משלו המדוסקס בכל אתר ואתר של
יאיר לפיד מלמד אותנו כמה קשה מצבם של העניים. אני מאמינה שהסיפור היפהפה על אותה ריקי כהן ועל מעמד הביניים ההזוי של לפיד - שכמובן שפכתי דמעות כים על מצבם - השתיק כמה וכמה פיות רעבים של מעמד אחר בארץ, של אותם שלא מצליחים לגמור את החודש שבעים.
אין צורך במילים יפות כדי לציין את אותו מעמד מסוים. עניים. יש דבר כזה בישראל. והרבה. אותם שאינם נוסעים לחו"ל, שהדירה שלהם בשכירות זולה, אותם שחיים מהיד לפה וטוב שיש משהו ביד לפעמים. אותם שמסתפקים רק בגבינה פשוטה ולפעמים גם בלבן ובימים טובים גם בקצת שמנת ובוודאי שאין מצב לדבר על מעדני קצפת של מעמד הביניים. הקצפת לא שייכת להם. הם מסתפקים בתחתית.
לקצץ למעלה, בשמנת ובקצפת
כשר אוצר, צריך יאיר לפיד לצאת מנחמדותו והבנתו, ולדאוג ליותר איזון במצבן של משפחות רבות בישראל החיות מעבר לקו העוני. אז ראשית, בטרם תשב על כיסא הגזירות, בטרם תפעיל את חותם שר האוצר על הגזירות, עשה מה שמלמדים כל מי שאינו יודע לנהל נכון את משאביו הכספיים. בדוק איפה בזבזו יותר מדי. לאן הלך הכסף באמת. וזה לאו-דווקא אצל אותם שעובדים קשה ורוצים לחיות בהתאם לעבודתם כדי שבפעם הבאה לא יכונו "עבדים". קצץ למעלה. בשמנת, בקצפת של הקצפת של המעדנים.
לקרוא על הגזירות החדשות של מיסים וקיצוצים, ובאותו עמוד לקרוא על מיליונים המועברים מיד ליד, זהו לעג לרש. לעג לאינטליגנציה היהודית שלנו. ראשית, תביט קצת יותר גבוה. תראה מי קיבל יותר מדי וקח ממנו חזרה. ראשית תבדקו משכורות גבוהות מדי במגזר הציבורי והמדיני. ראשית תבדקו ריביות גבוהות מדי שלוקחות רשויות מסוימות על מה שלא שולם להן בזמן. הריבית שם יכולה לפרנס יפה משפחה. טוב, לא משפחה ממעמד הביניים, אבל מהמעמד הנמוך והסמוי מן העין. אצל משפחה שבקושי גומרת שבעה את החודש.
אחרי שהבטת למעלה והורדת את הקצפות למיניהן, שהן בעצם מזיקות לבריאות, כל אחד יאמר לך זאת, הבט למטה, קצת יותר למטה, הרבה יותר למטה ממעמד הביניים, אל המעמד הנמוך – אל אותם החיים ממשכורות רעב, זקנים החיים על פנסיה נמוכה, נכים וחלשים שכולם-כולם שייכים לעם ישראל וראויים לחיים טובים יותר. מעמד הביניים ישרוד, יצמצם פה ושם, ויחיה נפלא אם אכן המשכורות הממוצעות הן כה גבוהות כפי שציינת.
מאיפה לקחת ואיפה לסבסד
הבט לכיוון העניים וראה מה חסר להם. בעיקר אוכל וחיים בריאים - סבסוד אמיתי של מוצרי יסוד ומחירים הגיוניים לסל הבריאות הכבד שלנו. חינוך הוגן וטוב – למשל מחירי ספרי לימוד מסובסדים והגיוניים (שנת הלימודים החדשה מתקרבת...), שם תוריד מחירים, שם תסבסד מוצרי יסוד. תן להם אפשרות לחיות ולשמור על כוחותיהם למען יוכלו לגדל ילדיהם בנחת ולא ביותר מדי דאגה.
בשני מקומות אלו עליך לטפל. ושני מקומות אלו יועילו אף יותר גם למעמד הביניים הסובל. בעשירים מאוד – שם תוכל לקצץ ולקחת קצת יותר, במקום לתת בלי גבול. ובעניים מאוד - לסבסד מוצרי יסוד, מחירים בהשגחה. יש דרכים לנהל מדיניות כלכלית בוגרת ואחראית בדרך אולי קשה יותר, אך הרבה יותר מדויקת ונכונה, ואז אולי נהיה כולנו קצת יותר מעמד ביניים, ולא מין מגזר הסמוי מן העין ושרוי בלא ברכה, בלא תקווה ועם הרבה דאגה.
מעמד הביניים בוודאי יצמיח דור שבע ומצליח כמותו אם רק ישתמש נכון בכספו. אבל העניים? המדינה צריכה לעזור שם כדי ששם יגדל דור אחר. אולי אפילו דור של מעמד ביניים.