X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי   /   יומני בלוגרים
עולמה של תורה... [צילום: חיים גולדברג/פלאש 90]
חוק הפטור, מתקווה לאכזבה מתמשכת
יש צורך בחיילים, יש צורך בהכשרות, יש צורך בלייצר תקווה אחרי שנים ארוכות של אכזבה עשרות שנים בהן התקיימו דיונים, ועדות, טיוטת הצעה, פרשנויות באולפן וטריקים פוליטיים, לא הצליחו להביא לשינוי המיוחל בסוגיית גיוס החרדים לצבא
השאלה המרכזית שצריכה לעלות סביב טיוטת החוק אותה מתכוון לקדם י"ור ועדת חו"ב ח"כ בועז ביסמוט צריכה להיות אחת בלבד, האם החוק יביא לשינוי המיוחל או שלא ישנה דבר? ההתמקדות בעיקר מתחייבת גם בשל הרעשים הפוליטיים שעולים מתוך אופן הצגת החוק "השתמטות", "פטור", "גיוס". אלא מייצגים בעיקר פוזיציות פוליטיות ופחות את שאלת היסוד.
עשרות שנים בהן התקיימו דיונים, ועדות, טיוטת הצעה, פרשנויות באולפן וטריקים פוליטיים, לא הצליחו להביא לשינוי המיוחל בסוגיית גיוס החרדים לצבא. גם מי שסברו וקיוו לאחר טבח שבעה באוקטובר שמשהו ישתנה, שכמות החללים וההלם יצליחו להזיז את לוחות הלב וההגיון שטרם הצליחו אחרים, שאולי סוגיית העומס על המילואים והרוח העוטפת תצליח לחלחל ולמצוא יד מושטת, אולי ההבנה המשותפת של אתגרי הביטחון.
אחרים הסתכלו בעינים בורקות על מאות נשים דתיות שבעבר בחרו בשירות לאומי ושהמלחמה גרמה להן להתגייס לצה"ל ולתרום, כך גם בעלי פטורים הן מפאת גיל, הן בשל מצב רפואי בעבר והן בגלל הכשרות לא רלוונטיות. גם חרדים שלא יכלו לעמוד מהצד ביקשו והתגייסו לשלב ב' והם תורמים היום למאמץ הלאומי והעניקו זיק של תקווה. אולם יש להודות בכאב כי המנהיגות הציבורית החרדית לא הפנימה את מה שחלקים גדולים בציבור הבינו, שעת הצורך חייבת לפגוש שעת רצון.
בשנת 2018 כשהיה אביגדור ליברמן שר הביטחון תחת רה"מ בינימין נתניהו התנהל בקואליציה עימות משמועתי סביב "חוק הגיוס", ליברמן, מתוך הבנה שצה"ל הוא הגורם המקצועי בהגדרת צרכי הביטחון של מדינת ישראל התעקש אז לקבל אך ורק מתווה שתציג מערכת הביטחון, והחרדים מצידם איימו שלא להעביר תקציב. בנובמבר אותה שנה כשהקבינט החליט לעצור את ההתקפות על הרצועה הודיע ליברמן על התפטרותו.
ההתפטרות עצרה מסע חשאי שקיים אז ליברמן אצל חצרות האדמורים, בכך ניסה לייצר ציר עוקף להנהגה הפוליטית. חיפוש קצר מלמד על פגישות שקיים עם הרב קניבסקי זצ"ל ב-2009, עם רבי שמואל אויערבך זצ"ל בשנת 2013 ובשנת 2017 עם האדמו"ר רבי שלמה בוסו. היו עוד פגישות רבות שלא זכו לפרסום. ליברמן לא פעם התגאה "אני הפוליטיקאי שנפגש עם הכי הרבה רבנים. בכל אחד מהמפגשים עלו נושאים פוליטיים ועלה נושא הגיוס.
