X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
הסיכון להתפתחות מחלות לב וכלי דם קשות ותמותה ממחלת לב לפני גיל 56 גדול יותר עבור כלל הנשים שסבלו מרעלת הריון
▪  ▪  ▪
[צילום: נאוה עינבר]

החוקרת שרה מקדונאלד ועמיתיה מאוניברסיטת מקמאסטר בקנדה פרסמו לאחרונה בעיתון האמריקני לחקר הלב, מחקר מקיף המסכם 40 שנות מחלוקת לגבי השאלה האם יש קשר בין רעלת הריון לבין מחלות לב וכלי דם.
מחקרם, שסקר תוצאות מחקרים רבים משנת 1966 עד ימינו, יצא במסקנה גורפת כי רעלת הריון גורמת לעלייה בתחלואה ממחלות לב וכלי דם בקרב נשים עם רעלת הריון, אשר אורך חייהם מתקצר בממוצע בכעשור עקב תמותה מוקדמת ממחלות אלה.
התופעה, שנמצאה לראשונה במחקר קנדי מצומצם היקף בשנת 1966, נבחנה בשנת 2001 באמצעות בדיקת רשומות הלידה והמוות של מדינת נורווגיה בקרב כ-600 אלף נשים, ומספר דומה של גברים. המחקר הפתיע את עולם הרפואה במסקנתו החד-משמעית כי רעלת הריון גורמת לתחלואה פי 2.5 עד 5 ממחלות לב וכלי דם ומקצרת את תוחלת החיים של הנשים שסבלו מרעלת הריון בכעשור ויותר בממוצע עקב תמותה ממחלות לב וכלי דם בגיל צעיר.
המחקר ההשוואתי של החוקרים מאוניברסיטת מקמאסטר בקנדה סיכם את כל המחקרים שנעשו בתחום בין 1996 ועד היום. כדי להביא את כל המחקרים למכנה משותף, הניתוח התבסס על התאמות שונות לנתונים אפידמיולוגיים, דמוגרפיים או היסטוריה רפואית שעשויים להשפיע על התוצאות.
בסך-הכל נכללו במחקר הקנדי כ-15 מחקרים, כשמתוכם 5 היו מבוססים על שיטת מקרה ביקורת והשאר על מדגמים רחבי היקף. בניתוח הסופי נבדקו כ-119 אלף נשים שסבלו מרעלת הריון לעומת מעל 2 מיליון ללא רעלת הריון, כאשר רובן מארה"ב ומאירופה. כל המחקרים נערכו בעולם המערבי המאפשר קבלת רשומות רפואיות מסודרות למעקב אחר לידה ותמותת האוכלוסיה. מרבית המחקרים סקרו את הנתונים לגבי נשים מתחת לגיל 56, כאשר הנתונים התמקדו בממצאים קליניים הקשורים במחלות לב כליליות, התקפי לב, שבץ מוחי ומחלות עורקים היקפיים וכלי דם בנשים עד גיל 56.
החוקרים חילקו את הנשים עם רעלת ההריון ל-3 קבוצות לפי חומרת המחלה. בקבוצה הראשונה, קבוצת הרעלת, נכללו נשים שסבלו מרעלת הריון בלבד. בקבוצה השנייה, קבוצת הרעלת הקשה, נכללו נשים שרעלת ההריון שלהן הייתה מלווה בעוויתות ובפרכוסי מוח, או לידת תינוקות שהיו בעשירון הנמוך ביותר של משקל ילוד ביחס לגיל ההריון. בקבוצה השלישית, קבוצת הרעלות החמורות, נכללו נשים עם רעלת הריון שפרצה מוקדם וחייבה לידת פגים או לוותה במות הילוד.

7 מיליון נשים סובלות מרעלת הריון

בעולם מתבצעות היום כ-129 מיליון לידות בשנה, ומכיוון ששכיחות רעלת ההריון עומדת על 5%-3% מכלל הלידות, מדובר ב-3 עד 7 מיליון נשים בכל העולם הסובלות מרעלת הריון בכל שנה. מתוכן 360-150 אלף יפתחו מחלות לב וכלי דם. משמע הסיכון לתחלואה הוא מעל 2.33% בקרב כלל הנשים בעולם, לעומת 2% באוכלוסיית הנשים בגילאים 54-45.
אפשר למנוע סיבוכים
ההריון גורם לשינויים רבים במערכת הלב וכלי הדם. תפוקת הלב של האם גדלה פי 40, נפח הדם גדל ב-50% וכ-25% מזרימת הדם עוברת דרך הרחם והשליה, לעומת 5% בנשים שאינן בהריון. לא ברור אם העומס הקשור בהריון מאיץ את התפתחות מחלות הלב בקרב אוכלוסיות בסיכון או שהתפתחות סיבוכי ההריון יוצרת קבוצת סיכון חדשה, ועם זאת הממצאים החדשים מצביעים ביתר תוקף על צורך רב מהרגיל במניעה ובהשגחה רפואית כדי למנוע רעלת הריון.
החוקרים מציינים, שיש לעשות מאמץ רב להקטין את גורמי הסיכון ברי השליטה כגון: שיפור בהרגלי התזונה, פעילות גופנית והפסקת עישון, כאשר כל אחד מהם מהווה יעד הגיוני עבור כל אחד מאיתנו ובמיוחד עבור בעלי סיכון מוגדל לחלות במחלות לב וכלי דם.
רעלת הריון עלולה להופיע אצל כל יולדת במחצית השנייה של ההיריון. רעלת הריון אינה הרעלת קיבה אלא אחד מסיבוכי ההריון הנפוצים ופוקדת כ-5%-3% מהנשים ובישראל - כ-7,500 עד 10,000 בשנה.
המחלה, המתבטאת ביתר לחץ דם, מלווה בפגיעה מערכתית נוספת בעיקר בכליות (איבוד חלבון בשתן) ו/או בכבד ולעיתים גם במערכת הקרישה וירידה בטסיות הדם. בשיאה רעלת הריון גורמת לפרכוסים, שבץ מוחי ומוות. המחלה מתפרצת בשליש האחרון להריון, אך מקורה בהתפתחות חסר של השליה וכלי דם צרים מהרחם לשליה. כשהמחלה מתפרצת הטיפול העיקרי מתמקד בייצוב לימים ספורים באמצעות מגנזיום סולפט וילוד האישה. אם המחלה מתפרצת בתחילת השליש השלישי, הילד נולד פג, ועשוי לסבול ממשקל נמוך, ריאות לא מפותחות, פגיעה בראייה, ירידה מוטורית ופגיעה קוגניטיבית.
בדומה למחלות קשות אחרות בהן זיהוי מוקדם מקטין באופן משמעותי את הסיכונים והסיבוכים, זיהוי מוקדם של נשים הנמצאות בסיכון גבוה לפתח רעלת הריון, מאפשר לרופאים לטפל בהן באמצעים יעילים למניעת המחלה או הקטנת חומרתה.

בדיקת דם מצילה חיים

אחת הדרכים החדשניות לזיהוי מוקדם של רעלת הריון פותחה לאחרונה על-ידי צוות המדענים של חברת הסטארט אפ דיאגנוסטיק טכנולוג'יס אשר הצליחו לבודד חלבון ייחודי לשליה, המכונה PP13, המצוי בנשים בהריון ואשר מגיע אל דם האם. באמצעות בדיקת דם פשוטה ניתן לקבוע את רמת החלבון בדם הנשים כבר בשבועות 13-7 להריון.
הזיהוי המוקדם מאפשר לאישה ולרופא לערוך שינוי בניהול ההריון באופן שמאפשר ניצול תזונה מונעת, השגחה רפואית צמודה ובמקרים מסויימים שימוש בטיפול תרופתי. כתזונה מונעת מומלץ על חומצה פולית, תוספות סידן, סיבים תזונתיים, אומגה 3 ואף שוקולד מריר. מאמרים מצביעים על יעילותם בהקטנת שכיחות רעלת הריון באמצעות שיפור תפוקת הלב, זרימת הדם והספקת החמצן לשליה ולדופן כלי הדם והלב. יש להדגיש, כי כל השינויים התזונתיים מומלצים גם לאנשים בסיכון למחלות לב וכלי דם.
טיפול תרופתי באספירין ובקלקסן, המדללים את הדם, תרופות המקובלות למניעת מחלות לב וכלי דם, מסייעות למניעת המחלה או מזעור חריפותה, אם ניתן לפני ההריון או מייד בתחילתו. מתן אספירין מתום השליש השני להריון שנוי במחלוקת. על כל 22 נשים שטופלו באספירין בשליש הראשון לאחר בדיקת 13PP רק אחת פיתחה רעלת הריון. הטיפול בתרופות מחייב השגחה רפואית שכן עשויים להיגרם דימומים. יש להפסיק הטיפול לקראת הלידה, כדי למנוע דימומים קשים בלידה.
בין גורמי הסיכון הראשיים לרעלת הריון ניתן למנות רעלת הריון בהריון קודם, מחלת יתר לחץ דם כרונית, מחלת כליות או סוכרת, השמנה, לידה מעל 35, הריון רב עוברי, מחלת נוגדנים לפוספוליפידים, מחלת בלוטת יותרת המגן וזאבת. ישנם גורמי סיכון נוספים כגון: הפריה חוץ גופית, ריבוי הפלות ספונטניות לפני השבוע ה-20 להריון והריון מבן זוג חדש לאישה שכבר ילדה בעבר.
ישנה שכיחות גבוהה יחסית בקרב העולות מאתיופיה. גורמי הסיכון שלעיל מסייעים לגלות רק כ-30%-25% מהנשים בסיכון ואילו הבדיקה מגלה כ-80% ולכן יש חשיבות לביצוע הבדיקה המוקדמת גם בנשים עם גורמי סיכון.

