הנשיא לשעבר של ארצות הברית,
דונלד טראמפ, ניצל מהתנקשות: מתנקש עם רובה צלפים ניסה להורגו במהלך עצרת שקיים במחוז באטלר שבפנסילבניה (בין שבת לראשון). טראמפ נפגע קל מקליע שניקב את אוזנו ושתת דם. טראמפ הושיט ידו לאוזנו, הוריד את כף ידו, וכשראה שהיא מוכתמת בדמו - הבין שמנסים להורגו, התכופף לרצפה, ורק אז קפצו אנשי השירות החשאי לסוכך עליו בגופם. ה-FBI הודיע רשמית מאוחר יותר שהוא חוקר את האירוע כהתנקשות וכי בשלב זה לא ידועים מניעיו של היורה.
האירוע כולו התרחש בעיצומה של העצרת ונצפה בשידור חי, יומיים לפני תחילת הוועידה הרפובליקנית בה יוכרז טראמפ רשמית כמועמד המפלגה לנשיאות ויחשוף את זהותו של המועמד לסגן הנשיא. היורה הוא תומס מתיו קרוקס, בן 20 מפנסילבניה. מניעיו לא ידועים ואין לו עבר פלילי בפנסילבניה. לפי דיווחים לא רשמיים, קרוקס היה מצביע רשום במפלגה הרפובליקנית, אם כי במקביל תרם לפני שלוש שנים 15 דולר לגוף ליברלי.
אנשי השירות החשאי שאיבטחו את טראמפ השכיבו אותו במקום וסוככו עליו בגופם. "אנחנו חייבים לזוז", אמר לו אחד מהם. אולם, טראמפ אמר "חכו, חכו, חכו, חכו", והתעקש לקום על רגליו ולנופף באגרופו לתומכיו שהחלו לצעוק "U-S-A, U-S-A". הוא גם דרש מהסוכנים לאפשר לו לנעול את נעליו שנשמטו מרגליו במהומה. הסוכנים הכניסו אותו למכוניתו, הוא נופף שוב בידו לקהל, הועבר לבית חולים סמוך ושוחרר לאחר שעות אחדות. החקירה מנוהלת בידי ה-FBI, יחד עם השירות החשאי ומשטרת פנסילבניה.
זמן קצר לאחר מכן נודע כי היורה, שהתמקם במרחק-מה מהעצרת על גג מבנה סמוך מאחוריו של טרמפ, וצלף בטראמפ מרחוק, חוסל על-ידי אנשי השירות החשאי; אזרח שהשתתף בעצרת נפצע אנושות ומת מפצעיו, ועוד שני משתתפים נפצעו קשה. ליד גופתו של היורה נמצא רובה סער דמוי AR-15. השירות החשאי מסר, כי האיש ירה מספר פעמים לעבר טראמפ מעמדה מוגבהת שמחוץ לשטח העצרת. לפי כמה דיווחים, האיש ירה שמונה פעמים מגג בית במרחק של 150 מטר מן הבמה. המשתתפים בעצרות בחירות של מועמדים לנשיאות עוברים בדיקה ביטחונית, ואנשי השירות החשאי ממוקמים גם בנקודות מפתח מחוץ לאתרים אלו.
בציוץ ברשת Truth Social שבבעלותו, הודה טראמפ לשירות החשאי ולרשויות האכיפה על תגובתם המהירה והביע תנחומים למשפחתו של ההרוג. הוא הוסיף: "ידעתי מיד שמשהו לא בסדר כאשר שמעתי שריקות ויריות, ומיד הרגשתי את הכדור מנקב את עורי. היה הרבה דימום, כך שהבנתי שמשהו לא בסדר".
לניסיון החיסול משמעות פוליטית דרמטית. שכן, טראמפ הוא המועמד המוביל לנשיאות ארה"ב על-פני הנשיא ביידן המתמודד מולו. המתנקש שניסה לחסלו - וכמעט שהצליח לפגוע בראשו אלמלא פספס את המטרה בסנטימטרים בודדים, ניסה למנוע את בחירתו מחדש לנשיאות. ההערכות עתה הן כי ניסיון ההתנקשות יחזק את התמיכה בטראמפ.
עוד בנושא
- ניסיון קודם נגד הנשיא רייגן - זו ההתנקשות הראשונה נגד נשיא מכהן או נשיא לשעבר בארה"ב מזה 43 שנה: ב-1981 נעשה ניסיון לרצוח את הנשיא דאז רונלד רייגן, שבועיים לאחר שנכנס לתפקידו. רייגן נפגע בבטנו ואושפז למשך מספר ימים. ג'ון הינקלי ג'וניור, בן ה-25, שביצע את ניסיון ההתנקשות, נמצא בלתי שפוי ואושפז במוסד לחולי נפש;
- הנשיא ביידן - בנאום בטלוויזיה אמר הנשיא ביידן: "כולם חייבים לגנות" את המתקפה אותה כינה "חולנית"; וכי הוא חש הקלה מכך שלפי הדיווחים טראמפ לא נפגע. ביידן הצהיר כי בשלב זה הוא הורה להשהות את קמפיין הבחירות שלו, כולל עצירת מודעות הפרסומת בטלווזיה. ביידן אמר עוד שהוא ממתין למידע נוסף לפני שהוא מכנה רשמית את המתקפה "התנקשות בנשיא לשעבר". "יש לי דעה, אבל אין לי עובדות", אמר לכתבים, והתחייב לספק עידכונים ככל שילמד יותר. בהמשך שוחח ביידן עם טראמפ.
- סגנית הנשיא - סגנית הנשיא קאמלה האריס אמרה בהצהרה שהיא עודכנה על הירי בעצרת של טראמפ, וכי היא ובעלה, דאג אמהוף, "חשים הקלה על כך שהוא לא פצוע קשה". "אנחנו מתפללים עבורו, עבור משפחתו, וכל אלה שנפצעו והושפעו מירי חסר טעם זה", אמרה האריס. "לאלימות כזו אין מקום באומה שלנו. כולנו חייבים לגנות את המעשה המתועב הזה ולעשות את חלקנו כדי להבטיח שהוא לא יוביל לאלימות נוספת";
- התובע המחוזי - התובע המחוזי של מחוז באטלר, ריצ'רד גולדינגר, אמר ל-CNN כי בנוסף למשתתף בעצרת שנהרג, משתתף נוסף נלקח לבית חולים מקומי, במצב קשה. "היורה מת", אמר גולדינגר. לדבריו, היורה היה מחוץ לשטח העצרת. התובע לא מסר מידע נוסף היכן היורה. "למען האמת, אני לא יודע איך הוא היה מגיע למקום שבו הוא היה, אבל הוא היה מחוץ לשטח ואני חושב שזה משהו שנצטרך להבין - איך הוא הגיע לשם", אמר גולדינגר ל-CNN.