X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי   /   מאמרים
הלכה למעשה, לא תמיד התהליך של ביקורת מבנים ממוצה עד תומו. התובעים רואים במסמך של מומחה בית המשפט מעין הפסד ולאורו כבר אינם מסוגלים להמשיך במאבק, ומעדיפים את קיצורי ההליכים כהצעת בית המשפט. גם בית המשפט מפעיל לחץ על התובעים להסכים לקיצורי דרך שיאפשרו לו לתת פסק דין מיידי אפילו ללא תשובות לשאלות הבהרה ולפעמים ללא חקירת המומחה
▪  ▪  ▪
חוות דעת מומחה בית המשפט אינה סוף פסוק [צילום: יח"צ]
תהליך ביקורת מבנים מתחיל עם קבלת הדירה וגילוי פגמים וליקויים בה, לרבות אי התאמות להבטחות בכתב ובע"פ. במצב זה הדיירים מזמינים מומחה לבדיקת הדירה, והמומחה בודק וכולל את ממצאי בדיקתו בצורת חוות דעת מקצועית בנושא ליקויי הבניה.
נניח שחוות הדעת היא על סך של 100,000 שקלים. מסמך זה מועבר לקבלן באמצעות עורך דינם של הדיירים, ומוכחש נמרצות על-ידי מומחה הקבלן אשר בדרך כלל טוען כי כל הטענות שבחוות דעת הדיירים - אינן מוצדקות וכי אין כלל ליקויים בדירה.
הדיירים, שנואשו מסיכויי ביצוע התיקונים בדירה על-ידי הקבלן המכחיש את הליקויים, פונים לבית המשפט. התביעה מטבעה גבוהה מסכום חוות הדעת לאור מורכבותה ולאור היקפה הכולל נזק לא ממוני, נזק נלווה, וראשי נזק שאין עניינם בחוות דעת מומחה.
בסך הכול מוגשת תביעה על סך של 180000 שקלים. לאור הפער בין מומחי הצדדים, בית המשפט ממנה מומחה מטעמו אשר בו ייתן בית המשפט אמון רב יותר. מומחי בית המשפט ידועים כממעיטים וכמבטלים ליקויים, מסיבות שלא כאן המקום לפרט. והנה, לאחר בדיקת הדירה הם מוציאים תחת ידם מסמך - חוות דעת מטעם מומחה בית המשפט, שנניח כי היא מסתכמת בסך של 22,000 שקלים.
כמובן שבידי התובעים להגיש שאלות הבהרה ולחקור את המומחה, אך בינתיים ניצבת בפני בית המשפט חוות דעת לפיה סכום עלויות התיקונים בדירה הוא רק 22000 שקלים, ובית המשפט מלכתחילה נותן אמון רב יותר לעורך חוות דעת זו.
בשלב זה, הקבלן חוגג כי הוא יודע בינו לבין עצמו כמה עולה בפועל לתקן ולבטל את הליקויים, והנה, מומחה נייטרלי מטעם בית המשפט - קבע כי מדובר בהיקף מצומצם. הקבלן מכאן ואילך מתחזק בסירובו לתקן את הליקויים, כי מעתה מומחה בית המשפט לימינו, ובנוסף, ככל שמדובר בסכום כה מזערי, מוטב (כלכלית) לשלם מאשר לתקן.
בית המשפט רואה נגד עינו מסמך המציג תמונה שלכאורה היא תמונת מצב אובייקטיבית, ובה עולה כי התביעה מנופחת, מופרזת, לא מוצדקת והדבר מעלה את חמתו על התובעים שמטרידים את המערכת העמוסה של בתי המשפט בתביעות סרק.
זו התמונה - אך האם זו גם האמת?! - לא.
ראשית, חוות דעת מומחה בית המשפט אינה סוף פסוק ואין לקבלה "כזה ראה וקדש". חוות הדעת טרם התגבשה כל עוד לא נשאלו שאלות הבהרה וכל עוד לא ניתנו תשובות להן, ובטרם נחקר מומחה בית המשפט. בנוסף, מה לו לבית המשפט לכעוס על התובעים, שבדירתם קיימים פגמים אשר לדעת מומחה בית המשפט עלות תיקונם 22000 שקלים - והנתבעים (הקבלן או החברה הקבלנית) נמנעים מלתקנם?!
מוצע כאן לאפשר לנתבעים להרים את הכפפה ולתקן את הליקויים!, זה זול? אין בעיה, שיתכבדו לתקן בפועל, כל דבר שהוא בר תיקון ואפשרי, וכך יושגו כמה מטרות חשובות בו זמנית:
  • הליקויים יתוקנו, והדירה תהיה נטולת ליקויים. בכך תתקיים תרומה חשובה לאיכות המגורים בישראל. הדירה בה מדובר אינה רק לשימוש התובעים והיא עלולה להימכר לאחרים בבוא היום, כך שהדרישה לביטול ליקויים אינה רק למען התובעים.
