השוטר שחר נכלא כי הרג אדם בעת משמורתו, ולדעת ביהמ"ש ללא הצדקה. הסוגיה אינה פשוטה, כי מצד אחד אנו רוצים משטרה יעילה ואפקטיבית ומצד שני איננו מוכנים שהיא תירה סתם באנשים, גם אם הם גנבי רכב. או לפחות זה מה שרוצים אלה שעדין לא פרצו וגנבו להם את הרכב 3 פעמים בשנה האחרונה.
ונזכרתי: הימים ימי מערכת הבחירות הניו-יורקית הראשונה של אד קוץ' שהתמודד נגד מריו קומו, ויצאנו כ-500 איש מאסיפת בחירות במתנ"ס ניו-יורקי מכובד, כשחבורה בת 3-4 נערים שחורים עמדה במדרכה ממול ורגמה אותנו בביצים. סתם ככה. לא משהו פוליטי. סתם שעשוע ניו-יורקי מקובל בזמנו. ללכלך חליפות של אנשי עסקים.
מיד נסוג כל ההמון המכובד, כולל המועמד לראשות העיר על מאבטחיו וחברי המועצה שלו חזרה למתנ"ס להמתין עד שתגיע המשטרה לסלק את 3 הפרחחים. הבעתי תמיהתי בפני השמנה וסלתא, שבשניה אחת יכולה להסתער על הפרחחים, לחבוט בהם כנדרש ולהשאיר לניידות לאסוף את השיירים מהמדרכה.
זו הבעיה, נאנח ליאון כץ, חבר מועצת העיר והממונה על הגיזברות העירונית, שהייתה בזמנו בערך כמו כל תקציב מדינת ישראל (לא כולל סעיפי השוחד, העמלות והאחוזים לטייקונים). זו הבעיה שלנו בגלל כל הליברלים המחורבנים האלה עם החוקים שלהם.
את ענין הליברלים לא הבנתי. אז ליאון הסביר לי.
"לפי חוקי ניו-יורק, שוטר בתפקיד שמשתמש בנשקו ופוגע באדם, גם אם בשודד באמצע השוד או באנס באמצע האונס (אצלנו היו אומרים אולי באמצע הכהונה), שוטר כזה חייב מייד להפסיק את המשמרת שלו ולגשת ולהפקיד את התג ואת האקדח. אוטומטית נפתחת נגדו חקירה שעד לסיומה הוא מושעה מהעבודה ומקבל בינתיים רק חצי משכורת, וזה יכול לקחת 6 חודשים ויותר עד שהכל יסתיים והוא יוחזר לעבודה. אבל כשהוא מוחזר – לא מחזירים לו את המשכורות שהפסיד. לכן השוטרים בניו-יורק מפחדים ופועלים רק בזוגות. תראה סיור משטרה בהאלם: כמו פטרול צבאי אצלכם. הולכים 8 שוטרים יחד, 4 בכל מדרכה במקביל, כשכל אחד מחפה על השני ורועד מפחד ורק מתפלל לצאת בשלום בלי תקרית אש".
"בקליפורניה", המשיך כץ, "יש להם הוראות אחרות. השוטרים עובדים שם לבד, לא בזוגות, ושוטר שיורה במישהו באמצע המשמרת שלו לא מפסיק אותה וממשיך לעבוד כרגיל. רק בסוף יום העבודה הוא ממלא בתחנה איזה טופס סטנדרטי לדיווח על הירי, והטופס משמש בעיקר כאסמכתא כדי שישלימו לו את התחמושת שביזבז. זה הכל. כתוצאה מכך השוטרים בקליפורניה קצת פזיזים והסטטיסטיקה מגלה שכ-20 אזרחים חפים מפשע נהרגים שם בכל שנה בטעות רק בגלל שהם הורידו את הידים מההגה בשעה שהשוטר אמר להם לעצור".
זה איום ונורא, אמרתי.
"האמנם?" שאל חבר המועצה כץ, והמשיך: "בקליפורניה אכן יש 20 הרוגים חפים מפשע בכל שנה, אבל אצלנו, בניו-יורק, יש לנו בממוצע 2 נרצחים בכל יום רק בתחנות הרכבת התחתית, אזרחים שנשדדים ונרצחים מול עיני השוטרים שעומדים על הרציף בתחנה, אבל השוטרים האלה לא שולפים אקדח ולא יורים בהם, כי למה להם לסכן את משכורתם ואת הפנסיה שלהם? עכשיו תעשה חשבון ותחליט: האם לא עדיף 20 אזרחים חפים מפשע שנהרגים בכל שנה בגלל טעויות של המשטרה, על פני 700 אזרחים, נשים וילדים חפים מפשע שנרצחים ונשחטים בכל בשנה בגלל היסוסי המשטרה?"
אינני יודע מה עדיף, אבל שבועיים לאחר מכן, כששוטר קליפורני על אופנוע סימן לי לעצור בצד, עצרתי ושמתי את ידי על ההגה שלובות בכניעה וענווה כמו ילד חוטא בכנסייה קתולית, ובעיקר כשבזוית העין ראיתי בראי את השוטר במשקפי השמש המבריקים ומגפי העור הארוכים מתקרב כשאצבעו במרחק 2 מ"מ מנצרת העור של נרתיק האקדח, מגנום 44 קליפורני משובח.
ואגב, השוטר הזה רכב לבד והסדיר את כל השיטור באזור שלו לבד, בלי חיפוי. קליפורניה חוסכת בתקנים מיותרים. וככה קליפורניה צמחה שעה שניו-יורק שקעה ונחנקה, כלכלית וחברתית.
כמה שנים מאוחר יותר ירד אזרח ניו-יורקי בשם ברנרד גץ לרכבת התחתית, וכשבאו ארבעה לשדוד אותו, כמקובל וכנהוג, הוא שלף את האקדח שרכש במיוחד למטרה הזו וירה בכל הארבעה, אחד אחד, בסדר מופתי ושיטתי, ואז הוא יצא והסביר בשלווה לכל התקשורת שפשוט נמאס לו להשדד כל שבוע ברכבת.
חבר מושבעים ניו-יורקי זיכה אותו מהאישום. רק במשפט השני הצליחו להרשיע אותו, וגם זה רק על נשיאת נשק ללא רשיון.
לא חלף זמן ולניו-יורקים נמאס מהפשע הגואה והם בחרו להם ראש עיר חדש, איזה רודולף ג'וליאני אחד, שהורה לשוטריו לא לפחד יותר ולעצור כל נער שרק מעז לשרוט צבע של מכונית (שלא לדבר על להעיז לזרוק ביצים). הוראות הפתיחה באש לוטשו בסיגנון הקליפורני וכל שוטר שהוגשה נגדו תלונה על שימוש מופרז בסמכויותיו, קיבל במקום השעיה עו"ד מצויין ע"ח קופת העירייה. גם אותם שוטרים שירו 41 קליעים בגופו של איזה מהגר אפריקני מסכן ולא חמוש שעישן בפרוזדור והסבירו שעשו זאת כהגנה עצמית.
רמת הפשיעה והרציחות בניו-יורק ירדו במפתיע ב-60% עד שהעיר הוכרזה ע"י ה-F.B.I כעיר הבטוחה ביותר בארה"ב והיא חזרה לשגשג ולפרוח ולהעניק לתושביה חיים איכותיים יותר.
אין לי ספק שהשוטר שחר טעה. השאלה היא האם אנחנו לא טועים יותר.