השופטת: מירב קלמפנר-נבון, בית משפט השלום בחיפה
המועד: יום רביעי, 3.12.2025, שעה 10:45
הנושא: חדלות פרעון
בא-כוח החייב מבקש פריסה חריגה ל-72 תשלומים. השופטת מירב קלמפנר-נבון בקיאה בפרטים: "אתם רוצים גם את ה-100,000 שקל לפרוס?" היא מעיינת בתיק ותוהה: "אז למה שלא ישלם את ה-1,600 [שקל לחודש] ובסוף כל שנה מחמש השנים יוסיף את הסכום? ככה הוא יסיים בחמש שנים". קלמפנר-נבון מחשבת ו"אני אומרת אחרת: שישלם 2,000 שקל לחודש במשך 60 חודשים ו-15,200 בסוף של שנה".
בא-כוח החייב טוען שמרשו לא יעמוד בכך, אך קלמפנר-נבון אינה מוותרת: "גם זה [ההצעה שלך] תשלומים גבוהים, שלא תחשוב. זה 2,700 שקל. אני לא אמתין לו לאמצע התקופה כדי שיתן סכום משמעותי, זה לא יקרה. אני רוצה לדעת אם הוא עומד בתשלומים. [זה צריך להיות] קרוב לתחילת התקופה. כולי תקווה שיחזיק מעמד בשנה הראשונה, יפקיד סכום משמעותי ויוכיח לי שהפעם הוא רציני, או שהוא רוצה להגיע אלי בפעם הרביעית - וזה לא יקרה. זה מאוד נחמד שאנחנו נפגשים פה מדי פעם, אבל זה לא יקרה".
בא-כוח החייב מסביר לו באולם, בזמן הדיון, ועל החייב לקבל כאן ועכשיו החלטה גורלית שכזאת - מול עיניה של קלמפנר-נבון. הצדדים מגיעים להסכמה, בא-כוח החייב מבקש ממנה לבדוק כמה נתונים ונענה: "במה אני אכריע? אם יש פיגועים או אין פיגורים? יש לי את הנתונים? אני יכולה להכריע? אין לי דפי חשבון אצלי ואני לא יודעת איזה תשלומים יש. אני מנותקת לחלוטין מהצד הכספי. אין לי דרך להכריע". היא פונה לבאת כוח הנאמן: "תעשו בדק בית אצלכם. יש לכם דף חשבון, איזה תקבולים יש ואם הם מכסים את מה שהיחיד היה צריך להעביר".
"לא בית, לא כלום?"
כאשר הצדדים בתיק הבא מדווחים לה על הסכמות, קלמפנר-נבון מאשרת אותן - אבל רק לאחר שהיא מוודאת אצל החייב את הפרט המרכזי: "היו נכסים לאב המנוח? לא בית, לא כלום? גר בשכירות?"
אם חשבתם שעורכי הדין בתיק הראשון חטפו על הראש, ראו מה מחכה לבא-כוחו של החייב בתיק השלישי. "התחלת לא טוב, אל תמשיך בדרך הזו", אומרת לו קלמפנר-נבון - לאחר שהוא מתבטא בחריפות נגד הנאמנת. "אני מציעה לך לתפוס בשתי ידיים את ההזדמנות שניתנה לך.
"אני מציעה שאתה תיצור קשר עם הנאמנת ותוודא שכל המסמכים מוגשים כמו שצריך. לא גוש-חלקה אחרים. בכל זאת הגענו עד הלום. לפני שבועיים השתנה מספר החלקה?", היא שואלת בהבעת פנים ברורה של חוסר אמון בתגובה לטענתו של עורך הדין. "הטעות היא של אדוני, אם הוא חושב שאני אקבל שהייתה פרצלציה בשבועיים האחרונים".
בא-כוח החייב מבקש לבדוק את תביעת החוב של רשות המיסים, ושוב מרגיז את קלמפנר-נבון: "זה לא עובד ככה. קודם כל שיצמצם את החוב שלו למס הכנסה, תכף אני אסביר לך איך. נתחיל מזה שליחיד יש חובות. אם אתה מחכה שקודם יבדקו את תביעת החוב של מס הכנסה ואז לבוא איתם במו"מ להפחתה - אז אנחנו בבעיה.
"אתה אמור להגיע מוכן לדיון"
"אתה אמור להגיע מוכן לדיון. אם אתה מחכה שאנחנו נבדוק את תביעות החוב, יש לך טעות בהבנה. במיוחד בתיק הזה, שזו כבר הפעם השנייה שבה הוא נופל על זה. אתה צריך לבדוק את תביעת החוב של מס הכנסה, לראות ממה היא מורכבת. את זה היית צריך לעשות כאשר פתחת את הליך חדלות הפרעון, ולא לצפות מאיתנו לבדוק את התביעות.
"אני אתן ארכה של 14 יום ותמציאו את הכל, ואם תמשיכו לטעון שעשיתם את הכל - יש לנו בעיה. אתה מנהל את הדברים מול הנאמנת, אני לא רואה דפי חשבון ואני לא יודעת מה קורה עד שמגיעים לדיון. אתה צריך שאני אהיה גננת? חסר גם אישור מסירה לאחד הנושים. תאסוף את עצמך ותעשה את מה שצריך כדי שבעוד 21 יום תהיה המלצה כמו שצריך. אני מציעה לך לנצל את הארכה. אתה צריך הכוונה?
"אתה בהחלט צריך להוכיח, זה בהחלט התפקיד שלך. אמרתי לך מאוד בעדינות. אין שום סיפור כאן. זו צריכה להיות פעולה שלכם ורק שלכם. אני מסבירה לכם שלא עשיתם את זה, פעם שביעית אני חוזרת על אותו הדבר. אתה מוציא את האנרגיה במקום הלא-נכון. זה כל פעם אותה דינמיקה, כי ממש חבל. זו כבר פעם שנייה שההליך שלו נופל על המסמכים. חבל. אני מקווה שעכשיו הדברים ברורים. נתנו לכם הזדמנות - לא לפספס".
השורה התחתונה: הדיונים קצרים מכדי שניתן יהיה לתת לקלמפנר-נבון ציונים. ניתן להתרשם שהיא בקיאה בפרטים ובעיקר שולטת בהליך ביד רמה - מה שבהחלט נחוץ כדי למנוע את ניצולו לרעה ולהבטיח את תקינותו. הנזיפות הקשות בבא-כוחו של החייב בתיק השלישי נראות במקומן וחיוניות לייעול נכון ויעיל של התיק, תוך איזון בין הרצון לשקם את החייב לבין האינטרסים של הנושים.
השורה התחתונה: