X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי   /   מאמרים
חתימת החוקה האמריקנית. מבטיחה עצמאות [ציור: הווארד כריסטי]
השבועיים הראשונים של טראמפ: רמיסת החוקה, החוק והנורמות
כך טוען ניו-יורק טיימס במאמר המערכת העיתון מצביע על פיטורים של עובדי מדינה ושומרי סף, נקמנות אישית כלפי פרקליטים, הפרת החוקה והפסיקה והימנעות מביצוע תקציבים שאישר הקונגרס
בשעות הערב של 24 בינואר פיטר דונלד טראמפ 17 משומרי הסף החשובים ביותר בממשל הפדרלי: המבקרים הפנימיים. הייתה זו הפרה בוטה של החוק, המחייב הודעה מנומקת לקונגרס 30 יום מראש. אבל היא עלתה בקנה אחד עם התנגדותו לכל צורה של ביקורת, אחריות או חלוקת כוח – טוען ניו-יורק טיימס במאמר המערכת.
למהלך זה לא ניתנו נימוקים, פרט ל"שינוי בסדרי העדיפות". דוברת בית הלבן, קרולין לויט, טענה שאין מגבלות לסמכותו של הנשיא לפטר כל אדם בממשל. ממש לא נכון – מגיב הטיימס. קיימות הגנות חזקות על למעלה משני שלישים מהעובדים הפדרליים, המונעים פיטורים פוליטיים ומחייבים נימוק.
הבוחרים האמריקנים העניקו לטראמפ ולמפלגה הרפובליקנית את הזכות לקדם את סדר היום שלהם. זכותו של טראמפ לצמצם את מספר העובדים ולבטל פעולות שאינו מסכים איתן. אבל הוא חייב לעשות זאת בצורה חוקית ולפעול בתוך מערכת האיזונים והבלמים המדריכה את ארה"ב מאז היווסדה.
בשבועיים הראשונים לכהונתו השנייה, טראמפ חצה כל כך הרבה גבולות ברדיפתו אחרי הכוח, כך שכל מי שמאמין בחוקה ובממשל הוגן צריך להיות מודאג. רבות מפעולותיו חורגות בבירור ממסגרת החוק. הוא ובעלי בריתו חותרים תחת כל מי שעלולים למנוע ממנו ניצול-יתר של כוחו. הוא גם פועל לחסל במהירות את כלי הטלת האחריות.
זה לא רק שטראמפ רואה את שירות המדינה כעובדיו האישיים החייבים להיות משרתים נאמנים. נראה שהוא מוכן לדכא כל ביקורת ולמנוע כל עדות למעשי ממשלו. בעיניו הדמוקרטים אינם אלא האופוזיציה הזועמת, הרפובליקנים המתנגדים לו הם מתחזים, העיתונאים החושפים את מעשיו מייצרים פייק ניוז, עובדי מדינה המזהירים מפניו הם חלק מה"דיפ סטייט".
הרבה יותר קשה לחמוק מאחריות כאשר הדאגה או ההתנגדות מגיעות מצד מי שמוגנים בידי החוק או החוקה כדי להבטיח את עצמאותם, כמו שופטים, תובעים ומבקרים פנימיים – מי שהוא מקווה כעת להדיח כרצונו. עובדי מדינה אמורים לבצע הוראות, אך טראמפ רוצה שהם יהיו כנועים. הוא מנסה להתעלם בצורה שיטתית מהאיזונים והבלמים שבבסיס השיטה, ואינו מוכן לציית לכללי האחריות והפיקוח להם נשמעו הנשיאים משתי המפלגות.
האמריקנים כבר מקבלים טעימה ממה שטראמפ וממשלו יוכלו לעשות עם פחות שומרי סף. כך למשל, בהכרזה על מניעת אזרחות אמריקנית מילדי מסתננים שנולדו בארה"ב, הוא מפר את התיקון ה-14 לחוקה ועשרות שנים של פסיקה. הוא מנסה להפוך את עמדתו לחוק. הוא מסרב להוציא כספים שאישר הקונגרס, הוא אומר לרשות המחוקקת שסמכותה החוקתית יכולה להירמס כהרף עין. וכל מי שיכולים למנוע זאת ממנו, מוצאים את עצמם מפוטרים או תחת אש.
הבית הלבן פיטר בשעת לילה מאוחרת את הנציגים הדמוקרטיים בוועדה לשוויון הזדמנויות בתעסוקה ובמועצה הלאומית ליחסי עבודה, בנימוק שהם "מינויים של השמאל הקיצוני עם רקורד רדיקלי". בכירים אלו, שבוודאי יתנגדו לפגיעה בשירות המדינה, אינם עובדים של טראמפ; הם משרתים גופים עצמאיים, מונו בידי הסנאט ובית המשפט העליון קבע ב-1935 שאי-אפשר לפטרם בשל חילוקי דעות על מדיניות.
ביקורת אפילו מצד רפובליקנים
"מבחן רציני להפרדת הרשויות" [צילום: רוד למקי, AP]

הממשל פיטר למעלה מתריסר פרקליטים במשרד המשפטים רק משום שעסקו בתיקים נגד טראמפ – דוגמה לנקמנות האישית שלו. מעבר לכך שמדובר בהפרת כללי השירות הציבורי – לא נטען שהם כשלו בעבודתם או בהתנהגותם – זהו מסר ברור לרשויות האכיפה: התעלמו מעבירות ושחיתות בעולמו של טראמפ ואל תחשבו אפילו לפתוח בחקירה, כי תפוטרו.
