X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
פליציה שטרן דיאטנית האגודה לבריאות הציבור
דוא"ל בלוג/אתר רשימות מעקב
שיניים פגועות ומחלות בחלל הפה, עלולות לגרום לשינויים בצריכת המזון ולהשפיע על המצב התזונתי
▪  ▪  ▪
הלחם נשאר בין השיניים זמן רב יותר [AP]

למזון שאנו אוכלים ולתדירות האכילה, ישנה השפעה רבה על בריאות השיניים והחניכיים. בכוחו של מזון לבנות שיניים חזקות, לשמור על בריאותן לאחר שבקעו או לחילופין לגרום להרס השיניים ולמחלות חניכיים.
עקרונות תזונה נבונה, מגוונת ומאוזנת (ראה כתבה 'תזונה נבונה במעגל החיים') נכונים גם לגבי בריאות השן. שיניים פגועות ומחלות בחלל הפה, עלולות לגרום לשינויים בצריכת המזון ולהשפיע על המצב התזונתי.
על כותרות השיניים ישנה שכבת ציפוי חלקה וחזקה הקרויה אמייל. כשאנו אוכלים, נדבקות על האמייל שאריות מזון ורוק ונוצר רובד חיידקים הקרוי פלאק. רובד חיידקים זה, כאשר מצטבר ואינו מוסר באמצעות צחצוח שגרתי, יכול לגרום לדלקות חניכיים, עששת ('חור בשן') ואף למחלות דרכי הנשימה.
מזונות שגורמים להרס השיניים מכונים מזונות קָריוגֶניים (יוצרי עששת). המזונות המזיקים ביותר לבריאות השיניים הם מזונות עתירי פחמימות. פירוק הפחמימות על-ידי החיידקים ברובד השן, יוצר חומציות אשר היא זו שגורמת להיווצרות ה'חור' בשן.
מזונות קריוגניים מורכבים מפחמימות פשוטות (סוכרים) וחלק מפחמימות מורכבות (עמילנים) המתפרקות על-ידי אנזים המצוי ברוק (עמילאז). פחמימות פשוטות כוללות סוכרוז, פרוקטוז, לקטוז, מלטוז וגלוקוז (ראה כתבה 'שימוש מושכל בסוכר').
מכל אלה, לקטוז (סוכר החלב) הוא הפחות קריוגני מכולם. עמילנים מצויים במזונות, כגון: לחם, דגנים, אורז, פסטות וחלק מהירקות (כגון: תפוחי אדמה, תירס, דלעת) והקִטְניות היבשות (כגון שעועית יבשה). בהשוואה לסוכר, יצירת החומציות על-ידי העמילנים אורכת זמן רב יותר, כיוון שהם צריכים להתפרק על-ידי הרוק למלטוז. ההשפעה הקריוגנית של העמילנים תלויה בהיותם גולמיים, מבושלים או מלוטשים (refined) ובנוכחות סוכר לבן. דגנים מלוטשים ואפויים בייצור הלחם והקרקרים, למשל, מתפרקים ביתר קלות על-ידי הרוק למלטוז. תערובות של סוכר ועמילנים, כפי שמצויות בדגני בוקר, חלק מהלחמים, דברי מאפה, ומזונות ארוזים מוכנים (convenience foods) רבים, נשארים בפלאק בין השיניים זמן רב יותר, והופכים מזונות אלה לקריוגניים יותר מהסוכר הנאכל בנפרד.
לאמיתו של דבר, מזונות בעלי תכולה גבוהה של סוכר, מסולקים במהירות רבה יותר ויוצרים חומציות למשך זמן קצר יותר מאשר מזונות עמילניים. הקריוגניות של עמילנים גולמיים המצויים בירקות נמוכה. לפירות טריים (מכילים תערובת של עמילנים וסוכרים), למרות התכולה הגבוהה של סוכרים, פוטנציאל נמוך לקריוגניות, במיוחד כשהם נאכלים בזמן ארוחות. זאת כנראה בשל התכולה הגבוהה של מים בפירות בכלל, ובפירות הדר, גם בשל נוכחות חומצת לימון המזרזת הפרשת הרוק, המנטרל את חומציות הפלאק ומספק מינרלים לאזור הפגוע.

מה משפיע על מידת הקריוגניות של המזון?