הקשר בין רעלת הריון למחלות לב

החוקרים מצאו, שהסיכון להתפתחות מחלות לב וכלי דם קשות ותמותה ממחלת לב לפני גיל 56 היה גדול יותר עבור כלל הנשים שסבלו מרעלת הריון. עבור הנשים שסבלו מרעלת הריון חמורה הסיכוי לחלות היה פי כ-5 בממוצע לעומת נשים בקבוצת הביקורת. עבור נשים עם רעלת קשה הסיכון היה פי כ-3 ואילו בקבוצת רעלת הסיכון היה פי 2. הסיכון עבור אלו שסבלו מרעלת מוקדמת היה פי כ-5 לעומת אלו שפיתחו רעלת בסמוך ללידה. הסיכון לשטפי דם במוח היה פי כ-3 ברעלות קשות לעומת קלות.
מחקר זה מדגיש את חשיבות הזיהוי והמניעה של רעלת הריון, לא רק בהקשר של נשים בהריון, אלא בהקשר של בריאות האוכלוסיה באופן כללי, כיוון שמחלות לב וכלי דם נחשבות לגורם התמותה מספר 1 או 2. בעבר, מרבית הנפגעים היו גברים, אך היום הולכת וגדלה אוכלוסיית הנשים הנפגעת, לאור ממצאי מחקרים קודמים שהצביעו על-כך שאצל מרבית הנשים מחלות לב וכלי דם התפרצו לפני גיל 56.
באחד המחקרים נמצא שקדמה להתפרצות מחלת הלב וכלי הדם מחלת כליות. מחלה זו מתבטאת בשכיחות של עודף מיקרו אלבומין ב-20% מהנשים שחלו ברעלת הריון בטווח של 7 שנים מהתפרצות הרעלת לעומת 2% בקבוצת הביקורת. עלייה זו של כ-18% מראה שהסיכון מתבטא גם במחלות כלי דם היקפיים, וכוללת את כל סוגי מחלות הלב וכלי הדם הידועות. המחקר מראה בצורה חד-משמעית את הקשר בין חומרת רעלת ההריון שהתפתחה לבין חומרת הסיבוכים הקשורים במחלות לב וכלי דם.
החוקרים מציינים שמחקרם מחזק את האמרה שרעלת הריון היא מצב תעוקה לכל החיים. הם אינם יכולים להעריך אם תזונה לא נכונה בשנות הנעורים היא גורם סיכון משותף להתפתחות מחלות לב וכלי דם ולהתפתחות רעלת הריון, או שרעלת ההריון מלווה בהרס של דפנות כלי הדם והכליות ובעקבות זאת גדל הסיכון להתפתחות מחלות לב וכלי דם.

מחברת המאמר הינה מידענית רפואית בעלת תואר מוסמך במדעי החיים ובביוטכנולוגיה מאוניברסיטת קימברידג' באנגליה הנמנית על צוות חברת הסטארט אפ דיאגנוסטיק טכנולוג'יס
תאריך:  20/04/2009   |   עודכן:  20/04/2009
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
זאב גלילי
17 שנים לפני השואה חזה אורי צבי גרינברג יהודים מומתים בגז    7 שנים לפני פרוץ מלחמה כתב שיר שתיאר את השואה וביאליק אמר כי זהו שיר משוגע אך פירסם אותו    איש לא האמין לו, אבל הוא חזה גם מטוסים מעל הר הבית והזהיר מפני חורבן נוסף
יורם דורי
הוועידה האמיתית נגד גזענות תהיה ביום שלישי עת 7,000 איש ואישה יצעדו מאושוויץ לבירקנאו וישחזרו באופן סמלי את "צעדת המוות" הנוראה של היהודים ב-1945
אריה יואלי
ביום זכרון שהחל בחטא ושהקו החינוכי המנחה אותו לקוי, לא אקח חלק    שואה - לא בניסן; אבל על הנרצחים - ב-ט' באב וב-י' בטבת; מחיית זכר עמלק - בפורים    לזכור ולא לשכוח (אבל בזמן הנכון)
ראובן לייב
בעטיו של המשבר הכלכלי העולמי והמקומי נקלעת עכשיו המדינה לטלטלה עזה
רות פורסטר
שירתה המלאכית של סוזן בויל ורגעי הבוז והציניות אשר להם זכתה, שניות ספורות לפני הופעתה, מלמדים יותר מכל עלינו -חברה צינית, שטחית, הסוגדת ומאליהה דחלילים אנושיים. סוזן בויל החזירה את הנשמה לדור הטכנולוגיה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il