התנהגותו של טראמפ מתחילה לעורר ביקורת אפילו מצד מפלגתו, שעד כה שתקה. הסנאטור צ'אק גרסלי, יו"ר ועדת המשפטים, וראש הסיעה הדמוקרטית בוועדה, ריצ'רד דורבין, דרשו מטראמפ הסבר מפורט לפיטוריו של כל מבקר פנימי. הם ציינו, כי מחוקקים נוספים סבורים שיש להבטיח את אמון הציבור במבקרים.
חיוני שחברי קונגרס משני הבתים יתייצבו נגד טראמפ, טוען הטיימס, משום שגם הרשות המחוקקת מצויה בסכנה של אובדן עצמאותה. כמה מהסנאטורים הרפובליקנים כבר איבדו את שיקול דעתם אל מול הלחץ לאשר כמה מהמינויים היותר פסולים של טראמפ. הוא גם איים שוב ושוב להוציא את הסנאט לפגרה ולהעביר את המינויים בלא אישורו.
בימים האחרונים אותת טראמפ, שהוא מוכן לעקוף גם את סמכותו החשובה ביותר של הקונגרס: קביעת התקציב. הבית הלבן הקפיא את "כל הסיוע הפיננסי הפדרלי", כמו מענקים והלוואות לגופים מדינתיים ומלכ"רים, שרבים מהם נסגרו מיד בשל כל. שבוע לפני כן הוא עצר את רוב סיוע החוץ. הבית הלבן משוכנע שהוא יכול למנוע הוצאות שאישר הקונגרס וברור שהוא ינסה לעשות זאת במגוון של דרכים.
אם ההוצאות הפדרליות אינן מוצאות חן בעיני טראמפ, הוא יכול לעשות מה שעשה כל נשיא אחר: לשאת ולתת עם הקונגרס במסגרת התקציב וחוקי ההקצאות. החוק הפדרלי אוסר עליו במפורש לקבל החלטות כאלו בצורה חד-צדדית. אבל זה מחייב לשחק לפי הכללים ולחלוק את הכוח עם רשות נוספת, וברור שטראמפ חושב שהללו אינם נחוצים.
הרפובליקנים שולטים בשני בתי הקונגרס, אך מנהיגיהם לא קיבלו זכות להישמע או אפילו התרעה לגבי ההחלטות התקציביות. הדמוקרטים והעצמאים צודקים באומרם שטראמפ מחולל משבר חוקתי ותוקף את הקונגרס בצורה חסרת תקדים. לעומת זאת, רבים מהרפובליקנים תומכים בצעדיו, ומוכנים לוותר על סמכותם כדי שלא להפוך לקורבנות שיטות ההטרדה שלו. "זהו מבחן רציני להפרדת הרשויות", הודה הסנאטור הרפובליקני קווין קרמר. טראמפ אכן בוחן עד כמה וושינגטון והעם האמריקני מוכנים לשאת; זהו המבחן בו לחוקה אסור להפסיד, מסיים הטיימס.
המאמר המלא
תאריך:  04/02/2025   |   עודכן:  04/02/2025
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
השבועיים הראשונים של טראמפ: רמיסת החוקה, החוק והנורמות
תגובות  [ 5 ] מוצגות  [ 5 ]  כתוב תגובה 
1
קיבל הדרכה מהסמול הישראלי !!! ל"ת
חוקר מדיני  |  4/02/25 15:50
2
"תבורך" על ההתמדה
שאול א.  |  4/02/25 16:06
3
נו, מתי אצלנו?
הייטקיסט  |  4/02/25 17:14
4
איתמרוש היקר. ל"ת
כבש 44  |  4/02/25 17:51
5
הטיפול בשומרי הסף
מוטי הקרייתי  |  4/02/25 20:31
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות ממשל טראמפ 2.0
איתמר לוין
שתי המדינות הבטיחו להרחיב את פעילותן למניעת הסתננות והברחת סמים לארה"ב    נמשך הכאוס בממשל: הוקפאה פעילות סוכנות הסיוע USAID, טראמפ עשוי להודיע על סגירת משרד החינוך
איתמר לוין
הוא פיטר 80% מעובדי הרשת החברתית ומנסה לגרום לכמה שיותר עובדי ממשל לפרוש מרצון    וושינגטון פוסט צופה שהמהלך ייכשל, למרות שברור שנחוצה רפורמה; במקרה הגרוע, יעזבו דווקא העובדים הטובים
איתמר לוין
יש מקום לקצץ בצורה משמעותית ברגולציה ובביורוקרטיה משני עברי האוקיינוס האטלנטי - מסכים אקונומיסט עם טראמפ ומנהיגים רבים אחרים. האתגר הגדול הוא לעשות זאת בנועזות ולא בפזיזות
איתמר לוין
אם לטראמפ אין שום בעיה להטיל מכס על בעלת הברית הקרובה ביותר של ארה"ב, בגלל מחלוקות שאין להן שום קשר לכלכלה - לא תהיה לא שום בעיה לפעול כך גם נגד ישראל
איתמר לוין
כך צופה ניו-יורק טיימס, עם הכרזתו של טראמפ על מכס של 25% על הייבוא משתי שותפות הסחר הגדולות ביותר של ארה"ב    הסחר המשולש הוא 1.5 טריליון דולר בשנה; קשה כרגע לכמת את הנזק
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il