X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי   /   כתבות
הפגיעה הקצרה תהפוך לארוכה [צילום: מאט סלוקום, AP]
טראמפ חושב ששווה לספוג מיתון קצר; הכלכלנים אינם מסכימים
הממשל מודה שמהלכיו, ובראשם הטלת מכסים, יפגעו במשק האמריקני אך טוענים שלטווח ארוך הוא ייצג נשכר כלכלנים המצוטטים בניו-יורק טיימס אומרים: הפגיעה תהיה בעניים, המרוויחים יהיו העשירים
נשיאי ארה"ב עושים ככל יכולתם למנוע מיתון ואפילו אינם משתמשים במילה זאת. אבל בשבועות האחרונים אומרים דונלד טראמפ ובכירי ממשלו, כי מיתון בהחלט אפשרי – ואולי זה לא כל כך נורא. אבל כלכלנים עימם שוחח ניו-יורק טיימס אינם מקבלים את התפיסה לפיה שווה לשלם מחיר זה.
ייתכן שהדברים מיועדים בחלקם להתאים את המסר למציאות. טראמפ הבטיח לחסל את האינפלציה החל מיומו הראשון בתפקיד, אך בפועל היא עודנה גבוהה והמכסים שהוא מטיל עלולים להחמיר אותה. אמון הצרכנים, אמון העסקים והבורסה מצויים בירידות, בין היתר של מדיניותו של טראמפ וחוסר הוודאות שהיא גורמת.
ממשל טראמפ ותומכיו טוענים שיעדיהם חורגים מעבר למסרים הפוליטיים. מטרתם היא להפחית את הייבוא, להחזיר ייצור לארה"ב ולתעש מחדש את כלכלתה. לדבריהם, גם אם הדבר דורש מחירים גבוהים יותר בטווח הקצר – העובדים האמריקנים ייצאו נשכרים בסופו של דבר. כלכלנים רבים מסכימים שאכן לעיתים חייב הנשיא להכאיב זמנית כדי להשיג יעדים ארוכי טווח, אך הם אינם מאמצים את מדיניותו של טראמפ.
"הרעיון של פגיעה קצרת טווח תמורת רווח ארוך טווח אינו משוגע כשלעצמו", אומר גרג מנקיב מאוניברסיטת הרווארד, שהיה יו"ר מועצת היועצים הכלכלית בממשל ג'ורג' בוש הבן. אבל מדיניות הסחר של טראמפ "תגרום לכך שהפגיעה קצרת הטווח תגרום פגיעה ארוכת טווח".
הממשל מכיר בכך שהמכסים יעלו את מחירי הסחורות המיובאות, אך טוען שהדבר נחוץ כדי להיגמל מסחורות סיניות זולות. אבל רוב הכלכלנים דוחים את הרעיון שבטווח הארוך הצרכנים האמריקנים ייצאו נשכרים. התחרות מול ייבוא זול פגעה בכמה ענפים, אבל הפכה את האמריקנים לעשירים יותר: אם מוציאים פחות, ההכנסה הפנויה גדלה ואפשר לקנות יותר.
אבל גם אם המטרה היא להפחית את הייבוא, המכסים הרוחביים שמטיל טראמפ לא ישיג אותה, כי הם פוגעים גם בחומרי הגלם לייצור בארה"ב. "הם המטרה היא לתעש מחדש, הם ילמדו שהמכסים פוגעים בתעשיה", אומרת פרופ' קימברלי קלאוזינג מאוניברסיטת לוס אנג'לס, שעבדה במשרד האוצר בממשל ביידן. "הרבה יותר קשה לייצר בארה"ב כאשר כל התשומות יקרות יותר".
אין היגיון להחזיר משרות שנדדו לסין
אינו עושה דבר להקטנת הגרעון [צילום: בן קרטיס, AP]
כמה כלכלנים הפכו לספקנים לגבי העמדה המסורתית של מקצועם כלפי הסחר החופשי, מציין הטיימס. דייוויד אאוטור מ-MIT מצא, כי הסחורות הזולות מסין הובילו לאובדן משמעותי של משרות יצרניות בארה"ב ולפגיעה ארוכת טווח בעובדים ובקהילות. אבל מכסים כיום אינם מענה למה שהתרחש לפני שני עשורים, מדגיש אאוטור, ואין היגיון בניסיון להחזיר משרות בייצור המוני שנמחקו בידי סין.
לדברי אאוטור, מוטב שקובעי המדיניות יתמקדו בשימור ובחיזוק הענפים בעלי הערך המוסף הגבוה, המובילים את החדשנות. מכסים יכולים להיות חלק מאסטרטגיה זו, אך עליהם להתמקד בענפים ספציפיים ולבוא לצד סובסידיות לעידוד ההשקעות. ממשל ביידן פעל בצורה זו בתחומי האנרגיה הנקייה והמוליכים למחצה, אף ממשל טראמפ נטש אותה.
