X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי   /   חדשות
כוחות ישראליים בגבול סוריה [צילום: מיכאל גלעדי, פלאש 90]
בנט: תקיפת הגרעין האירני עשויה להפיל את המשטר
בנט קורא, במאמר בוושינגטון פוסט, לנצל את נפילת אסד כדי להסיג לאחור בשנים רבות את תוכנית הגרעין של אירן סבור שההתמתנות של מנהיג תחריר א-שאם היא תחבולה מכוונת
ראש הממשלה לשעבר, נפתלי בנט, קורא לממשלת ישראל לנצל את נפילתו של משטר אסד ולתקוף את מתקני הגרעין באירן. בנט אומר, במאמר המתפרסם בוושינגטון פוסט (24.12.24), כי מתקפה כזאת אף עשויה להפיל את המשטר באירן. בנט מתכנן לחזור לחיים הפוליטיים ולהתמודד בבחירות הבאות, והסקרים הנוכחיים מעניקים לו סיכוי משמעותי להגיע שוב לראשות הממשלה.
בנט קרא כבר לפני חודשיים לתקוף באירן, וכעת הוא שב עליה בעקבות נפילתו של בשאר אסד. ישראל חיסלה למעשה בחודש האחרון את יכולות הנ"מ של הצבא הסורי, מה שלדברי בנט מעניק לחיל-האוויר מסדרון חופשי עד אירן. "זוהי הזדמנות שלעולם לא תחזור", הוא כותב.
לדברי בנט, נפילתו של אסד מציבה את ישראל ברגע מפתח של סכנה והזדמנות; מה שיקרה כעת ישפיע על האזור כולו למשך עשרות שנים. כדי להתמודד עם המציאות החדשה הזאת, ישראל אימצה אסטרטגיה בת שני שלבים: חיסול האיומים המיידיים ולאחר מכן ניצול הזדמנויות לחיזוק בטחונה. שני השלבים חיוניים כדי לנווט בכאוס הנוכחי ולהבטיח יציבות ארוכת טווח.
בנט סוקר את הצעדים שנקטה ישראל מאז נפילתו של אסד, ואשר נועדו להשיג את היעד הראשון: חיסול יכולות צבאיות סוריות בטרם יפלו בידי הג'יהאדיסטים ובכך יסכנו את העולם כולו, ויצירת רצועת ביטחון בגולן. הוא גם מזכיר את חלוקתה של סוריה בין קבוצות רבות, שבעצמן מתחלקות לקבוצות קטנות יותר. לדעת בנט, הייאת תחריר א-שאם היא אומנם הכוח המוביל, אך לוחמיה מועטים מכדי לשלוט לבדם במדינה כולה.
טורקיה כבשה חלק משמעותי מצפון סוריה ומנצלת כעת את ההזדמנות כדי לתקוף את הכורדים – בעלי בריתה של ארה"ב. ואילו בדרום המדינה פועל צבא סוריה החופשית – קואליציה רופפת של מורדים סונים. כל אלו מעידים על העדרותה של ממשלה סורית מתפקדת, אשר תוכל להבטיח את היציבות ולכבד הסכמים בינלאומיים.
על מנהיג תחריר א-שאם, אחמד א-שרע, אומר בנט, כי הוא מחייב זהירות מיוחדת, משום ששינה את עמדותיו פעמים רבות למען הישרדותו הפוליטית. א-שרע היה חבר אל-קאעידה בעירק, בפיקודו של הארכי-ג'יהאדיסט אבו מוסאב א-זרקאווי. לאחר מכן הוא שירת את יורשו, אבו בכר אל-בגדדי, שלימים הקים את דאעש – לפני שהקים שלוחת אל-קאעידה משלו, ג'בהת א-נוסרה. מאז, מנסה א-שרע למתג מחדש את עצמו כאדם מתון, הפועל בצורה דיפלומטית, לובש חליפה, מי שהקים מעין-מדינה מתפקדת באזור אידליב ומחק את אל-קאעידה משמו של ארגונו.
לדעת בנט, סביר מאוד להניח ששינוי זה הוא תחבולה מחושבת. קרוב לוודאי, כי א-שרע נותר ג'יהאדיסט שליבת האידיאולוגיה שלו לא השתנתה. הסתמכות על כוונותיו תהיה הימור פרוע. אסור לישראל להעניק לו מרחב תמרון, וכל פעולה עוינת נגדה חייבת להיענות בענישה מיידית ובלתי פרופורציונלית. רק הזמן יחשוף את פרצופו האמיתי, סבור בנט.
המזרח התיכון מתעצב מחדש
בנט בגולן. סוריה עלולה ליפול בידי הגרועים ביותר [צילום: מיכאל גלעדי, פלאש 90]
בנט מוסיף, כי הרתעה חד-משמעית חיונית לישראל, במיוחד לנוכח קריסת הסכם הפסקת האש עם סוריה שנחתם ב-1974. מה שהיה אבן פינה של יציבות לאורך הגבול בין שתי המדינות, הוא כעת חסר משמעות. בהעדר סמכות אמינה בסוריה ובלא מנגנון אכיפה, ההסכם התפוגג למעשה. בשל כך, הקמת אזור הביטחון חיונית לבטחונה של ישראל, כולל תפיסת החרמון הסורי.
