X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
דוח מצב המדינה, וגם על כותרת יומרנית, הצעה דלה, אי-מתן קרדיטים, ולמה צה"ל לא משחרר לנו נתונים חשובים...
▪  ▪  ▪
מערכת במצוקה
[צילום אילוסטרציה: פלאש 90]
דן בן-דוד [צילום: יח"צ]

מערכת חינוך חבוטה
יחיאל (חיליק) רוזמן
ד"ר דן בן-דוד לא גרם להרמת גבה בחדר המורים, לא חידש דבר, לא ריענן ולא הבין שאת תחמושתו עליו לכוון לעבר מטרות אחרות
לרשימה המלאה

"מדינת ישראל מתקדמת בצעדים מהירים אל נקודת אל-חזור". עוד נביא זעם? ממש לא. פשוט צוות שאוסף נתונים. ליתר דיוק, זהו המשפט המרכזי במכתבו של פרופסור דן בן-דוד הנלווה ל"דוח מצב המדינה". הדוח התפרסם בימים האחרונים בהוצאת מרכז טאוב לחקר המדיניות החברתית בישראל ונשלח בתפוצה רחבה לקובעי מדיניות ואחרים.
יש להניח, שהאותיות האדומות שנבחרו לכותרות הספר עב הכרס אינן יד המקרה. "זהו דוח של התרעה", כותב בן-דוד העורך, מבכירי הכלכלנים במדינה ומנהל מרכז טאוב. "הציבור הרחב וקובעי המדיניות צריכים להבין ולהפנים את מצבנו - ולהביא לשינוי כל עוד ניתן לעשות זאת", מתריע בן-דוד. מה שנקרא במקומותינו, שלא תגידו שלא אמרנו לכם!
אין בדוח איזו הפתעה היסטרית. יותר בגדר חיטוט בפצעים מוכרים. חשוב לחטט עד שנצעק. ובכל זאת, למרות שלא מחדש הרבה, מחדד וחשוב. מתוך הממצאים המדאיגים, בלשון המעטה, של הדוח אנו למדים, למשל, ששיעור התעסוקה בקרב גברים ישראלים בגילאי העבודה העיקריים הוא הנמוך בעולם המתועש, רמת החיים נמצאת בנסיגה מתמדת מול המדינות המובילות במערב, וממדי העוני ואי-השוויון גבוהים ממה שהיה פה בשנות השבעים. יופי נחמה!
נראה דמיוני, מפחיד והזוי, אבל אם יימשכו השינויים הדמוגרפיים בקצב של העשור האחרון, טוען בן-דוד, אז בעוד 30 שנה 78% מהתלמידים בחינוך היסודי יהיו חרדים או ערבים ו-14% בלבד בזרם הממלכתי...!
טוב, גם זה לא נעים, אבל לא ממש חדש. גם מי שאינו בקי בפרטי ההסתברויות והדיאגרמות, כבר שמע שמצבנו בכי רע. אלא שהפרק העוסק במערכת החינוך בישראל כולל גם הצעה לרפורמה כוללת. שיהיה ברור, מחברי הדוח אינם מסתפקים בניתוח הנתונים ומשמעותם, וברוח האחריות החברתית שהם מבקשים להטיל בפתחינו, הם עושים מעשה וכוללים גם הצעה מעשית. על-מנת להבין את הרפורמה הכוללת שהם מציעים, יש להביט בנתונים המזעזעים ולהפנים.
למי שמתקשה להשיג את המסמך, להלן פנינים:
