X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי   /   מאמרים
משרד התקשורת מתכוון להוריד את דמי הקישוריות כבר השנה ממחיר של 25.1 אג' ל-4.14 אג' לדקה לפני מע"מ. בנוסף, דמי הקישוריות ל-SMS ירדו מ-2.85 אג' להודעה ל-0.19 אג' אם אתם שואלים את עצמכם מה הם הסעיפים בהסכם הסלולרי שיפילו אתכם לקרשים - כל התשובות כאן
▪  ▪  ▪
לקרוא תמיד את ה"אותיות הקטנות"
הוצאות התקשורת הסלולרית הולכות וגדלות מדי שנה במרבית העסקים במשק, והן מהוות מרכיב משמעותי בסעיף הוצאות התקשורת בכל עסק. למרות שמשרד התקשורת הפחית בעבר במשך תקופה ארוכה של 3 שנים את דמי הקישוריות מ-45 אג' לדקה, עד ל-25.1 אג' לדקה כיום, הוצאות הסלולר של העסקים רק הולכות וגדלות - הכיצד זה קורה?
ניחשתם נכון, בכל שנה בה הייתה ירידה הדרגתית בתעריפי הקישוריות בשיעור של 4 אג' בלבד, כל החברות הסלולריות העלו בתזמון מדויק את תעריפי ההסכם הסלולרי בשיעור ממוצע של 4%-6%. רק שהשנה, הסיפור הינו שונה לחלוטין מהפעמים הקודמות של ירידה מתונה ומתמשכת בדמי הקישוריות. משרד התקשורת מתכוון להפחית את דמי הקישוריות בפעם אחת בתוך זמן קצר ב-21 אג' - מהלך שמשמעותו הפסד הכנסות של מעל מיליארד שקל לכלל החברות הסלולריות.
האם החברות הסלולריות נערכו לשינויים הצפויים על-ידי משרד התקשורת? קרוב לוודאי שכן.
אם תטרחו לקרוא את סעיפי "האותיות הקטנות" של ההסכם הסלולרי שלכם, תבינו מהר שאינכם ערוכים לשינויים הצפויים וקרוב לוודאי שלא תוכלו ליהנות משמעותית מירידת התעריפים הצפויה.
הפעם, בשונה מהפעמים הקודמות של ירידת תעריפי הקישוריות המתונים יחסית, התגובה של החברות הסלולריות תהיה אלימה ואגרסיבית עם העלאות תעריפים גם למגזר העסקי, שכמעט לא נפגע בפעמים הקודמות, למול המגזר הפרטי שספג את מרבית העלאות התעריפים.
סביר להניח שהמחלקות הכלכליות ומחלקות השיווק של החברות הסלולריות, עובדות בימים אלו שעות נוספות עד השעות הקטנות של הלילה כדי לבנות תוכניות תמחור חדשות שלא היו קיימות בעבר, ובכך לשמר את ההכנסה הממוצעת מכל מנוי סלולרי Average Revenue Per Unit) ARPU). קרוב לוודאי שהתוכניות החדשות יעודדו צריכה מוגברת באמצעות חבילת שיחות / SMS / גלישה ללא הגבלה (או כמעט ללא הגבלה) בכפוף לתשלום קבוע מראש, מה שנקרא במינוח המקצועי FLAT RATE.
מה הם הסעיפים בהסכם הסלולרי שיפילו אתכם לקרשים?
1. תעריפי FIX לדקה:
מעל 90% מהמכשירים הסלולריים בשוק נמצאים במסלול FIX כולל דמי קישוריות למפעילים אחרים ללא אפשרות מעבר למסלול חלופי FLAT שאינו כולל דמי קישוריות. משמעות הדבר - רק כ-10% מהמנויים בשוק ייהנו ממלוא הירידה במחירי הקישוריות.
נוסח הסעיף לדוגמה:
"דקת זמן אויר - FIX
תעריף דקת זמן אוויר בתוכנית הינו 30 אג' לא כולל מע"מ.
תעריפי דקת זמן אוויר כוללים חיוב בגין קישור גומלין (אינטרקונקט) של מפעילים פנים ארציים ומפעילים סלולריים בישראל. חיובי מפעילים בינ"ל אינם כלולים והם יתווספו לתעריפים הנ"ל. התעריפים אינם חלים על חיובים מיוחדים, לרבות ולשם הדוגמה בלבד, חיובים בגין שירות מידע ותוכן ו/ואו השתתפות בתחרויות, משחקים ופעילות אינטראקטיבית בגינם תחויב בנוסף או בנפרד".
מסקנה: מעל 90% מהעסקים במדינה לא ייהנו מהפחתת דמי הקישוריות מהשיחות מהמכשירים הניידים, וחשבון הסלולרי החודשי של העסק יהיה ללא שינוי כלל. החיסכון בהוצאות התקשורת יתבטא רק בשיחות מהתקשורת הקווית (שיחות ממרכזיות הטלפון של העסקים) ליעדי סלולר בלבד, דהיינו - במקום תשלום של כ-30 אג' לדקה - לכ-10 אג' לדקה לפני מע"מ.