נפילת אסד, לצד השפלתו של חיזבאללה, חיסלו למעשה את הציר השיעי שנמתח מאירן ועד הים התיכון. סוריה הייתה הן נתיב האספקה העיקרי של חיזבאללה והן מדינת חסות של אירן. לאחר נפילת המשטר וחיסול מערכות הנ"מ הסוריות, חיל-האוויר הישראלי יכול לטוס בחופשיות עד אירן. "טבעת האש" האירנית נהרסה, ומתקני הגרעין שלה למעשה חשופים. זוהי הזדמנות שלעולם לא תחזור, טוען בנט.
לדברי בנט, התפוררות הסדר שקבעו בריטניה וצרפת לאחר מלחמת העולם הראשונה הפכה את המזרח התיכון לנזיל, ואיש אינו יודע כיצד תיראה המפה החדשה שלו. במקום על בסיס זהות לאומית, סביר להניח שהסדר החדש יתבסס על שורשים חברתיים – אתניים, דתיים, שבטיים וכיתתיים. כאשר המזרח התיכון מתעצב מחדש, ישראל אינה יכולה לשבת מן הצד. היא חייבת להגן על האינטרסים שלה ולרסן את השחקנים המסוכנים ביותר. כשם שחלק ניכר מאירופה נפל בידי הקומוניזם לאחר תבוסת הפשיזם והנאציזם, כך גם סוריה עלולה ליפול בידי הקבוצות הגרועות ביותר, הוא מזהיר.
האסטרטגיה הישראלית בסוריה מבוססת על הלקחים הקשים של 7 באוקטובר: ליכולות יש יותר משמעויות מאשר לכוונות, ו"הכלת" איומים דינה להיכשל, מתריע בנט. לא נחכה ונראה האם קבוצות כמו תחריר א-שאם יתמתנו; ישראל צריכה לנטרל את האיומים לפני שהם מתממשים. זו הסיבה שישראל צריכה לנצל את ההזדמנות ולהכות במתקני הגרעין האירניים, ובכך להחזיר אחורנית בצורה משמעותית את יכולתה לייצר נשק גרעיני, ואולי אף להוביל לנפילת המשטר הקורא להשמדתה, הוא מסיים.
המאמר המלא
Author
כתב משפטי | News1 | דוא"ל
עיתונאי, סופר וחוקר שואה. כתב משפטי ובעל טור ב-News1. פרסם 20 ספרים ועשרות מאמרים על השואה
תאריך:  25/12/2024   |   עודכן:  25/12/2024
+טראמפ צפוי להטיל על אירן עיצומים ולהפגין כוח - ואז להיכנס למו"מ 07:28 25/12/24  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה
זוהי הערכתו של ניו-יורק טיימס בנוגע לטיפול בתוכנית הגרעין של אירן  ▪  בתוך הממשל החדש מסתמנים חילוקי דעות, ולא ברור מה מידת הסיכון שירצה טראמפ ליטול והאם יסייע לישראל לתקוף לבדה
טראמפ ופזשכיאן. אמרו כללית שהם מעוניינים במו"מ [צילום: ריק סקוטרי, סת' ווניג, AP]
+אירן מבקשת מהאו"ם להכיר במתקפה נגד ישראל כלגיטימית 01:25 25/12/24  |  עידן יוסף
שגריר אירן באו"ם שלח (ג') מכתב למזכ"ל אנטוניו גוטרש בעקבות קבלת האחריות של שר הביטחון ישראל כ"ץ לחיסול איסמעאיל הנייה בטהרן. במכתב, טען השגריר כי קבלת האחריות הופכת את המתקפה האירנית על ישראל ב-1 באוקטובר השנה ללגיטימית.
"ההודאה החצופה וחסרת הבושה הזו לחיסול של מנהיג פוליטי בטריטוריה ריבונית של חברה באו"ם מדגישה את התפקיד של המשטר הישראלי בטרור ובתוקפנות. בנוסף, היא מאשרת את הלגיטימציה של התגובה ההגנתית של אירן ב-1 באוקטובר 2024", נכתב.

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
בנט: תקיפת הגרעין האירני עשויה להפיל את המשטר
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות הגרעין האירני
עידן יוסף
חשש ממאמצי אירן לפיתוח נשק גרעיני מוביל את הנשיא הנבחר דונלד טראמפ לשקול תקיפות אוויריות, לצד אסטרטגיה כלכלית וצבאית משולבת    בישראל עוקבים בדריכות אחר ההתפתחויות ובצה"ל מזהים פתח הזדמנויות לתקיפה באירן
איתמר לוין
אלו האפשרויות העומדות בפני ההנהגה בטהרן, סבור ניו-יורק טיימס    טראמפ אולי לא אוהב את הנוכחות האמריקנית בסוריה, אבל היא חיונית מול דאעש ויש לארה"ב אינטרס עצום בכך שרוסיה תאבד את אחיזתה במדינה
פרופ' אפרים ענבר
המבצע האווירי של ישראל, שהותיר את אירן ללא הגנה אווירית, יצר הזדמנות לעצור את ההתפשטות הגרעינית, למנוע מאירן להשיג השפעה רבה יותר בשוק האנרגיה, לרסן את התנהגותה התוקפנית ולהגביר את ההרתעה האמריקנית
יורם אטינגר
משטר האייתולות מנפץ בשיטתיות אשליות מערביות - המעניקות מאות מיליארדי דולרים לאייתולות - על שכנוע האייתולות לאמץ דו-קיום בשלום וניהול אמין של מו"מ המנוגדים לחזונם הקטלני
יואב יצחק
סנקציות אמריקניות נרחבות גורמות לקשיים לוגיסטיים ולעליית מחירי הנפט האירני    בתי זיקוק סיניים חוששים מממשל טראמפ הנכנס
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il