הישגי תלמידי חטיבות הביניים בישראל נמוכים בכל מבחני ה-OECD ומה שעוד יותר מדאיג, הוא שהתלמידים החלשים בישראל, הם החלשים ביותר בעולם המערבי. אגב, תלמידי המגזר החרדי, שרובם אינם לומדים את מקצועות הליבה המחויבים ומספרם גדל בעשור האחרון בלבד ב-49% - אינם משתתפים כלל במבחנים הבינלאומיים. מזל...!
והמצטיינים? פרופ' יונת וצ'חנובר, ושאר זוכי פרס נובל, שעליהם גאוותנו הלאומית, הינם תוצרים של מערכת החינוך לפני 70-50 שנה. האם צפויים לנו פרסי נובל בעשורים הקרובים? אז זהו, שאליבא דבן-דוד ועמיתיו - לא. ההישגים של תלמידי ישראל המצטיינים נמוכים בממוצע המצטיינים של מדינות ה-OECD בכל אחד מהמבחנים, חוץ מאחד. יש לזכור שמדובר בממצאי מבחנים בחטיבות הביניים. מה קורה עם המצטיינים בהמשך הדרך? אז זהו. שפה יש חסם מוזר של נתונים. "המערכת הצבאית" כותב בן-דוד, "בוחנת מדי שנה את רמתם של המתגייסים לשורותיה... אך המידע אינו נגיש לציבור הרחב..."?! לא ברור מדוע נתוני הצבא אינם מועברים בצורה סדירה ושקופה למוסדות המדינה הרלוונטיים. רכוש צבאי? ממש לא. מדובר באינפורמציה חשובה, שמן הראוי שמישהו כבר ידרוש לקבל אותה בצורה מסודרת.
ישנם, עם זאת, ברי-מזל, או אולי, נכון יותר, עתירי השפעה וקשרים. שלמה דברת, למשל, מי שעמד בראש כוח המשימה הלאומי, הידוע יותר בכותרת "דוח דברת" הגנוז, הצליח לקבל ממישהו בקרב כוחותינו נתונים על המצב בתחום הבנת הנקרא. ומה עולה מנתונים אלה? אולי בעצם עדיף לא לדעת... "תוך פחות משני עשורים", כך בן-דוד מפי דברת, "שיעור ילידי הארץ שידע לקרוא ברמה מספקת ירד בקרוב למחצית"... קרוב למחצית... קראתם טוב.
אגב, כאן בן-דוד המודאג מעלה השערה: אולי המבחנים של צה"ל אינם מכוילים עם הזמן... נו, באמת... לא ממש נרגענו וכבר נוספה דאגה חמורה אחרת שקשורה באיכות ואמינות המבחנים שעורך הצבא. לצה"ל, יש, כנראה, סיבות מגוונות לכך שאינו חושף את נתוניו. מבחנים לא מכוילים יכולים להיות סיבה אחת.
הבעיה איננה בהקצאות המדינה לחינוך. במובן זה ישראל דווקא משתדלת. בן-דוד בוחן את הממצאים החמורים מתוך התייחסות לשתי שאלות מרכזיות: מי מלמד ומה מלמדים. בשתי הקטגוריות, אנחנו, איך ננסח זאת בעדינות, על הפנים.
"תנאי הקבלה ללימודי הוראה בישראל נמוכים מתנאי הקבלה למרבית החוגים האוניברסיטאיים", והרי התשובה לשאלת מי מלמד. יש כמובן אידיאליסטים מוכשרים שהולכים להוראה מפאת האתגר והערכים. אבל, יש להניח שאם הם היו הרוב, יכלו המוסדות להכשרת מורים להעלות את רף הקבלה. זה לא קורה מפני שאלה המיעוט, לצערנו. מה מלמדים? בנקודה זו מדובר בצורך לתגבר את שעות לימודי המקצועות המדעיים והשפה. מטופל כבר על-ידי שושני.

