X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
רגע לפני שתלמידי התיכון נשאבים אל המתח והעומס של עונת הבגרויות, ממליצה יעל בירמן, על תזונה נכונה שתסייע לתלמידים לשמור על אנרגיה, ריכוז ועירנות בתקופה זו
▪  ▪  ▪
תזונה נכונה בבגרויות [צילום: פלאש 90]

בימים אלו נמצאים אלפי תיכוניסטים בשיא ההכנות והמתח לקראת בחינות הבגרות. זוהי תקופה עמוסה ביותר עבור בני הנוער: סדר יום צפוף, משימות רבות ומתח נפשי הנלווה לבחינות. לחצים אלו מביאים פעמים רבות לתזונה לא מאוזנת, לאכילת יתר, לשינויים קיצוניים בהרגלי האכילה אשר פוגעים ביכולת להתרכז ולהיות עירניים וממוקדים לאורך שעות ארוכות וגם עשויים לגרום לצבירת שומן ולעלייה במשקל הגוף.
עבור התיכוניסטים, תקופת הבגרויות היא תקופה עמוסה מאוד, הן מבחינת לוח הזמנים והן מבחינה רגשית. בני נוער הנמצאים תחת לחץ, עשויים לוותר על ארוחות מסודרות, להעדיף חטיפים עשירים באנרגיה, סוכרים, מלח וצבעי מאכל על-פני פחמימות מורכבות וחלבונים. כמו-כן, הם מרבים לאכול תוך כדי למידה, מבלי לשים לב מה וכמה נכנס לגופם.
אולם, דווקא בתקופה זו, חשוב מאוד לשמור על תזונה מסודרת ומאוזנת, אכילה מבוקרת, פעילות גופנית ושתייה מרובה של מים ומשקאות דלי קלוריות. אלו יסייעו לתלמידים להיות עירניים לאורך שעות ארוכות של למידה והכנה למבחנים, יחזקו את היכולת לזכור ולשנן את החומר לבחינות, ויסייעו לתלמידים להיות מרוכזים גם בזמן הלימודים לקראת המבחנים וגם במהלך הבחינות עצמן.

המלצות תזונתיות בזמן הבחינה

1. כשעתיים לפני המבחן, חשוב לאכול פחמימות מורכבות כמו כריך, עדיף מקמח מלא, בתוספת של מנת חלבון, למשל: טונה, גבינה, חביתה או פסטרמה;
2. ממש לפני הבחינה מומלץ לאכול פרי או חטיף אנרגיה מדגנים. מי שרגיל לאכול מתוק לפני הבחינות, יכול לקחת איתו בתיק חטיף גרנולה ביתי (ראו מתכון בהמשך) או לאכול שתי קוביות שוקולד;
3. בזמן הבחינה מומלץ בעיקר לשתות. אפשר לנשנש ירקות חתוכים, בייגלה או דגני בוקר לא ממותקים;
4. בבחינות ארוכות שנמשכות יותר משעתיים, חשוב לאכול משהו קל במהלך הבחינה. חטיף דגנים, חופן בייגלה או אפילו חצי כריך. בנוסף, מאוד חשוב להקפיד על שתייה. המאמץ המרוכז, הכיתות הסגורות והמתח הנפשי, עלולים לגרום לכאבי ראש ואף להתייבשות ולכן כדאי להביא לבחינה בקבוק מים או שתייה לא ממותקת.

המלצות תזונתיות לתקופת הלימודים לבחינות הבגרות

1. איכלו מדי 4-3 שעות ארוחות קטנות המכילות פחמימות מורכבות, התורמות לעליית ריכוז הסרוטונין במוח. הורמון הסרוטונין חשוב, מכיוון שהוא מסייע לשמור על הריכוז, העירנות והזיכרון. ארוחה כזו יכולה להיות מורכבת מיוגורט ביו עם שלוש כפות גרנולה, בייגלה מקמח מלא טבול בגבינה לבנה, או כריך מקמח מלא עם גבינה או פסטרמה;
2. הימנעו מאכילה מוגזמת של ממתקים וחטיפים. בניגוד לדעה הרווחת, הם אינם מסייעים לחשיבה ולריכוז. בקלות ניתן להגזים באכילתם, מתוך היסח הדעת, ולצבור שומן וקילוגרמים עודפים בתקופת הבחינות. במקום זאת, בחרו קרטיב, פירות או חטיף-מיני. קחו הפסקה לכמה דקות מן הלימודים והרשו לעצמכם ליהנות מן החטיף וגם להתאוורר;
3. הקפידו על שתייה מרובה. גם התייבשות חלקית של גופנו פוגעת ביכולת הריכוז והחשיבה. שתיית מים היא כמובן המומלצת ביותר, אולם אפשר גם לשתות תה קר לא ממותק (מומלץ מחליטת תה צמחים נטולת-קפאין) או מיצים טבעיים.

ועוד מספר מילים בנוגע למנוחה מספקת ולפעילות גופנית

1. חשוב להקפיד על שעות שינה. למרות שנדמה שלחץ הזמן דורש מכם להיות ערים בלילה כדי להספיק ללמוד ולשנן, הרי שלשינה יש תפקיד חשוב ביכולת להתרכז ולהיות ממוקדים בלימודים. שינה מועטה מדי בלילה, פחות מ-6 שעות שינה, עלולה לפגום ביכולת הלמידה, הריכוז והחשיבה;
2. מומלץ, לפחות פעם ביום, לצאת להליכה קצרה. פעילות גופנית, ולו הקלה ביותר, משפרת את יכולת הריכוז והחשיבה. בנוסף, הפעילות הגופנית עוזרת לחלץ את העצמות מהישיבה הממושכת ומאפשרת לחזור ממוקדים יותר אל המחברות והספרים.

