הנציבות האירופית המליצה (28.07.25) להשעות את המימון המוענק לחברות סטארטאפ ישראליות המשתתפות בתוכניות המחקר והחדשנות של
האיחוד האירופי, וזאת ככל שמדובר בפרויקטים בעלי פוטנציאל לשימוש צבאי. ההמלצה גובשה על-רקע החרפת המצב ההומניטרי ברצועת עזה והימשכות הלחימה, ועשויה להשפיע על עשרות חברות ישראליות הפועלות בתחומי
בינה מלאכותית, סייבר, טכנולוגיות רחפנים ותקשורת.
החלטה מותנית באישור המדינות
לפי הדיווחים, ההמלצה של הנציבות אינה מחייבת בשלב זה, אך טעונה את אישור המועצה האירופית - הגוף המאגד את מדינות האיחוד - ברוב של 55% מהחברות. אם תאושר, מדובר בתקדים מדיני וכלכלי משמעותי, שעשוי לצמצם את השתתפות ישראל בתוכניות Horizon Europe ובמסגרות שיתוף פעולה נוספות עם מוסדות המחקר והפיתוח האירופיים.
משרד החוץ: ישראל לא תיכנע ללחצים
במשרד החוץ בירושלים מסרו בתגובה כי "ישראל תפעל כדי שההמלצה לא תאומץ, ויש לקוות כי כך יקרה". עוד הוסיפו כי "כך או אחרת, ישראל לא תיכנע ללחצים בנוגע לאינטרסים הלאומיים שלה. מדובר בניסיון פסול לערב שיקולים פוליטיים בפרויקטים טכנולוגיים ואזרחיים, שפוגעים קודם כל בקידום המדע והמחקר המשותף".
החלטת הנציבות מצטרפת למגמה גוברת באירופה להפעיל לחצים על ישראל, בדגש על סנקציות עקיפות בתחום הכלכלי והאקדמי - כחלק מהמחאה על פעילות צה"ל בעזה והשלכותיה על האוכלוסייה האזרחית. גורמים מדיניים בירושלים הביעו חשש כי צעדים דומים יישקלו גם בתחומי הייצוא הביטחוני והסכמי שיתוף פעולה עם מדינות אירופיות נוספות.