ועדת החקירה הבינלאומית העצמאית של האו"ם בנושא השטחים הפלשתינים הכבושים, כולל מזרח ירושלים, וישראל, פרסמה (יום ג', 10.6.25), דוח חמור לפיו ישראל ביצעה את פשע ה"השמדה" על-ידי הריגת אזרחים שמצאו מחסה בבתי ספר ובאתרים דתיים ברצועת עזה. הדוח מציין כי מדובר ב"קמפיין מתואם שמטרתו למחוק חיים פלשתינים". הדוח צפוי להיות מוצג רשמית למועצת זכויות האדם של האו"ם בז'נבה ב-17 ביוני.
טענות הדוח: פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות
על-פי הדוח, ההתקפות הישראליות על בתי ספר, אתרים דתיים ואתרי תרבות בעזה מהוות
פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות, במטרה "להשמיד פלשתינים". הוועדה קובעת כי "ישראל מחקה את מערכת החינוך של עזה והרסה למעלה ממחצית מכל האתרים הדתיים והתרבותיים ברצועת עזה". היא האשימה את כוחות הביטחון הישראלים בביצוע "פשעי מלחמה, כולל הפניית התקפות מכוונות נגד אזרחים והרג מכוון, בהתקפותיהם על מתקני חינוך שגרמו לנפגעים אזרחיים".
הדוח מציין כי "בהריגת אזרחים שמצאו מחסה בבתי ספר ובאתרים דתיים, כוחות הביטחון הישראלים ביצעו את הפשע נגד האנושות של השמדה". עוד הוסיף הדוח כי "אף שהרס רכוש תרבותי, כולל מתקני חינוך, לא היה כשלעצמו מעשה רצח עם, ראיות להתנהגות כזו עשויות בכל זאת להעיד על כוונת רצח עם להשמיד קבוצה מוגנת".
יו"ר הוועדה, נאווי פילאי, אמרה בהצהרה נלווית לדוח: "אנו רואים יותר ויותר אינדיקציות לכך שישראל מבצעת קמפיין מתואם למחוק חיים פלשתינים בעזה". השופטת הדרום אפריקנית הבכירה הוסיפה: "ילדים בעזה איבדו את ילדותם. הם נאלצים לדאוג להישרדותם בתוך התקפות, חוסר ודאות, רעב ותנאי חיים תת-אנושיים". הוועדה, המונה שלושה חברים, ציינה כי התקפות ישראליות "כוונות אתרים דתיים ששימשו כמקומות מקלט, והרגו מאות בני אדם, כולל נשים וילדים".
"ישראל ממעטת לפעול נגד מתנחלים"
הדוח של הוועדה, שהוקמה על-ידי האו"ם כדי לחקור הפרות של החוק ההומניטרי וזכויות האדם בשטחים הפלשתינים הכבושים על-ידי ישראל, מתמקד גם בהתקפות ישראליות על אזרחים בשטחים הפלשתניים הכבושים בכללותם, כולל מזרח ירושלים ובישראל עצמה. הדוח ציין כי ישראל "עשתה מעט" כדי למנוע או להעמיד לדין
מתנחלים יהודים ביהודה ושומרון ש"כונו בכוונה מתקני חינוך וסטודנטים כדי להטיל אימה על קהילות (פלשתיניות) ולאלץ אותן לעזוב את בתיהן".
בחודש מאי האחרון, ראש הסיוע ההומניטרי של האו"ם, טום פלטשר, קרא למדינות מועצת הביטחון של האו"ם לפעול "למנוע רצח עם" בעזה. תת-מזכ"ל האו"ם לעניינים הומניטריים דרש מישראל להסיר את המצור על הסיוע לעזה, שם, לדברי האו"ם, כלל האוכלוסייה, המונה למעלה משני מיליון בני אדם, נמצאת בסכנת רעב.
ישראל דחתה בתוקף טענות לרצח עם
ישראל דחתה בעבר בתוקף את הטענות על ביצוע רצח עם, ופרשה ממועצת זכויות האדם של האו"ם בטענה לחד-צדדיות ועוינות כלפיה. משרד החוץ הישראלי לא הגיב באופן רשמי לדוח הספציפי הזה בשעת פרסום הידיעה.