נשיא ארצות הברית,
דונלד טראמפ, הצהיר (20.06.25) כי אירן איננה מעוניינת לקיים דיאלוג עם מדינות אירופה, ודוחה את ניסיונות התיווך של צרפת, בריטניה וגרמניה. "דיברנו עם אירן, ונראה מה יקרה", אמר טראמפ לכתבים בבית הלבן. "אני לא חושב שהשיחות בז'נבה עזרו. אירן לא רוצה לדבר עם אירופה - היא רוצה לדבר איתנו. אירופה לא תוכל לעזור בנושא הזה".
דבריו של טראמפ נאמרו שעות לאחר סיום השיחות הדיפלומטיות שנערכו בז'נבה, בהשתתפות שר החוץ האירני עבאס אראקצ'י ועמיתיו מבריטניה, גרמניה וצרפת - לצד הנציג העליון של
האיחוד האירופי לענייני חוץ. לפי מקורות דיפלומטיים, המסר שהעביר שר החוץ הבריטי דיוויד לאמי לאירנים כלל איום בתקיפה אמריקנית "אמיתית ומתקרבת", בצירוף הדגשה ש"נתיב דיפלומטי עודנו פתוח".
אירופה: אפס העשרה - ואין פתרון צבאי
בהצהרותיהם לאחר הפגישה, הבהירו נציגי אירופה כי תוכנית הגרעין של אירן חייבת להיבלם באמצעים דיפלומטיים. "אירן לא יכולה להיות בעלת יכולת גרעינית שתסכן את האזור והעולם", אמר לאמי. "היינו מאוד ברורים - אפס העשרה היא נקודת ההתחלה". הוא הוסיף כי האיחוד האירופי דוחק באירן לשוב לשיחות ישירות עם ארצות הברית.
שר החוץ הצרפתי, ז'אן-נואל בארו, ציין כי "אין פתרון צבאי לסוגיית הגרעין", והוסיף כי "שר החוץ האירני הביע נכונות להמשיך בדיונים - לא רק בנושא הגרעין, אלא גם בעניינים אזוריים רחבים יותר". גם שר החוץ הגרמני, יוהאן ודפול, אמר כי מדובר ב"מאמץ משותף למנוע הסלמה נוספת ולקדם משא-ומתן".
סגן נשיאת הנציבות האירופית, קאיה קאלאס, הדגישה כי "הסלמה אזורית לא מועילה לאף אחד", והביעה תקווה להמשך הדיונים. לדבריה, שני הצדדים הסכימו לדון בנושאי הליבה "ובנושאים רחבים יותר".
אירן: מוכנים לדיאלוג - רק לאחר הפסקת האש
עבאס אראקצ'י, שניהל את השיחות מצד אירן, אמר כי טהרן "מוכנה לשקול מחדש את הדיפלומטיה - ברגע שהתוקפנות תיפסק". בדבריו הבהיר כי כל תקיפה על מתקני הגרעין של אירן היא "הפרה של החוק הבינלאומי", והזהיר כי "התוקפן יישא באחריות לפשעים הנוראיים שבוצעו".
לדבריו, תוכנית הגרעין של אירן נועדה למטרות שלום בלבד, וכי אירן "תמשיך לממש את זכותה הלגיטימית להגנה עצמית". הוא הוסיף: "אני מבהיר היטב שיכולות ההגנה של אירן אינן ניתנות למשא-ומתן".
המשך מגעים - אך אין הסכמה על מועד
מקורות בז'נבה מסרו כי אף שהשרים האירופים הביעו נכונות להיפגש שוב עם הצד האירני, לא גובשה הסכמה על מועד או מקום לסבב הבא של השיחות. לעת עתה, צפוי דיוויד לאמי להמשיך בהתייעצויות עם עמיתיו האמריקנים במהלך סוף השבוע הקרוב.