בעוד המשלחות של אוקראינה ורוסיה מתכנסות היום (יום ד', 18.2.26) ליום השני של שיחות השלום בז'נבה, נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי משמיע ביקורת חריפה על התנהלות המתווך האמריקני. על-פי דיווח ב-
The Guardian, זלנסקי טוען כי ארצות הברית מפעילה עליו "לחץ מופרז" כדי להביא לסיום מהיר של המלחמה, באופן שאינו מידתי.
ביקורת על "הדיפלומטיה של טראמפ"
הנשיא
דונלד טראמפ רמז לאחרונה כי האחריות לנקיטת צעדים שיבטיחו את הצלחת השיחות מוטלת על אוקראינה. זלנסקי לא נשאר חייב והשיב בראיון לאתר Axios: "זה לא הוגן שטראמפ קורא בפומבי לאוקראינה, ולא לרוסיה, להגיש ויתורים למען השלום. אני מקווה שזו רק הטקטיקה שלו ולא החלטה מגובשת."
בסביבתו של הנשיא האוקראיני חוששים כי ממשל טראמפ מעוניין ב"ניצחון דיפלומטי מהיר" לצורכי פנים אמריקניים, גם אם המשמעות היא כפיית הסדר שישאיר את אוקראינה חשופה לתוקפנות רוסית עתידית. זלנסקי הבהיר כי כל תוכנית שתדרוש מאוקראינה לוותר על שטחים שרוסיה טרם כבשה בפועל באזור דונבאס, תידחה על-ידי האוקראינים אם תובא למשאל עם.
היום השני לשיחות בשוויץ: תמונת מצב
המשא-ומתן, שהחל ביום שלישי בחסות אמריקנית, מתנהל תחת יעד נוקשה שהציבה ארה"ב להשגת הסדר עד חודש יוני הקרוב. למרות זאת, הציפיות לפריצת דרך נמוכות באופן קיצוני. להלן מוקדי המחלוקת:
שליטה טריטוריאלית: רוסיה דורשת הכרה בשטחים שכבשה, בעוד אוקראינה מסרבת לזוז בעמדתה בנוגע לשלמותה הטריטוריאלית.
ערבויות ביטחוניות: פערים תהומיים נותרו בנוגע לעתיד היחסים של אוקראינה עם נאט"ו. טראמפ לוחץ על קייב לוותר על שאיפותיה להצטרף לברית למשך עשורים - דרישה שזלנסקי רואה בה פגיעה אסטרטגית.
הסיוע האמריקני כקלף מיקוח: מעל השיחות מרחף האיום המרומז של וושינגטון לעצור את הסיוע הצבאי אם קייב לא תפגין "גמישות מספקת".
"לא נגד שלום - אלא נגד כניעה"
דיפלומטים מערביים מציינים כי פוטין מגיע לעמדת המיקוח כשנראה שידו על העליונה מבחינה צבאית בשטח, מה שמקשיח את עמדות הקרמלין. המתווכים האמריקנים מנסים לגשר על הפערים, אך נכון לעכשיו אף צד אינו מראה סימני נסיגה בנושאי הליבה.
גורם בכיר בקייב סיכם את התחושות ל-
The Guardian: "אנחנו לא נגד שלום, אנחנו נגד כניעה. טראמפ רוצה תמונה של לחיצת יד, אבל אנחנו אלו שנצטרך לחיות עם ההשלכות של הנייר הזה ביום שאחרי."