מורחים את הזמן
התקווה הייתה ששר הביטחון יצליח לשכנע את ראשי החרדים בצורך להתגייס. בשיחות אז היו מנהיגים שגילו בקיאות באתגרים הביטחוניים, חלקם הביעו מוכנות לצעד בכיוון אבל גם הם מרגע שנכנסו שיקולים פוליטיים נסוגו, איתם נסוגה גם התקווה שדברים ישתנו. שנות הדיבורים לפני ומאחורי הקלעים לא הביאו לנקודת מפנה אלא הובילו למשיכת זמן. הנתונים בלשכת הגיוס כמעט ולא משתנים שנים ארוכות מידי.
לאחרונה נתמנתי לפקד על נפה בפיקוד העורף, כקצין בדרגת אל"ם אני נמצא על צומת מרכזית שבין הפעלת הכוח לבניין הכוח. מצד אחד צריך לקחת את כוח האדם הקיים ולייצר ממנו את המענים לאתגרי השעה, מצד שני עליי לבנות ולהכשיר את כוח האדם שירכיב בעתיד את הנפה. החשיפה בתפקיד מלמדת אותי עד כמה אנחנו חסרים אנשים, עד כמה חשובה וקריטית התגייסותם של אלה שנמנעים משירות צבאי בעת הזו.
אני יודע ומכיר היטב את המורכבויות, את האתגרים השונים שנובעים מאורח חיים שונה, הפסיפס של החברה הישראלית הוא לא פשוט לעיכול. עם זאת חייבת לצוף שאלה עקרונית, האם כל המגזרים צריכים להיות שותפים לנשיאה בנטל? תשובתי היא שבוודאי. מתוך הנחה זו עולה הצורך בעיני לייצר שיח עם כלל הקבוצות, כולל החרדים. במערכת הפוליטית כבר למדנו שלא כל האינטרסים טהורים, לא הכל נקי מול אותה שאלה עקרונית ולכן אי-אפשר לצפות ממנה להביא בשורה בעניין.
בעבר, בשנות ה-90 האמנתי שדווקא ההנהגה הפוליטית החרדית תהיה קשובה ותייצר מענה ראוי לגיוס ולשמירה על זהותם ותרבותם של המתגייסים. המציאות טפחה על פני ובעיקר התנפצה בפניה של החברה הישראלית. כאדם דתי ואדם מאמין אני רואה בלימוד התורה ערך בעל חשיבות עליונה, אולם מלחמת ' חרבות ברזל' הציפה ביתר שאת את הצורך בכך שכל קבוצה בחברה שלנו תכנס מתחת לאלונקה, שתהיה שותפה אמיתית במאמץ הארוך והסיזיפי לשמר לעצמנו את היכולת לקיים מדינה יהודית עצמאית.
כאשר המספרים מול העיניים, ומספר הפצועים בקרב חיילי צה"ל גבוה כל כך בשל המלחמה המתמשכת קיוותי כקצין בצה"ל שבוחר להמשיך להתנדב למרות הגיל ומספר הילדים, כאב לחמישה ילדים מגויסים ובת נוספת שמתגייסת בקרוב וכשכן למגויסים, שמשהו ישתנה ושהחברה החרדית שידועה ברוח ההתנדבות והערבות ההדדית שלה תכנס תחת האלונקה. דווקא מתוך אלה, מתוך הערכים היהודיים של 'לא תעמוד על דם רעך׳, קיוותי. התקווה הזו, על-רקע ההצהרות הפוליטיות ששוב מערערות את המערכת הפוליטית באותה סוגיית גיוס, על-רקע ההפגנות כנגד המעצרים והטיוטה שנוסחה בצורה כזו המלמדת ששוב אנו בעיקר מורחים את הזמן, התקווה הזו, כמעט נמוגה.
