X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי   /   מאמרים
שינוי ספרי הלימוד והדגשת היותה של השואה נסיון השמדה המוני של עם-ישראל, תוך הצמדת הקיום היומיומי העכשווי בישראל אל מול סכנת שואה אפשרית בעתיד, יצרו קונצנזוס לאומי לנושא השואה שאינו, לצערי, מנת נחלתם הרגשית וההזדהותית של כל תושבי ישראל
▪  ▪  ▪
טקס יום השואה. אינו בקונצנזוס הלאומי כמו יום הזיכרון [צילום: פלאש 90]
גם אם יכעיסו ויקוממו אתכם דברים אלה, הנכתבים בערב יום הזיכרון עצמו, אין בדעתי להתנצל עליהם, כלל וכלל. האמת חייבת להיאמר, כמו-גם להיכתב. הקונצנזוס הרגשי הקיים בישראל סביב יום הזיכרון לחללי מלחמות ישראל, אינו דומה ואינו שווה, כלל וכלל לקונצנזוס הרגשי הקיים בישראל סביב יום השואה והגבורה.
יתר על כן. מרהיב אני עוז בנפשי לכתוב דברים קשים אלה ולקבוע, כי מהות הכאב, הצער, האבדן והאבל, המאפיינים את יהודי אשכנז, המזדהים בכל רמ"ח אבריהם ושס"ה גידיהם עם הטרגדיה שבשואה, לא ניתן לומר ולקבוע זאת בוודאות על כלל היהודים, שאינם ממוצא אשכנזי, במדינת-ישראל וחוצה לה.
ערב יום השואה ישב בישיבת עבודה במשרדי לקוח בן עדות-המזרח והבחין בכרזה של המוזיאון לאמנות ישארלית, ברמת-גן שפורסמה בשעתו בעקבות תערוכה בה השתתפתי במהלכה הוצגו על קירות המוזיאון שירי שואה משלי שנכתבו בעקבות ביקור במחנות הריכוז, העבודה וההשמדה, ברחבי פולין, גרמניה ואוסטריה.
"אתה יודע", אמר לי אותו לקוח, ספק בבדיחות-הדעת, ספק כמבקש להוביל אמירה, "לנו המרוקאים, יש את המימונה ולכם, האשכנזים, יש את יום השואה". לפני שהספקתי להגיב לאמירה פוגעת, מבדלת ומקוממת זו, פטר אותי אותו לקוח בהינף יד של ביטול, הוסיף ואמר: "סתם. סתם התבדחתי לי על חשבונך. אל תהיה לי כזה רגיש פתאום". אין אני מאמין באמירות ובבדיחות, "הנשלפות מן השרוול, סתם כך". מאחורי כל אמירה ומאחורי כל בדיחה, עומדים יסודות של אמת, המגלמים ומשקפים אמת חיים מסוימת המועברת בדרך של הומור. אולי לצורך ריכוך הדברים, מראש, אולי כדי לעמעם את יסוד ההפתעה ואולי בשל כל שיקול נוסף ואחר. יסוד של אמת יש בדברים, לטעמי, באופן וודאי.
איני אנתרופולוג ואף איני סוציולוג במקצועי, אולם גם אדם מן השורה הניחן בעין בוחנת יכול להבחין, כי האבל הכללי ביום הזיכרון, הינו אבל כבד, הודק ומלכד סביבו את החברה הישראלית, יותר מאשר האבל ביום השואה שאינו בהכרח אבל קולקטיבי כמו האבל שחשים תושבי ישראל ביום הזיכרון. עצם העובדה, כי השואה התרחשה, במרביתה בארצות אירופה, הבלקן ולא במרבית ארצות אסיה או במדינות הידועות בזיקתן לאיסלאם או פאן-ערביזם, הביאה לכך כי מרבית היהודים שהתגוררו במדינות אלה לא נחשפו, באופן ישיר לשואה, לתוצאותיה ולהשפעותיה היומיומיות.
