X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
מאחורי אי-מימוש עסקת שליט מסתתרים גם אינטרסים כלכליים תפוחי העץ הארצישראלים ובנק ישראל הם רק חלק מהאינטרסנטים
▪  ▪  ▪
עסקה התלויה גם בתפוח... [צילום: רונן גלבוע]
ה"מצור" (כביכול) על עזה יש בו למעשה מספיק חורים שלא רק משאיות תפוחים עברו דרכו - דרך החורים אשר הושארו ב"מצור" - הועברו גם משאיות ברינקס עם מיליוני שקלים אשר החזיקו את שלטון החמאס בהנשמה מלאכותית

האם ייתכן כי קיים קשר בין המחיר המופרז שנתבעת מדינת ישראל לשלם עבור גלעד שליט לבין המחיר שמשלמים אזרחי ישראל עבור קילו תפוחי-עץ? השאלה נשמעת מופרכת לחלוטין - כאילו נלקחה מתוך ספר מתח של ג'ון גרישם. אם וכאשר תוקם ועדת חקירה לעניין "עסקת שליט" - יהיה צורך לחקור גם את הלחץ שהופעל מאחורי הקלעים על-ידי אינטרסים כלכליים.
יש הבדל עקרוני בין עסקות ג'יבריל וטטנבאום לבין עסקת שליט. בעסקות קודמות השאלה הייתה רק המחיר במחבלים משוחררים. הורגלנו לחשוב שהצד השני מעוניין רק בשחרור אסיריו. הפעם המצב שונה: לרשות ממשלת ישראל עומד נשק לגיטימי של סנקציות כלכליות. אם הייתה הממשלה משתמשת בו בתבונה, "המחיר" עבור גלעד שליט היה יכול להיות סביר מבחינה לאומית.
בשיחה שלא לייחוס מסר אחד מבכירי מערכת הביטחון את עמדתה האמיתית של הנהגת חמאס עזה: "את האסירים הם דורשים רק כדי להשפיל את מדינת ישראל. על האסירים הם יחגגו שבוע וזה ייגמר – אבל על פתיחת המעברים הם יחגגו שנה ויבנו מדינה".
אין זה קול יחיד. רק אתמול, מעל גלי האתר, הבהיר אחד מיועצי ראש הממשלה לשעבר כי "כל עניין גלעד שליט טופל לא נכון. מלכתחילה הייתה צריכה ישראל ליצור משוואה אחרת לגבי המקום המקולל הנקרא עזה. לו הייתה נוצרת משוואה אחרת, בין היתר בעזרת מצור הרבה יותר מהודק – היינו מגיעים לעסקה שבה המחיר באסירים היה במינון נמוך בהרבה ובהרכב שונה של האסירים המשתחררים".
גם הרמטכ"ל גבי אשכנזי - אדם אשר בדרך-כלל אינו חושש מאש האויב בשדה הקרב או מביקורת ציבורית - מפעיל לחצים בממשלה להיענות לדרישות החמאס, למרות שהוא יודע בצורה ודאית את התועלת שיש לחמאס כתוצאה מהיחסים הכלכליים עם ישראל. אשכנזי צוטט כמי שאמר לשר החקלאות שלום שמחון: "החמאס פתר את כל הבעיות שלו, יש לו אותך, את השר שמחון".
מן הראוי להבהיר כי הצעות לשימוש בסנקציות כלכליות עמדו בפני מקבלי ההחלטות וכי סנקציות מסוימות הוטלו, אבל הוטלו בצורה שלומיאלית: ישראל העבירה סוגי סחורות מסוימים לעזה אך מנעה העברת סוגים אחרים. "ככה לא בונים חומה" היה אומר על זה שדרן ספורט. ישראל הצליחה להפסיד פעמיים: מצד אחד הצטיירה בעולם כמי ש"מרעיבה" את עזה – כלומר את הביקורת הבינלאומית על "המצור על עזה". ספגנו, אבל את התועלת המדינית-ביטחונית לא הצלחנו להשיג.