אני נוטה כמעט תמיד לקיים שיח, אולם שיח שכזה התקיים והתנפץ. נדמה שהגיעה השעה. מדינת ישראל זקוקה לאומץ מנהיגותי שיחתוך ויקבע כי גם על החרדים לשאת בנטל. תם עידן השיח, הוא לא הוליד דבר. יש צורך בחיילים, יש צורך בהכשרות, יש צורך בלייצר תקווה אחרי שנים ארוכות של אכזבה. אם ראשי הישיבות באמת דואגים לעולמה של תורה, לקיומם של הישיבות להמשכיות מפעל התורה האדיר שהוקם בארץ ישראל אחרי חורבן השואה יש לדאוג שיהיו מספיק חיילים לשמור על גבולות ארצנו. הצבא זקוק לעוד חיילים בכדי לשמור על התורה והארץ.
Author
ראש מועצה | מועצה מקומית אפרת | דוא"ל
תאריך:  01/12/2025   |   עודכן:  01/12/2025
+לפיד: מי שיתמוך בחוק הגיוס לעולם לא יוכל להגיד שהוא מהמחנה הלאומי 14:45 01/12/25  |  מירב ארד
יו"ר יש עתיד, ח"כ יאיר לפיד פנה בישיבת הסיעה לחברי הקואליציה ברקע חוק הגיוס: "כל מי שיתמוך בחוק הזה לעולם לא יוכל להגיד שהוא מהמחנה הלאומי. זה ידבק בו לנצח".
צילום: ערוץ הכנסת
[צילום: יונתן זינדל/פלאש 90]
+גנץ: "להפוך את ההצבעה על חוק הגיוס לחשאית" 14:43 01/12/25  |  מירב ארד
יו"ר כחול לבן ח"כ בני גנץ קרא בישיבת הסיעה לממשלה להביא את חוק הגיוס להצבעה חשאית: "אם אתם כ"כ בטוחים שהחוק טוב, נהפוך את ההצבעה להצבעת מצפון".
צילום: ערוץ הכנסת
[צילום: טל גל/פלאש 90]
+ליברמן: "ח"כ שמחשיב עצמו לאיש ימין לא יכול להצביע לחוק השתמטות" 14:41 01/12/25  |  מירב ארד
ח"כ אביגדור ליברמן התייחס בישיבת הסיעה למגעים בין הקואליציה למפלגות הערביות לטובת חוק הגיוס: "כל ח"כ שמחשיב עצמו לאיש ימין לא יכול להצביע לחוק השתמטות".
[צילום: יונתן זינדל, פלאש 90]
+השר סופר מודיע רשמית: אצביע נגד חוק הגיוס החדש גם במחיר פיטורין 12:17 01/12/25  |  מירב ארד
השר סופר הודיע רשמית בצהרה לתקשורת: "אצביע נגד חוק הגיוס החדש, גם אם אפוטר מתפקידי כשר. זה חוק מביש". לדבריו, "בשנים הקרובות ידרשו המילואימניקים להתייצב ל-70 יום בשנה, אחרי שנתיים של מלחמה. אני מבקש לייצר בלימת חירום זהו חוק מביש. אני אצביע נגד החוק גם אם יפטרו אותי מהממשלה".
השר סופר הוסיף: הפתרון הנכון והמוצע מבחינתי: חשמונאים תחילה. כצעד ראשון בונה אמון ומיידי. לצד חקיקה במתווה ליל אירן נדרש לגיוס מידי של ארבעה גדודים לפחות לחטיבת החשמונאים, כזה שיתחיל להיענות לצרכי הצבא האמיתיים. לפני כשנה וחצי כאשר חסרו 1,100 חיילים לשורות הצבא, במאמץ של ישיבות ההסדר, הישיבות הגבוהות הציוניות והמכינות הדתיות והכלליות קוצרה שנת הלימוד ומולאו השורות למלא חטיבה ב-2,400 לוחמים 600 כפול 4 זה לא מספרים גדולים מידי, בוודאי כשהם פונים ל 4 מחזורי גיוס של 13- 14 אלף. מדובר ב-4 אחוזים שממילא לא לומדים, ספק אם צריך כאן קריאה פומבית בשביל להגיע למספר הקטן הזה אך משמעותי. החוק יסיר 48 חודשי מילואים – 24 גדודים יישארו בבית, הרצון הטוב של ההנהגה החרדית יוכיח את עצמו ויעמוד במבחן - נתחיל עם משהו משמעותי בעיקר אמיתי. מי שלא מסכים לזה בשלל תירוצים אינו מתכוון באמת להישיר מבט אל האיומים, אל הלוחמים, להקל על נטל לוחמינו חסר התקדים. זה המינימום הנדרש".
