X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי   /   מאמרים
מנשה בן-מאיר מורה ללימודי תרבות; פעיל חברתי   |   על צד שמאל
השמאל, למרות כמיהתו לתיקון עולם, אינו זקוק למלכות שמים או לחזון אחרית הימים. ביסודו העמוק, הוא אנרכיסטי, ולא יקדש לא מלכויות או דיקטטורות ההתחלה והסוף על צד שמאל
▪  ▪  ▪
אנרכיסטי. שמאל [צילום: AP]
עומדות שתי אופציות ברורות. זו של שמאל נחוש, דינאמי, המניח יד על דופק הזמן ומזהה ממרחק תופעות של ניצול וקיפוח, מופעי שנאת זר, כרסום בזכויות יסוד - אלה הגלויים לעין, כל ובמיוחד אלה הסמויים מן העין.
שמאל שאינו בוש בתמימות המיוחסת לו על-ידי הנשמות הטובות, ואינו נרתע מגלריה נוצצת של תיוגים וקינטורים. כי שמאל הוא לא עניין של מצב רוח או אופנה חולפת או מטוטלת של "אין" ו"אאוט". השמאל הוא ביטוי לתמצית ההישגים הסוציאליים של האדם העובד. הוא מופקד על קנון הטקסטים המכוננים אנושות נאורה. הוא משמר את הטובים שבשירים על גאון האדם. אך הוא גם מודע לחולשות אנוש, מתבונן בחמלה במגבלותיו, שומר על מידתיות ועל פריזמה הומוריסטית, וכולל אותם בחישוב המסכם בדרך לשינוי פני החברה.
השמאל, למרות כמיהתו לתיקון עולם, אינו זקוק למלכות שמים או לחזון אחרית הימים. בכלל: שמים ומלכות הן מילים חשודות בעיניו. לעולם לא נשמע מכיוון השמאל הקריאה "סוס, סוס בעבור מלכות", ואם הייתה כזו, אז סופה שהוקעה והוקאה. קומוניזם אינו שמאל. השמאל, ביסודו העמוק, הוא אנרכיסטי, ולא יקדש לא מלכויות ולא דיקטטורות. מבחן החברה הפתוחה, החומלת, הסולידרית, הוא מבחנו המתמיד של השמאל. מדינה, כמנגנון העוטה קדושה בעודה משילה את עור הנמר, היא רע הכרחי. אחריותו של הפרט, החוברת לאחריותה של החברה, מייצרות, לטעמו של השמאל, את האנרגיה המכלכלת את כבוד האדם. של הפרט, בראש ובראשונה, וכלה בקבוצות מזוהות.
השמאל, הנאמן לקוד פנימי עמוק, מתיר לעצמו להשתבח באי-עקביות המייתרת נאמנויות סרק למיתוסים בלים, לנרטיבים הגמונים, לשקרים מוסכמים.
קסמו וכוחו של השמאל

רעיונות השמאל, המושאלים לכל דיכפין, לעיתים קרובות ללא כל זכויות יוצרים, הם מקור התקווה של האנושות. כנושאי התקווה, לעולם - אבל לעולם! - ישאו במחיר, לעולם יסכנו את פרטיותם, את משפחותיהם ולעיתים קרובות גם את שלומם וביטחונם האישי

ואף על-פי כן, השמאל, למרות כל הניסיונות להגדירו, הוא בעצם מופע אנושי וחברתי חמקמק, לא משום שאין לו פנים או זהות או איפיון סוציולוגי. לא זה העניין - יגדירו המגדירים. גם אני ניסיתי בכוחי הדל. החמקמקות - לידתה במורכבות האנושית, ביחסיותה הנכמרת, בקוצר ידה, ובמרחב האינסופי של חלומות וכמיהות של האדם. והן סוד קסמו וכוחו של השמאל.
לשמאל יש חלום. לשמאל יש תפקיד קבוע להנחיל את החלום לאנושות. רעיונות השמאל, המושאלים לכל דיכפין, לעיתים קרובות ללא כל זכויות יוצרים, הם מקור התקווה של האנושות. כנושאי התקווה, לעולם - אבל לעולם! - ישאו במחיר, לעולם יסכנו את פרטיותם, את משפחותיהם ולעיתים קרובות גם את שלומם וביטחונם האישי.
ומנגד מתייצבת אופציית הסמול-טוק. של "אמרתי לכם", ו"מגיע להם", ו"מה איכפת", "הכול רקוב", ומה לא. הדיבור המהביל זה מוכר מן הסלונים של שישי-שבת. לפעמים הוא זולג לעיתונים הכבודים, וגם לפחות כבודים. אלה יסכמו סיכומי ביניים, ואלה יספידו ואולי יעלצו ויעלוזו למשמע הבשורה הספינית על מות השמאל, כזו האמונה היטב על שיווק סיפורי גסיסה וחידלון.
דומה הסמול של ביבי לסמול-טוק ההיי-טקי, הציני, השבע (עכשיו קצת פחות?) של ילדי הסטארט-אפים, של סרסורי-אוצר וטייקונים שנעשו בן לילה לעלוקות אוצר-מדינה - שנגדשה, אבוי, ממיסים של שוטים ועקרבים הגזולים מכיסם של שכירים, מובטלים, עניים.
שמאל - הברירה הטבעית

