השכם והערב אנו קוראים על תוכניות לקירור שוק הנדל"ן הבוער. אבל, כשקוראים את התוכניות שהממשלה הציעה, מסתבר שיד ימין לא יודעת מה עושה יד שמאל, או שחמור מכך, והפגיעה ברוכשי הנדל"ן נעשית בידיעה ובהכרה מלאה.
כמה דוגמאות מהחודש האחרון: כולם מסכימים שהבעיה העיקרית היא מחסור בקרקע, ולכן על-מנת לעודד בעלים פרטיים לשחרר את הקרקעות שהם מחזיקים בהם לאורך שנים, הוצע להוריד את מס השבח ל-20%. אבל האוצר לא מעוניין כנראה להפסיד הכנסה, ולכן החליט כעת שגם אם אדם פרטי ימכור לאנשים פרטיים שהתארגנו במסגרת קבוצת רכישה, הרי שיהיה עליו לשלם 16% מס ערך מוסף. האם מישהו חושב שכך מעודדים אנשים למכורר?, האם זו הדרך להביא להוזלת המחירים לזוג הצעיר? - ההפך הוא הנכון.
השכם והערב אנו שומעים שהממשלה מחפשים דרכים למנוע ממשקיעים לרכוש דירות. איזו חוכמה קטנה. הרי גם אם מחירי הדירות יירדו היום ב-10% (חלום באספמיה שאפילו הנגיד פישר מתקשה להאמין), רוב הזוגות הצעירים ימשיכו לשכור דירות עוד שנים רבות על-מנת להגיע לאותו סכום שהם צריכים, שמשמעותו - מעבר ל-800,000 ש"ח הסכום אותו רוצים לקבוע כמשכנתה הממוצעת, ושמעבר לסכום זה צריך לשלם ריבית כמעט פי שניים.
חשוב להבין את השיעור הראשון בכלכלה: כשאין היצע, המחירים עולים. יש תמימות דעים שמחסור בקרקע הוא הסיבה העיקרית לעליית המחירים. כעת, על-ידי הכבדת הנטל על משקיעים, תגרום הממשלה למחסור בדירות לשכירות עם אותה תוצאה עגומה: עלייה בדמי השכירות שתפגע עוד יותר בכיס הזוג הצעיר שיצטרך לעבוד עוד כמה שנים במרוץ אחרי הדירה המיוחלת.
דוגמה נוספת: ראש הממשלה הציע לתת הנחה במחיר קניית קרקע ממינהל מקרקעי
ישראל לכל מי שיסיים בניית 80% של הדירות תוך 30 חודש. אבל, יש סעיף בחוק הקיים, שהיה יכול לפתוח מיד את הסתימה בביורוקרטיה הנוראית. סעיף של חוק תכנון ובנייה שפותח מסלול מהיר, לפיו אדריכלים היו אמורים לחתום על תוכניות ולקצר את המועד להוצאת היתר.
בכל העולם דבר זה הביא לקיצור משמעותי בזמן הנדרש לסיים פרויקט. ולמה זה לא מופעל בארצנו?, כי משרד הפנים עדיין לא פרסם תקנות!. גם חברות הביטוח לא מוכנות לבטח את האדריכלים, ולכן סעיף זה הינו למעשה אות מתה.