X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי   /   מאמרים
שוב צועקות הכותרות את התירוץ הקבוע של מערכת החינוך - גודל הכיתות, שכר המורים ועוד כסף הכצעקתה? שווה לתת עיון יותר מדוקדק בדוח ה-OECD
▪  ▪  ▪
ביום שלישי פרסם ארגון ה-OECD את דוח המדדים השנתי שלו בנושא החינוך. הדוח עוסק בשנת 2007 אמנם, אך הדבר אינו מפחית מחשיבותו, מאחר והוא מכיל מידע מרתק, מפורט ומקיף. ממש בלתי אפשרי להקיף את שפע המידע המצוי בו במאמר אחד. למרות זאת היו מי שדלו ממנו כמה "צימוקים" ועשו בהם שימוש מגמתי. אנסה,לפיכך, במאמר קצר זה להוסיף עוד כמה נתונים שאולי יציגו תמונה מלאה יותר, ולמי שעוסק בתחום אמליץ לעיין במקור.
כדי שלא אצטרך לחזור על כך בכל פעם, אקדים ואומר כי בדוח נסקרו 31 מדינות, הכוללות את מדינות ה- OECD ועוד 6 מדינות שותפות ובהן ישראל. מובן לכן כי מדובר במדינות המבוססות ביותר בעולם.
כפי שדיווחו כותרות העיתונים, ישראל אכן נמצאת במקום הרביעי במדד של מספר התלמידים בכיתה, אבל שימו לב מי נמצא בשניים משלושת המקומות המקדימים את ישראל – יפן וקוריאה; לכל הדעות מדינות שיכולות להרשות לעצמן כיתות קטנות יותר מאשר בישראל. אך מסתבר שאין צורך. גם כך הגיעה קוריאה למקום הראשון בעולם במבדקי יכולת הקריאה של PISA ולמקום הרביעי במתמטיקה, ויפן הגיעה למקום השישי בעולם במדעים (שלישי בין מדינות ה- OECD). המסקנה המתבקשת היא כי אין קשר בין גודל הכיתות להישגי התלמידים. רק כדי להוכיח טענה זו – המדינות בהן מספר התלמידים הנמוך ביותר בכיתה – רוסיה, לוקסמבורג ויוון, מקבלות ציונים הנמוכים באופן משמעותי מהממוצע בכל המבדקים של PISA ללא יוצא מן הכלל.
על-רקע מצבנו מבחינת כמות התלמידים בכיתה, בוודאי תופתעו לקרוא את הנתון הבא. מדינת ישראל נמצאת במקום טוב בדיוק באמצע, במקום ה-15, במדד של כמות התלמידים למורה. כלומר, לא מחסור של מורים גורם לכך שהכיתות בישראל כה גדולות יחסית. את שני הנתונים הללו ניתן להבין אם קוראים את הנתון הבא. מספר שעות הלימוד להן זוכה תלמיד במדינת ישראל מגיל 7 עד גיל 14 נמצא במקום השמיני בסקר. כלומר, תלמידי ישראל זוכים לכמות מרובה של שעות לימוד ומקצועות לימוד, בהרבה מעל הממוצע במדינות המפותחות בעולם. האם זה תורם כהוא זה לשיפור התוצאות שלהם? להיפך, יכול להיות שזה בדיוק הגורם הפוגע בהם. במדד זה, יפן נמצאת במקום ה-21, קוריאה במקום ה-25 ופינלנד נמצאת בו במקום ה-29 – המקום לפני האחרון. למי שלא יודע, פינלנד זכתה במקום הראשון במדעים, במקום השני ביכולת קריאה ובמקום השני במתמטיקה במבדקי PISA. במילים אחרות, כמות שעות הלימוד הרבה מדי פוגעת, ככל הנראה, ביכולת הריכוז של תלמידינו, וכך פוגעת בתוצאות. במדינות בהן מערכת החינוך מצליחה יותר מעדיפים ככל הנראה להשקיע באיכות ולא בכמות שעות הלימוד.
