חשיבות חלב אם
מחקרים שנערכו לאחרונה על השפעות ההנקה על בריאות תינוקות ואמהות במדינות מפותחות הצביעו על כך, שהנקה מקטינה את השכיחות של התופעות הבאות: דלקת אוזן תיכונה בתינוקות, זיהומים במערכת העיכול, זיהומים חמורים במערכת הנשימה התחתונה, השמנה בילדים, יתר לחץ דם בגיל מבוגר, סרטן השד באמהות, אלרגיות בעור ואסתמה בילדים בעיקר עד גיל שנתיים
כמה זמן להניק?
ארגון הבריאות העולמי, ממליץ על הנקה בלעדית למשך ששת החודשים הראשונים לחיים והמשך ההנקה בתוספת מזון משלים עד גיל שנתיים או יותר. במדינות מתפתחות הנקה בלעדית יכולה להיות מצילת חיים. לעומת זאת, במדינות מפותחות, היתרונות הבריאותיים של ההנקה הבלעדית בין הגילאים 4 ל-6 חודשים אינם חד-משמעיים, אך מנגד גם לא גורמת להאטה בגדילה בקרב תינוקות שניזונו מהנקה בלבד במשך 6 חודשים, בהשוואה לכאלו שינקו 3 עד 4 חודשים.
מתי ניתן תוספות מזון?
מגיל 4-6 חודשים מומלץ על המשך הנקה בתוספת מזון משלים לחלב אם עד גיל שנה ואף יותר מכך, כל עוד ההנקה מתאימה לאם או לתינוק. מומלץ להתחיל בהזנה משלימה בסביבות גיל 6 חודשים אך לא לפני גיל 4 חודשים.
תינוקות בריאים, הניזונים מחלב אם או תמ"ל בלבד, אינם זקוקים לתוספת מים או נוזלים אחרים. המעבר למזון מוצק מצריך השלמת נוזלים.
לא מומלץ לתת לתינוק מיצי פירות, משקאות ממותקים, תערובות צמחים ומשקאות המכילים קפאין (כגון קולה, קפה, קקאו, תה).
הכנסה מדורגת של מזונות משלימים לתפריט התינוק נחוצה למטרות תזונתיות והתפתחותיות ומאפשרת את המעבר ממזון נוזלי למוצק.
לאחר גיל 6 חודשים, הזנה בלעדית בחלב אם אינה ממלאה את כל הצרכים התזונתיים. יתר על כן דחייה בהצגת מזון שונה עלולה לגרום לעיכוב בגדילה, לחסרים תזונתיים (ברזל, אבץ ויטמין D) ולהתפתחות בעיות אכילה, למשל העדפת מזונות נוזליים וסירוב להתקדם למזונות במרקם מוצק יותר.
בתקופת המעבר למזונות מוצקים, יש להמשיך לתת לתינוק כמות מספקת של חלב אם או תמ"ל. יש לחשוף את התינוק לכמויות קטנות של מזון (1-2 כפיות קטנות) עד פעמיים ביממה. מומלץ להתחיל במזונות עשירים ומועשרים בברזל. מזונות כמו: בשר בקר, הודו ועוף, דגים, קטניות, "דגניים לתינוקות" מועשרים בברזל, ירקות ופירות מומלצים כמאכלים ראשונים.
מומלץ לדחות הכנסת מוצרי חלב ( מעדנים) עד תום החודש התשיעי וחלב פרה עד גיל שנה. אין לתת דבש לתינוק עד גיל שנה לפחות. יש לעודד אכילה ביחד עם שאר בני המשפחה סביב השולחן.