הסיבה שהסנקציות הכלכליות נכשלו היא בגלל שמערכת שיקולים של אינטרסנטים החושבים כלכלית חדרה לתוך מערך השיקולים המדיניים-ביטחוניים. זוהי דוגמה קלאסית למה שאמר הנרי קיסינג'ר על ממשלות ישראל: "יש להן רק מדיניות פנים" ואכן, הצורה הדואלית שבה מתייחסת ישראל למדינת חמאסטן בעזה הסבה לישראל נזק ביטחוני ומדיני כפול בזירה הבינלאומית: גם נזק הסברתי (ע"ע דוח גולדסטון) וגם היעדר הכרעה מדינית-ביטחונית מול החמאס. אבל מגדלי התפוחים, ולא רק הם, הרוויחו וימשיכו להרוויח מעזה. ה"מצור" (כביכול) על עזה יש בו למעשה מספיק חורים שלא רק משאיות תפוחים עברו דרכו - דרך החורים אשר הושארו ב"מצור" - הועברו גם משאיות ברינקס עם מיליוני שקלים אשר החזיקו את שלטון החמאס בהנשמה מלאכותית.
היטיב לבטא את השלומיאליות אל"מ ע.א. מיחידת המעברים לעזה אשר אמר באחד מדיוני היחידה: "אנחנו לא רוצים שהשובים של גלעד שליט יאכלו לו במבה מעל הראש". האפשרות לעצור לשובי שליט ולמפקדיהם את המשכורות המושלמות להם דרך מדינת ישראל, בשקלים שמדפיס בנק ישראל – אפשרות זו כנראה לא חלפה כלל בראשו של אל"מ ע.א., ואם חלפה - הרי לא באה לידי בטוי בשטח. שהרי משאיות של חברת ברינקס ממשיכות להעביר לרצועת עזה עשרות מיליוני שקלים מדי חודש. הנוהג הפסול של דחיפת שקלים לעזה (גם מזה יש מי שמרוויח) נמשך, כאילו אין בכלל קשר בין המצב הכספי של ארגון החמאס לבין יכולתו של הארגון להשפיל את ממשלת ישראל במו"מ שליט. העיקר שהם לא אכלו במבה. איזה ניצחון מתוק לצבא ההגנה לישראל.

כיצד פועלת השיטה
הכסף הישראלי מממן את הטרור. בנק בעזה [צילום: AP]

אילן אשל, מנכ"ל ארגון מגדלי הפירות, הסביר כי כאשר נסגרים המעברים לעזה הנזק האמיתי למגדלי הפירות גדול בהרבה מאובדן המכירות, מאחר שהתוצרת שלא נמכרה עשתה את דרכה לשווקים בישראל וגרמה להצפתם בפירות ולפגיעה בכלל החקלאים. מחיר התפוחים בשווקי ישראל יורד ב-30% כאשר אי-אפשר לשלוח את 5% מהתוצרת לעזה

מדינת ישראל מגדלת בשנה כ-100,000 טון תפוחים, היבול כולו מבשיל בתוך חודשיים. כלומר, המגדלים מייצרים כ 2,000 טון ליום בעונת הקטיף. עיתון הארץ ציטט קצין בכיר ששירת במתפ"ש כשהוטל ה"מצור על עזה": "אם מסתכלים על זה שנתיים אחורה, זה היה טמטום אחד גדול. הייתה מדיניות מעורפלת, לא ברורה, מושפעת מאינטרסים של קבוצות מסוימות, לובי כזה או אחר. לדוגמה, יש לובי חזק של ארגון מגדלי הפירות, והלובי הזה גרם לכך שבימים מסוימים העבירו לעזה בין 20 ל-25 משאיות פירות".
20 משאיות ליום, רק כ-5 מהן נושאות תפוחים. מדובר ב-100 טון תפוחים ליום, כלומר 5% מהייצור היומי בעונה. האם ייתכן ש-5% אלו הם הסיבה ללחץ הכלכלי לפתיחת המעברים? הסיבה אינה ה-5%, אלא ההשפעה שיש לייצוא לעזה על מחירי הפירות בישראל. פירות הם מוצר שיש לצרוך אותו סמוך מאוד למועד קטיפתו. כאשר יש הרבה פירות בשוק הישראלי – לא יכולים המגדלים לאחסן את הפירות לזמן ארוך והם חייבים להעביר אותו לשווקים – כלומר להתחרות זה בזה על ליבו וכיסו של הצרכן הישראלי באמצעות הורדת מחירים.
