראמפ הנכנס
עידן יוסף
אירן אספה פרטים אישיים על אלפי ישראלים, בהם בכירים במערכת הביטחון ואנשי אקדמיה, במטרה לנקום על פעולות שיוחסו לישראל    גורמי ביטחון מזהירים: המאמצים יגברו לאור ההסלמה הביטחונית
איתמר לוין
ייתכן שטראמפ יאיים להפציץ את מתקני הגרעין, אבל לא סביר שיעשה זאת - מנתח אקונומיסט. האפשרות הריאלית היא הסכם שרק יסיג לאחור את העשרת האורניום ושאותו יוכלו לבלוע שני הצדדים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il