החלטת בג"צ, הוכיחה כי בשלב זה הממשלה לא השכילה ליישם את עקרונות החוק - ולכן נתנו לה שופטי בג"צ בלון חמצן לתקופה נוספת של 1.5 שנים - שאם לא כן, החוק יבוטל בשל היותו לא חוקתי, מאחר ודבר לא נעשה עד כה - חזרנו לנקודת המוצא.
להערכתי ביטול החוק - לא יביא לפתרון והתקדמות בנושא, אלא להיפך, יכניס את המגזר החרדי, הרואים בלימוד תורה כערך עליון, להתחפרות בעמדותיהם הקשוחות והקיצוניות, ושום החלטה או ניסיון בכוח להכריח אותם לא יועיל. יתירה מכך, הם יראו בכל מעשה של הממשלה, צה"ל או המשטרה - לאכוף עליהם את הגיוס כמלחמת קודש, מצווה ואולי מאבק על קידוש השם והתורה. ונניח שבג"צ יבטל את החוק - ומה אז?
האם יגייסו בכפייה 40,000 אברכים לצה"ל או לשירות ביטחון. זה אבסורד, לא רציני, לא יעיל ובעיקר מי צריך אותם. הם לא כשירים גופנית, נפשית, פיזית ואמנותית. רק ההסדרים, שנקבעו בחוק טל, יש להם סיכוי להצליח ואולי בדרך השלילה. כלומר: יש לאברכים, נקודות יציאה, ונקודות מילוט מהישיבות, מחיי עוני, מחיי שנור וחיים על תמיכה או סמוכים על שולחנם של גבירים ופריצים מודרניים והזדקקות לעבודת השם, במקביל לגידול הילדים הבאים בסדרות עד 12-10, ללא יכולת דיור ומשאבים בסיסיים חיוניים מודרניים.
לכן צודק הבג"צ בכל קביעותיו המשפטיות, החוקתיות, של הפליה, חוסר שוויון, פגיעה בחוקי יסוד. צודק הרמטכ"ל שמתמרמר בשם כולנו, למה הילדים שלנו כן ושלהם לא - שהרי לא נהרגים/נפצעים באוהלי תורה.
לכן, בג"צ יכול לבטל חוק של הכנסת, אך הוא לא יכול לבטל את אמונתם, את שיטת חינוכם וחייהם, את היצמדותם לתורת ישראל כמקור של מים חיים - המשקה ומפרה את חייהם הדלים בעולם הזה, כמבוא לעולם הבא.
לדעתי, יש להניח להם ולתת להם שהות נוספת לעכל את הסדרי חוק טל - בציפייה ותקווה שאכן יהיו לו תוצאות חיוביות בעתיד. יש בשלב זה, אם כל האי נוחות מההפליה ואי השוויון - להתייחס אליהם כאל מגזר חריג, ייחודי, שחי בעולמות אחרים הרחוקים משלנו.
יש לראותם, ככת, כמו "האמשים" בארה"ב, שחיים מתוך רצון ובחירה, ללא חשמל ומים זורמים, ללא מכוניות וללא בגדי שעטנז - וכך מנהלים את חייהם עשרות בשנים - ובעיניהם בהצלחה בסיפוק ובאושר. למגזר הייחודי הזה, ניתן להוסיף את הנערות החרדיות, הפציפיסטים, הנוער הערבי ולהפנותם בהסכמה ובשכנוע לשירות לאומי אזרחי.
צריך ללמוד מההיסטוריה - יש נושאים שבאמונה, דת, תפיסת עולם ודרך חיים - שלא ניתן לבצע בכוח או בחקיקה, במיוחד נגד יהודים, מאז חנה ושבעת בניה, אכילת חזיר וטרפה - ועד ימינו אלה.
הארכת החוק בעוד 5 שנים - נותן פתח תקוה שאולי ניתן יהיה להסדיר נושא כאוב זה - בצורה הגיונית וסבירה. העתיד יוכיח - מי צודק.