כתב מעריב לשעבר, איתן רבין, החל בהכנת סדרה בת שלושה פרקים אודות כמה מפעולות המוסד הישראלי מהשנים האחרונות, בהפקת חברה אמריקנית שתשקיע בפרויקט סכום הנאמד בכמה מאות אלפי דולרים. הפקת סרט (כמו גם ספר וכתבת פרופיל) היא אמצעי הסוואה משובח וידוע לדובב אישים בכירים וזוטרים בארגון באופן גלוי, ישיר ובלתי אמצעי וללמוד על הארגון והלכי הרוח שלו באורח לגיטימי וחופשי, מבלי להסוות או להיזקק למרגלים ושיתוף פעולה פנימי פסול.
חברה אמריקנית החליטה לממן סכום הנאמד בכמה מאות אלפי דולרים לטובת הפקת סדרת תחקירים אודות כמה מפעולות המוסד למודיעין ולתפקידים מיוחדים בשנים האחרונות. הנושא בהחלט מעניין ומבוסס על הגיון כלכלי ועיתונאי בריא.
הפרק הראשון, פרק הדגל של הסדרה, ילמד את פרטי ניסיון החיסול הכושל בירדן של היו"ר המדיני של החמאס, חאלד משעל. רבין, ששימש ככתב צבאי במשך שנים רבות במעריב ובהארץ, ניצל את קשריו ויעשה שימוש בדוח הוועדה שחקרה את פעולת המוסד בירדן, דוח חסוי, רגיש וחשאי יש לציין. הסרט יעקוב אחר מהלך הפעולה משלב התכנון ועד לסיומה בהעברת השייח’ אחמד יאסין לידי הירדנים, בתמורה לשחרור שני סוכני המוסד שנעצרו בירדן וילמד אגב כך פרטים מעניינים על הקשר המיוחד והסימביוזי של ירדן עם שירותי המודיעין של ישראל.
שני הפרקים האחרים יטפלו בנושאים אקטואליים וחמים יותר שעל סדר יומו של המוסד בתקופה האחרונה, ביניהם עניין ההתחמשות הגרעינית באירן ודרכי ההתמודדות של המוסד עם הבעיה, ולא מן הנמנע שיטופלו סוגיות מבצעיות רגישות יותר כגון הנחת המבצע לבחירתו של סרקוזי לשלטון בצרפת, או הנחות המבצעים לשליטה בחברי הקונגרס האמריקני ועיצוב הנשיא האמריקני הבא של ארה"ב - נושאים שגם הם כאמור מעניינים מאוד מבחינה עיתונאית ולגיטימיים ביותר לסרטי תעודה וריגול.
יודגש כי כמו כל מיזם מודיעיני מוצלח, אין מדובר כאן בבגידה מודעת או בריגול מכוון, לא של רבין, ולא של המוסד שאישר את איסוף המודיעין עליו לצורכי הפקת הסידרה.
לכאורה - לכשתסתיים הפקת הסדרה, תעביר החברה המפיקה את פרקיה לאישור הצנזורה. זה הסיכום. כך שהציבור כולו לא ייחשף לפרטים חסויים ומוכמנים, אלא "רק" צוות ההפקה והיועצים המומחים אשר יעבדו בצמוד לאיתן רבין ומטעם "חברת ההפקות האמריקנית".
ואכן, מי שצריך את המודיעין הזה הוא המומחים ולא הציבור הרחב המהווה בדרך כלל בסך-הכל כיסוי, והמידע הזה יוגש למומחים האלה על מגש של כסף, לפני שיעבור את הצנזורה של המוסד שהרי הם אמונים על האיסוף והבאת החומר לאישור. בנוסף, מעצם הטלת הצנזורה על נושאים ואמירות וממצאים מסויימים יוכלו אותם גורמים ללמוד עוד הרבה על מה עוד יש למוסד להסתיר מפני זרים, לרבות ידידים אמריקנים חמים וטובי לב.
רבין עצמו מקפיד לציין כי כל מה שיתפרסם יהיה בכפוף לאישור הצנזורה, וניתן בהחלט לסמוך עליו ועל יושרו ונאמנותו למדינה, שכך יעשה. כאמור, אין כל יסוד לחשד שהוא עושה כאן מעשה ריגול מודע, אלא מהלך עיתונאי לגיטימי, רצוף בכוונות טובות...
עם זאת השאלות שלמוסד כדאי לשאול הן:
1) איך מונעים את חשיפת פרטי המידע בפני "העוזרים המקצועיים" של רבין מטעם חברת ההפקה האמריקנית, תוך כדי תהליך האיסוף ולפני שהוא מוכן להעברה לשאילתה כלפי הצנזורה?
2) מדוע אם כבר מתעקשים שפעילות המוסד מחייבת שקיפות והתערטלות, סרט רגיש שכזה מופק על-ידי גורם זר שלא בהכרח ניתן לעקוב אחר כל מסתרי מניעיו וצוות היועצים והמומחים שלו, ולא חברת הפקות ישראלית מובהקת, או לפחות חברת הפקות "אמריקנית" המהווה זרוע מבצעית של המוסד עצמו ובעליה מקושר בטבור לצינורות המימון של פוליטיקאים אמריקנים בכירים?
3) האם היה עולה על דעתו של מישהו כי חברת הפקות כלשהי הייתה מרהיבה עוז להפיק סרט על פעילות המודיעין הסובייטי, האירני, או הסיני וזוכה לשיתוף פעולה כלשהו מהארגונים הללו? האם מישהו מאיתנו חושד בנשיא פוטין, הנשיא הו ג'ינטאו, ואחמדינג'ד שהם כל כך תמימים ופתיים?
אכן, "מגן ולא ייראה" הינה הסיסמה של הארגון המתחרה, השב"כ, אבל הנחת היסוד שרק לנו הבלעדיות לעשות בתחבולות מלחמה, תמימה וראויה לטעמי לעיון נוסף.