מה לא מומלץ לאכול בזמן הבחינה?

לא מומלץ לאכול ממתקים לפני או במהלך הבחינה. סוכר פשוט, שהוא המרכיב העיקרי בממתקים, נספג מהר בגופנו ומעלה במהירות את רמות האנרגיה בגוף.
מאחר שהגוף דואג לפנות מייד את הסוכר הפשוט ממערכת העיכול לדם ומשם לכל תאי הגוף, מרגישים מהר מאוד עייפים ורעבים, דבר שפוגע בעירנות וביכולת הריכוז בזמן הבחינה.
לסיום, מתכון פשוט, בריא ומלא אנרגיה של חטיף גרנולה ופירות יבשים שאפשר להכין בקלות. מומלץ כשרוצים לשמור על עירנות בלילות ארוכים של לימודים, כתמריץ מעורר לפני בחינה או במהלכה וגם סתם כשמתחשק לנשנש משהו טעים ובריא.

מתכון לחטיפי גרנולה ופירות יבשים תוצרת בית
אם שומרים אותם במקרר, הם דומים במרקמם לחטיפי הגרנולה שקונים באגף הבריאות בסופר. בטמפרטורת החדר הם מתרככים ונמסים בפה
▪  ▪  ▪

חומרים לכ-20 יחידות (תבנית בגודל 20X27 ס"מ):
2 כוסות (200 גרם) שיבולת שועל
חצי כוס (50 גרם) אגוזי פקאן קצוצים
חצי כוס (50 גרם) שקדים
100 גרם חמאה
רבע כוס (180 גרם) דבש
רבע כוס סילאן
רבע כוס סוכר חום דחוס (60 גרם)
1 כפית קינמון
חצי כפית מלח
רבע כוס (30 גרם) שומשום רצוי מלא
רבע כוס (30 גרם) גרעיני חמנייה או דלעת
שליש כוס (50 גרם) משמשים מיובשים קצוצים גס
שליש כוס (50 גרם) צימוקים או חמוציות מיובשות ללא סוכר
אופן ההכנה:
1. מפזרים שיבולת שועל, אגוזים ושקדים בתבנית מרופדת בנייר אפייה. קולים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות, למשך 20-15 דקות, עד שהתערובת זהובה וריחנית. מדי פעם מערבבים;
2. ממיסים חמאה עם דבש, סוכר, קינמון ומלח בסיר גדול. מביאים לרתיחה ומבשלים 3-2 דקות;
3. מוסיפים שומשום, גרעיני חמנייה, ואת התערובת הקלוייה. מבשלים על להבה בינונית, תוך כדי ערבוב מתמיד במשך 5 דקות. מסירים מהאש, מוסיפים משמשים וצימוקים ומערבבים היטב;
4. יוצקים מייד לתבנית מרופדת בנייר אפייה (משאירים את קצוות נייר האפייה מבצבצים מהצדדים, לאחיזה ולחילוץ נוח). מכסים את התערובת בנייר אפייה נוסף ודוחסים את התערובת כמה שאפשר, בעזרת מערוך או תבנית קטנה יותר. מצננים ומעבירים למקרר לשעתיים-שלוש להתייצבות. אפשר לזרז את התהליך על-ידי הקפאה של שעה;
5. מחלצים מהתבנית (משחררים את הדפנות בעזרת סכין חד, ומעבירים את מלבן הגרנולה למשטח עבודה, תוך אחיזה בקצוות נייר האפייה שבולטות מהצדדים). חותכים בסכין חד למלבנים אישיים;
6. שומרים במקרר ומגישים קר או בטמפרטורת החדר.

מחברת המאמר הינה דיאטנית קלינית ואחראית תחום תזונה ב-ISIS -המרכז לאיזון גופני, נפשי ותזונתי
תאריך:  16/05/2010   |   עודכן:  16/05/2010
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יאיר דקל
אכן, היא לא אחראית רק לשתילת עצים. הקק"ל מסייעת לחקלאים גם לגדל עגבניות ופרחים איכותיים    וגם: המשך הסיפור על "קווים"
יצחק שפי
חיפשתי מכולת בתחום מושב פיקוד העורף    התברר שברדיוס של חמישה קילומטר כבר אין אף מכולת, רק סופרמרקטים של דנקנר    שמתי פעמיי אל קצה הרדיוס
זאב בן-יוסף
"ציונים לא מתנחלים" כך הכריזו אנשי השמאל הלאומי. ואני שואל: כל היהודים האלה שהתנחלו בארץ לא היו ציונים?
דודו אלהרר
איש שכזה חסר בתוכנית "מועצת החכמים"    הוא צריך להוות מעין הורס חגיגות שיטתי ומפריך השקפות רהוט
תמי פולק
גילה אלמגור מוציאה ספר חדש, חמישי במספר, בו היא מספרת על השנים שעברו והאנשים שפגשה בדרך. בגיל שבעים, עם שני נכדים קטנים, תפקיד ראשי בהצגה מצליחה, לו"ז מפוצץ וגעגועים בלתי פוסקים להוריה, היא לא מתכוונת לסכם, אך בהחלט מתגעגעת
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il