אחד הנתונים המדהימים שלא זכה לתשומת לב בכותרות העיתונים הוא העובדה כי ישראל זכתה במקום השני במדד של ההוצאה לחינוך כאחוז מהתמ"ג. רק איסלנד עברה אותנו. כלומר, בניגוד לכל מה שנהוג לחשוב פה, למרות המצב הביטחוני, בישראל פורסים פרוסה עבה יותר מהעוגה הלאומית לטובת החינוך מאשר במדינות עשירות כמו ארה"ב ושוויץ, ויותר מאשר במדינות בעלות מערכת חינוך מצליחה יותר כמו פינלנד וקוריאה.
אז איך זה, תשאלו, ששכר המורים בישראל נמצא במקום ה-29? נדמה לי שאת התשובה לכך כבר הצגתי בנתונים הקודמים. עם כמות גבוהה של מורים לתלמיד, ועם כמות גבוהה של שעות לימוד שניתנות לתלמיד ללא תועלת, התקציב מתחלק ליותר מורים שעובדים יותר מדי קשה. על-ידי התמקדות בעיקר מבחינת נושאי הלימוד, צמצום שעות הלימוד המיותרות ועימן עודף המורים, ושיפור איכות המורים שנשארים במערכת, ניתן יהיה לשפר גם את התוצאות וגם את שכר המורים.
* לצפייה בתוצאות מבדקי PISA: [קישור]
* אז איך פותרים את הבעיה? על כך במאמר קודם שלי: [קישור]
תאריך:  09/09/2009   |   עודכן:  09/09/2009
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
החינוך לפי ה-OECD
תגובות  [ 5 ] מוצגות  [ 5 ]  כתוב תגובה 
1
הערות
שושי פולטין  |  9/09/09 15:39
 
- מספיק עם התירוצים
ש. עליון  |  9/09/09 18:22
2
6500 ש"ח תמורת משרה מלאה
שלושים שנות ותק!  |  10/09/09 08:45
 
- כך נביא כסף להעלאת שכר המורים
ש. עליון  |  10/09/09 11:32
3
מערכת החינוך מנופחת ובמבנה שגו
מויה  |  10/09/09 09:28
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יצחק מאיר
האם בכלל מותר להכריז על היהודי כ-LOST?    הכתוב אומר "ואהבת לרעך כמוך" - כבד אותו ודבר איתו כאדם שחירותו היא בבחירתו
אמיר קוליק
מקרהו של ראווי - הערבי שריגל אחרי הרמטכ"ל במכון הכושר - מהווה מקרה יוצא דופן ומדאיג במיוחד    יתכן כי ניתן היה לפטור פרשייה זו בטענה כי מדובר במשובת לב של צעיר ערבי בעל רגשות לאומניים, אך יש לזכור כי ראווי הגיע למחנה במרוקו כחלק מתנועת בל"ד אשר מנהיגה, עזמי בשארה, הואשם אף הוא בריגול לטובת חיזבאללה
אורן פרסיקו
ידיעות אחרונות מקדם את "ידיעות-ספרים"    "דה-מרקר" מקדם את "דה-מרקר"    ו"גלובס" מקדם את החשיבה הלא-רציונלית של שרי אריסון
א. גולשטיין, ת. תאט. נ. בורגר
אם נהיה רגועים, נסמוך על התלמידים, נשדר להם שיש להם את כל הכלים להתמודד, ושאנו כהורים מגבים את המערכת החינוכית, נעניק להם את המתנה הגדולה מכל-נפרדות ועצמאות לחיים בוגרים
יורם אטינגר
עמידה בלחץ כרוכה במחיר מיידי, אך משדרגת ביטחון ארוך טווח    כניעה ללחץ מחריפה לחץ    כמה אירועים מהעבר הביטחוני-מדיני שלנו, ששווה לזכור וללמוד מהם
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il