קיימים מספר גורמים כמו מִרְקם המזון ומידת הדביקות (stickiness) הקובעים את זמן החשיפה של הפחמימות לרובד החיידקים.
מזונות אשר נדבקים למשטח השן וברווחים שבין השיניים, כוללים, בין השאר, סוכריות דביקות, פירות יבשים, ומוצרי מזון ממותקים העשויים מקמח. מזונות בעלי מרקם גס/מחוספס עדיפים על מזונות שחלקיקיהם חלקים, כיוון שהאחרונים נוטים להיתקע ברווחים שבין השיניים.
באופן כללי, מזונות מוצקים קריוגניים יותר מנוזלים, שכן זמן חשיפת אמייל השן למזון מוצק ארוכה יותר, כי הם נוטים להידבק לשיניים. אולם, שתייה תדירה של מיצי פירות ומשקאות ממותקים בין הארוחות, שוטפת את השיניים בסוכרים המעלים את הסיכון להיווצרות עששת.
גם להרכב הארוחה עשויה להיות השפעה. שילוב מזונות אשר אינם תורמים להרס השן (קָריוסְטאטיים) וכאלו אשר מגנים על אמייל השן (אנטיקריוגניים) בארוחה המורכבת ממזונות המכילים סוכרים ועמילנים עשויה להקטין את מידת הקריוגניות של הארוחה, כאשר הסוכרים והעמילנים נאכלים ראשונים.
אכילת ארוחות עיקריות, ארוחות ביניים וחטיפים המכילים פחמימות בתדירות גבוהה קריוגנית יותר מאכילת שלוש ארוחות ביום. סביבה חומצית המעודדת עששת נוצרת תוך 15-5 דקות לאחר אכילת פחמימות ונשארת למשך זמן של עד 30 דקות, עד שהרוק מנטרל את חומציות הפלאק.
סידן, זרחן ופלואור המצויים ברוק, מעודדים השבת המינרלים לאזור הפגוע בשן ומונעים על-ידי כך את הרס האמייל. אולם, אם החומציות, בעקבות פירוק הסוכרים על-ידי רובד החיידקים, מתרחשת לעיתים קרובות מדי ולפרקי זמן ארוכים, לא יהיה מסוגל הרוק לשמור על אמייל השן מפני הרס.
למרכיבי מזון שונים עשויות להיות השפעות מגנות על אמייל השן. חומרים ההופכים את אמייל השן לפחות רגיש להרס כוללים פלואור (מצוי במידה זו או אחרת במים מהברז ובחלק ממשחות השיניים), קקאו וחלבוני החלב (בעיקר קזאין).
בחלב חומרים מגנים נוספים: סידן, מגנזיום, ויטמין D, זרחן ושומן. רכיבי תזונה אלה מגנים מפני הרס אמייל השן ובמקרה הצורך, מסייעים בתיקונו. למרות החשש ששוקו עלול לתרום להיווצרות עששת, אין לכך כל בסיס מדעי. להיפך, המשקה מכיל גם קקאו בנוסף לרכיבים המגנים, המצויים בחלב. כמו-כן, הוא במצב נוזלי, ומסולק מהפה במהירות רבה יותר מאשר מזונות מוצקים המכילים פחמימות. לכן, תרומת שוקו לעששת קטנה מזו של חטיפים, כגון צ'יפס, עוגיות וצימוקים.
מוצרי המזון האנטיקריוגניים היעילים ביותר הם גבינות קשות. גבינות קשות, כמו גבינת צ'דאר, מוצרלה, בְרי, גבינה מותכת, מגבירות הפרשת הרוק, סותרות את החומציות, הנוצרת מפירוק סוכרים, ומספקות מינרלים לאזור הפגוע. הן יעילות במיוחד כשהן נאכלות בסוף הארוחה או בשילוב עם מזונות הגורמים לעששת. יתכן שמכאן נובע מנהג הצרפתים לסיים (לרוב כנראה מבלי לדעת) את הארוחה בגבינות קשות. יש לזכור כי מרבית הגבינות הקשות מכילות אחוזי שומן גבוהים ולכן יש להמעיט באכילתם ולהעדיף את אלו המכילות פחות שומן.
תה שחור, ירוק ולבן נתגלה במחקרים שנעשו במעבדה (in vitro) ובבעלי חיים כבעל תכונות מגנות על אמייל השן, וזאת כנראה בגלל שתה מכיל פלואור בכמות הדומה לזו שבמים.
מחקרים מועטים נערכו בבני אדם על השפעת תה על בריאות השן. במחקר חתך, שנערך באנגליה ב-6,000 ילדים בני 14, נמצא כי לילדים ששתו תה היה באופן מובהק פחות עששת מאשר לאלה שלא שתו, וזאת באופן בלתי תלוי בהיות התה ממותק או לא. אולם, תוצאות אלה חייבות להיות מאומתות בניסויים קליניים מבוקרים. בכל מקרה, לא כדאי להסתמך על תה כאמצעי יחיד שיגן על שיננו מפני עששת, כיון שאין להפריז בשתייתו, כי תה ידוע כמקטין ספיגה של ברזל.
לסיכום, כיוון שפחמימות מספקות בדרך-כלל יותר ממחצית כמות האנרגיה הדרושה לגוף, יהא זה לא מציאותי להימנע מצריכתן. אולם, ניתן לבחור את סוגי הפחמימות וסדר צריכתן ולצמצם את תדירות אכילתן, על-מנת להקטין את הסיכון להתפתחות עששת.
אכילת ארוחות מסודרות המורכבות בעיקר ממזון מגוון שאינו תורם להיווצרות עששת, ריבוי ירקות ופירות בתפריט, הַמְעטָה באכילת מזונות קריוגניים ושתיית מים כמשקה עיקרי, עשויות לשמור על בריאות השיניים והחניכיים. כל זה לצד שמירה על היגיינת הפה והחניכיים כמומלץ.

תאריך:  10/02/2010   |   עודכן:  10/02/2010
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ישראל זינגר
האחריות ללימוד גלישה נכונה ובטוחה היא בעיקר על ההורים    כמו שמלמדים ילד איך לחצות כביש, כי הכביש מסוכן, כך יש ללמד ילד לגלוש ברשת
אהרון שחר
ראיון דמיוני עם נציג בדיוני של חבורות לוחמי חירות פלשתין, ארגוני זכויות המחבלים ועוזריהם, קרנות חדשות לישמעאל, שוברי סתימה, ושאר פעילי שלום ולהתראות למיניהם    להלן: הגולדסטונים
בני לוי
כדי לספר את סיפורה בצורה אפקטיבית ומשכנעת, על ישראל להקים "מרכז מבקרים לאומי" מודרני
פרד כהן-קידר
מערכת בתי המשפט היא זאת שאיבדה את אמון הציבור, אך כבוד הנשיאה דורית ביניש אינה רואה זאת ממרומי מגדל השן
אברהם שרון
הוא לא נראה מוזר, הוא לא לבוש באופן מחשיד ועל פניו הוא נראה אדם נורמטיבי    איך אפשר להישמר ממנו? - לאלוקים הפתרונים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il