2. מנגנון עידכון תעריפים:
בכל ההסכמים הסלולריים בהם עיינתי לאחרונה, הספקים הסלולריים הכניסו סעיף המאפשר להם להעלות את התעריפים מעת לעת במהלך תקופת ההתקשרות, גם מעבר לעלייה של מדד המחירים לצרכן. עד היום כאמור לא מיהרו הספקים לממש אופציה זו בהסכמים במגזר העסקי בגלל הרווחיות הגבוהה; אבל בעקבות הירידה החדה בדמי הקישוריות והפסד הכנסות משמעותי לספקי הסלולר, צפוי שינוי במדיניות.
נוסח הסעיף לדוגמה:
"הספק רשאי לעדכן את תעריך חבילת התקשורת ו/או זמן אוויר/ואו תעריף SMS ו/או חבילת SMS ו/או תעריף לדקת שיחת נתונים (במיתוג מעגלי - CSD) וכן כל תעריף אחר הנקוב או הנזכר בהסכם זה להעיל, בשיעור עליית המדד למחירים לצרכן בלבד בתוספת ריבית אפקטיבית של 10%, מדד הבסיס יהיה המדד בגין חודש חתימת ההסכם ובכל עידכון מחירים יהפוך המדד הקובע למדד בסיסי לצורך חישוב שיעור עליית מדד המחירים לטובת עידכון מחירים נוסף".
מסקנה: בעקבות הירידה המשמעותית בשיעור של 21 אג' לדקה בדמי הקישוריות, לחברות הסלולר הזכות להעלות תעריפים גם במגזר העסקי על-מנת לצמצם ככל הניתן את אובדן ההכנסות הצפוי.
3. דמי יציאה מתוכנית:
סעיף שנמצא בכל הסכם סלולרי מדבר על דמי יציאה מתוכנית, או מה שאני מכנה: תופעת "החוזה המתגלגל". סעיף זה כולל מספר ניסוחים שונים של תשלומי קנסות בגין יציאה מתוכנית, החזר שווי הטבה, ערך שיורי, גמר 36 תשלומים בגין קבלת המכשירים ללא חיוב, ועוד כהנה ניסוחים מנוסחים היטב על-ידי יועצים משפטיים הקושרים את הלקוחות למשך שנים רבות.
נוסח הסעיף לדוגמה:
"תשלום יציאה כולל - יתרת התשלומים הבלתי מסולקת עבור המוצרים (לרבות מכשיר ופתרון לרכב ולרבות מוצרים שנרכשו במסגרת תוכניות קודמות); החזר שווי הטבה כהגדרתו להלן; 36 תשלומים עבור התשלום החודשי המינימאלי עבור כל קו בניכוי החודשים בהם שולם בפועל התשלום החודשי המינימאלי בגין קו זה; וכן כל תשלום שהספק שילם ללקוח בגין התקשרות זו".
מסקנה: אם ספק הסלולר יעלה לכם את התעריף ואם תרצו להחליף ספק סלולרי, מחסום גבוה של קנסות בגין דמי יציאה יעמוד מולכם ויאלץ אתכם להאריך את ההסכם עם הספק הסלולרי שלכם בניגוד לרצונכם, כפי שקורה במרבית המקרים כיום (מעל 90% מהעסקים מאריכים את ההתקשרות עם הספק הסלולרי הקיים ולא מחליפים ספק).
4. תשלום חודשי מינימלי:
סעיף נוסף שמטעה עסקים רבים מדבר על התחייבות לשימוש מינימלי לכל מכשיר בעסק. סעיף זה, המוכנס כמעט בכל הסכם סלולרי לעסקים, מונע מכם ליהנות מזיכוי בזמן אוויר בגין קבלת המכשיר "בחינם" בפריסה ל-36 תשלומים מופרזים. לרוב, רק כ-50% עד 70% מהמכשירים בלבד בעסק נהנים מזיכוי מלא בדקות צריכת זמן אוויר, כאשר שאר המנויים משלמים את המחיר המופרז של המכשיר המחולק ל-36 תשלומים שווים, בתוספת עלות זמן אוויר ללא זיכוי. בנוסף, הספק הסלולרי יממש את זכותו ביישום סעיף זה בכל מקרה שתרצו "להשכיב" את המכשיר ללא שימוש בעת החלפת הספק הסלולרי עד גמר 36 חודשים ממועד אספקת המכשיר, וזאת כדי להגדיל את "מחסום" דמי היציאה והאופציה להחלפת הספק.
נוסח הסעיף לדוגמה:
"הנך מחויב בתשלום החודשי המינימלי אף אם לא בוצע שימוש מלא כאמור בשירותים מכל סיבה שהיא. לתשומת לבך ההתחייבות לתשלום החודשי המינימלי תתווסף לכל התחייבות קודמת ו/או נוספת של הלקוח ו/או המנוי לשימוש מינימלי, ואינה באה במקומה. מבלי לפגוע באמור לעיל, יובהר כי התחייבויות לתשלום החודשי המינימלי תתווסף להתחייבות לשימוש מינימלי בגינו הנך מחויב ברכישת מכשיר - במידה וקיים".
