X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי   /   מאמרים
הפקודה הצבאית הקרויה על-שמו של מפקד קרתגו האגדי לא רק שלא הוכיחה עצמה כיעילה בצה"ל - היא גם גבתה ממנו מחיר כבד מדי
▪  ▪  ▪
חטיפת חייל. נוהל חניבעל - אקט אכזרי [צילום: מתוך סרטון התעמולה]
"מוטב חייל ישראלי מת מחייל ישראלי שבוי" - זהו המוטו של "נוהל חניבעל", שהנחה את צה"ל באמצע שנות ה-80, תחילה כתורה שבעל-פה ומאוחר יותר כפקודה רשמית. ההיגיון שמאחורי הפקודה איננו גילוי-אמריקה. הוא מלווה את המדינה כבר שנים רבות. תמציתו: לא להיכנע לטרוריסטים המבקשים לחטוף חייל, באשר כניעה רק תגביר אצלם את תיאבון חטיפתם של חיילים נוספים.
ובכל זאת, "נוהל חניבעל", הקרוי על שמו של מצביא-קרתגו האגדי, איינו יותר מפקודה יתומה. אין לו הורים וגם אין לו מפקדים. הוא פשוט אינו קיים יותר בצה"ל, זולת שהינו מרחף מעליו כצל כבד וכרוח-רפאים שממאנת להסתלק. הדברים אמורים במיוחד בעקבות עסקת-שליט, שעוררה את הרוח הזו מחדש.
בצה"ל, מכל מקום, שבק הנוהל הזה חיים, ובצדק, ולו בשל האכזריות הרבה המאפיינת אותו. אחרי ככלות הכל קובע ה, מפורשות, שיש לסכל חטיפת-חייל בכל דרך אפשרית, אפילו במחיר של סיכון-חייו.
הפעלתו של הנוהל הזה אינה אלא הימור שבין חיים ומוות, ממש כמו רולטה רוסית. ברמה מסויימת הוא הופעל במינכן, במהלכו של טבח הספורטאים הישראלים, כשניסיון-חילוצם על-ידי כוחות גרמניים לא צלח ורק הוביל למותם. אסון דומה אירע במעלות, כאשר קבוצת פלשתינים חטפה ילדים ישראלים,שנהרגו לאחר ששר הביטחון, משה דיין, פקד לשחררם בכוח, בעיצומו של מו"מ עם החוטפים.
הצרה היא ש"נוהל חניבעל" דורש מחיילים לירות גם במי שהוא, לרוב, חברם. ללא ספק הוא פסול, משום כך, לפחות מבחינתו המוסרית. יתר על כן: עדיף להימנע ממנו, באשר הפעלתו של הנוהל הזה עלולה לא רק לפגוע בחייל אחד, אלא להוביל למותם של חיילים נוספים.
אבוד מראש
כך או אחרת, במקרה של גלעד שליט, "נוהל חניבעל" לא היה עוזר. העסק היה אבוד מראש, באשר זמן ארוך מדי חלף מרגע הפגיעה בטנק שלו ועד להכרזה על הנוהל. ואילו הפעולות שבוצעו לאחר מכן, כולל הכניסה לדרום הרצועה, כבר היו חסרות-תועלת. בפרק הזמן הזה כבר הספיקו חוטפיו של גלעד שליט להימלט.
בפיקוד צפון, לעומת זאת, ביקשו ללמוד את הלקח הנדרש. האמינו שם כי אירוע-חטיפה שכזה לא יוכל להתרחש אצלם. אבל, עוד שש שנים קודם לכן הותקף סיור שיגרתי של צה"ל בהר דב שבצפון במטח-אש של החיזבאללה. שלושה לוחמים - עדי אביטן, עומר סואד ובני אברהם - הוצאו מן הרכב הבוער שלהם ונגררו אל מעבר לגבול. צה"ל ניסה ליירט את החוטפים מהאוויר, אבל החיילים החטופים פשוט נעלמו. רק בחלוף ארבע שנים הם הוחזרו בארונות-מתים. זה היה גורלם של אהוד גולדווסר ואלדד רגב.
בשורה התחתונה מסתמן "נוהל חניבעל" כאקט אכזרי. עדות מוצקה לכך הם דבריו גלויי הלב של שאול טחנאי, מפקד הטנק של גלעד שליט, שיכול היה למנוע את חטיפתו בעת זיהוי החטיפה. היה זה הוא עצמו שביקש אז להפעיל את "נוהל חניבעל", אך בצדק לא נענה. בדיעבד הגיע מפקד הטנק בעצמו למסקנה העגומה והמתבקשת, שנוצר מצב של "להפסיד, או להפסיד".
למי שמעמיד, כמוהו, חיילים שלו בסיטואציה כזו, יהיה קשה מאוד לצפות שהם אכן יעמדו בפקודה. ובהקשר הזה נאמנים עלינו דבריו של טחנאי עצמו: אחת מהשתיים: "או שאני גומר לחבר שלי את החיים, או שאני גומר אותם לעצמי". ודי לחכימא.
תאריך:  07/11/2011   |   עודכן:  07/11/2011
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
  גלעד שליט / Gilad Shalit
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
"נוהל חניבעל" - לא בצה"ל
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
מחבלים ירו בילדי מעלות ולא צהל
ברק-פ"ת  |  7/11/11 20:19
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יובל לובנשטיין
הפעילויות המרכזיות בקבוצת המשביר לצרכן אינן מספיק רווחיות, אך זה לא מונע מרמי שביט להמשיך בריצה לפיתוח עסקי הקבוצה. האם מדובר בעוד סיפור של תפסת מרובה לא תפסת?
גבי נעמן
בעיצומה של הסערה החברתית שפוקדת את החברה הישראלית, אין ספק כי יש רק דרך אחת ליצור שוויון בין תושבי המדינה וזאת על-ידי חלוקה צודקת יותר של המשאבים ופיתוח הפריפריה, תוך השוואת התנאים למגורים בפריפריה לתנאים במרכז
אלי אלון
בכירים בעיריית עפולה שאינם משלמים מיסי ועד-עובדים במשך שנים, קיבלו מהוועד שי לראש השנה בשווי 600 שקלים. חברי הוועד מאשרים שאכן העניקו שי לבכירים ומציינים כי אלה הבטיחו כי מעתה ואילך ישלמו את מיסי הוועד    עובדים בעירייה המשלמים במשך שנים מס ועד הביעו תרעומת על העניין: מדוע עלינו לממן ממשכורתינו הנמוכות את השי לבכירים שמרוויחים משכורות נאות ביותר?
זאב בן-יוסף
מסתבר כי החלופה שהציע ז'בוטינסקי לפני 80 שנה - מדינה אחת, יהודית ודמוקרטית, לשני העמים - נכונה מאוד ואף ישימה גם לימינו, למרות הרבה מאוד נסיבות שהשתנו
נרי אבנרי
אחרי שפסק נגד אילנה דיין בפרשת סרן ר', הוכרז השופט סולברג על-ידי בכירי העדר כ"אויב החופש העיתונאי". את הפרופסור אסא כשר הם לא היו מעזים להגדיר כך, למרות שדעתו על מה שעוללה אילנה דיין לסרן ר' זהה לפסיקתו של סולברג    הלכתי לארכיון...
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il