בגנזי השמאל ערוכות ומוכנות תוכניות-אב לעיון וליישום לעת הזו. שהרי השמאל בקי בהלכות קלקלת שוק פרוע, בחזירות כשרה למהדרין, בקפיטליזם חלול. השמאל לא צריך להמציא את הגלגל מחדש

השמאל, לפיכך, צריך להיות מופקד על סדר יום חברתי חדש. אין טוב ממנו בשעה שבריות מתפכחות, אין טוב ממנו לשיקום הסולידריות. בגנזי השמאל ערוכות ומוכנות תוכניות-אב לעיון וליישום לעת הזו. שהרי השמאל בקי בהלכות קלקלת שוק פרוע, בחזירות כשרה למהדרין, בקפיטליזם חלול. השמאל לא צריך להמציא את הגלגל מחדש. גם לא את הבלמים והאיזונים והרגישויות. הושט ידך וגע בם. אלה הם בעיקר אותם נימים סמויים של אנושיות ונדיבות לב, ששרדו מימים אחרים.
מה שנותר הוא לעשות. מה שנדרש עתה הוא לפעול. זה העיתוי המבורך. זו שעת כושר נדירה. הכישלון הקולוסאלי של הימין הכלכלי והפוליטי מהדהד מקצה העולם עד קצהו.
תנועה עממית של השמאל. חדשה. רעננה. המכילה את מיטב האנשים במיטב מעלותיהם ובמיזוג נכון של אנשי פרקטיקה ותיאוריה. אין מי שיעשה את המלאכה במקומה של תנועה זו.
Author
מורה ללימודי תרבות; פעיל חברתי | על צד שמאל | דוא"ל
תאריך:  20/11/2008   |   עודכן:  21/11/2008
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
השמאל, הסמול, והסמול-טוק
תגובות  [ 6 ] מוצגות  [ 6 ]  כתוב תגובה 
1
השמד אנארכיה!
דשדש  |  21/11/08 12:06
 
- בדיוק
יהורם  |  21/11/08 13:14
 
- הממשלה שתיבחר לא תהיה ימנית
זה בדוק  |  21/11/08 18:26
2
סטאלין מאו פול פוט
פנחס  |  21/11/08 13:09
3
הכל רק בתיאוריה.במעשה = להיפך.
בשמאל- הכל כאילו  |  21/11/08 16:33
4
אכן,השמאל הוא סמול והזוי. הלאה
כנניהו המיסר  |  23/11/08 19:33
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יוסף נוימן
מר בגין אינו חושש שקיפאון מדיני יביא לאינתיפאדה חדשה: "הקיפאון לא בגללנו, אלא בגללם". חד וחלק. האם מר בגין מגיע מכוכב לכת אחר?! הוא לא שמע על המתרחש בגדה?! על מצוקות הקיום, ההשפלות, ההתעמרות והפוגרומים?!
ד"ר יחיאל בהט
לקראת החורף הכלכלי הקרוב, טיפים שיעזרו לכם לצלוח בשלום את המשבר הכלכלי ולא לסכן עצמכם משפטית
אלי לניאדו
6 טיפים לחיזוק תקשורת הפנים
אלון מרום
ברק ומפלגת העבודה אכן כמעט אבודים    נראה שרבים בשמאל מתקשים לבחור בין עגלת המספידים למדבר פוליטי    דעת מיעוט על נרטיב ברק המקובל
איתן קלינסקי
אני מצר שבחומרי הלימוד שמשרד החינוך טורח להנפיק לילדי ישראל אין התייחסות לרצחנותו חסר המוסר של המלך דוד
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il