למעט חלק מיהודי לוב שבה הוחמרו חוקי הגזע עקב כריתת ברית הציר בין גרמניה לאיטליה, לא חשו יהודי המזרח והמגרב בהשפעת השואה עליהם, בעת שזו התרחשה, בפועל ולמעשה, בארצות אירופה, הבלקןם ושאר המדינות אליהם הגיעו כוחותיהם של הגרמנים. בשנת 1942 נשלח יהודי מחוז קירינאיקה שבלוב למחנה ריכוז במחוז טריפוליטניה, מירב כוח העבודה של הקהילה בטריפולי נשלח למחנות עבודה בכפייה, יהודים בעלי נתינות של מדינות אויב הוגלו וכל יתר הקהילה סבלה מחוקים גזעניים אשר פגעו קשה במעמדם הכלכלי והחברתי. באמצע שנת 1942 החל מושל לוב להוציא צווים המחמירים את החקיקה הגזענית. ליהודים נאסר לבצע עסקות נדל"ן מחוץ לקהילה, נאסר סחר חוץ, נאסר לפרסם חומר שאינו בתחום הדתי ועוד. למעט יהודי לוב כמעט לא הורגשה השפעת השואה במזרח-התיכון, כמו-גם באפריקה.
כישלונו הצבאי של הגנרל-פלדמרשל הגרמני, ארווין אויגן יוהנס רומל, שפיקד על הכוחות הגרמניים והאיטלקיים שפלשו לצפון-אפריקה, במדבר המערבי אל מול המפקד הבריטי, לוטננט גנרל, ברנרד מונטגומרי, בשני קרבות שהתקיימו באל-עלמיין, מנעו חדירת הגרמנים לאפריקה והסתיים בנסיגה לתוניסיה. כך לא יכלו כוחות הס"ס ואחרים להיכנס בעקבות הצבא הגרמני, לרכז את היהודים באפריקה ובמזרח-התיכון במחנות ריכוז, עבודה והשמדה. כך נחסכה הזוועה - ובמקביל החשיפה הרגשית הישירה - והמפגש עם אימי השואה מיהודי אפריקה, הודו, המגרב, המזרח-התיכון ושאר ארצות בהם נכשלו הגרמנים מן הבחינה הצבאית.
עתה, שעה שמצויים אנו תקופה של קרוב ל-70 שנה מאז סיום מלחמת העולם השנייה וכנגזרת מכך תום השואה נשאלת השאלה המתבקשת כלום אין חייב משרד החינוך להיערך מחדש, בכל הקשור להנחלת תודעת וזכר השואה לצעירים שבאו מבתים המנוערים מכל קשר רגשי שהוא לשואה. שינוי ספרי הלימוד והדגשת היותה של השואה ניסיון השמדה המוני של עם-ישראל, תוך הצמדת הקיום היומיומי העכשווי בישראל אל מול סכנת שואה אפשרית בעתיד, תיצור קונצנזוס לאומי לנושא השואה שאינו, לצערי, מנת נחלתם הרגשית וההזדהותית של כל תושבי ישראל בשל מכלול הסיבות המפורטות ברשימה זו. תיקון חשיבתי וחינוכי זה נדרש במהרה וקודם לאירועי יום השואה הבא.
Author
עורך דין | דוא"ל
ד"ר חיים שטנגר, משרד עורכי דין ונוטריון, מתמחה, בין היתר: בתחום המשפטי הצבאי, דיני לשון הרע, משפט פלילי לסוגיו השונים ובכללם: שחרורים ממעצר, ייצוג בתיקים פליליים מסובכים, בענייני הלבנת הון ובאישומי מיסוי פליליים.
תאריך:  15/04/2013   |   עודכן:  15/04/2013
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
בין יום השואה ליום הזיכרון
תגובות  [ 18 ] מוצגות  [ 18 ]  כתוב תגובה 
1
לזכור ולא לשכוח?
ד"ר רון בריימן  |  15/04/13 12:24
 
