תדמיתה של המדינה בעיני אזרחיה נפגמה במרוצת השנה החולפת יותר מאי-פעם בעבר. אף שזו מעולם לא נשאה תווית חיובית מדי, הרי שבמהלך שנה זו היא הידרדרה לשפל המדרגה, ולא מחמת ביטחון רופף. גם לא בעטיה של כלכלה מקרטעת, או בשל חינוך קלוקל. מה שעיוות יותר מכל את דיוקנה של המדינה, היא מגפת האלימות הנוראה, שפשתה בה בכל חלקה טובה. גם אם השלטון הנוהג בה הראה, עדיין, פה ושם, סממנים של משטר דמוקרטי, הרי שברחובותיה השתוללה לה, באין מפריע, אנרכיה פרועה, של איש הישר בעיניו יעשה.
במרוצת השנה האחרונה חדלה ישראל להיות מדינה שבטוח לחיות בה, ולא בשל הפונדמנטליזם של ארגוני הטרור, גם לא מחמת הכלכלה שדבק בה חיידק המיתון העולמי, ואף לא בשל חינוך קלוקל, העומד בסימן שאלה אחד גדול. החידלון הנורא נעוץ באלימות, שהמופקדים על מניעתה נותרו, למרבה הצער, חסרי-אונים.
זמנים משתנים
אפשר, כמובן, להתגעגע לאותם ימים טובים ותמימים שבהם ביאליק ערג, עדיין, לגנב הראשון בארץ הזאת, שיהפוך אותה, סוף סוף, למדינה ככל המדינות. אם בשנותיה הראשונות היא הייתה, עדיין, גן-עדן לחיים שלווים, הפכה זו, במיוחד בשנה האחרונה, לגיהנם עלי אדמות. הפשע פשוט מתגלגל לו, באין מפריע, בראש חוצות:
אונס ברוטלי של ישישות ומעשים מגונים בנשים מוגבלות שהגורל המר להן;
תקיפת רופאים בידי מטופליהם ואיומי-תקיפה של נשים בידי בעליהן;
דקירה בשל ויכוח-סרק;
שוד-קשישים לאור היום בפתחו של כספומט;
אי-ציות לתמרורי "אדום" ו"עצור", ובריחה בתאונות "פגע וברח", מבלי להותיר עקבות כלשהם - הפכו אצלנו לדבר יום ביומו.
אישה אינה יכולה עוד להלך חופשי ברחוב בשעת חשיכה מבלי שתסתכן בתקיפתה, ומי שמעז להעיר למאן דהו הערת-אגב שאינה לרוחו, עלול למצוא עצמו היישר בעולם האמת.
ומעל לכל, במדינה שבה חוק השבות מאפשר לכל עבריין יהודי באשר הוא להיקלט בה בזרועות פתוחות, אין תמה שהפשע פושה לו בראש חוצות.
לשבור ראש
בחדלון המלחמה באלימות נושאת המשטרה על לא עוול בכפה. עם תקציב זעום וצוות חסר העומד לרשותה, אי-אפשר לתבוע ממנה ניהול מלחמה ראויה בפשע, ובמצב הנוכחי גם שום קוסם עלי אדמות לא יצליח להדביר אותו. במדינה שבה יש לקונה בחוקי העונשין וששופטיה הם רחמנים-בני-רחמנים, לא ניתן לסתום פרצה שכזאת הפתוחה לכל רוח ולפושע המצוי יש יד חופשית לפעול ככל העולה על רוחו.
בינתיים מתגלגלים להם סמים, חופשי-חופשי, בראש חוצות והאלכוהוליזם כבר הפך למכתו האנושה של הנוער המתבגר, מבלי שהמשטרה תצליח בכלל למצוא את המענה הדרוש. גם פריצה לבית או למכונית שוב אינם מעניינה של שומרת החוק, ולך תשבור בעצמך את הראש איך להתמודד עם הצרה שנחתה עליך באישון-לילה.
הוא שאמרנו: על שלומה ובטחונה של המדינה מאיימת כיום האימפוטנציה של הרשות לביטחון-פנים במלחמתה העקרה באלימות. לא הפונדמנטליזם האיסלאמי, לא הכלכלה הצולעת וגם לא החינוך הקלוקל הם אלה שיכריעו אותה.