מסקנה: הספקים הסלולריים לעולם לא מפסידים בהתקשרות בהסכם סלולרי עסקי לתקופה של 36 חודשים, גם אם מדובר בתעריפי זמן אוויר נמוכים יחסית בפחות מ-20 אג' לדקה. בנוסף, הספקים הסלולריים מצליחים באמצעות סעיפי "האותיות הקטנות" להקטין את הניידות בין המפעילים באמצעות העלאת רף דמי היציאה מההסכם.
5. מניעת יישומים מתקדמים לחיסכון בהוצאות הסלולר:
ספקי הסלולר החלו להכניס סעיפים בהסכם הסלולרי המונעים מהלקוחות יישום אפליקציות מתקדמות לחיסכון בהוצאות הסלולר. בעקבות ההפחתה הצפויה בדמי הקישוריות ל-4.14 אג' בלבד, עלות השיחות מהקווים הנייחים ליעדי סלולר תעמוד על פחות מ-10 אג' לדקה בדומה למחירי השיחות בין קווים נייחים. תופעה זו, שלא הייתה מעולם בעבר, תגביר את הכדאיות להפעלת אפליקציות CALL BACK או CALL THROUGH או יישומי VoIP באמצעות חבילות גלישה סלולריות לחיסכון בהוצאות הסלולר.
נוסח הסעיף לדוגמה:
"מסירת פרטי היעדים/טווחים לספק יעשו בהתאם לנוהלי הספק העדכניים. לא ניתן לבחור יעדים/טווחים שהינם מספרי שירותים מיוחדים (כגון משחקים, מספרים המתחילים בכוכביות, שירותי בזק כגון 144 וכיו"ב). במקרה ונבחר מספר/יעד בניגוד לאמור, שיחות אליו יתומחרו כשיחות בתמחור רגיל ו/או בהתאם לתעריף היעד הרלוונטי (ולא כיעד נבחר)...".
או בניסוח אחר:
"הספק רשאי לעדכן את הגדרת "יעד VPN" מעת לעת על-פי שיקול דעתו בהודעה מראש. יעדי VPN אינם כוללים שיחות למשיבון, כוכביות, מספר המהווה גישה לשיחות לחו"ל, שימוש מסחרי לרבות שירותי מידע, שיחות שאינן מסתיימות ביעד ה-VPN, שיחות באמצעות מגשרים...".
מסקנה: הספקים הסלולריים נערכו מבעוד מועד לשינויים הצפויים בדמי הקישוריות, מה שימנע מכם ליישם אפליקציות מתקדמות לחיסכון בהוצאות הסלולר בעתיד.
סיכום
הסעיפים המפורטים לעיל הינם דוגמה בלבד והם רק חלק קטן ממכלול סעיפי ההסכם/החוזה שהמפעילים הסלולריים באמצעות היועצים המשפטיים שלהם מחתימים את מנהלי הרכש בעסק שלכם. חשוב לקרוא היטב את כל סעיפי "האותיות הקטנות" בהסכם הסלולרי לעסקים, ולא רק להתמקד במו"מ מול הספקים הסלולריים במחירי הדקה ובדמי השימוש הקבועים.
היערכות נכונה של המגזר העסקי לשינויים הצפויים בשוק התקשורת, כולל סיוע ממומחים בתחום, יכולה להוזיל את הוצאות הסלולר והתקשורת בעסק שלכם בעשרות אחוזים!
תאריך:  25/05/2010   |   עודכן:  25/05/2010
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
  סלולר
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
5 הסעיפים שיפילו את העסק שלכם לקרשים
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ד"ר אברהם בן-עזרא
אחד מתפקידי הממשלה זה לשמור על בטחון המדינה לטווח ארוך    לשם כך דרושים מנהיגי אמת ולא פוליטיקאים מזדמנים
שי ברק
להוריד את מחירי הדיור ניתן באמצעות תכנון (כן, זו לא מילה גסה), ונקיטת מהלכים שיגרמו לירידת מחירים מבלי לפגוע בכושר הצריכה, ומבלי להכביד על החלשים
איתן קלינסקי
כדי להחזיר את ארצי אלי, ארצי חייבת להשתחרר ממה שהורישו לה מנהיגיה: כיבוש, התנחלויות, סיפוחים זוחלים ורדיית עם בעם
אבי דוידוביץ
מאמר שלישי בסדרת המאמרים על תפקודה הלקוי של הנהלת לשכת המבקרים הפנימיים    לקראת כינוס הקיץ של הלשכה שיתקיים השבוע בת"א מוגשות לנשיא הלשכה שאלות נוקבות    המסקנה הבלתי נמנעת היא כי ראוי שבנאום הפתיחה בכינוס תבוא התנצלות על פגיעה מתמשכת באינטרסים יסודיים של המבקרים ועובדי הביקורת הפנימית    מכתב התפטרות יכול להביא את העקוב למישור, גם אם הוא מעט מדי ומאוחר מדי
אבי רחמים
כמו בכל דבר טוב חשוב לא פחות לבחון יתרונות מול חסרונות, להבין לקראת מה אתם עומדים בכל עניין התקשורת האלקטרונית
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il