- גם אנחנו נזכור ולא נשכח
ילדי הגזזת  |  15/04/13 15:36
2
גזענות יהודית ל"ת
אלי לבבי  |  15/04/13 16:00
3
יום עצמאות ויום שואה שמח ל"ת
משה לנגר  |  15/04/13 16:03
 
- כתבת : 'יום שואה ' - שמח..? ! ל"ת
ללנגר - האמנם ?  |  15/04/13 18:38
 
- קראת לעומק או רק כותרת? ל"ת
משה לנגר  |  16/04/13 07:26
 
- הכותרת תגובתך לא מחייבת אותך ? ל"ת
ללנגר - האמנם ?  |  16/04/13 22:51
 
- דווקא הרשימה מחייבת 'הזיכרון'
ללנגר והכותב  |  16/04/13 23:11
4
תקן דייק בשמות הימים הייחודיים
לעו"ד חיים  |  15/04/13 16:05
 
- מה זה מבאס לאללה לקרוא את זה ל"ת
יאן בסון  |  15/04/13 21:51
 
- תתתאפס. זו לא אוניברסיטה! ל"ת
סטודנט נצח  |  16/04/13 07:39
 
- הציון לתגובתך = 'ניכשל' ! ל"ת
לסטודנט  |  16/04/13 22:57
5
מה ההגיון
איציק ארבל  |  15/04/13 17:21
6
יש כאלה מנותקים. תתעורר מותק ל"ת
משה לנגר  |  15/04/13 21:43
7
כשתזדהה באופן מכובד. אתייחס.ס ל"ת
חיים שטנגר  |  15/04/13 22:15
8
כשתזדהה באופן מכובד. אתייחס. ל"ת
חיים שטנגר  |  15/04/13 22:48
9
תודה חיים
אורן הס  |  16/04/13 19:16
10
בושה וחרפה ל"ת
דניאל כהן  |  16/04/13 19:36
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות שואה וגבורה
ד"ר רון בריימן
במקביל לשינון תולדות הפתרון הסופי, ישראל הרשמית מדקלמת את "פתרון" שתי המדינות. במקביל לאמירות על כך שאילו אז הייתה מדינה יהודית בארץ ישראל ממדי השואה היו קטנים בהרבה, ישראל הרשמית זוממת להסגיר את לב ארץ ישראל למכחיש השואה ומרעיו
אמיליו פלוס
עמוס גורן
מלחמתם של החיילים היהודיים נגד גרמניה הנאצית היא השיא של הצבאיות היהודית מחוץ לישראל. אם ועדת השרים לסמלים ולטקסים תהפוך את יום הניצחון על גרמניה הנאצית ליום משמעותי באמת בחיים הציבוריים בישראל, יהיה לדבר גם ערך פוליטי, גם ערך תרבותי וגם ערך חינוכי
אלעזר לוין
השר-לשעבר יוסי פלד מספר על חוויותיו בתקופת השואה ולאחריה    המועדון המסחרי והתעשייתי אירח שניים מחבריו, ניצולי שואה
אליקים העצני
עם ישראל מוכה מחלוקות מיום היוולדו, אך ביום הזה הוא מאוחד מסביב לאבלו. לא מן הנמנע שלא רחוק היום בו ייקרא לשמור היטב על האחדות הזאת. הנה כי כן, מול אירופה אנטישמית ואירן מתגרענת, יום השואה אינו רק יום של אבל וזיכרון פאסיבי, כי אם קריאה לכוננות
טקס יום הזיכרון לשואה במכללה האקדמית צפת   /   יוני לובלינר
טקס מרגש ליום השואה והגבורה   /   עדנה דור-און
יום השואה ב"אחוזת בית" רעננה   /   יואב קורמן
כל אחד עם ה"פעקאלה" שלו   /   מאיר אינדור
הסיפור על טאנטע טינה   /   שמחה סיאני
שם המשחק   /   ציפי לידר
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il