מתיאוריה לתיאוריה. והמעשה?

אז מה עושים? ובכן, כאן, מגיעים בן-דוד וצוות מרכז טאוב עם שלושה עמודים המכילים הצעה לרפורמה כוללת. המסר המרכזי, הוא חשוב מאין כמוהו: ראשית, ממש לא מה שנתניהו עושה. בן-דוד אינו מזכיר כמובן את נתניהו. אבל לי מותר. להזכירכם, בכינוס העסקים של גלובס, רק לפני מספר חודשים, הצהיר ראש הממשלה ש"קודם צמיחה - אחר-כך חינוך...". בן-דוד קורא למהפך בחשיבה: "אחד הגורמים העיקריים... למצב הכלכלי חברתי... הינה מערכת החינוך בישראל". שאלת הביצה והתרנגולת? ממש לא. ראייה לטווח קצר בצד השקעה בטווח הארוך? ממש כן. רגע, טווח ארוך... במדינת ישראל? הצחקתם את הפוליטיקאי הישראלי. בנימין נתניהו, יש להניח, יודע שאין סיכוי לשינויים דרמטיים בהישגי התלמידים ללא רפורמה מערכתית. היה, אגב, ניסיון כזה, זוכרים? דוח דברת, על יתרונותיו וחסרונותיו, יכול היה לעשות זאת. אלמלא ארגוני המורים, זוכרים?
בחזרה לרפורמת בן-דוד ושות'. "מבט בינלאומי והצעה לרפורמה כוללת" זהו שם הפרק. מעט צניעות והקפדה על קרדיטים לא תזיק גם לצוות החוקרים והמנהלים של מכון טאוב. חושבים שצריך רפורמה? מצוין. מעתיקים מדברת וקודמיו? מיותר. פרק הרפורמה המוצעת בדוח, נראה דל ואפילו מגוחך. קלישאות מוכרות. "העלאת שכר המורים"... נו באמת, בן-דוד, על משרד האוצר שמעת? "שיתוף פעולה עם ארגוני המורים...". בחייאת, בן-דוד, פגשת לאחרונה את רן ארז ודוד וסרמן? מנהל ביה"ס - שיעבור הכשרה מקצועית... יכין את תוכניות העבודה ויקצה להם משאבים... בן-דוד, אתה מתכוון לניהול אוטונומי? מה חדש?
שלושת העמודים של המלצות בן-דוד וצוותו לרפורמה נראים כמו גרסה חיוורת, לא מקורית ולא מקיפה, להמלצות דוח דברת שהשתרעו על פני מאות עמודים. בן-דוד היה, אגב, חבר הוועדה. חלקן, כמו למשל הקניית הכשרה ניהולית למנהלים, תקציבי רשות והורים, כבר מתבצע (בן-דוד, נא להתעדכן). חלקן שרויות באי-הסכמות עשרות שנים, כמו היקף משרת ההוראה למשל. חלקן טריוויאליות. כולן מופיעות בדוח דברת. שום דבר חדש. הבעיה, בן-דוד היקר, אינה במומחים שיכתבו רפורמות. הבעיה נעוצה בשני גורמים מרכזיים:
  • פוליטיקה כוחנית של בעלי העניין השונים (ארגוני המורים, משרד האוצר, השלטון המקומי, משרד החינוך, ועד ראשי האוניברסיטות. כן, בן-דוד, כן... ומי לא);
  • חוסר אומץ לב ציבורי לקבל החלטות לטווח הארוך. ומנהיגות כבר אמרנו? ושינוי שיטת הממשל?
רוצים לעשות מעשה? צאו בהצהרות אמיצות נגד חסמי הקידמה למיניהם, ואל תעלו לנו גרה...! למי שמחפש, אגב, מאמר חשוב ומעניין בנושא, מוצע לדלג כמה עמודים לחלקו של נחום בלס בספר. "מערכת החינוך - מבט פנים". לא כותרת מפוצצת דוגמת זו של בן-דוד, אבל רציני וצנוע, למוד ניסיון וחכם, וגם מחדש פה ושם.

תאריך:  10/05/2010   |   עודכן:  10/05/2010
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
אזעקת "צבע אדום" לחינוך
תגובות  [ 4 ] מוצגות  [ 4 ]  כתוב תגובה 
1
יש עודף אקדמאים!
gf56  |  10/05/10 13:53
2
הורים- כבו את הטלויזיה
אמא ל-4  |  10/05/10 14:22
3
גם הכותבת בוגרת מערכת החינוך
מורה להבעה והבנה  |  10/05/10 16:45
4
כמה עולים לנו המפקחים?
כמה,כמה,כמה?  |  10/05/10 19:01
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
חיים נוי
"שמועות" מאת המחזאי הנודע ניל סיימון היא פארסה מטורפת, קומדיה מצבים הזויה, העולה בבכורה בימים אלה בבית צבי ברמת גן
יגאל לביב
אובמה יודע ששיחות הקרבה לא ישיגו דבר, אולם הוא זקוק להן כדי להראות למדינות ערב שהוא נחוש לפעול למען הפלסטינים    ללא תמיכת מדינות ערב, הוא לא יוכל לצאת בשלום מעירק ומאפגניסטן
ד"ר נדב בלפר
בנוסף, בבדיקה מוקדמת ניתן לגלות מחלות עיניים מולדות כגון: קטרקט, גלאוקומה, תסמונות אחרות וגידולים    להלן המדריך המלא להורים
עו"ד שמחה ניר
על המשותף לשני הנשיאים - ג'ורג' W בוש ודורית ביניש    ומדוע אני מציע את אליעזר ריבלין במקום ביניש - עכשיו
יורם דורי
סקירת היחסים, ההדדיים והלא-הדדיים, של יהודי בריה"מ ושל ישראל ורוסיה    ציון 65 שנים לכניעת הנאצים מול אימא-רוסיה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il