אילן אשל, מנכ"ל ארגון מגדלי הפירות, הסביר כי כאשר נסגרים המעברים לעזה הנזק האמיתי למגדלי הפירות גדול בהרבה מאובדן המכירות, מאחר שהתוצרת שלא נמכרה עשתה את דרכה לשווקים בישראל וגרמה להצפתם בפירות ולפגיעה בכלל החקלאים. מחיר התפוחים בשווקי ישראל יורד ב-30% כאשר אי-אפשר לשלוח את 5% מהתוצרת לעזה - בכלכלה זה נקרא "היצע גמיש" - ומכאן ברור שהסחר עם עזה בהיקף של 5,000 טון בשנה, יש לו השפעה כבירה על המחיר שמשלם הצרכן הישראלי. מסיבה זו מובן שאשל, מנכ"ל ארגון מגדלי הפירות, דורש כי: "מעבר תוצרת חקלאית לרצועת עזה צריכה להישאר מחוץ למסגרת הסכסוך. השימוש בפירות כאמצעי לחץ לא נכון ולא אפקטיבי וצריך לחדול מכך". הוא צודק, אין זה מתפקידו של מנכ"ל ארגון מגדלי הפירות לחשוב על המחיר שתשלם ישראל בעד גלעד שליט. תפקידו הוא לדאוג להשיג עבור מגדלי הפירות את המחיר המקסימלי בישראל באמצעות העברת חלק מהקטיף לעזה.
הפירות, ככל שיהיו לובי חזק, אינם אלא חלק קטן ממערכת האינטרסים הכלכליים הסבוכים שמונעת לחץ אפקטיבי על הנהגת החמאס בעזה. ישראל מעבירה לעזה מוצרי אנרגיה (חשמל, דלקים, גז) בהיקפים אדירים. למרות האיומים של סגן שר הביטחון והחלטות (לכאורה) שקיבל השר, ממשיכה ישראל להעביר לעזה מדי יום 100 מגה וואט חשמל ליום, ומיליוני ליטרים של דלקים וגז בישול מדי חודש. הסכומים המשולמים לחברות ישראליות (על-ידי האיחוד האירופי ועל-ידי המיסים שאוספת ישראל עבור הרשות הפלשתינית – העזתים עצמם אינם משלמים עבור חשמל ודלק) מגיעים לעשרות מיליוני שקלים בחודש - אולם יש מי שיטען כי זוהי סחורה הומניטארית - זאת למרות שהחמאס מצליח לשים את ידו על חלק ממנה, וכמובן לגבות מחיר נכבד מבעלי תחנות הדלק והצרכנים בעזה.
למרות הסכומים האדירים שמעורבים במוצרי האנרגיה המועברים מישראל לעזה - ענף הייצוא הישראלי מספר אחד לעזה נותר מוסתר. רק מספר כלכלנים המכירים את המונח "רווחי סניוראז'" מבינים כיצד מרוויח בנק ישראל מהעברת מאות מיליוני שקלים בשנה לעזה – העברות שאינן נעשות רק על-ידי בנק ישראל, אלא על-ידי מערכת בנקאית שלמה – כולל הבנקים הפלשתינים בגדה (כ-3 מיליארד ש"ח מועברים לעזה בהעברות בנקאיות וכ-600 מיליון במזומן). למרות שבנק ישראל מכחיש כי הוא מעורב בקביעת המדיניות של העברת השקלים לעזה בחוגים כלכליים, נפוץ הסבר לפיו בנק ישראל מרוויח מהעברת שקלים ככל שהכסף הישראלי נשאר בה ולא חוזר לישראל.
ההסבר הוא פשוט: כאשר זורמים כספים מחו"ל לעזה הכספים מומרים תחילה ממט"ח - מט"ח אשר נשאר בבנק ישראל. תמורת המט"ח מנפיק הבנק שקלים (אשר עלותם לבנק ישראל היא אפסית) - בנק ישראל הוא הגוף היחיד בעולם שיכול באופן חוקי "לייצר" שקלים. הבנק אינו מדווח על הדולרים שקיבל תמורת שקלים כרווח (בנק ישראל אמור להעביר את כל רווחיו לרשות משרד האוצר), אלא רושם את השקלים המועברים לעזה בצד החובות של מאזן הבנק, תחת סעיף התחייבויות הנקרא "מזומנים בידי הציבור" - כך נשאר הבנק "מאוזן". בצד הנכסים נוספו הדולרים שזרמו כתרומות מהעולם לעזה ובצד ההתחייבויות נוספו השקלים שהועברו לעזה. התוצאה: אין רווח לדווח (כל עוד השקלים הללו נמצאים בעזה תחת סעיף "מזומנים בידי הציבור") - לאיזה ציבור בדיוק מתכוונים? - את זה לא מפרט מאזן בנק ישראל, אבל התוצאה היא שהמט"ח, שאינו מופיע כרווח, פשוט נשאר בבנק ישראל.
