מזכ"ל נאט"ו, מארק רוטה, מסר (12.09.25) הצהרה תקיפה בעקבות חדירת הכטב"מים הרוסיים לשמי פולין והדגיש כי מדובר בהפרה ברורה של המרחב האווירי של הברית. "בין אם רוסיה פעלה במתכוון ובין אם לא - היא הפרה את המרחב האווירי של נאט"ו", אמר רוטה, "ולכן אנו חייבים להבהיר את נחישותנו ואת יכולתנו להגן על שטחנו. זה בדיוק תכליתו של מבצע Eastern Sentry". לדבריו, המבצע שיחל בימים הקרובים, נועד לאותת לרוסיה על מוכנות הברית להגן על כל סנטימטר משטחה, תוך פריסת כוחות ונכסים צבאיים מדנמרק, צרפת, בריטניה, גרמניה ומדינות נוספות.
רוטה הוסיף כי "הפזיזות של רוסיה באוויר, לאורך האגף המזרחי שלנו, הולכת וגוברת בתדירותה", והבהיר שהתגובה הנוכחית תעניק לנאט"ו "גמישות ועוצמה" ותוכיח כי הברית מסוגלת להגיב מיידית לכל הפרה.
עימות בין ורשה לוושינגטון
הצהרתו של רוטה באה לאחר יום של מתיחות פוליטית בין וושינגטון לוורשה. נשיא ארצות הברית,
דונלד טראמפ, הציע כי ייתכן שמדובר ב"טעות", אך הוסיף כי "בכל מקרה אינני מרוצה משום דבר שקשור במצב הזה". מנגד, ראש ממשלת פולין, דונלד טוסק, קבע כי אין מדובר בחדירה מקרית אלא בתקיפה מכוונת. "הלוואי שיכולנו לומר שהתקיפה הייתה טעות - אבל היא לא הייתה כזו. ואנו יודעים זאת", כתב ברשתות החברתיות.
ראש לשכת המדיניות הבינלאומית של הנשיאות הפולנית, מרצ'ין פשידאץ', חשף כי לפי המידע שבידי ורשה רוסיה שיגרה לעבר המדינה עד 21 כטב"מים ביום רביעי האחרון. לדבריו, לא כולם אותרו, וייתכן שחלקם חצו הלוך ושוב את המרחב האווירי מכיוון בלארוס. שר הפנים הפולני עדכן כי נמצאו שרידים של 16 כטב"מים שהתפזרו בשטח של מאות קילומטרים רבועים ברחבי המדינה.
תרגיל "Zapad 2025" וסגירת הגבול
האירועים מתרחשים על-רקע תרגיל צבאי רחב היקף שמקיימות רוסיה ובלארוס תחת השם Zapad 2025, שגרם להחרפת הדאגה בוורשה ובמטות נאט"ו. בפולין הוחלט על סגירת כל מעברי הגבול, כולל הרכבתיים, עם בלארוס - צעד שמדגיש את רמת הכוננות ואת החשש מתיאום הדוק בין מוסקבה למינסק.
הגנרל האמריקני אלכסוס גרינקוויץ', המפקד העליון של נאט"ו באירופה, ציין כי מבצע Eastern Sentry יישא אופי "גמיש וזריז", וישלב בין מערכות הגנה אוויריות וקרקעיות לבין שיתוף אינטנסיבי של מודיעין ומידע מבצעי בין המדינות החברות. "האיום אומנם מתמקד כרגע בפולין, אך זה נוגע לכל הברית", אמר. "מה שמשפיע על בעלת ברית אחת משפיע על כולנו. אזרחי פולין ואזרחי כל מדינות נאט"ו יכולים להיות בטוחים - נגן על כל סנטימטר משטחנו".