כלכלנים משני צידי המתרס הפוליטי מגלים יותר אהדה לטענה אחרת של הממשל, ולפיה המשק האמריקני תלוי מדי בהוצאה הממשלתית. הם מסכימים שעל הממשל להימנע מגרעונות של טריליוני דולרים בתקופה של אבטלה נמוכה, כאשר ההכנסות ממיסים יציבות וגבוהות וכאשר אין צורך בהוצאה ממשלתית כדי לתמרץ את המשק. קשה לקצץ כעת את הגרעון – מה שמחייב צמצום בהוצאות והעלאת מיסים – אבל זה יהיה קשה בהרבה כאשר הגרעון יהפוך למשבר.
הבעיה היא, שממשל טראמפ אינו עושה דבר בכיוון זה. אילון מאסק ואנשיו פיטרו עובדים והפסיקו הוצאות, אבל מדובר בשבריר קטן מהתקציב הפדרלי. הצעת התקציב שאישרו הרפובליקנים בבית הנבחרים כוללת קיצוץ משמעותי בביטוח הבריאות הממלכתי Medicaid, אך לצד זאת הם מתכננים להאריך את קיצוצי המס שיזם טראמפ ב-2017 ולגרום לזינוק עצום בגרעון. הצעד הראשון יפגע בעניים בעוד הצעד השני מיטיב עם העשירים, וגם מכסים פוגעים בעיקר בשכבות החלשות שרוכשות יותר מזון ובגדים מיובאים.
במילים אחרות: הפגיעה קצרת הטווח תיפול בעיקר על בעלי ההכנסות הנמוכות, שרבים מהם תמכו בטראמפ בתקווה שישפר את מצבם הכלכלי. גם מיתון יפגע במיוחד בעובדים בעלי השכר הנמוך והפחות משכילים, קבוצה בה גדול במיוחד חלקם של השחורים וההיספנים – אשר בנובמבר שעבר הצביעו בעד טראמפ בשיעור גבוה מבעבר. ואפילו אם ההאטה תהיה קצרה, הנזק עלול להיות ארוך: המחקרים מלמדים שמי שמפוטרים בזמן מיתון או נכנסים בו לשוק העבודה, סובלים מהשלכות ממושכות בקריירה שלהם.
Author
כתב משפטי | News1 | דוא"ל
עיתונאי, סופר וחוקר שואה. כתב משפטי ובעל טור ב-News1. פרסם 20 ספרים ועשרות מאמרים על השואה
תאריך:  19/03/2025   |   עודכן:  19/03/2025
+טראמפ ב"מלחמת תרבות" 14:08 19/03/25  |  יעקב אחימאיר   |   לרשימה המלאה
טראמפ הודיע כי אנגלית היא השפה הרשמית של ארה"ב, ולפיכך יופסקו שירותי התרגום והמרכזים המעניקים אותם לאלה שאינם מתבטאים בלשון רהוטה בשפה האנגלית יפסיקו את שירותם
אין יותר תרגומים [צילום: כריסטין ארמריו/AP]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
טראמפ חושב ששווה לספוג מיתון קצר; הכלכלנים אינם מסכימים
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות ממשל טראמפ 2.0
איתמר לוין
טראמפ קרא להדיח את השופט הפדרלי שפסק נגד הממשל בנוגע לגירוש חברי כנופיות לאל-סלבדור - צו שאותו הפר הממשל    רוברטס הגיב בהודעה חריגה ונדירה: הדרך היא לערער
איתמר לוין
השינוי של 180 מעלות במדיניות החוץ שמבצע טראמפ מחייב את מדינות המערב לפעול מעכשיו, טוען אקונומיסט: צעדי גמול נגד ארה"ב, הובלת נאט"ו, הידוק הבריתות ביניהן ואפילו נשק גרעיני
איתמר לוין
לאחר שמקורביו מינו אותו ליו"ר מוסד התרבות החשוב ביותר בארה"ב, טראמפ טוען שבין מקבלי הפרס בעבר היו "מטורללים שמאלנים קיצוניים" ואומר שבעתיד "נהיה קצת יותר שמרנים"
איתמר לוין
הפתרון הסביר והזמין הוא הנשק הגרעיני שבידי בריטניה וצרפת - אבל יש בעיות קשות של אמינות ההרתעה ושל היכולת הפיזית, מסביר אקונומיסט    יש הרבה הצעות, כרגע אין הכוונה פוליטית
איתמר לוין
הם העניקו לו יד חופשית בניהול התקציב, ויתרו על יכולתם לבטל מכסים, אינם דורשים הסברים על הטלטלה בממשל    ההסבר של ניו-יורק טיימס: שליטת טראמפ במפלגתו, בשילוב של יחסים חמים ואיומים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il