האם ניתן היה להשתמש בתלות הכלכלית של עזה כאמצעי לחץ?
כאשר עולה בעיתונות הערבית שאלת התלות הכלכלית של החמאס בישראל ממלאים דוברי החמאס את פיהם מים. אין ספק שנוח להם עם המצב הנוכחי והם מעדיפים תלות בישראל – מדינה עליה הם יכולים להפעיל לחץ בינלאומי וטרור תודעתי באמצעות נושא "גלעד שליט" - מאשר להיות תלויים למשל במצרים. כאשר אחמד יוסף, יועצו המדיני של ראש ממשלת חמאס, איסמעיל הנייה, העלה את האפשרות של הינתקות מהשקל הישראלי ומעבר לשימוש בלירה המצרית, הוא ננזף מיידית והושתק על-ידי הנהגת החמאס. החמאס יודע שהעברת כספים לעזה דרך מצרים הייתה נתקלת בהאשמות שמצרים חוששת מהם שהיא מדינה המממנת טרור, ולכן המצרים היו עלולים להפעיל לחץ של ממש לעצירת מימון החמאס.
אין ספק שהנושא הזה ראוי להיחקר על-ידי ועדת החקירה אשר תוקם לחקור את "עסקת שליט". לפני שנה, כאשר הובאו הדברים לידיעת משפחת שליט, היא נזעקה ודרשה במכתב מיידי לראש הממשלה דאז לעצור את העברת הכסף הישראלי - כסף שממנו משולמות המשכורות לשוביו של גלעד שליט. במכתב כתבה המשפחה: "לא מדובר בלחם ובחלב, אלא בכספים שמעבירה המדינה כדי לשמר את שלטון חמאס בעזה". אולם למרות הטון התקיף במכתב ששלח עורך דינם אלדד יניב, שדרש דיון דחוף בממשלה בנושא עצירת הכספים ה"מממנים טרור נגד מדינת ישראל", החליט מטה שליט לרדת מהנושא ולהתרכז בהפעלת לחץ על ממשלת ישראל לשחרר אסירים. הם מבינים היטב שהדבר הכי קל עבור מקבלי ההחלטות בממשלה הוא להיכנע; גם כלפי החמאס הדורש שחרור משפיל של מאות רוצחים וגם לבעלי האינטרסים הכלכליים המונעים שימוש בלחץ כלכלי אפקטיבי על החמאס.

תאריך:  29/12/2009   |   עודכן:  29/12/2009
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
משה שמואלי
הפובליציסטיקה החרדית מביעה דעתה הנחרצת רק כלפי מי שלא שייך לציבורה, וכשנדרש להשתמש במילים חריפות כלפי כנופיות מבית היא אינה קיימת
משה אורון
אנשי עסקים הפעילים בחו"ל מעדיפים במקרים רבים לשמור על אנונימיות וסודיות    מספר טיפים שיעזרו להם לעשות זאת בצורה יעילה
מני ישי
השבוע העם מתאבל וצם על חורבן הבית ונזכר במיליוני יהודים שהושמדו בשואה ע"י הנוצרים בעוד רבים חוגגים חג נוצרי המיוחס לשונא ישראל    כיצד ייתכן הדבר?
דוד אדלר
ניתן להעלות על נס את חופש העיתונות והדעה, מנגד - ניתן להתריע נגד בעלי ממון שיכולים להטות בכוח ממונם את דעת הקהל
עו"ד משה גולדבלט
האם מתן טיפולי שיניים לילדים חשוב פחות מהארכת חיים במספר חודשים של חולי סרטן?    החלטת ליצמן - מקצועית או פוליטית?
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il