  • יוכח הלכה למעשה האם באמת מומחה בית המשפט צודק בקביעותיו. אומנם הקבלן לא חייב להגיש דין וחשבון על עלויות התיקונים בדירה, אך הדבר יומחש לאור בחינת צוותי העבודה באתר יום יום, ולא קשה לאמוד את ההוצאות של ביצוע התיקונים בפועל ולהיווכח כי הערכת המומחה מטעם בית המשפט אינה ריאלית.
  • בסופו של יום, בתום התיקונים, המומחה יצטרך לבדוק שוב את הדירה, ומאז הקבלן מחויב שוב באחריות על התיקונים שביצע, לאמור, אחריותו של הקבלן לתקינותה של הדירה מתארכת בעקבות ההליך המשפטי, וזאת בנוסף לתרומה הישירה שבהליך זה לאיכות המגורים בישראל.
אלא שבפועל ולמעשה, לא תמיד התהליך של ביקורת מבנים ממוצה עד תומו. התובעים רואים (בטעות) במסמך של מומחה בית המשפט מעין הפסד ולאורו כבר אינם מסוגלים להמשיך במאבק, ומעדיפים את קיצורי ההליכים כהצעת בית המשפט. יש תובעים שכבר לא מעוניינים בתיקונים לאור מכירת דירתם או כוונתם למוכרה.
גם בית המשפט מפעיל לחץ על התובעים להסכים לקיצורי דרך משפטיים שיאפשרו לבית המשפט לתת פסק דין מיידי לאור חומר הראיות שהצטבר בתיק, לפעמים אפילו ללא תשובות לשאלות הבהרה, לפעמים ללא חקירת המומחה.
במאמר מוסגר יובהר כי כאשר מתאפשרת חקירת מומחה בית המשפט ולעתים גם חקירת מומחי הצדדים, מגיעים לפסק דין המתקרב לסכום התביעה ומכל מקום לא כה מרוחק מסכום זה, אלא שכאמור, יש מכשולים בדרך, מכשולים הפוגעים באיכות הבניה במדינת ישראל, עליהם מומלץ לדלג בתבונה ובחוכמה - והדבר גם אפשרי.
Author
מהנדס בניין | בן-עזרא מתכננים ויועצים בע"מ | דוא"ל
תאריך:  16/10/2011   |   עודכן:  16/10/2011
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יוסף דוריאל
המוטציה הגנטית שעברו יהודים רבים בדורות של כניעה כפויה לעריץ הזר לא נעלמה עם הקמת מדינת היהודים. בפסיכולוגיה המודרנית קוראים לזה - תסביך סטוקהולם. כשמצב כזה מתמשך לאורך דורות - התסביך הופך לגנטי. כך אפשר להבין איך בדור הנכדים של לוחמים למען מדינה יהודית ריבונית מתגלה הכמיהה לוותר על הריבונות, לטובת ריצוי עריצים זרים
אהוד פרלסמן
למרות שהעסקה לשחרורו של גלעד שליט מהווה ניצחון ברור לטרור, ביום שאחרי עשויה החברה הישראלית לגלות יתר לכידות ונחישות במאבקה כנגד החוטפים ובני בריתם
יניב אקרמן
בגלל שפיפות הקומה, בגלל הכניעה לחמאס, בגלל הפסטיבל, גלעד שליט לא יהיה החייל האחרון שייחטף. החלטת הממשלה הייתה הצגת החולשה הגדולה ביותר בכיכר העיר. והיא רק עוד מסמר נוסף בארון הקבורה שאנו בנינו לעצמנו
ארווין קליין
הביורוקרטיה המסובכת חוסמת את דרכו של האזרח הקטן לעשות שינוי וצדק חברתי, ומשאירה בסופו של דבר את ניהול העניינים בידי רשעים    סאטירה על עורך הדין כמשל למצב העגום שלנו
יהודה קונפורטס
ברוך הבא, גלעד. עוד מעט, ממש כמה ימים, אתה חוזר הביתה אחרי חמש שנים, כנראה גם מנותק מכל מידע על מה שעבר עלינו פה. ועבר עלינו לא מעט. באופן כללי, חזרת כמעט לאותה מדינה, אבל תתפלא לשמוע, שעצם חזרתך הפכה אותה לטובה יותר, בעלת חוסן פנימי חזק יותר. בקיצור, חזרת לארץ נהדרת
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il