החידוש של השנים האחרונות הוא צמיחתו של "הממלכתי החדש", או "הניאו-ממלכתי". הממלכתי החדש מבין שהגאולה היא מושג ששייך למציאות הממשית של ההווה, כלומר למדינת ישראל. הוא הפנים שכל אבולוציה והתחדשות תרבותית יתרחשו בתוך הכלים והטבע של העולם הקונקרטי הזה. הממלכתי החדש מבין גם שהחילוני כבר מזמן אינו עגלה ריקה או תינוק שנשבה, ושיש לו מטען רציני ואקטיבי שטוען לבכורה. לאחר חורבן הגוש, הממלכתי החדש זיהה שבחברה הישראלית ניטשת מלחמת תרבות עזה על אופייה וצביונה של המדינה.
החידוש הוא שהממלכתי החדש קלט שבמאבק המר הזה יש לו סיכוי דמוגרפי ופוליטי לא רע לנצח, והוא החליט ללכת על כל הקופה ולשנות את המציאות. החוויה שלו היא ש"המדינה זה אני" ולכן הוא מתעניין פחות בדילים פוליטיים קטנים ובניצחונות מקומיים בנקודות. הוא משחק על כל הקופה, ולכן נלחם על מוקדי הכוח הממשיים של ישראל: מינוי שופטים ובעלי תפקידים בכירים בכל שדרת השירות הציבורי, שינוי המעמד המשפטי של יו"ש דרך חקיקה ראשית, הגברת התכנים היהודיים והציוניים במערכת החינוך, העצמת הייצוג הפוליטי בכנסת, ועוד.
הראשונים שזיהו את "הממלכתי החדש" הם אנשי
עיתון 'הארץ', מה שמסביר את מאבקם המר והמלוכלך במינויו של
נעם סולברג לעליון ובפעילותו של הרב
אביחי רונצקי בצה"ל. בעקבות 'הארץ' התעוררו גם '
ידיעות אחרונות' וחברת החדשות של ערוץ 2, שהפיקו את הקמפיינים האגרסיביים בעקבות אירועי תג מחיר וסיקריקי בית-שמש. בקבלה קוראים לזה "אחיזת הקליפות". במילים אחרות: קמפיין הדה-לגיטימציה ל
מתנחלים ולחרדים לא היה מתעורר בלי מאותגרים נפשית כמנחם הרנטל היורק מבית-שמש, ובלי נערי ה-ADHD ששורפים מסגדים בכפר קוצרא.
הממלכתיים החדשים צריכים לדעת שנכונה להם דרך קשה ולא פשוטה. ניצחונם יושג רק בדם ואש ותמרות עשן (תרבותיים ופוליטיים). בני השבט הלבן לא יוותרו, והעימות יהיה מר וממושך ויעלה בקרבנות כואבים כממשלות ימין שייפלו ויישובים לא מוכרים שייחרבו. כדי לשכך מעט את עצמת ההתנגשות מומלץ להם להקפיד על שני כללים:
הכלל הראשון הוא לשדר כבוד והערכה לדור ההורים ולחוליות הקודמות בשרשרת. להבהיר לממלכתיים הישנים שהמחלוקת החריפה על דרכם לא נובעת מחוסר הערכה או מזלזול אלא מהתפתחות טבעית והבנה חדשה של זירת האתגרים בחברה הישראלית.
הכלל השני הוא ליטול אחריות אמתית דרך הרחבת השיח: כדי לנהל את המדינה על הממלכתיים החדשים לתת מענה אמתי לצרכיה של החברה הישראלית, על כל פלגיה ומגזריה. הם צריכים להתחיל ללמוד ולגבש תוכניות עבודה מושכלות בנוגע לערביי ישראל ויו"ש, לפריפריה וחברה, לחינוך ובריאות, למשפט וביטחון, ובעיקר להרגיע את
יאיר לפיד. מוטלת עליהם המשימה לשכנע את בני השבט הלבן שעם שוך הקרבות גם להם יהיו זכויות להגדרה עצמית ולביטוי תרבותי, כמגזר קטן אך חשוב בעברה ובעתידה של החברה בישראל.