[צילום: יונתן זינדל/פלאש 90]
+הח"כים וולדינגר וסלומון הודיעו שלא יצביעו בעד חוק הגיוס 11:46 01/12/25  |  מירב ארד
חברי הכנסת מיכל וולדינגר ומשה סלומון הודיעו שלא יצביעו בעד חוק הגיוס במתכונתו הנוכחית.
[צילום: יונתן זינדל/פלאש 90]
+סרבנות - מנוגדת לחוק 10:28 01/12/25  |  יהונתן דחוח הלוי   |   לרשימה המלאה
כשלושה חודשים לפני מתקפת שבעה באוקטובר - ראש הממשלה בנימין נתניהו: "ההסתה לסרבנות והסרבנות מסכנות באופן ישיר את הביטחון של כל אזרחי ישראל. הן מכרסמות בהרתעה של אויבנו שיכולים בקלות להתפתות למעשה תוקפנות נגדנו, והן מערערות את המשמעת בתוך הצבא, שהיא היסוד של קיום הצבא מלכתחילה"
הסרבנות מסכנת את ביטחון אזרחי ישראל [צילום: יונתן זינדל/פלאש 90]
+חוק הגיוס או חוק הכיוס
08:25 01/12/25  |  נפתלי ברזניאק   |   לרשימה המלאה
כשמדינה מאמצת אפליה כקו מנחה, היא מניחה לפתחה פצצה חברתית מתקתקת  ▪  הציבור החילוני נדרש "להבין", "לגלות רגישות", "להכיל", אך יש גבול גם לסבלנות של אזרחים שנושאים את עיקר הנטל הביטחוני והכלכלי
אולטימטום למדינה שלמה [צילום: חיים גולדבג/פלאש 90]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
חוק הפטור, מתקווה לאכזבה מתמשכת
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות גיוס חרדים
נפתלי ברזניאק
כשמדינה מאמצת אפליה כקו מנחה, היא מניחה לפתחה פצצה חברתית מתקתקת    הציבור החילוני נדרש "להבין", "לגלות רגישות", "להכיל", אך יש גבול גם לסבלנות של אזרחים שנושאים את עיקר הנטל הביטחוני והכלכלי
אביעד ויסולי
החוק לא יכפה שינוי חברתי, אלא רק יעמיק התנגדות    המפתח לגיוס חרדים נמצא במעמד, במוטיבציה ובברכת הרבנים    כפייה משפטית ותקשורתית מרחיקה פתרון ומקבעת את המשבר
עידן יוסף
נוסח חוק הגיוס המעודכן הופץ לחברי ועדת החוץ והביטחון    שנת הגיוס הראשונה תקוצר ותוגדר עד יוני 2026 בלבד    היעד הראשון - 5,760 מתגייסים כבר בחצי השנה הקרובה    השירות האזרחי יוגבל לגופים ביטחוניים בלבד    בשבוע הבא יתקיימו שלושה דיונים מרוכזים בהצעת החוק
יצחק דנון
בתביעה נטען כי הדובר ישראל טרופר ייחס לדרעי איומים פליליים חמורים, ובראיון לערוץ 12 נטען כי דבריו נאמרו כחלק מקמפיין מתוזמן לפגיעה במפלגה    טרם הוגש כתב הגנה
ד"ר רון בריימן
ראש הממשלה הביא את ממשלתו למצב שבו אין לה זכות קיום, ועליה לפנות את מקומה למי שהציבור יבחר בבחירות דמוקרטיות בשנת 2026
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il